Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem ještě v šoku, z toho co mi řekla máma a protože si nejsem jistá jestli to nevnímám přecitlivěle, tak se raději ptám a skoro doufám, že ano. Mou mámu jsem vždycky považovala za nesebevědomou a manipulativní. Když nebylo po jejím, tak brečela a měla takové ty klasické vyčítavé věci.
Dokud šlo jen o mě, tak jsem to víceméně přecházela a bylo mi jí spíš líto. Teď ale čekáme za pár první dítě a máma na mě vyjela, jestli jsme si nerozmysleli, že ji nenecháme pokřtít a necháme to na ní. Když jsem řekla že ne, tak se rozbrečela a vypálila na mě, že jí to bude do smrti mrzet a že nechápe proč to pro ni (pro dceru) nemůžeme udělat." Málem jsem vzteky omdlela.
Vnímám to tak, že jí na naplnění jejích potřeb záleží víc, než na vnučce, že přenáší odpovědnost za její pocity na mě a v podstatě říká, že jsme špatní rodiče (proč to pro ní nemůžete udělat). Je mi z toho smutno, ale vnímám to tak, že jí víc záleží na tom, aby se mohla chlubit před kamarádkama nebo to nekritizovala její fanatická sestřenice než na nás. Vnímala jsem to tak vždycky, takže jsem možná ovlivněná, ale to že do toho zapojuje ještě nenarozené dítě mi jí úplně zhnusilo. Nejraději bych s ní přerušila veškeré kontakty, protože jakákoliv komunikace vyvolá jen a jen další emoční výlevy o tom, jaká je chudinka a já jaká jsem špatná.
Tak proč ty kontakty nepřerušíš?
Já bych si nenechala kecat do toho, jestli dítě nechám pokřtít nebo ne. Ale tvoje máme, je-li věřící, to může vnímat tak, že dítě skončí v pekle, pokud pokřtěné nebude ![]()
Nevím jak moc je tvoje máma věřící.
@Pik82 njn, klasika, manipulace, výčitky…
najdi si videa o asertivitě, kontakt s ní končit nemusíš, ale nauč se, jak v klidu, jasně a stručně opakovat například větu : Mami, chápu tvé pohnutky, ale my to máme jinak a je to čistě naše věc, tak to respektuj, křest nechceme a názor nezměníme.
Tečka. Něco v tom smyslu. Klidně stokrát, než ji to přestane bavit.
Taky doporučuji školení na asertivitu. Zrovna minulý týden jsem na jednom byla a ačkoli nemám v okolí přímo takhle manipulativní lidi, hodně mi to pomohlo k lepší komunikaci a taky si spoustu věcí nebrat tolik k srdci.
Prostě si stůjte za svým, dceru pokřtít z nějakého důvodu nechcete (asi nejste věřící?) a je to vaše plné právo. Připrav se, až se narodí, že začne teprve peklíčko.
@unuděná souhlas, asertivita je super
nás školili pro určité situace (např. agresivní lidi, lidi pod vlivem OPL) v rámci asertivity třeba techniku gramofonové desky ![]()
jsi zcela v klidu, víš, co říkáš, a klidně to řekneš 50×
nenecháš se vyvést z klidu
ono je to pak už fakt přestane bavit..
tyhle slzy a nářky a výčitky nejsou NIC jiného, než čirá čistá manipulace
taky je super si přečíst teorii dítě-dospělý-rodič
Jde přímo o Transakční analýzu a mně osobně to moc pomohlo pochopit spoustu věcí jak v komunikaci v práci, tak v rodině a rozhodně to má hodně do sebe…
zvláště pak pro lidi s patologiemi v primární rodině…
Info např. zde
https://cs.wikipedia.org/…anal%C3%BDza
https://www. vitalia. cz/clanky/transakcni-analyza-mame-v-sobe-rodice-dospeleho-i-dite/#:~:text=Jde%20o%20komplexn%C3%AD%20psychologickou%20teorii%2C%20jej%C3%AD%C5%BE%20poznatky%20se, Berne%20%281910%E2%80%931970%2C%20na%20%C3%BAvodn%C3%ADm%20sn%C3%ADmku%20v%20r.%201969%29.
Příspěvek upraven 30.04.25 v 13:58
Obavám se, že to nejhorší teprve přijde, teď jsi zatím ještě těhotná, počkej až se malá narodí. Za mě se určitě nenechej, trvej si za svým. Ať si klidně brečí, stejně to dělá jen proto aby tě tím vydírala. A ano, omezení nebo úplné přerušení kontaktu by na škodu určitě nebylo - máš se radovat z miminka a ne se nervovat s manipulativni matkou.
Moje máma je úplně stejná. Až mě z tvého textu zamrazilo. Kontakt s ní mám běžný, ale jsem asertivní a funguje to. Problém je, že už je starší a začíná to být i tak hodně těžké. Držím pěsti ![]()
@Lucy75 Jojo, gramofonová deska je super a mě osobně nejvíc sedí metoda otevřených dvěří. Pro zakladatelku, nejdeš do opozice, ale naopak přitakáš nebo odvětíš něco, po čem se zkrátka ta agrese jen sveze
Třeba „já vím, to jsi hodná“. A je to ![]()
@Anonymní píše: Více
Myslíš, že bys mohla tu případnou odpověď nechat na zakladatelce, anonymní chytrolínko?
@Fee-bee píše: Více
Anonymní jsem, protože tu mám další příspěvek. Nebylo to myšleno jinak, než jako povzdechnutí. Mám stejnou matku. Manipuluje a vydírá. Myslím, že pro zakladatelku je to poslední kapka, bez ohledu na to, čeho se týká.
Příspěvek upraven 30.04.25 v 19:05
@unuděná píše: Více
přesně
například : Vím, že to myslíš dobře.
xxxx
a dál už o tom nemluvit, jojo, člověk se i na stará kolena pořád učí..
mne v tomhle aktuálně školí v opačném gardu pubošky, taky mám co dělat se nenechat vytočit, zůstat v klidu… nedělat scény, neobracet to do agrese, trvat si na svém…
ale jo, dá to sakra velkou práci…
Na mě to působí, že z toho děláš větší drámo než to je a přerušovat s mámou kvůli tomu kontakt je přes čáru úplně.
Vždyť to přece opravdu může být tak, že pokud je věřící, tak křest je pro ni důležitý. To si musíš zvážit sama, jestli je to opravdu kvůli sousedkám nebo sestřenici anebo proto, že z pohledu věřící je křest pro dítě důležitý.
A vážně je to jen o tom křtu? Asi ne… Z tvého psaní úplně kape, jak matkou pohrdáš ( možná oprávněně, to si zvaž sama).
Každopádně budeš moci v průběhu let předvést, že tobě se ta rodičovská role podaří lépe.
@Magical-eyes máte pravdu, pohrdám. Mám dva týdny do porodu, které bylo od počátku rizikové. Vysvětlovala jsem jí, že nebudu mít po porodu sílu organizovat křest a že se přikláním stejně k tomu, aby si to rozhodla sama. Máma je věřící asi tak, že jde dvakrát rok do kostela. To jsem nejspis vic verici já. Ale o tom to vůbec není. Je to o tom, že nemá vůbec žádné právo citové vydírat a zasahovat do toho mou dceru. A ano, doufám, že budu lepší matka než ona. Asi za to nemůže, ale je čas ten vzorec přetrhnout. Na rodičích partnera vidím, že to jde.