Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, je opravdu nutné doložit k žádost o rodičák kopie občanek? Musím to poslat poštou (osobně to s dítětem nezvládnu), navíc manžel chodí do práce a jen tak mi občanku nedá. A posílat kopie poštou se mi moc nechce… Paní na ÚP mi nedokázala poradit…
Děkuji ![]()
@melinkam já byla osobně, moji si okopírovali a protože už jsem žádala podruhé, tak chlapovu tam už měli. Jinak si budou chtít okopírovat i rodný list dítěte. jediné co mě napadlo, zkuz se přímo spojit s paní co to bude dělat a popros jí o emailovou adresu a pošli jí to oskenované emailem, poštou bych to neposílala, není možnost tam zajet osobně??
@melinkam píše:
Ahoj, je opravdu nutné doložit k žádost o rodičák kopie občanek? Musím to poslat poštou (osobně to s dítětem nezvládnu), navíc manžel chodí do práce a jen tak mi občanku nedá. A posílat kopie poštou se mi moc nechce… Paní na ÚP mi nedokázala poradit…Děkuji
Napiš přes tu kopii, k jakému účelu povoluješ použití („Výhradně pro účely poskytnutí rodičovského příspěvku“) a datum.
Zkusím pohledat, jestli vůbec smějí podmiňovat poskytnutí RP poskytnutím kopie OP, pochybuju.
U nas chteli kopii OP me a manzela, nebo prijit osobne. Je to tri roky zpet. Co to poslat doporucene v bublinkove obalce? Kdyz to das primo na jmeno pracovnice vyrizujici Tvou zadost, tak by to nemusel obhlizet kdekdo.
@medunka23 píše:
@melinkam já byla osobně, moji si okopírovali …
A požádali tě o souhlas s okopírováním? Mně si taky jeden státní úředník okopíroval občanku, předtím mne požádal o souhlas.
@Jenisa píše:
U nas chteli kopii OP me a manzela, nebo prijit osobne. Je to tri roky zpet. Co to poslat doporucene v bublinkove obalce?
Proč v bublinkové obálce?
@melinkam Já bych je požádal o rodičovský příspěvek s úředně ověřeným podpisem. Tím by bylo vyloučeno, že žádost poslal někdo jiný, než já.
@medunka23 píše:§ 15a odst. 2 zákona 328/1999 Sb. o občanských průkazech:
@melinkam já byla osobně, moji si okopírovali …
Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez prokazatelného souhlasu občana, kterému byl občanský průkaz vydán, pokud zvláštní zákon nebo mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána, nestanoví jinak.
Mrknu se ještě, jestli zvláštní zákon nestanoví jinak.
@melinkam V zákoně 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře jsem nenašel nic, co by úředníka k tomu opravňovalo. Zeptal bych se na to, co je opravňuje vyžadovat kopii OP, resp. co se jí má dokázat.
@eumedon píše:
A požádali tě o souhlas s okopírováním? Mně si taky jeden státní úředník okopíroval občanku, předtím mne požádal o souhlas.
já si to už nepamatuju, bylo to 3roky zpátky, a jak tak nad tím přemýšlím, kopírovali si jen poprvé, teď v červenci jsem jí ktomu jen předložila aúřednice si zkontrolovala údaje a bylo to, ale mužovu původně chtěla a pak zjistila že vlastně nemusí když je to druhé dítě a poprvé jsme tam byli oba
Holky, já jsem s paní mluvila a ona proste nevěděla… ověřit podpisy na poště není problém, ale nic takového prý nevyžadují. Osobně tam rozhodne nepůjdu, už tak mám problém doštrachat se na poštu (musím bez dítěte, u nás se tam s kočárem nedostanu). Ach jo ![]()
Taky jsem sebou poprvé neměla OP manžela. Úřednice se hrozně divila, že tam jdu bez jeho dokladu, tak jsem se zeptala, jestli tam bude zítra cca 5minut před koncem úředních hodin, že dřív se manžel stavit nemůže, nebo že jí to pošlu nascanované e-mailem, kupodivu si vybrala ten e-mail ![]()
Mně jde primárně o to, že nechci nikomu poskytovat kopii OP. Dříve v práci jsem se setkala s klienty, kteří si tím docela zavařili… A i na ÚP pracují jen lidé… a někteří kopie neposkytnou třetí osobě a někteří třeba mohou… ani emailem to prostě nechci posílat… ale dá se tomu vyhnout?
@eumedon píše: § 15a odst. 2 zákona 328/1999 Sb. o občanských průkazech:Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez prokazatelného souhlasu občana, kterému byl občanský průkaz vydán, pokud zvláštní zákon nebo mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána, nestanoví jinak.
Mrknu se ještě, jestli zvláštní zákon nestanoví jinak.
Dekuji ![]()