Kreatin monohydrate – správné užívání, tipy, zkušenosti

Anonymní
22.4.25 16:57

Kreatin užívání

Dobrý den, mám otázku protože jsem se nikde toho nedočetla tak se chci zeptat zde začínam cvičit koupila sem si kreatin monohydrate zajmalo by mě co se muže při tom pít musí se pít jen voda? a kolik litru denně? važím cca 47kg, taky by mě zajmalo co se může jíst omezuje to nějak něco? budu ráda za zkušenosti a rady moc o tom ještě nevím tak se chci ujistit předem děkuji za odpovědi, omlouvám se za anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16971
22.4.25 17:05
@Anonymní píše: Více

Jak kreatin užívat:
1. Nasycovací fáze (nepovinná)

Délka: 5–7 dní

Dávkování: 20 gramů denně, rozdělených do 4 dávek po 5 g během dne

Cíl: Rychlé nasycení svalů kreatinem

2. Udržovací fáze

Dávkování: 3–5 gramů denně

Doba: Neomezeně (bezpečné i dlouhodobě)

Ideální čas: Kdykoliv během dne, nejčastěji po tréninku s jídlem nebo sacharidy (kvůli lepšímu vstřebání)

💧 Tipy:

Pij dost vody – kreatin může způsobit mírné zadržování vody ve svalech.

Konzistence je klíčová – nevadí tolik čas, ale pravidelnost užívání.

Nejsou potřeba pauzy – není třeba cyklovat, pokud nejsou žádné vedlejší účinky.

🧪 Nejčastější forma:

Kreatin monohydrát – nejlevnější, nejvíc ověřený a efektivní

Můžeš ho míchat s vodou, džusem nebo i proteiňákem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
obet.stalkingu
22.4.25 19:06

20 gramů denně je zbytečně moc, někomu to nemusí dělat dobře. Užívání kreatinu je pořád stejné roky a žádná studie na tom nic nezmění. Pět gramů denně.

Některé diskuze jako by byly zakládány s úplně jiným cílem, než který by se dle dotazu dal předpokládat. :roll:

• Citovat
  • Upravit
614
22.4.25 20:19

Zapíjet můžeš vodou, někdo říká že lepší se sladkým nápojem (třeba džus), ale nemyslím, že to má nějaký extra podložený efekt - old school chlapu z fitka (jako ten můj to dělají ;))).
Pitný režim můžeš něco navýšit, ale nemusíš se prolévat litry vody navíc.
Na jídlo kreatin efekt nemá, normálně jez podle tvých cílů.
Kreatin je dobré brát dopoledne nebo před cvičením.

Celkově je tento doplněk “neškodný” - prostě si dej tu pidi odměrku denně a bude to Ok. Fakt u toho není co zkazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12869
22.4.25 20:25

Ja dam hodne na Sindelare a ted ke kreatinu vydal novy video. Ja jako extremne sportujici skoroduchodce kreatin beru podle jeho rad ;)
 https://youtu.be/R8T9sa0xsIc?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
obet.stalkingu
22.4.25 20:25
@Veronika9870 píše: Více

Old school se používá v kulturistice pro období před kreatinem.

Na cvičení nemá kreatin přijatý před cvičením žádný vliv. Ani nemůže.

• Citovat
  • Upravit
obet.stalkingu
22.4.25 20:29
@mag píše: Více

Jestli tam mluví o úzkosti a dalších účincích kreatinu v tomto směru, tak je to docela stará věc. Ale česká influecerská scéna je ohledně fitness sto let za opicema a nebýt IMV, tak je to jedna velká bída. Pecka jako kopista Nipparda a Polanský jsou jediní, kteří nešíří bludy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.25 21:36

Moc vám všem děkuji za rady <3 sem v tom nová tak si zatím pročítam co je dobré a co ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.25 21:37

@Veronika9870 takže za den max 2 litry vody by se mělo vypít? a nebude to nějak vadit nemyslím si že je bezpečné každý den pít tolik vody.

• Citovat
  • Upravit
614
23.4.25 09:59

@obet.stalkingu já samo nejsem expert na kulturistiku. “Old school” jsou pro mě chlapi co necvičí pro fotku na IG ale smrdí v teplákách ve fitku kde není vířivka ani sauna :D
Ohledně toho kdy si dát… tak jsem slyšela různé názory a netvrdím že to má efekt na výkon u tréninku, že by tazatelka zvedala větší železa s kreatinem.. to by byl hodně levnej zlepšovák a každej by byl superman :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
23.4.25 10:09

Vypít 2 litry vody za den rozhodně není nebezpečné, pokud nejsi batole ;)
Prostě dodržuj úplně normální pitný režim, pokud budeš cvičit, tak se pravděpodobně stejně příjem vody zvedne, protože se budeš potit a mít žízeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
obet.stalkingu
23.4.25 13:37
@Veronika9870 píše: Více

Kreatin na sílu vliv mít může (protože u někoho kreatin „nefunguje“, má ho v těle tolik, že další zvenku nemá efekt), ale ne ten, který si vezme někdo před tréninkem. Na lepší výkon před tréninkem jsou jiné doplňky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková