Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, kolik tak vyděláváte, klidně anonymně. Snažíme se s přítelem o miminko a bojíme se, abychom to financne zvládli. Vzhledem k tomu že mám na pásce minimum tak budu doma jen za cca 8000? A to znamená, ze po zaplacení hypotéky + nájmu atd. Kdybych otěhotněla nám zůstane čistých 14 tis. Můžete mi napsat prosím Vás názor? Dekuji
My máme fixní náklady (2 dospěláci + dvě děti) 23 tisíc/měsíc. Máme hypotéku, auto… Po zaplacení všeho nám zůstane na účtu cca 40tisic, který dáváme na hypotéku jako mimořádnou splátku. Až začnu pracovat, tak budeme mít víc…
@Jarusko píše:
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, kolik tak vyděláváte, klidně anonymně. Snažíme se s přítelem o miminko a bojíme se, abychom to financne zvládli. Vzhledem k tomu že mám na pásce minimum tak budu doma jen za cca 8000? A to znamená, ze po zaplacení hypotéky + nájmu atd. Kdybych otěhotněla nám zůstane čistých 14 tis. Můžete mi napsat prosím Vás názor? Dekuji
Nechci tě strašit, ale jestli děláš za minimálku, tak budeš mít těžko cca 8000… on to tu snad někdo uvede na pravou míru, já tu nechci šířit bludy ![]()
@debra.morgan tak jestli myslela rodičák, tak ten je za 7600… mateřská podle přijmu a to taky nevím jak je…
Materska leto byla 70% hrubeho prijmu. Nevim, kolik je ted minimalka, takze to nedokazu dopocitat…
@Jarusko píše:
můžete pak žádat o příspěvek na bydlení např, atd.
Tak to máte mnohem víc. Ja kdybych měla ty peníze co mám normálně, tak by to bylo super.. Tak uvidíme, ale děkuji za odpověď.
Čistou mzdu mám 9565 podle pásky. U nás je to hrozné.. Kort kvůli mateřské, nebo Maradeni což tady ani neznám.
Příspěvek upraven 02.09.16 v 12:36
@redbulka známá to řešila a nedali ji ho, když ma na hypotéku, musí mít i dál.. Nikoho nezajímalo, ze je svobodná matka. Ale diky.
Já mám výplatu 15 000,– čistého, muž bere okolo 30 000,– Kč. hypotéku nemáme, bydlení stojí 5000,– měsíčně. Za jídlo dáme tak okolo 8000,– Kč (dva dospělí a kocour s kvalitním krmením). Nemáme žádné půjčky ani hypotéky, jen pojištění. Přítel ještě platí své auto (pojištění a pohonné hmoty). Já jezdím do práce autobusem, cca 800,–/měsíčně.
Naštěstí můžu celou dobu, co budu doma s dítětem pracovat, takže moje příjmy neklesnou, naopak k rodičovskému příspěvku ještě budu pobírat můj plat.
Máme se fajn, ale zase to je tím, že neutrácíme. Někdy mě to štve, že máme xlet starý nábytek, že nejedeme na pořádnou dovolenou k moři, ale zase si říkám, že to nejsou životně důležité věci a je fajn mít našetřené peníze. pak když člověk něco chce, nemusí si půjčovat nebo počítat každou korunu.
@Jarusko mateřská je cca 70% ze mzdy, ale nejsem si jistá, jestli s minimální mzdou jde volit výška rodičáku. I když od příštího roku už to bude zase trochu jinak.
Jinak já jsem doma, na účtě nám ze základních příjmů po odečtení všech výdajů průměrně zůstává do 5tis. S tím, ale že oba máme různé bonusové příjmy (nemyslím odměny, ale DPP a podobně, které nejsou pravidelné, tak je nezapočítávám, je to příjemný bonus)
@Anonymní píše:
Já mám výplatu 15 000,– čistého, muž bere okolo 30 000,– Kč. hypotéku nemáme, bydlení stojí 5000,– měsíčně. Za jídlo dáme tak okolo 8000,– Kč (dva dospělí a kocour s kvalitním krmením). Nemáme žádné půjčky ani hypotéky, jen pojištění. Přítel ještě platí své auto (pojištění a pohonné hmoty). Já jezdím do práce autobusem, cca 800,–/měsíčně.Naštěstí můžu celou dobu, co budu doma s dítětem pracovat, takže moje příjmy neklesnou, naopak k rodičovskému příspěvku ještě budu pobírat můj plat.
Máme se fajn, ale zase to je tím, že neutrácíme. Někdy mě to štve, že máme xlet starý nábytek, že nejedeme na pořádnou dovolenou k moři, ale zase si říkám, že to nejsou životně důležité věci a je fajn mít našetřené peníze. pak když člověk něco chce, nemusí si půjčovat nebo počítat každou korunu.
Ne, že by člověk měl mít naspořeno nula, ale pokud mám a spořím, tak nechápu, proč spořit furt, aniž bych si za ty peníze aspoň nezútulnila byt, ve kterým jsem každý den. ![]()
By mě pěkně štvalo, koukat na starý krámy a na účtu syslit. Tak nějak s mírou.
@Jarusko když pracujeme oba tak má manžel kolem 24, já taky tak. Jenže splácíme hypo, tj 12000 měsíčně, a pak 2000 auto. K tomu pak další výdaje jako benzín, pojištění, náklady na provoz baráku… Na mateřskou půjdu na 2 roky a měsíčně nám bude zbývat asi 15000… Ale máme i nějakou rezervu cca 150 tis kdyby něco, plus samozřejmě jednou ročně chodí přeplatky z daní a ty jsou taky fajn… A po dvou letech snad další dítko, a pak zpět do práce, a bude zas líp. Díkybohu u toho menšího dvouletého pak bude fungovat hlídací dědeček, takže budu moct pracovat…
@Talitha Tak výhledově, do pár měsíců/let je v plánu stavba domu, takže ono se tak nějak šetří na něco. Což zase, z logického hlediska, nechce se mi investovat do vybavení bytu, které by se pak třeba nehodilo do domu a stěhovat to? To raději ještě rok, dva přežiju se starou sedačkou a pak se do domu koupí nová.
@Anonymní píše:
@Talitha Tak výhledově, do pár měsíců/let je v plánu stavba domu, takže ono se tak nějak šetří na něco. Což zase, z logického hlediska, nechce se mi investovat do vybavení bytu, které by se pak třeba nehodilo do domu a stěhovat to? To raději ještě rok, dva přežiju se starou sedačkou a pak se do domu koupí nová.
A tak jo. ![]()