Křest dítěte-na co se připravit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
205
28.2.22 20:10

Dobrá otázka @VeroF

Ahoj @Cullenova :mavam:

My jsme nechávali dcerku křtít v září ve 2,5 měsících, nejsme manželé. Já jsem křtěná, biřmovaná, jako dítě jsem chodila do náboženství, partner je „pouze“ křtěný.
Zašla jsem za farářem v místě bydliště (nemají obvykle rádi změny - šachy v rámci farností), upřímně jsem řekla, že chci pro mé dítě křest, protože to považuji za důležité, je to „ochrana pro dítě“. Akorát podotkl, jestli bude taky svatba, tak jsem řekla, že o tom trochu uvažujeme a víc se neptal :mrgreen:. Prošel s námi scénář obřadu (buď dlouhá verze se mší nebo krátká bez), co se má říkat.
Jinak přesný scénář je zde: http://www.liturgie.cz/…ok-za-krokem

Domluvili jsme se, že malá byla po většinu obřadu v kočárku a jen chvílemi jsme ji vyndavali. Pak jsme si dali jídlo v restauraci, vyfotili se a malá zinkasovala spoustu dárků :mrgreen:, ráda na to vzpomínám.

Je to ale asi vždy o faráři, my měli fakt pohodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4134
28.2.22 20:21
@mamina2017 píše:
Divila by ses, ale ne všichni kněži pokřtí dítě nesezdaným rodičům.. V rodině s tím měli problém, takže dítě nemají pokřtěné. Jinak věta… Křtí i třeba maminky, které partnera nemají… Tak u té jsem se upřímně zasmála :mrgreen:

Přesně. I nás se vystřídali za poslední roky tři faráři a jeden s tím problém měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.22 20:24

O booože abyste se některé nepotento. Jasně, že je křest aktem víry, ale i kdyby o
to pro ně byla jen „estráda“ pro příbuzné, co je vám jako do toho? Přibitat nové dětátko v kostele je pěkné, i kdyby to někdo bral jen jako tradici či určitý rituál. Lucidní a normální kněz, kterých dnes už naštěstí přibývá, děťátko pokřtí i nesezdané mamince, dokonce třeba i lesbičce. Pozor aby vás netrefil šlak. Místo toho, abyste byly rády, že v kostelích budou mladí a děti, tak hudrujete. Pokora by neškodila.

Zakladatelko, u nás byla příprava formou třech rozhovorů s knězem. Týkalo se to přímo křestního obřadu, co a jak bude probíhat - prostě praktické věci. A potom samozřejmě jsme si povídali o tom, zda se doma modlíme, jestli se chceme modlit i s dětmi, jak to uvést do každodenního života. Doporučil nám nějakou knížku. Na fleru jsem si koupila personalizovanou roušku a svíčku.

Přeju vám ať si ten den užijete. Já byla zbytečně vystresované poprvé, kněz byl trošičku fanatik, u druhého dítěte už jsem vybírala lépe a důkladněji a oprvadu jsme si přípravy i následný křest hezky prožili.
Mějte se

• Citovat
  • Upravit
5571
28.2.22 20:43
@Anonymní píše:
Místo toho, abyste byly rády, že v kostelích budou mladí a děti, tak hudrujete. Pokora by neškodila.

To jako myslíš tu půl hodinu, co bude křest? :mrgreen: Vždyť už většina tam nikdy nepůjde, natož aby vedlo pokřtěné dítě k víře. A o jaké pokoře píšeš??

Tak ty určitě se svými dětmi chodíš do kostela (nemyslím jen na Štědrý den).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
28.2.22 20:44
@Anonymní píše:
O booože abyste se některé nepotento. Jasně, že je křest aktem víry, ale i kdyby o
to pro ně byla jen „estráda“ pro příbuzné, co je vám jako do toho? Přibitat nové dětátko v kostele je pěkné, i kdyby to někdo bral jen jako tradici či určitý rituál. Lucidní a normální kněz, kterých dnes už naštěstí přibývá, děťátko pokřtí i nesezdané mamince, dokonce třeba i lesbičce. Pozor aby vás netrefil šlak. Místo toho, abyste byly rády, že v kostelích budou mladí a děti, tak hudrujete. Pokora by neškodila.

Zakladatelko, u nás byla příprava formou třech rozhovorů s knězem. Týkalo se to přímo křestního obřadu, co a jak bude probíhat - prostě praktické věci. A potom samozřejmě jsme si povídali o tom, zda se doma modlíme, jestli se chceme modlit i s dětmi, jak to uvést do každodenního života. Doporučil nám nějakou knížku. Na fleru jsem si koupila personalizovanou roušku a svíčku.

Přeju vám ať si ten den užijete. Já byla zbytečně vystresované poprvé, kněz byl trošičku fanatik, u druhého dítěte už jsem vybírala lépe a důkladněji a oprvadu jsme si přípravy i následný křest hezky prožili.
Mějte se

Plácáš hlouposti a ani se pod ně neumíš podepsat.

Mně osobně je například úplně jedno, zda se křtí děti nesezdaných rodičů, svobodných matek nebo kohokoli … co mi ale vadí, je vědomá lež, které se rodiče v kostele dopouštějí, když slibují něco, o čem dobře vědí, že nebudou dělat.

A ne, žádní “mladí a děti” v kostelech nepřibudou, právě proto, že si z aktu křestu udělají (stejně jako ty) jenom rodinnou estrádu a víc se tam neobjeví….. ty “pokoro” :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.2.22 20:44
@Anonymní píše:

Mějte se

Jo a proč anonym, když se k tomu tak hrdě hlásíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5661
28.2.22 20:52
@lleennttiillkkaa píše:
Taky to drahá nebylo na tvůj příspěvek, ale na příspěvek @Cullenova

Chceme ho pokřít, aby šel do nebe a ne do pekla :roll:. Není to snad každého věc, proč dítě křtí? U nás v rodině jsou křtěni snad všichni a do kostela nikdo nechodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
28.2.22 21:04
@BohunkaP píše:
Plácáš hlouposti a ani se pod ně neumíš podepsat.

Mně osobně je například úplně jedno, zda se křtí děti nesezdaných rodičů, svobodných matek nebo kohokoli … co mi ale vadí, je vědomá lež, které se rodiče v kostele dopouštějí, když slibují něco, o čem dobře vědí, že nebudou dělat.

A ne, žádní “mladí a děti” v kostelech nepřibudou, právě proto, že si z aktu křestu udělají (stejně jako ty) jenom rodinnou estrádu a víc se tam neobjeví….. ty “pokoro” :roll:

Mluvíš mi z duše a to prosím pěkně nejsem věřící, ale křest není šou. Dítě lze přivítat i jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1582
28.2.22 21:28

Z jakého důvodu chce dítě nechat pokřtít nesezdaný pár? Udělat radost rodině nebo prostě jen proto, že je to teď in?
Podle mého názoru, pokud opravdu chci tento akt pro své dítě, musím o tom být z nějakého vnitřního důvodu přesvědčena a také by měly jít události postupně… úplný základ je zákonný svazek rodičů.
Já mám taky obě děti pokřtěny, a jak nás farář na několika sezeních upozorňoval, je to věc, kterou nejde dělat jen tak z plezíru. Má to své zákonitosti. Ne, fakt by z toho neměla být jen estráda pro rodinu.
To je stejné, jak tady některé dámy řeší, jestli svatba v kostele jo nebo ne. Vlastně ani neví, co co obnáší, ale mohlo by to být cool, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
28.2.22 23:15

Ve vašem případě bych si připravila odpověď na otázku, proč nejste manželé… Tato otázka může přijít, ale i nemusí (záleží na knězi). Mám pokřtěné všechny 3 děti, sama jsem pokřtěná a manžel ne (církevní sňatek). Pana faráře jsme měli úžasného. Sama za sebe říkám, že nemám ráda, když rodiče nechají pokřtít dítě jen z toho důvodu, že je to super, ale zároveň jsou nepraktikující křesťané a dané dítě k víře nikdo nepovede. Při křtu se k něčemu zavazujete… Jinak u nás jsme měli pokaždé před křtem vždy jednu schůzku s knězem. Vyplníte příslušné papíry, nahlásíte kmotra (někomu stačí, aby byl pokřtěný, u někoho, aby byl biřmovaný). Můžete si zvolit druhé jméno dítěte (ale nemusí být). Daný obřad může být součástí mše pro veřejnost, a nebo bez mše. Můžete si dohodnout varhaníka + zpěváka. Projdete si, jak bude křest probíhat. Roušku + svíčku u nás zařizoval přímo pan farář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
1.3.22 07:07
@Cullenova píše:
Chceme ho pokřít, aby šel do nebe a ne do pekla :roll:. Není to snad každého věc, proč dítě křtí? U nás v rodině jsou křtěni snad všichni a do kostela nikdo nechodí.

A to ti řekla ta babička skrz kterou to chceš dělat? A víš, že tím křtem se spolu s kmotrem zavazujete, že to dítě povedete k víře? Jako miluji lidi v kostele, kteří ani neumí udělat kříž, pomodlit se Otče náš, a to nemluvím, že ani neví, kdy mají stát a kdy klečet. Zažila jsem pár svateb, kdy ženich s nevěstou se otáčeli dozadu, abych jim někdo řekl/ukázal, co mají dělat. Hlavně, že to v tom kostele má lepší atmosféru a babička by to nepřežila, kdyby to tak nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5661
1.3.22 08:18
@mamina2017 píše:
A to ti řekla ta babička skrz kterou to chceš dělat? A víš, že tím křtem se spolu s kmotrem zavazujete, že to dítě povedete k víře? Jako miluji lidi v kostele, kteří ani neumí udělat kříž, pomodlit se Otče náš, a to nemluvím, že ani neví, kdy mají stát a kdy klečet. Zažila jsem pár svateb, kdy ženich s nevěstou se otáčeli dozadu, abych jim někdo řekl/ukázal, co mají dělat. Hlavně, že to v tom kostele má lepší atmosféru a babička by to nepřežila, kdyby to tak nebylo.

Milá zlatá, já mám svaté přijímání, stejně jako partner. Takže neboj se, kříž, Otčenáš i ostatní věci umím. Jen nechodím do kostela ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
1.3.22 08:59
@Cullenova píše:
Milá zlatá, já mám svaté přijímání, stejně jako partner. Takže neboj se, kříž, Otčenáš i ostatní věci umím. Jen nechodím do kostela ;).

Co že máš? 8o :zed: :zed:

Možná by bylo lepší už to víc nerozpatlávat a nic dalšího nepsat - teď už se opravdu zesměšňuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3924
1.3.22 09:02

Já jsem se stala věřící až jako dospělá a teď se pripravuju na křest v dospělosti. Je to dosti důkladná, skoro dvouletá příprava.
Za sebe nechápu krtění dětí, jejichž rodiče nejsou věřící (=nemají aktivní a živý vztah s Bohem, ne že si myslí, že „něco asi je“). Křest není estráda, tradice ani „příjemné odpoledne“.

Jsem ráda, že když už jsem nevyrustala ve víře, že si aspoň můžu teď projít celou tou přípravou a křtem v dospělosti. Kdybych ve víře nevyrustala, ale zároveň byla pokřtěna jako mimino, asi bych si připadala o něco ochuzena…

Kritérium pro křest dětí by pro mě byl onen žitý vztah s Bohem aspoň u jednoho z rodičů. Jestli jsou rodiče sezdani nebo jaké jsou orientace by mi bylo jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5661
1.3.22 09:10
@BohunkaP píše:
Co že máš? 8o :zed: :zed:Možná by bylo lepší už to víc nerozpatlávat a nic dalšího nepsat - teď už se opravdu zesměšňuješ.

Nevadí, já si ze sebe umím udělat srandu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová