Křesťanství a IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.2.21 13:15
@Janli píše: Četla, ale nepadla tam žádná informace. Pak mi napíšeš, že při IVF zabíjím, tak ti odpovídám, že to vůbec nemusí být pravda a dá se tomu předejít předem, ne pak dodatečně řešit dilema.

Vytrhujes věci z kontextu, asi, abys nevypadala, že ses mohla splést. Psala jsem o příbuzné - katolicce, jakým způsobem to chtěla řešit ona, aby obstála před svým svedomim a jak to nakonec dopadlo. To ty ses tady pak začala ohánět Biblí, a ještě k tomu naprosto mimo.

• Citovat
  • Upravit
Parninas
9.2.21 13:20
@Melodie91 píše:
No, ja musim rict, ze my jsme se na tohle tema bavili doma, jen ve smyslu, co kdyby to slo…a musim rict, ze cela embrya bych asi nedarovala…proste to by byly fakt nase deti…ja byla pro, je dat na vyzkum, to v cechach jde, pro me to znamenalo, ze by to bylo spis pro dobro vedy a treba by to pak pomohlo nekomu dalsimu, bez vedy bychom nemeli dite ani my..,ale to byl zas manzel proti…je tam samozrejme spousta moralnich otazek, ktere jsou pro vericiho jeste asi znasobene, kazdopadne, myslim, ze nejaka cesta lze najit

Já bych měla problém dát k adopci už narozené dítě. Přece jen při těhotenství si prakticky každá matka nějakou citovou vazbu vytvoří a ty pak zpřetrhat musí být těžké. Ale nemyslím si, že by mě osobně vznikla stejná citová vazba k embryu vytvořenému ve zkumavce.
Ale je to samozřejmě na každém, tohle není věc na kterou je jen jeden jedinný názor správný. Ať každý jedná podle sebe. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Janli
9.2.21 13:25
@Anonymní píše:
Vytrhujes věci z kontextu, asi, abys nevypadala, že ses mohla splést. Psala jsem o příbuzné - katolicce, jakým způsobem to chtěla řešit ona, aby obstála před svým svedomim a jak to nakonec dopadlo. To ty ses tady pak začala ohánět Biblí, a ještě k tomu naprosto mimo.

Já hlavně myslím, že jedna píšeme o koze a druhá o voze. Tak ještě jednou - IVF automaticky neznamená, že musí být embrya zlikvidována. Pokud tohle nechci připustit, jde to podchytit předem. K tomu máš nějakou připomínku? Nebo v čem se zase pletu?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.21 15:14
@Janli píše:
Já hlavně myslím, že jedna píšeme o koze a druhá o voze. Tak ještě jednou - IVF automaticky neznamená, že musí být embrya zlikvidována. Pokud tohle nechci připustit, jde to podchytit předem. K tomu máš nějakou připomínku? Nebo v čem se zase pletu?

Vždyť to je přesně to, o čem jsem psala. :wink: Dá se to tak udělat, byť standardní postup je jiný a z hlediska křesťanství problematický. Ale pokud se člověk zajímá a narazí na vstřícné lékaře, dá se i IVF udělat bez nějakého vetsiho rozporu vůči víře.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
9.2.21 15:51

@Serpentini v Polsku IVF je, není ale hrazene pojišťovnou, stojí asi 3× tolik jako v Česku pro samoplátce a dělají na tom velké prachy. S nativem nebo minimálkou se nebaví. S tím, že zničit jakékoliv embryo je nelegální a taky když si pár nepřiplatí mražení a nezaplatí za uchovávání, tak strácí právo se svým embryem disponovat nebo o něm rozhodovat. Podezřívám, že pak prostě všechno zavádějí jako DV a dělají na tom ještě větší prachy, protože nepotřebují dárkyně.

• Citovat
  • Upravit
9042
9.2.21 18:44

@Capelucia 8o Drsný, každopádně děkuji za informace. Vážně mě to zajímalo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.2.21 19:54

Jsem ptaktikujici, ale dost vlažná katolicka. S IVF jsem problem nemela, jen s pripadnou likvidaci embryi, ale k tomu nastesti nedoslo. Stve me, ze se nadbytecna embrya dnes nemohou darovat neplodnemu paru. Vetsinu katolickych argumentu proti IVF povazuji za žvásty, zejmena ten o dustojnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
10.2.21 20:36
@Pruhovaný_mýval píše:
Ahoj, s kamarádkami jsme tohle téma probíraly a víceméně jsme se shodly, že IUI z hlediska našeho vnímání víry nijak zvlášť problémové není, IVF už jo. Problém je tam v tom, že je oplodněno více vajíček = vznikne víc embryí (životů), jenže jsou zavedena jen tak kvalitní, a ty ostatní nedostanou šanci a jsou tudíž usmrcena :think: A tam už se pohybujem na poli těžkých hříchů. My jsme s kamarádkami docela velká parta křesťanek všeho druhu, a tak třetina z nás by na IVF šla, některé by sice nešly, ale chápou pohnutky ostatních, a dvě jsou fakt militantně proti. Každá máme své názory a pohnutky, a každá víru prožíváme jinak.

Jj, to je přesně ten zásadní problém- „zbylá“ embrya. Částečně by to mohlo řešit IVF v nativním cyklu (odebere a oplodní se jen to jedno vajíčko), ovšem tam zase samozřejmě klesá míra úspěšnosti. Ale pro někoho by to mohla být volba. Případně se domluvit, že se oplodní jen např. 2-3 vajíčka, která by se pak zavedla, aby nebyla „nepoužitá“ embrya. To už je ale asi složitější medicínsky i eticky. Jestli je ok třeba mít znylé embryo dva roky zmrazené a po té ho vložit (na druhé dítě) :nevim: Víc než dvě embrya by nikde zavést neměli, kvůli rizikovosti vicecetnych těhotenství, obvykle se dává jedno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.21 12:28

Jsem věřící

Jsem verici a IVF podstoupim, nemam jinou moznost. Zjistili mi genetickou dedicnou mutaci, ktera se u detete muze a nemusi projevit - je to 50 na 50. Bud anebo. 1:2. Dite se nam prirozene podarilo hned, ovsem nase dite melo danou mutaci, je to tezke onemocneni, co maji 2 deti v republice za rok. Umrel 2 dny po porodu, extremne vzacne tezke onemocneni s nasledkem smrti, neprala bych to nikomu zazit! Pokud bychom do toho sli znovu, je polovicni pravdepodobnost, ze se to stane znovu. Jedina nadeje je proto IVF, kdy věda umozni zjistit, ktera embrya maji danou mutaci a ktera ne, pritom zavedou embryo, ktere neni nemocne, cimz se tato nemoc z nasi rodiny vymyti. Cely zivot se snazim zit jako dobry clovek a nakonec zjistim toto. Mela bych kvuli tomu nepodstupovat IVF a smirit se se zivotem bez deti? Nechci. Nekdo pise, ze se zrusi embrya, ktera nejsou dostatecne kvalitni a pak zemrou. Tady to udela clovek - věda, nicmene bezne to dela i priroda. V prumeru kazda pátá zena prozije jeden potrat, nektery je tak rany, ze jej ani zena nezaregistruje (pro ni to vypada jen jako opozdena menstruace). A proc toto probehne? Jednim z duvodu byva, ze priroda vyhodnoti, ze jedinec by byl nemocny, ma vadu atd. a proto jej „usmrti“. Je to de facto totez, jen to udělá příroda. A co treba antikoncepce? Urcite ji mnoho zen-krestabek bere, pritom nektere funguji na bazi, ze kazdy mesic se oplodni vajicko spermii, ale zarodek je vzapeti znicen - za kazdy rok jakoby 12 potratu. To je mnohonasobne horsi, je to z pohodlnosti. Jsem verici, ale toto hlasa cirkev, je rozdil, co rika cirkev a co Buh. Buh je laska a laska jsou deti, i kdyz technicky, je to plod lasky dvou lidi, kteri o dite budou s laskou pecovat. Nic se nema prehanet.

• Citovat
  • Upravit
5379
28.8.21 12:47

Proč dnes tolik páru musí přemýšlet o umělém oplodneni? Myslím, že existují určité zákonitosti přírody, které pokud se obcházejí, mají své dusledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1240
28.8.21 12:53
@Anonymní píše:
Jsem verici a IVF podstoupim, nemam jinou moznost. Zjistili mi genetickou dedicnou mutaci, ktera se u detete muze a nemusi projevit - je to 50 na 50. Bud anebo. 1:2. Dite se nam prirozene podarilo hned, ovsem nase dite melo danou mutaci, je to tezke onemocneni, co maji 2 deti v republice za rok. Umrel 2 dny po porodu, extremne vzacne tezke onemocneni s nasledkem smrti, neprala bych to nikomu zazit! Pokud bychom do toho sli znovu, je polovicni pravdepodobnost, ze se to stane znovu. Jedina nadeje je proto IVF, kdy věda umozni zjistit, ktera embrya maji danou mutaci a ktera ne, pritom zavedou embryo, ktere neni nemocne, cimz se tato nemoc z nasi rodiny vymyti. Cely zivot se snazim zit jako dobry clovek a nakonec zjistim toto. Mela bych kvuli tomu nepodstupovat IVF a smirit se se zivotem bez deti? Nechci. Nekdo pise, ze se zrusi embrya, ktera nejsou dostatecne kvalitni a pak zemrou. Tady to udela clovek - věda, nicmene bezne to dela i priroda. V prumeru kazda pátá zena prozije jeden potrat, nektery je tak rany, ze jej ani zena nezaregistruje (pro ni to vypada jen jako opozdena menstruace). A proc toto probehne? Jednim z duvodu byva, ze priroda vyhodnoti, ze jedinec by byl nemocny, ma vadu atd. a proto jej „usmrti“. Je to de facto totez, jen to udělá příroda. A co treba antikoncepce? Urcite ji mnoho zen-krestabek bere, pritom nektere funguji na bazi, ze kazdy mesic se oplodni vajicko spermii, ale zarodek je vzapeti znicen - za kazdy rok jakoby 12 potratu. To je mnohonasobne horsi, je to z pohodlnosti. Jsem verici, ale toto hlasa cirkev, je rozdil, co rika cirkev a co Buh. Buh je laska a laska jsou deti, i kdyz technicky, je to plod lasky dvou lidi, kteri o dite budou s laskou pecovat. Nic se nema prehanet.

Jaká antikoncepce funguje na principu zničení zárodku? 8o
To dělá jen pilulka po, ne běžná antikoncepce, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1344
28.8.21 12:56

@Takco Zrejme proto, ze se zvysuje vek zeny (a podle me to bude v nasledujici generaci jeste horsi) a s nim klesa plodnost. Bohuzel kariera casto dominuje nad rodinou, zeny pak chteji deti treba ve 33 letech a pokud se jim predtim nestalo neco tragickeho nebo nemaji negativni zkusenost, nepripousteji si, ze by otehotneni mel byt problem. Pak mohou zjistit spousty pricin, proc to nejde a mnohdy byva jedinou nadeji IVF. Bohuzel je to dnesni trend, ktery se bude jeste stupnovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1344
28.8.21 12:59

@xammy Ja antikoncepci nikdy nebrala, netusim, ktera to je, kazdopadne momentalne je u ke IVF velmi aktualni tema a take jsem resila etickou otazku a prave toto mi rekla sestra, ze cetla studii o takove antikoncepci, takze je to informace zprostredkovana.
Moc me boli, ze nemuzeme mit deti prirozenou cestou, ale deti jsem vzdy milovala, chtela jsem ucit v materske skolce, otehotnela na dnesni pomery pomerne brzo a rodiju neodkladala a pak zjistim, ze jsem prenasec takove vazne nemoci :( Ani mne neni IVF dvakrat prijemne, ale miminko si moc preji a ja zkratka neverim tomu, ze pokud nas Buh miluje, ze by nam odpiral zivotni poslani byt milujicim rodicem. Pokud podle nekterych Buh nechce, aby dany par mel deti - ze je to jeho vule - tak nedokazu prijit na to, proc. IVF podstupuji pary, ktere si ze srdce preji miminko, snesli by mu modre z nebe, tak proc by mela byt Bozi vule nedoprat jim deti? Neni to jen vyklad cirkve? Cirkev se nerovna Buh, nikde neni psano, ze interpretace, ktere hlasa cirkev, jsou jedine platne vyklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
28.8.21 16:18
@xammy píše:
Jaká antikoncepce funguje na principu zničení zárodku? 8o
To dělá jen pilulka po, ne běžná antikoncepce, ne?

Tělísko snad. Dokáže vypudit vznikající zárodek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1240
28.8.21 16:29

@Takco Myslela jsem, že tělísko zabrání uhnízdění plus ten kov ničí spermie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí