Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní, důvody jako „musím na nákup, nečekaně přišla maminka/manžel, musím uklidit…“ pro mě spadají do kategorie „fakt se mi s ní nechce ven a její čas je mi taky někde, klidně to na poslední chvíli zruším.“ Ta kamarádka by mě znovu asi neviděla. Přemýšlelas, že bys vídala cizince? Je jich v Praze opravdu hodně, mají fb skupiny, třeba Girl Gone International, ta je dokonce jen pro ženy. A cizinci také často nemají s kým by šli ven. Možná si i budete mít víc co říct, když jsi celý život žila jinde. Já žiju v zahraničí a upřímně, české kontakty mi mizí před očima, se spoustou lidí si bohužel už nemám co říct.
@Lalelale A muzu se zeptat, kde zijes? Jinak jo, premyslela. Uz jsem se i divala, ze na ambasade jsou nejake akce. Ale ja jsem fakt doufala, ze bych tady mohla nejak zapadnout. Dcerka bude chodit do statni skolky. Manzel tedy take zadne kamarady cechy nema. My teda i zvazujeme, ze bysme se odstehovali.
@Anonymní píše:
@Lalelale A muzu se zeptat, kde zijes? Jinak jo, premyslela. Uz jsem se i divala, ze na ambasade jsou nejake akce. Ale ja jsem fakt doufala, ze bych tady mohla nejak zapadnout. Dcerka bude chodit do statni skolky. Manzel tedy take zadne kamarady cechy nema. My teda i zvazujeme, ze bysme se odstehovali.
Tak choďte spolu, těch akcí pro cizince je v Praze opravdu hodně. Hodně jich žije v Dejvicích, třeba rodiny zaměstnanců ambasád atd. Já žiju v UK. Moc se vám nedivím, asi bych se po těch letech vrátit nedokázala. Copak vás přivedlo zpět? Zase to ale není tak černé. Ono zase, kolik lidí vídá své spolužáky ze základky a střední… Podle mě moc ne, zkrátka ty cesty jdou jinam a lidé si už nemají co říct. A najít nové přátele chce čas. Třeba nějaké potkáš v té školce. Nebo na kosmetice, kdekoliv. Prostě choď ven, ono to přijde. Manžel může jít třeba na kurz češtiny, tam potká další lidi, s kterými může pokecat… ![]()
A kde v Praze bydlíte? My jsme s klukama hodně komunikativní a a já i můj partner máme angličtinu malém jako češtinu (oba jsme žili v zahraničí). Rádi poznáme jiné mamky i děti ![]()
Ahoj zakladatelko,
moc me mrzi, ze se kvuli nejakym takzvanym kamaradkam trapis. Take jsem to tak mela, ze jsem iniciovala a kolikrat se mi nedostalo zadne odpovedi.
Byla jsem z toho nestastna, ale bohuzel takovy je zivot.
Investuj svuj cas do hledani kamaradek, ktere o pratelstvi opravdu stoji, a s kterymi se budes citit dobre a budes vedet, ze jsou tady pro tebe.
@Lalelale Manzel cesky umi, zije tu uz 15 let. Neni american, my se potkali tady a ja se za nim pristehovala. Lide z ambasady jsou asi trosku jina kasta nez my:-) Ale myslela jsem, ze bych se tam treba na nejake akci mohla z nekym seznamit, jenze zatim jsem tu potkala spis same lidi z obchodu a ti jsou financne uplne nekde jinde, s temi travit volny cas muzes vyjmecne. Jo no, ja to nezvdavam, spis jsem premyslela, jestli proste nechci neco, co tady neni bezne a tak druhe odrazuju. Ze obe ukoncily kamaradstvi pote, co se objevil nazorovy nesoulad, tak jsem si rikala, ze treba otevrena komunikace je tady povazovana za nevhodnou a je treba jednat vice diplomaticky, vic taktizovat. Uprimne manzel se tu s nikym moc nekamaradi zamerne, protoze se mu nelibi, jake tu maji lide vztahy, zklamal se nekolikrat, ale ja nechci takhle zahorknout.
@Mollify83 Napisu ti zpravu:-) @sarah1618 Ja se snazim, u te prvni jsem si rikala, ze jsem ji proste nezajimala a vyuzivala me. Ale u te druhe jsem si opravdu myslela, ze se mame radi. Ale ji uz pry skoro rok vadi moje dcera a nerekla mi to, ja to z ni vlastne vytahla podle nejakych jejich poznamek a ted konci vztahy. Pripadam si podvedena a premyslela jsem fakt, jestli proste tady si lide veci nevyrikavaji, ze je to vlastne nejak nevhodne a proto potom radsi skonci vztahy.
Anonymní, pokud se s tebou někdo přestane bavit kvůli neshodě v názorech, tak za to ten člověk prostě nestál. Na co se přetvařovat, z toho by dobré přátelství stejně nebylo. Najdeš lidi, co jsou otevření a dokážou ustát rozdílný názor. Prostě jsi natrefila na pár zaprděnců no. Vyraž na tu ambasádní akci a uvidíš. Nebo se mrkni na nějaké meetupy, v Praze určitě něco bude. Však už se ti někdo ozval dokonce i tady ![]()
@Lalelale Tak to bych samozrejme rada, ale clovek musi s lidmi vychazet a nemuzes pozadovat zmenit kulturu zeme, prizpusobit se musis ty. Asi to sama znas, kdyz zijes v britanii. Prijit tam s tim, ze budes jezdit v pravo, protoze to dava vetsi smysl:-) taky budes bourat v jednom kuse, pravidla nezmenis:-)Kazdopadne dekuju, ze jsi napsala, zvedlo mi to naladu:-)
![]()
Mila zakladatelko,
nedokazu si predstavit normalni dospelou osobu, ktera utne pratelstvi, kvuli averzi vuci kamaradky dcery… myslim, ze takova osoba nestoji za to
skoda ze nejsem z prahy, hned bych s tebou nekam vyrazila. ale verim, ze urcite je tam dost otevrenych dusi, ktere rady budou tve pritelkyne…
![]()
Promiň, ale tohle nebyly kamarádky. Prostě jsi měla smůlu. Dej tomu čas a zkus rozšířit oblast pátrání. Kamarádku můžeš potkat, kde ji vůbec nečekáš. Určitě je fajn mít někoho s podobně starým dítětem, ale ne každému se to povede. Neomezuj se tím a spíš hledej v různých oblastech - jak říkaly holky akce ambasády, fitko, nebo třeba akce z manželovy práce, nebo klidně i inzerát.
Rada bych znala vas nazor. V CR ziju ted 4 roky, na stredni jsme se odstehovali do USA a ted jsme se vratili. Nedari se mi tu najit zadne kamarady. Cesky mluvim dobre, bez prizvuku, nikdo na me nepozna, ze jsem tu leta nezila, tak v tom asi problem neni. Pripadam si opravdu osamela, kamarady mam v USA, ale to neni ono. Tady znam vlastne jen maminky se kteryma jsem se seznamila na piskovisti a pak jsme se pravidelne schazeli.. Zkousela jsem kontaktovat kamaradky z detstvi odsud a se kteryma jsem byla dlouhodobe v kontaktu prez internet, ale bylo to o jedne schuzce a aktivita z jejich strany pak zadna. Manzel neni cech, tak mi nemuze poradit, jestli narazim na neco, co je tady normalni, nebo je proste chyba nekde jinde. Opravdu se kvuli tomu trapim a posledni dobou i placu, tak chci poprosit o schovivavost bez nejakych zlych reakci. Chci opravdu pochopit, co se deje. Uvazuji i o tom jit k terapeutovi, jestli se to nezlepsi.
Prvni kamaradka odpadla, kdyz jsem ji rekla, ze me mrzi, ze me casto rusi na posledni chvili schuzky, jednak, ze pak moje dcera place, protoze uz se na jeji dceru tesi a jednak, ze na ne cekame a uz pak jine plany mit nemuzeme. Opravdu se jednalo o opakovane ruseni treba 3×4× za sebou (duvody: musim na nakup, prisla necekane maminka, musim uklidit - zitra mame navstevu, manzel prisel driv atak. - ja bych kvuli takovym vecem schuzku nerusila).. pak jedna schuzka a opet 3-4 zruseno. Rekla jsem ji to po roce, co se to takto delo a myslim, ze opravdu hezky. Kamaradka se mnou rozvazala vztahy, sotva me pozdravi. Druha holka a tam me to mrzi jeste vice, protoze jsme se vidali 3× do tydne cca rok a pul, jezdili na celodenni, navstevy, darky k narozeninam a tak, povazovala jsem ji za opravdu dobrou kamaradku, ktere se sveruji. Tak ona me najednou rekla, ze jeji syn je z me dcery nervozni, protoze mu bere hracky a on pak krici (coz je tedy pravda, ze krici, ale hracky si proste obcas vezmou vzajemne - jsou jim dva roky). S jinymi detmi se pry citi v pohode, takze chyba je v me dceri. Chtela jsem s ni o tom vice mluvit, ale nechtela, pouze napsala sms a oznamila, ze uz se s nami vidat nebudou. Zaroven ale rekla, ze vlastne se s jinymi detmi nestykaji, takze me to cele nedavalo smysl, a ze tedy jeho psychika se vyvinula na zaklade spatneho pusobeni me dcery. Dcerka uz si tou fazi braneni vlastnich hracek prosla a naopak ted ochotne vse pujcuje a ani bych nerekal, ze to mela nejak silne, spis slabsi, nez co vidam mezi jinymi detmi. Vidame se i s dalsima dve maminkama s detmi a tam z takovych veci nikdo problem nedela. Zkousela jsem ji vysvetlit, ze to ze si brani jeji syn hracky je normalni a ze to prejde, a ze to neni kvuli me dceri. Ale zasekla se. Tvrdi mi, ze ted se jejimu diteti nesmi nic vzit, pokud on nebude chtit a nepujci to sam, protoze tak se to ma delat. Uprimne ja si nedokazu predstavit, ze bychom k ni treba prisli s temito novymi pravidly na navstevu, kde jsou vsechny hracky jeho a moje dcera by si tam nesmela nic pujcit, protoze on ji proste nepujci nic. Ale to bych ani neresila, proste bych se prizpusobila, kazdopadne ona uz se s nami vidat nechce, protoze ma dcera jejiho syna traumatizovala:-( Je to blbost, dcerka od jejiho syna treba okoukala nekolik spatnych zvyku, ale nikdy by me nenapadlo to nejak na nej svalovat. Kdyby to neokoukala od nej, tak to okouka nekde jinde preci.
Hodne se kvuli tomu trapim a uz se i bojim s nekym dalsim seznamovat a byt nejak otevrena vuci tem kamaradkam, co se s nimi jeste vidam:-( Bojim se, ze kdyby doslo k nejakemu rozporu v nazorech, tak by me opet rovnou neodepsaly. Tak me napadlo, jestli nenarazim na nejake kulturni odlisnosti. Ja jsem zvykla, ze kdyz mi neco vadi, tak to reknu a druhy k tomu rekne sve, maximalne se pohadame, ale za tyden si to sedne a jdeme dal. Prijde vam chovani mych kamaradek bezne?