Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je videt, ze vas to trapi, ale nechala bych to byt. Nesla bych uz za ni, i za cenu ztraty kamaradstvi. Ona se evidentne jiz kamaradit nechce, vy se neponizujte, jeste kdyz se,,trefuje” do vasi slabiny…
Nedělala bych nic. Nevím, co víc bys chtěla dělat. Možná od tebe čekala jiný typ podpory. Z mého pohledu je zvláštní, že jste tak dlouho kamarádky a ty vlastně vůbec nevíš, co se s ní děje a proč se jí to děje. Nejste spíš jen dlouholeté kolegyně?
Píšeš, že se to s ní dělo déle a ne ze dne na den. Tak možná tě potřebovala dřív a tys tu pro ni nebyla. Máš nový partnerský vztah a tam je to dost často, že kamarádky jdou na čas stranou. Zmiňuješ, že ona to nepochopila… Tak možná jsi ji to mohla podat lépe, znáš ji přece 10 let… Cítíš od ní vůči sobě křivdu, proč? Třeba jsi to nepochopila jen ty…
Jestli má těžší období, tak to nech být a uvidíš.
Děje se to ve všech vztazích, i těch přátelských…lidé se schází a občas i rozchází…
@Magical-eyes píše:
Nedělala bych nic. Nevím, co víc bys chtěla dělat. Možná od tebe čekala jiný typ podpory. Z mého pohledu je zvláštní, že jste tak dlouho kamarádky a ty vlastně vůbec nevíš, co se s ní děje a proč se jí to děje. Nejste spíš jen dlouholeté kolegyně?
Píšeš, že se to s ní dělo déle a ne ze dne na den. Tak možná tě potřebovala dřív a tys tu pro ni nebyla. Máš nový partnerský vztah a tam je to dost často, že kamarádky jdou na čas stranou. Zmiňuješ, že ona to nepochopila… Tak možná jsi ji to mohla podat lépe, znáš ji přece 10 let… Cítíš od ní vůči sobě křivdu, proč? Třeba jsi to nepochopila jen ty…
Jestli má těžší období, tak to nech být a uvidíš.
Děje se to ve všech vztazích, i těch přátelských…lidé se schází a občas i rozchází…
Souhlasím. Trochu se divím, že nevíš, co se děje. Nechala bych to být, třeba si to sedne.
@Anonymní píše:.
Ahoj všem,před dvěma dny jsem se rafla s kamarádkou, známe se 10 let a měly jsme moc hezký, upřímný vztah, byly jsme spolu na dovče, dámské dýchánky, rodinné oslavy a tak, dokonce spolu pracujeme v jedné firmě. Poslední dobou jsem registrovala, jak je více neklidná, náladová, unavená, na večírku, kde jsem tedy nebyla se chovala nevhodně, až se ptali všichni kolegové kolem z našeho oddělení, kdo to je a co to bylo, následně i mě, pozorovala jsem, jak se že zásadové pokorne holky postupně stala holčina, co řeší jen sebe, předvádí se, všechno je jí tak nějak buřt a když něco řekne, tak v zápětí jde a udělá opak, připadá mi prostě celkově nešťastná, ikdyz se snaží působit přesným opakem třeba na sítích. Moc mě to mrzí, protože je to strašně fajn a hodná holka a mám jí ráda, tak jsem se rozhodla jí s tímhle konfrontovat, snažila jsem se to říci velmi jemně a spíše tak, zda je oukej a jak to vypadá i v práci a jak se o ní mluví a že mě to mrzí a nechci aby si takhle škodila a že by chtělo asi lehce zvolnit, hodně se urazila, odešla a pak mi napsala sms, kde mi to omlatila o hlavu, načež jsem to znovu po zprávě zopakovala a snažila se jí to vysvětlit, že jen nechci aby se takhle shazovala, že mi na ní záleží a mrzí mě to, bohužel to z té zprávy asi vyznělo blbě. Následně do mě kopla, jak já jsem ta nešťastná a nejsem šťastná ve svém těle a proto jsem jí to řekla, že to si myslí ona o mě a ať jí nesjizdim sociální sítě (na což nemám opravdu čas) a tak… prostě jsem silnější a ona hezká štíhlá holčina, tak si vybrala asi jen nejslabší místo (přitom jsem šťastná za to co mám a pocity méněcennosti jsem nikdy netrpěla, mám se ráda jaká jsem, navíc mám teď šťastné období s novým partnerem) a pak mi ještě napsala, jak je šťastná a obrátila i slova, co jsem jí řekla kdy proti mě, pak zase jak jí je každej u šípku a vlastně jak mi to může bejt jedno a že žije plnohodnotně a má kolem super lidi, no prostě mazec…pak jsem se s ní rozloučila, že se takhle bavit nehodlám a přeju jí, aby byla šťastná a že mě mrzí, že má potřebu útočit do mé slabiny, ale že to z mojí strany neměl být vůbec útok. Pak mi napsala poslední ironickou zprávu, načež jsem již nereagovala. Nepochopila, že to nebyl můj názor na ní, co říkali kolegové, snažila jsem se jí říct, že mi připadá nešťastná a že není v pohodě a že bych si přála aby byla šťastná a mrzí mě, že tropí pak takovéhle věci a vypadá zbytečně hloupě a lidí si na ní ukazují a říkaji škaredé věci. Další den jsem jí chtěla nechat vychladnout, ráno jsem jí potkala, normálně pozdravila, ale na oběd jsem pro ní nešla, nechtěla jsem jí dráždit, stejně tak včera, to mě zmercila v jídelně a raději to vzala oklikou. Dnes si mě, mého přítele i moje přátele jen tak vyhodila z přátel a na IG. Nějak tomu nerozumím, myslela jsem to s ní dobře a i tak jsem to podala, že mi na ní záleží, no a tak se trápím a nevím, jak s tímhle zkrátka naložit dál…
Co byste dělali vy? Mám teď týden dovolenou, tak osobní kontakt řešit nebudu, ale ozvali byste se anebo byste to nechali být? Případně, co myslíte, že dál? Je mi to líto zahodit přátelství na druhé straně to cítím jako křivdu a nechci ze sebe dělat onuci, navíc mi připadá, že takhle se přátelé asi moc nechovají
Nechci dolejzat, myslím, že jsem jí nic neudělala, jen jsem se zachovala jako upřímná kamarádka, mám také nějakou svou hrdost a čest.Jaký na to máte názor a jak byste se zachovali dál?
@Anonymní píše:
Ahoj všem,před dvěma dny jsem se rafla s kamarádkou, známe se 10 let a měly jsme moc hezký, upřímný vztah, byly jsme spolu na dovče, dámské dýchánky, rodinné oslavy a tak, dokonce spolu pracujeme v jedné firmě. Poslední dobou jsem registrovala, jak je více neklidná, náladová, unavená, na večírku, kde jsem tedy nebyla se chovala nevhodně, až se ptali všichni kolegové kolem z našeho oddělení, kdo to je a co to bylo, následně i mě, pozorovala jsem, jak se že zásadové pokorne holky postupně stala holčina, co řeší jen sebe, předvádí se, všechno je jí tak nějak buřt a když něco řekne, tak v zápětí jde a udělá opak, připadá mi prostě celkově nešťastná, ikdyz se snaží působit přesným opakem třeba na sítích. Moc mě to mrzí, protože je to strašně fajn a hodná holka a mám jí ráda, tak jsem se rozhodla jí s tímhle konfrontovat, snažila jsem se to říci velmi jemně a spíše tak, zda je oukej a jak to vypadá i v práci a jak se o ní mluví a že mě to mrzí a nechci aby si takhle škodila a že by chtělo asi lehce zvolnit, hodně se urazila, odešla a pak mi napsala sms, kde mi to omlatila o hlavu, načež jsem to znovu po zprávě zopakovala a snažila se jí to vysvětlit, že jen nechci aby se takhle shazovala, že mi na ní záleží a mrzí mě to, bohužel to z té zprávy asi vyznělo blbě. Následně do mě kopla, jak já jsem ta nešťastná a nejsem šťastná ve svém těle a proto jsem jí to řekla, že to si myslí ona o mě a ať jí nesjizdim sociální sítě (na což nemám opravdu čas) a tak… prostě jsem silnější a ona hezká štíhlá holčina, tak si vybrala asi jen nejslabší místo (přitom jsem šťastná za to co mám a pocity méněcennosti jsem nikdy netrpěla, mám se ráda jaká jsem, navíc mám teď šťastné období s novým partnerem) a pak mi ještě napsala, jak je šťastná a obrátila i slova, co jsem jí řekla kdy proti mě, pak zase jak jí je každej u šípku a vlastně jak mi to může bejt jedno a že žije plnohodnotně a má kolem super lidi, no prostě mazec…pak jsem se s ní rozloučila, že se takhle bavit nehodlám a přeju jí, aby byla šťastná a že mě mrzí, že má potřebu útočit do mé slabiny, ale že to z mojí strany neměl být vůbec útok. Pak mi napsala poslední ironickou zprávu, načež jsem již nereagovala. Nepochopila, že to nebyl můj názor na ní, co říkali kolegové, snažila jsem se jí říct, že mi připadá nešťastná a že není v pohodě a že bych si přála aby byla šťastná a mrzí mě, že tropí pak takovéhle věci a vypadá zbytečně hloupě a lidí si na ní ukazují a říkaji škaredé věci. Další den jsem jí chtěla nechat vychladnout, ráno jsem jí potkala, normálně pozdravila, ale na oběd jsem pro ní nešla, nechtěla jsem jí dráždit, stejně tak včera, to mě zmercila v jídelně a raději to vzala oklikou. Dnes si mě, mého přítele i moje přátele jen tak vyhodila z přátel a na IG. Nějak tomu nerozumím, myslela jsem to s ní dobře a i tak jsem to podala, že mi na ní záleží, no a tak se trápím a nevím, jak s tímhle zkrátka naložit dál…
Co byste dělali vy? Mám teď týden dovolenou, tak osobní kontakt řešit nebudu, ale ozvali byste se anebo byste to nechali být? Případně, co myslíte, že dál? Je mi to líto zahodit přátelství na druhé straně to cítím jako křivdu a nechci ze sebe dělat onuci, navíc mi připadá, že takhle se přátelé asi moc nechovají
Nechci dolejzat, myslím, že jsem jí nic neudělala, jen jsem se zachovala jako upřímná kamarádka, mám také nějakou svou hrdost a čest.Jaký na to máte názor a jak byste se zachovali dál?
Jasně jde vidět, jak na sítě „není čas“
![]()
Mě si někdo odstranit, tak to ani nevím ![]()
To jste takové kamarádky a neřešily jste, co se jí v životě děje? Co jí trápí? Příště se rovnou zeptej, zda je OK a určitě bych nevytahovala, co si myslí a říkají kolegové. Dejte si chvíli klidu, určitě bych za ní nechodila. Třeba se to časem opět srovná.
Nedolejzala bych. Ona evidentně nemá zájem. A aby se strefovala do mých slabin, to už bych i přestala odepisovat dřív. Jestli jí něco přeletělo přes nos, fajn, ok. Ale nemůže si vybíjet svoji frustraci na ostatních.
@Anonymní píše:
Jsi to posjala, no. Dávat někomu zpětnou vazbu k jeho chování se musí moc opatrně, až když znáš co nejvíc proměnných, co ho způsobilo a taky když znáš dobře svoje myškenkové zkratky a svoje zkreslení, aby to bylo co nejvíc objektivní. Říkat někomu, co říkal někdo jiný - to tak z toho vypadne vždycky blbost - tam je jo zkreslení 2×
. Měla sis na ní udělat čas ( dlouhý) a nechat jí vykecat úplně ze všeho, když ti na ní záleží. Omluv se a zkus to znovu. Snad zo půjde napravit. K tomu chování - nikdo není povinný se chovat tak, jak očekáváš - zvlášť v krizi.
Nedělej nic. Při osobním kontaktu ji hezky pozdrav, usměj se. Nevyhybej se jí, zároveň nedolezej.
Dej tom prostě čas.
Já moc nechápu, proč jsi jí to říkala. Co z toho? Jak sis myslela, že bude reagovat, když jí napalis takovou hnusnou kritiku? Ještě přes zprávy? A ještě jí hloupě radis, že má zvolnit a sdělíš jí, že o ní ostatní hnusně mluví? Proč ses jí radši nezeptala, co se děje, jestli ji něco netrápí? Nebo se úplně oklikou nevyptala, jak se má a nenápadně nezjistila, v čem je problém? Jako sorry, ale tohle jsi naprosto nedomyslela.
Hele ne každý ocení ve vztahu upřímnost. Ono se to tak povídá, hlavně upřímná láska, upřímné kamarádství, ale ono to tak nefunguje. To je prostě tenký led. Já mám třeba kámošky od ZŠ a gymplu = některé i přes 30 let. A přesto musím přemýšlet, zda něco negativního vytáhnu a jakým tónem. Vím ale, že se neurazí a považuju tu upřímnost mezi náma za výjimečnost.
Takže prvně ona to musí vstřebat, protože dostala informace, o které nestála. Co vidím jako velkou chybu u tebe je, že jsi se tedy měla zajímat, jestli je vše v jejím životě OK, že ti třeba přijde, že se chová poslední dobou zvláštně, změnila se atd atd, ale určitě jsi do toho neměla tahat, co říkají kolegové. Udělala jsi to přesně opačně, než jsi měla. Abys nevypadala ty jako ta, jíž něco na ní vadí, otočila jsi tu negativní pozornost proti kolegům. Ti sice můžou říkat leccos, ale ty jsi to do vašeho dialogu tahat vůbec neměla.
Ji jsi postavila do pozice, že v práci má teď kamarádku (bývalou možná), na kterou je naštvaná, a kolegy, co jí drbou a řeší podělanej večírek a ty jsi nelenila a vyzvonila jí to, aby ta negativní část celé věci neulpěla na tobě. A do toho chodí denně si dřepnout na +- 8-9hodin. Nic moc… Takže ona to musí strávit. Do té doby nemá cenu jí nějak něco opakovaně vysvětlovat a patlat se v tom.
@AnoNe píše:Řekla jsem jí to osobně a hezky a hlavně jsem se zeptala, zda je v pořádku, vůbec jsem jí nekritizovala a nebylo to hlavně to, co si myslím já, zdůrazňovala jsem to… promiň, ale falesnejsi by mi přišlo jí nic nerict a tvářit se, že oukej…
Já moc nechápu, proč jsi jí to říkala. Co z toho? Jak sis myslela, že bude reagovat, když jí napalis takovou hnusnou kritiku? Ještě přes zprávy? A ještě jí hloupě radis, že má zvolnit a sdělíš jí, že o ní ostatní hnusně mluví? Proč ses jí radši nezeptala, co se děje, jestli ji něco netrápí? Nebo se úplně oklikou nevyptala, jak se má a nenápadně nezjistila, v čem je problém? Jako sorry, ale tohle jsi naprosto nedomyslela.
@adamcoka píše:
Jasně jde vidět, jak na sítě „není čas“![]()
Mě si někdo odstranit, tak to ani nevímTo jste takové kamarádky a neřešily jste, co se jí v životě děje? Co jí trápí? Příště se rovnou zeptej, zda je OK a určitě bych nevytahovala, co si myslí a říkají kolegové. Dejte si chvíli klidu, určitě bych za ní nechodila. Třeba se to časem opět srovná.
Zjistila jsem to podle svého posledního příspěvku - stories, když mi to vyskočilo, mnou a jinak samozřejmě vím, co a jak se děje, ale ona je právě děsně hrdá, že kolikrát o tom nechce ani mluvit, páč sama ví, že to je špatně, ale navenek hraje na silnou osobnost a přitom nemá sílu to řešit, tohle jsme řešily mockrát, je v tom prostě nerozhodná… týká se to samozřejmě vztahu, přičemž podotýkám, že ona je a tak jakože není single, trochu mi připadá i, že jí tak trochu mrzí, že jsem s novým partnerem šťastná a je prostě fajn, ale to je jen můj pocit… Jako první věc, než jsem to vybalila jsem se jí zeptala jestli je oukej a cítí se v pohodě, že mi poslední dobou přijde nějaká unavená, ustaraná a tak…
Příspěvek upraven 15.07.22 v 07:48
Tak nějak, jako příspěvek přede mnou.
Ono zeptat se, jestli má nějaký problém a jak můžeš pomoci, je sakra rozdíl, před přednáškou o tom jak blbě se chová. Čemu se divíš ![]()
Ahoj všem,
před dvěma dny jsem se rafla s kamarádkou, známe se 10 let a měly jsme moc hezký, upřímný vztah, byly jsme spolu na dovče, dámské dýchánky, rodinné oslavy a tak, dokonce spolu pracujeme v jedné firmě. Poslední dobou jsem registrovala, jak je více neklidná, náladová, unavená, na večírku, kde jsem tedy nebyla se chovala nevhodně, až se ptali všichni kolegové kolem z našeho oddělení, kdo to je a co to bylo, následně i mě, pozorovala jsem, jak se že zásadové pokorne holky postupně stala holčina, co řeší jen sebe, předvádí se, všechno je jí tak nějak buřt a když něco řekne, tak v zápětí jde a udělá opak, připadá mi prostě celkově nešťastná, ikdyz se snaží působit přesným opakem třeba na sítích. Moc mě to mrzí, protože je to strašně fajn a hodná holka a mám jí ráda, tak jsem se rozhodla jí s tímhle konfrontovat, snažila jsem se to říci velmi jemně a spíše tak, zda je oukej a jak to vypadá i v práci a jak se o ní mluví a že mě to mrzí a nechci aby si takhle škodila a že by chtělo asi lehce zvolnit, hodně se urazila, odešla a pak mi napsala sms, kde mi to omlatila o hlavu, načež jsem to znovu po zprávě zopakovala a snažila se jí to vysvětlit, že jen nechci aby se takhle shazovala, že mi na ní záleží a mrzí mě to, bohužel to z té zprávy asi vyznělo blbě. Následně do mě kopla, jak já jsem ta nešťastná a nejsem šťastná ve svém těle a proto jsem jí to řekla, že to si myslí ona o mě a ať jí nesjizdim sociální sítě (na což nemám opravdu čas) a tak… prostě jsem silnější a ona hezká štíhlá holčina, tak si vybrala asi jen nejslabší místo (přitom jsem šťastná za to co mám a pocity méněcennosti jsem nikdy netrpěla, mám se ráda jaká jsem, navíc mám teď šťastné období s novým partnerem) a pak mi ještě napsala, jak je šťastná a obrátila i slova, co jsem jí řekla kdy proti mě, pak zase jak jí je každej u šípku a vlastně jak mi to může bejt jedno a že žije plnohodnotně a má kolem super lidi, no prostě mazec…pak jsem se s ní rozloučila, že se takhle bavit nehodlám a přeju jí, aby byla šťastná a že mě mrzí, že má potřebu útočit do mé slabiny, ale že to z mojí strany neměl být vůbec útok. Pak mi napsala poslední ironickou zprávu, načež jsem již nereagovala. Nepochopila, že to nebyl můj názor na ní, co říkali kolegové, snažila jsem se jí říct, že mi připadá nešťastná a že není v pohodě a že bych si přála aby byla šťastná a mrzí mě, že tropí pak takovéhle věci a vypadá zbytečně hloupě a lidí si na ní ukazují a říkaji škaredé věci. Další den jsem jí chtěla nechat vychladnout, ráno jsem jí potkala, normálně pozdravila, ale na oběd jsem pro ní nešla, nechtěla jsem jí dráždit, stejně tak včera, to mě zmercila v jídelně a raději to vzala oklikou. Dnes si mě, mého přítele i moje přátele jen tak vyhodila z přátel a na IG. Nějak tomu nerozumím, myslela jsem to s ní dobře a i tak jsem to podala, že mi na ní záleží, no a tak se trápím a nevím, jak s tímhle zkrátka naložit dál…
Nechci dolejzat, myslím, že jsem jí nic neudělala, jen jsem se zachovala jako upřímná kamarádka, mám také nějakou svou hrdost a čest.
Jaký na to máte názor a jak byste se zachovali dál?