Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky ![]()
Jdu si pro radu.. Podle doktorky mám pravděpodobně PCOS (ovulace probiha pravdepodobne uplne minimalne).
Vždy sem měla problém s MS, klidne jednou za 4-6 mesicu. První dcera nám trvala 2 roky (zadne prasky ani doplnky sem nebrala) a nyní bychom chteli druhé.
Doktorka mi napsala duphaston 2× denne (15-25 den cyklu) a brát něco s inositolem (doporucila a koupila sem si fertipronu, tu uzivam uz druhý mesic)..
Prvni platicko duphastonu sem dobrala a vcera dostala po 4 dnech MS (ani sem nedoufala ze prijde a prasky zaberou
)
Koupila sem si kontryhelovy caj a rada bych ho zacala uzivat taky a to je prave ta moje otazka…
Vim ze se ma brat od 1 dne cyklu do ovulace.. co kdyz ale ovulace ani neprobehne? Delala sem si ovulacni testy po predchozi menstruaci a zatim nic
mela bych ho pit treba jen po dobu ms a pak vysadit? ![]()
Přítelovi jsem nasadila selzink, kotvicnik a macu ![]()
Za sebe ještě doporučuji bylinné kapky Gynex - vyhledej si na netu. Kontryhel jsem pila a od prvního cyklu jsem o ovulaci věděla (špinění). Ale gynex je silnější.
Jo a já jsem kontryhel začala pít nezávisle na nějakém dni cyklu… a fungovalo to.
Pozor na ten Duphaston, pokud se nasadí před ovulací, tak k žádné nedojde. Gyndaři to nasazují od cca 15. dne cyklu bez ohledu na to, kdy ovuluješ (protože se předpokládá, že při normálním cyklu máš ovulaci do 14. dne)
Ono ti to sice srovná menstruaci, ale je to pak cyklus bez ovulace. Něco si o tom načti. To samé moje doktorka, napsala mi utrogestan od 15 DC, ale vůbec jí nezajímá, že ovulaci mívám kolem 30. dne, párkrát i kolem 60. dne. Stejně mi ho napsala předchozí doktorka, tam jsem poslušně brala v její stanovené dny a těhotenství nikde, pak jsem si o tom něco načetla, nasadila až po potvrzené ovulaci (měřením bazální teploty) a hned ten cyklus se zadařilo. Teď budu nasazovat poprvé při snažení o druhé dítě, ovulaci jsem měla v sobotu a byl to 35. den cyklu. Kdybych brala podle doktorky od 15. dne, tak už mám za sebou menstruaci, ale bez šance otěhotnět. (Tfuj tfuj držte mi palce, ať to po roce konečně klapne).
Nevím, jak to přesně funguje při pcos, ale předpokládám, že pokud neovuluješ, měli by ti spíš dát léky na podporu ovulace.
Jinak kontryhelovy čaj piju taky a do ovulace, ikdyz jí mám pozdě a mám vypozorované, že pak mám silnější příznaky ovulace, než když ho nepiju, jinak nevím, jestli to má nějaký vliv.
@Bramborab prave, cetla sem si ze ho vetsina pise vsem od 15/18 dne cyklu, me prave taky od 15 dne
je fakt ze u me by clovek na ovulaci mohl cekat i nekolik mesicu, tak treba timhle zkousi jestli se mi zpravidelni ms tak i ovulace ale tezko rict ![]()
Jo, mně bylo taky teď řečeno berte to od 15. do 25. dne 3 měsíce a třeba se vám cyklus srovná. Někomu to třeba pomoct může, ale já jsem ho brala před prvním tehu snad půl roku a nic se nesrovnalo, jen menstruaci jsem během braní měla pokaždé už po 23 dnech. Takže je mi jasné, že i teď by to pro mě byla jen ztráta času. Pokud ti to nevadí a chceš to zkusit, tak do toho a třeba ti to pomůže
ale pokud na miminko už „spěcháš“, tak abys pak nebyla zklamaná, že pořád nic a ono to bude tím, že ikdyz menstruujes, tak budeš bez ovulace. S lékaři se o tom bohužel bavit moc nedá, když jsem to chtěla víc probrat se svojí doktorkou, tak trvala na 15. dni a konec diskuze. Ale držím palce ![]()
@Bramborab To ja uz bych rada otehotnela ted, jeste kdyz dcera trvala ty dva roky, uplne se toho desim.. ale doktoři mi prave prijdou nekompromisni ![]()
Premyslela sem jestli nezajit nekam jinam ale kam? Ja sem se svoji gyndarkou spokojena a chodila sem tam i cele tehotenstvi, ale rada bych aby to semnou nekdo aktivne resil ![]()
@Ellie0302 píše: Více
Pokud byste to chtěla řešit alternativně, je zde v ČR jedna velká odbornice na ženské problém (jmenovat nesmím, zakázal admin, pokud máte zájem tak do SZ) která má zkušenosti i s PCOS a hlavně má výsledky. každopádně to vyžaduje zásadnější změnu životosprávy a stravování.
Všeobecně, PCOS vám bude zhoršovat i glikemii, tedy nějaké byliny na srovnání krevního cukru, třeba ašvagandu, PCOS je způsobeno vysokým testosteronem, ten snižuje máta, nejúčinnější je máta kadeřavá, a celkově porovnat hladiny hormonů jde zase ašvagandou a třeba lněným semínkem. Tu ašvagandu vyzkoušejte případně jak na vás působí, někoho utlumí a pak je dobré ji brát na noc, někoho naopak nabudí, pak lépe dopoledne. Ale vzhledem k tomu, že je PCOS trochu složitější a obšírnější záležitost, doporučuji nějakého odborníka, který zhodnotí vaše stravování a životosprávu a na tom základě doporučí postup
Mně kontryhel dělá divy. Kvůli lékům na úzkosti jsem 2 měsíce neměla MS, už úplně zoufalá s tím, že se mi to nikdy nestalo a vyvolávačku nechci. 4 dny kontryhelového sypaného čaje (jeden hrníček/den) a MS hned. ![]()
@Ellie0302 tak záleží no. Můžeš zkusit ten Duphaston třeba ty 3 měsíce a uvidíš, jestli to s tebou něco udělá. Ale tyto měsíce bych brala jako měsíce bez snažení, prostě jen upravujes cyklus a začnete se snažit až pak. Protože s největší pravděpodobností během té doby mít ovulaci nebudeš a je zbytečné si mořit myšlenky tím, že se ti zatím nedaří otěhotnět. Co jsem tak četla diskuze, tak hodně holkám s takhle dlouhými cykly pomohl právě inositol (inofolic), že jim to tu ovulaci nějak nakoplo, ale těžko říct, já s tím zkušenost nemám ![]()
Pokud chceš, aby tě někdo pořádně vyšetřil a vše s tebou probral, tak jdi do nějakého centra asistované reprodukce. To hned neznamená, že půjdeš na umělé oplodnění, ale udělají ti tam ta základní vyšetření a budeš vědět, jak jsi na tom. A předpokládám, že tam by ti nenaordinovali bezmyšlenkovitě progesteron od 15. dne cyklu.
@Bramborab prave o takove klinice sem premyslela, dost uvazuji ze tam zajdu ale nevim jestli jeste chvilku falt nedat sanci duphastonu.. no uvidime, kazdopadne inositol beru a kontryhel asi zatim vynecham at nenadelam vetsi paseku, nez je ![]()
@Ellie0302 pokud zatím do CARu nechceš, tak by ses minimálně mohla zkusit se svojí doktorkou domluvit na hormonálním profilu při další menstruaci, jestli ti ho ještě nedělala. Tím by se ti třeba i potvrdil nebo vyvrátil ten pcos.