Křest dítěte-na co se připravit?

480
28.2.22 15:45

Křest dítěte-na co se připravit?

Dobrý den,
ráda bych se zeptala maminek, které mají zkušenost se křtem dítěte.

Loni v září se nám narodila holčička v nesezdaném páru, oba jsme pokřtěni.

Rádi bychom nechali pokřtít i naše dítě a jsme pozváni k faráři na faru a nevíme, co od toho očekávat.

Pamatujete si prosím někdo, co se při prvním setkání rozebírá?

Moc děkuji za každou zkušenost a přeji hezký den. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4123
28.2.22 16:13

U nás to vypadalo tak, že vlastně farář celou dobu povídal, co křest znamená. A potom jak bude probíhat. Akorát se nás zeptal, proč chceme dítě pokřtít.

Akorát někteří mají teda problém pokřtít dítě nesezdaného páru, ale to asi už máte s ním vyjasněné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5657
28.2.22 16:32

My jsme taky nesezdaní a taky bychom rádi pokřtili syna. Chtějí to hlavně babičky, že prý je to tradice. Jelikož jsme oba pokřtění, tak jsme si řekli, že nevidíme problém v tom, aby byl křtěný i syn. Takže taky ráda uvítám rady :kytka:. Jen mě trochu „vyděsila“ otázka Proč chcete dítě pokřít?… kvůli babičky asi říct nebudeme moct :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
28.2.22 16:35

My křtily dva roky zpátky, žádné sezení nebylo, já ani nejsem křtěná, muž má naopak i biřmování. Akorát sme si sedli asi půl hodky před celým obřadem s farářem a kmotrama, farář měl akorát kratší proslov a vypsali jsme nějaké papíry. Já mu teda prakticky nic nerozuměla, protože tak strašně mlel, že sem nebyla schopna pochytit ani slovo :mrgreen: ale celkově se po nas nic extra nechtělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.2.22 17:09
@VeroF píše:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala maminek, které mají zkušenost se křtem dítěte.

Loni v září se nám narodila holčička v nesezdaném páru, oba jsme pokřtěni.

Rádi bychom nechali pokřtít i naše dítě a jsme pozváni k faráři na faru a nevíme, co od toho očekávat.

Pamatujete si prosím někdo, co se při prvním setkání rozebírá?

Moc děkuji za každou zkušenost a přeji hezký den. 🙂

A proč ho chcete pokřtít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
28.2.22 17:34
@mamina2017 píše:
A proč ho chcete pokřtít?

Přesně tak. Nechápu, proč nechat křtít dítě, když nevíte proč. Jenom kvůli tradici nebo protože to chce babička?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
28.2.22 17:57

@lleennttiillkkaa Já jsem ale nikde nenapsala, že nevíme, proč pokřtít dítě. To jste asi špatně pochopila. O babičce a tradici jsem taky nenapsala ani slovo, tak proč hned takový úročení?

Chtěla jsem akorát požádat o zkušenost, na co se připravit u prvního setkání s farářem (dokumenty, apod.), to je vše.

Pokřtít chci své dítě nechat, protože já jsem věřící a chodím s malou do kostela.

Mimochodem, moje matka ani babička pokřtěny nejsou, jestli to někoho uklidní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4123
28.2.22 18:19

@VeroF Dokumenty jsem posílala rodný list a oddací list mailem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4123
28.2.22 18:20

@VeroF A budete potřebovat roušku a svíčku. My kupovali přes faráře a pak nám kamarádka vyšila jméno a datum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
28.2.22 18:32
@Cullenova píše:
My jsme taky nesezdaní a taky bychom rádi pokřtili syna. Chtějí to hlavně babičky, že prý je to tradice. Jelikož jsme oba pokřtění, tak jsme si řekli, že nevidíme problém v tom, aby byl křtěný i syn. Takže taky ráda uvítám rady :kytka:. Jen mě trochu „vyděsila“ otázka Proč chcete dítě pokřít?… kvůli babičky asi říct nebudeme moct :lol:.
:zed:

Křest není žádná “tradice” ani estráda pro uspokojování rodinných příslušníků – křest je akt víry, při němž jako rodič slibuješ, že své dítě budeš vychovávat ve víře v Boha… to ti opravdu nevadí, že budeš vědomě lhát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
28.2.22 18:47
@VeroF píše:
@lleennttiillkkaa Já jsem ale nikde nenapsala, že nevíme, proč pokřtít dítě. To jste asi špatně pochopila. O babičce a tradici jsem taky nenapsala ani slovo, tak proč hned takový úročení?

Chtěla jsem akorát požádat o zkušenost, na co se připravit u prvního setkání s farářem (dokumenty, apod.), to je vše.

Pokřtít chci své dítě nechat, protože já jsem věřící a chodím s malou do kostela.

Taky to drahá nebylo na tvůj příspěvek, ale na příspěvek @Cullenova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.2.22 19:25
@VeroF píše:

A když si věřící, proč jsi svobodná matka? I tato otázka může od kněze přijít, protože to moc nemá logiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.2.22 19:27
@Cullenova píše:
My jsme taky nesezdaní a taky bychom rádi pokřtili syna. Chtějí to hlavně babičky, že prý je to tradice. Jelikož jsme oba pokřtění, tak jsme si řekli, že nevidíme problém v tom, aby byl křtěný i syn. Takže taky ráda uvítám rady :kytka:. Jen mě trochu „vyděsila“ otázka Proč chcete dítě pokřít?… kvůli babičky asi říct nebudeme moct :lol:.

Jo, to řekni. To mají kněži obzvlášť rádi takovou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
28.2.22 19:32

My jsme křtili teď v říjnu. To, že nejste sezdaní nevadí. Křtí i třeba maminky, které partnera nemají. Sešli jsme se na faře, povídali si o tom, co to křest je. Dále jsme vyplnili papíry, kde se křest bude konat, jména rodičů, kmotrů (ideálně praktikující věřící, nebo určitě alespoň pokřtěný), podle jakého světce máme jméno ke křtu. Pak ještě jestli to bude se mší, nebo jen bohoslužba slova (ta je kratší asi o 20 minut). Potřebujete svíčku a roušku, ta se dá buď koupit u kněze, nebo třeba objednat. Poslední co si vzpomínám, že se řešilo, byl varhaník. Takže tak to proběhlo u nás, ale myslím, že každý farář to asi bere po svém. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.2.22 19:53
@Toana píše:
My jsme křtili teď v říjnu. To, že nejste sezdaní nevadí. Křtí i třeba maminky, které partnera nemají. Sešli jsme se na faře, povídali si o tom, co to křest je. Dále jsme vyplnili papíry, kde se křest bude konat, jména rodičů, kmotrů (ideálně praktikující věřící, nebo určitě alespoň pokřtěný), podle jakého světce máme jméno ke křtu. Pak ještě jestli to bude se mší, nebo jen bohoslužba slova (ta je kratší asi o 20 minut). Potřebujete svíčku a roušku, ta se dá buď koupit u kněze, nebo třeba objednat. Poslední co si vzpomínám, že se řešilo, byl varhaník. Takže tak to proběhlo u nás, ale myslím, že každý farář to asi bere po svém. :)

Divila by ses, ale ne všichni kněži pokřtí dítě nesezdaným rodičům.. V rodině s tím měli problém, takže dítě nemají pokřtěné. Jinak věta… Křtí i třeba maminky, které partnera nemají… Tak u té jsem se upřímně zasmála :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová