Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To, co ty nechceš slyšet, omezila bych kontakt na nezbytné minimum, protože tohle zažívat bych rozhodně dobrovolně nechtěla - “Když jí sdělím něco pozitivního, zesměšňuje mě. Ponižuje mě, křičí na mě, nerespektuje mě, a mé osobní informace sdílí s cizími lidmi.”
Zachraň se, dokud je čas.
Třeba víš proč… třeba kvůli tátovi.
Tihle lidi ničí životy, rodiny, zdraví…připraví tě o vztahy, duševní i fyzické zdraví. A když se nezachráníš včas, tak i o život.
Zní to drsně, ale věř mi. Já se nechala vydírat 40 let a každého roku zpětně lituju. Zmařila jsem na ní svůj život.
Převezmi zodpovědnost za svůj život. Za všechny volby ve tvém životě nemůže tvoje matka, ty volby jsi učinila ty. Už nejsi malá holka. Nelíbí se ti jak s tebou matka mluví? Řekni jí to, polož ji telefon když to přehání, seber se a odejdi z návštěvy, omez kontakt.
Já mohu poskytnout zkušenost, jakou mám se změnou vztahu s mou mamkou já. I moje mamka byla velmi zraňující, když jsem byla dítě a puberťák. A do mých 30 let jsme si mohly vyškrábat oči, když to tak povím. U nás tedy nenastalo nic tak vážného jako smrt blízkého člověka, ale moje mamka byla zase velmi frustrovaná tím, jak vnímala sebe sama a tím, do jakého vztahu se uvrtala. Dalo by se říct, že nenáviděla svůj život a tak si vůči mě nebrala moc servítky. Já totiž byla ten důvod, proč se vdala za někoho, s kým by jinak nikdy víc než pár nocí neprožila… A do těch mých 30 let jsem ji nedokázala vidět jinak, než z pohledu dejme tomu čtrnáctileté holky, která je jejím chováním ukřivděná. Viděla jsem jen to negativní. Pak jsem se vydala na cestu léčení svých traumat a pochopila, že dokud budu trvat na tom, že moje máma je taková a maková, tak taková prostě bude. Narazila jsem na ideu, která říká, že pokud se někoho rozhodneme vidět jinak a vnitřně uvěříme, že je jiný, potom jiný prostě bude. A já se rozhodla, že chci mít v dospělosti mámu, kterou jsem v dětství neměla. Pochopila jsem, že její chování nevyřeším a je nesmysl se o to snažit. Místo toho jsem přijala, že je, jaká je a změnila jsem to jediné, co bylo třeba změnit - moje přesvědčení o ní. A tak z ženské, která by mi nevrátila ani půjčenou dvacetikorunu byla během pár týdnů ženská, která mi sama od sebe přeposlala skoro 15 tisíc, které omylem přišly na její účet namísto mého. Z ženské, která mi říkala, že všechny jsou hezčí než já a mě si nikdy žádný nevybere, se stala ženská, která mi říká, že jsem moc krásná a jenom hlupák by o mě nestál. A to teď vypadám hůř než předtím… Roky jsem chtěla, aby uznala svoje chyby, to že mi ublížila a omluvila se. Zlomilo se to až když mi došlo, že se to nikdy nestane a že to vlastně vůbec nepotřebuji. Že to není to, co chci. Já chtěla mámu, co mě miluje, ne omluvu. A to jsem nakonec taky dostala… Dneska mě ta minulost už vůbec nezraňuje, dřív jsem kvůli tomu bouchala vzteky. A taky už dneska umím uznat, že jsem jako dítě možná některé věci nepochopila tak, jak byly míněné a získala tím přesvědčení, že mě nemá ráda a chce mi ublížit. Takže jsem potom roky a roky dostávala potvrzení svých přesvědčení… Realita kolem vás vám jenom potvrzuje vaše nejhlubší přesvědčení. Je třeba je změnit, aby se změnila realita.
Také souhlasím s omezením kontaktu. Pokud s ní chceš trávit čas, tak bych nesdělovala žádné osobní informace, rozhovory vedla na všeobecné úrovni a žádné výměny názorů. Ideálně ať si vede svůj monolog na úkor třeba neschopné sousedky/prodavačky/kohokoliv… Jen občas neurčitě zamruč, ať si to vysvětlí podle svého a je to.
A věř, že může být mnohem hůř. Tohle se bude spíš zhoršovat, než aby nastal nějaký zásadní zlom k lepšímu.
Obecně nemám ráda udržování sladkých vztahů, protože matka, sestra, bratr…
Taky se z mého pohledu přeceňuje to přesvědčování sebe samé a hledání cest k vlastnímu já, pomalu někde v pralese.
Mé zkušenosti jsou takové, že cim méně ty vztahy řeším a analyzuji, tak tím je to víc k žití.
Nemám tendence kohokoli měnit nebo hledat cesty k nějaké sluneční záři v duši.
O co víc popisuješ své nitro, tak o to míň v pohodě mi přijdeš.
Takové to rypání v sobě samé - k čemu to?
Máš matku, je taková jaká je, víš proč se to stalo a máš dost let na to, to pochopit a odprosit se.
Nech ji být ať sama přijde.
Přijdeš mi jak nějaký psík, který lační po buřtu.
Ja tajY o sobě vím, že bych se k některým mohla chovat lépe, ale už jen z principu, že se to tak nějak čeká, se mi do toho fakt nechce a kdyby mě ti lidi přestali tak urputně mě dobývat, tak je vše mnohem snazší.
Takhle to má efekt presne opačný - pohrdám jimi asi tak, jak tvá matka tebou.