Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Monjie píše:
makro?
Tak já třeba nemám nožnost nakupovat v Makru, ale i v DMku se dá sehnat za podobnou cenu. Ono taky záleží na velikosti plínek, naše Mája má trojky..
motika píše:ivuska.h píše:to mi chceš řict že UM je zbytečný dávat? Tak s tim prostě nemůžu souhlasit. Ale kdybych kojila tak si to asi nemyslíš,že? Ach jo. Jinak ještě dávám kaši a jogurt.motika píše:Ale vápník přece není zdaleka jen v mlíku… Dokonce to mlíko ani není nějak moc výhodný zdroj.Lena Fesková píše:no a ne? Já ti nevim,ale skoro 10.měsíční miminko mlíčko potřebuje,ne? I moje mudra to říká a na tu nedám dopustit,zná mě od miminka,byla to i moje pediatrička:). Aj prckovo ortoped nám doporučil velký přísun vápníku. Malej je narozenej v 7.měsíci a je kupodivu přerostlej,teď v 9 a půl měsíci má 82cm a skoro 11kg a 7 zubů a nemá ještě v kyčlích jadýrka.bylo mi řečeno že prostě ten vápník spotřebovává na kosti(je moc dlouhej) a zoubky a na jadýrka nějak nevystači. Tak si neumim představit že bych mu nic mléčnýho nedávala.
Moti zeptam se proč myslíš že do nej musíš dostat mléčnou dávku?
Ne, to nechci říct, jen že se dá aspoň jeho část nahradit, že ta „mléčná dávka“, jak se běžně udává, není dogma, nejde o mléko, ale o ten vápník a ten je i jinde.
Nechápu, co to má společného s kojením. Třeba já osobně mám cca stejně staré dítě (váží 9,5 kg a měří 76 cm) a kojím jen v noci, přes den prostě nechce. Tudíž netuším, kolik nakojím, přes den má 2× 100 ml UM + večer mléčnou kaši ze 150 ml vody. Takže tabulkovou dávku vápníku z mlíka asi nemá. Tak mu ještě přidávám řasy do zeleniny (Wakame nechávám a mixuju, Kombu jen na vývar a pak zahazuju), až bude trošku starší, začnu dávat i semínka (sezam, slunešnice, dýně). Mimochodem dcera řasy miluje, dávám je do polívky a ona je vybírá jako první ![]()
Edit – zubů má 7 a jadýrka v kyčlích má už dávno
Příspěvek upraven 06.01.11 v 22:50
mom.kri píše:
Tak když mléko a mléčné výrobky nejsou tak zdravé, tak v čem je ještě vápník aby to mohlo třeba už 7 měsíční mimi?
Doufám že zakladatelka promine, že se tahle diskuse ubírá trochu jiným směrem.
Už jsem psala, ale ještě jednou raději… Mořské řasy, semínka, některé ryby… Ale pro 7 měs. dítě ještě moc možností nemáš, tam asi tak jen ty řasy. 7 měs dítě má být skutečně ještě primárně kojeno (nebo na UM), příkrmů má zatím jen minimum.
nic pardon, ale prijde mi to trochu mimo misu… davat seminka a rasy asi jsem hold ze stare skoly
tato diskuze byla zalozena proto, aby dotycna zjistila kde se da usetrit. Ne ze z ni bude latkarka a nahradi UM rasami a dynovymi seminky, pardon
no nevím, nedovedu si představit že dítěti, které do 4 měsíce bylo kojeno, uvedu příklad - do toho 7 je na UM, tak že mu místo UM začnu najednou dávat řasy a semínka ![]()
Monjie píše:
nic pardon, ale prijde mi to trochu mimo misu… davat seminka a rasy asi jsem hold ze stare skolytato diskuze byla zalozena proto, aby dotycna zjistila kde se da usetrit. Ne ze z ni bude latkarka a nahradi UM rasami a dynovymi seminky, pardon
O nahrazení jsem nic nepsala, jen o doplnění. Sama dítěti taky mlíko dávám, jak jsem psala.
A k řasám – jedla jsi je někdy, že se k nim vyjadřuješ? Třeba takové sushi dneska jí kde kdo a tam je řasa jedna z hlavních složek chuti, tak to asi taková trága zas nebude, ne?
Řas je spousta druhů, třeba zrovna ta wakame, co dávám do polívky, nemá prakticky žádnou chuť a je příjemně křupavá.
mom.kri píše:
no nevím, nedovedu si představit že dítěti, které do 4 měsíce bylo kojeno, uvedu příklad - do toho 7 je na UM, tak že mu místo UM začnu najednou dávat řasy a semínka
Já jsem nepsala místo! Navíc zakladatelčině synovi je 9 měsíců a to je už trochu rozdíl.
Tak teda příklad. Např. řasa wakame obsahuje ve 100g 1300 mg vápníku (mlíko kolem 150 mg), takže na nahrazení 100 ml mlíka mi stačí cca 11 g řasy, to je fakt malinko. Navíc jsou tam další prospěšné minerály, vláknina atd. Posypat kaši troškou sezamu nebo do ní zamíchat tahini pastu (mletý sezam, samozřejmě jen u dítěte s vyloučenou alergií na ořechy = většina ji nemá), nebo později dát chalvu místo jiné sladkosti.
Prostě je spousta možností, tak proč se omezovat jen na mléko ![]()
Jackie píše:
Teď je měli v akci u nás v Kauflandu. 499 Kč za balík 162 plínek vel. 4.
I v Lidlu měli nedávno krabici 132 vel 4 za 399.
Jo, řasy kupují take, děti je milují. Hlavně Spirulinu a Chlorellu, malá řika tomu kokinka zelené, tu by neměnila ani za lízátko, takže Ivuško nejsi v tom sama
A to Jackie, jak jsem se teď mrkla, bydlí ve stejném městě, kde jsem se narodila
Už jsem tam dlouho nebyla, tak se tam musím někdy podívat
Vezmu kluky vláčkem na výlet ![]()
Jackie píše:
Tak to my už jsme teď čerstvě na UM a stejně se nad 2000 Kč nedostanu. Zrovna dnes jsem koupila Pampersky, 500 plín za 1500 Kč. Takže mě měsíčně vyjdou plíny na max 500 Kč a kupuju jen v akcích. Příkrmy nekupuju vůbec, vařím. Přesnídávky taky ne. Na podzim zavařím co se dá a do jara pořád máme co baštit. Jinak mléčný kaše mi kupuje táta v Polsku Nestlé za 40 Kč. UM dávám Nutrilon, 255 Kč za 800g. Takže já se někdy ani na ty 2000 Kč nedostanu a to malej podle mě dostává to nejlepší co může. Granulovaný čaje nekupuju, dělám pytlíkový. Pribináčky a podobný nesmysly taky ne, dělám doma.5000 Kč mi teda příjde děsnej ranec peněz.
Jackie: Můžu se zeptat, kde kupuješ Nutrilon za 255 Kč? U nás stojí 350, výjimečně 320, ale to se mi povedlo jen jednou:-(.
Děkuju