Krušná rána s dcerou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
10.6.22 19:43

Co nejvic zjednodusit.
Vzbudit, vytahnout, pomoct oblect, snidane jde vynechat (stejne maji brzo svacinu).

Vyloucit zdravotni problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.6.22 19:44
@Zeoli píše:
@Ou co je na vstávání v půl sedmé strašlivě brzo a co je na pracovní době od 8 hodin brzy, to mi teda vysvětli. Od 8 hodin se snad nezačíná oficiálně pracovat nikde, kromě Prahy.

Někdo je priste sova. Jsme v rodině tři skřivani a jedno dítě je sova. Už ve třech letech dřív jak po deváté proste neusla, nějaké akce typu po vecernicku do postýlky zcela nepouzitelne. Skolkové poobedove spaní na pozdní usínání nemělo vliv. Ráno je jediná z rodiny, kdo je schopný vychrupkavat do devíti. Prostě to tak má, rána s ní do školky taky byla dost strašná. S věkem se to lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
10.6.22 19:51

@Svistice můžu potvrdit, že být nastavením sova a introvert v českém školství je pro dítě tortura samo o sobě, a fakt to nedělá nikomu naschvál, ten systém je prostě šíleně rigidní a nastavený dost proti jeho potřebám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3929
10.6.22 19:52

Já jsem chodila s mámou do školky občas na šestou, jezdily jsme busem, takže jsme vstávaly snad v pět, já už nevím. Pamatuju si, že po mě ráno nikdo nic nechtěl. Máma mě odnesla z postele na gauč a pustila mi televizi (Snídaně s Novou!), tam předem mě položila snídani, já jsem vleže a v polospanku jedla. Pak mě oblikla, ucesala a šli jsme. Vlastně se u nás ráno vůbec nemluvilo. O pár let později jsem vstávala do školy na budík a vypravovala se sama (a včas), nijak mě tohle rozmazlovani nepoznamenalo.

Pokud dítě je jinak schopné spát do deseti, je vstávání v 6.30 strašný (chápu, že nelze jinak) a přijde mi zbytečné po něm cokoli chtít. To není výchova, to je trápení vás obou. Vzbud ji co nejpozději, klidně patnáct minut před odchodem, navlikni na ni oblečení, uces ji a jídlo jí dej do ruky na cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69125
10.6.22 19:55

Jo, moje první dítě je stejný, prostě sova. Večer nede zahnat do postele, ráno z ní nejde vytáhnout. Pozitivní je, že se to s přibývajícím věkem lepší, jak to dokáže pobrat víc rozumem. Já soucítím, taky se mi ráno nechce brzo z postele, ale jsem dospělá, mám rozum a vím, že musím. Ale ty rána, to je dlouhodobej boj, aspoň obstarat ten základ - probudit - vyčůrat - oblíknout - učesat - nasnídat - zuby - obout a jít. S druhým dítětem je to snazší, to není tak vyhaněná sova, ale taky si zatím užívá toho luxusu, že dělám z domova, tudíž můžu budit až v půl osmé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22232
10.6.22 19:56

Můj syn naopak chtěl brzy ráno budit, lákala ho ranní družina. Tak jsem se párkrát musela přemluvit, vstát brzo a odvést natěšeného kluka do ranní družiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.6.22 19:58
@Liberalissima píše:
@Svistice můžu potvrdit, že být nastavením sova a introvert v českém školství je pro dítě tortura samo o sobě, a fakt to nedělá nikomu naschvál, ten systém je prostě šíleně rigidní a nastavený dost proti jeho potřebám :nevim:

Dítě je naštěstí sice sova, ale extrovert. Nicméně jsem přestala řešit třeba to, že nesnida (protože to bylo přesně to, že civi a jednou za pět minut na výzvu kousne do housky).
V podstatě se nám osvědčilo budit co nejpozději. Vstává v sedm, v sedm dvacet pět je připravena k odchodu. Budit dřív bylo bez významného efektu, jen měla víc času na to civění a hru na zpomalený film, která samozřejmě akční rodiče po ranu akorát pekelné dráždila. :mrgreen:
Jako kdybychom ji měli tahat do školky na šest třicet, tak zabiju buď sebe nebo ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2358
10.6.22 19:59

Proč pochybení ve výchově? Tobě se vždycky chce vstávat tak brzo? Tomu dítěti je jedno, že ty musíš do práce. :nevim: Představa, že se školkové dítě samo ráno vzbudí, nasnídá a komplet připraví, je podle mě nereálná. Nebo nevím jestli takové děti jsou, ale co mám doma a v okolí, to je to samé - musí se nad ním vyloženě stát a dirigovat, co má dělat a hned, jinak by se oblíkal a válel po sedačce asi až do oběda. :nevim: Nepřipadá mi na tom nic zvláštního, ne každý je ranní ptáče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13812
10.6.22 20:20

Prostě to tak má, potřebovala by vstát později. Takže ji z toho neviň, nedělá to schválně, není to výchovná chyba. Zkus jí to prostě co nejvíc zpříjemnit, zjednodušit. Musíš to přijmout jako fakt, nic jiného se s tím dělat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.22 20:41
@Pralinkazbelgie píše:
Ahoj maminky, at jednoho ci vice ditek.
Jdu k vam s dotazem, zda bychom jste mi mohly rict v cem delam chybu a proc mame doma krusna rana, ktere nam zkazi cely den.Moje dcera (6let) je jinak hodne dite, doma pomuze, poslechne, je hodna k ostatnim a ucenliva. Zadrhel je v tom, kdyz ma rano vstat a je jak hadrova panna, vstavame v 6:30 a ve skolce jsme v 7:30, od 8 jsem v zamestnani. Představovala bych si to tak, ze rano vstanem, mala sama vyleze z postele, oblece se, nasnida, usece, vycisti zuby a jdeme do skolky, ale bohuzel mame doma psycho rana, kdy me mala uz pri buzeni odhani, 10× se přikryje zpet perinou, ja ji opakuji, ze takhle ne, ze nestihnu prijit vcas do prace… to je ji uplne jedno, pres premlouvani, rozkazy az vyhrozovani zakazy se mi nedocili ji vynést z postele. Takze ji jako hadrovou pannu oblekam a pak teprve otevre jedno oko, pri snidani to druhe, pak se vetsinou ucese sama a nebo ji ucesu ja, zuby po ranu sabotuje. Vetsinou se pri odchodu do skolky jeste nekolikrat bezduvodne urazi a nedokaze rict proc…jsem uz z toho nestastna, zkouseli jsme chodit spat driv, vstavat driv, den predtim si spolecne pripravit veci na sebe, slibit si, jak nam to pujde rano dobre, ale malo kdy tohle vyjde, i kdyz byly i takoveto svetle chvilky, kdy se ale vetsinou na neco ve skolce tesila, takze mela motivaci. Obcas vychazime z domu s silenym krikem, kdy si musi sousedi myslet, ze ji snad vrazdim. Jsem uz z toho vycerpana, porad jsem si rikala, ze je to treba jen obdobi, nebo tim, ze si celou noc skrabe atopicky ekzem a je treba nevyspala, ale uz mi dochazi trpelivost a hlavne to pak mam porad v hlave, do skolky ji davam s rozcilenim a kdyz si ji vyzvedavam, tak je zase uplne zlaticko, to terno nastane zase az dalsi rano… kdyz nemusi do skolky, spi klidne i do 10 hodiny, je mozny, ze je proste jen spac, nebo je pochyneni ve vychove? Jak dal postupovat, nemate nejake napady??? :hug: :srdce: Druhe dite funguje na 100% samo.

U nás na to pomáhá, že děti ví, že se odchází v 7:45 a kdo je hotový dřív, může na tv/tablet. Ta motivace stihnout to dřív je pak dost silná :-)

Jinak se jí nedivím, je unavená a výhrůžka, že ty nestihneš práci, asi není tím, co by ji tahalo z postele.

• Citovat
  • Upravit
Kolicek95
10.6.22 21:53

Já jsem založením spíše sova, pracuje se mi lépe večer, sportuji večer, kreativnější jsem taky večer, ale se vstáváním jsem nikdy problém neměla. Osobně se domnívám, že je to spíš o disciplíně - nechce se mi, ale vím, že musím. S námi vstával taťka, v šest byl budíček, pak snídaně, zuby, záchod, v 6:30 odchod z domu pünktlich, v 6:40 jel totiž autobus a ten jsme se ségrou prostě musely stihnout. Takhle to fungovalo od školky do 5. třídy. Teď je to školka, pak škola, jednou bude muset chodit práce, člověk se prostě musí naučit nějakému sebezapření. Možná se pletu, ale pokud jí dovolíš desetkrát zalézt zase pod peřinu, tak asi nejsi moc důsledná. Snažila bych se ranní rutinu dělat bez nějakých negativních emocí, holt to tak prostě má, ale důsledně a nekompromisně, být trpělivá a vytrvalá a ona se to naučí. Podle mě je velká dost na to, aby pochopila, že je potřeba včas dorazit do školky a do práce. Já taky chápala už ve školce, že jiný autobus nepojede a pokud ho nestihneme, tak je to prostě průšvih, a to jsem byla mladší. Mně osobně by nejvíc trápilo, že se uráží. Že se jí nechce vstávat, je pochopitelné a časem si to určitě sedne, ale urážet se za to na rodiče, to by se mi tedy nelíbilo.

• Citovat
  • Upravit
2650
10.6.22 22:20

Hele někdo to tak prostě má. Já třeba vstanu s budíkem, proberu se na WC a pak už jedu jak stroj až do opuštění bytu. A zvládla jsem to tak vždy. Během chvíle jsem probraná a funkční.

Za to můj muž… Ani omylem, zvoní mu budík a pak ho musím vykopat z postele, že je ráno. (Ano i proto má budík o 20 minut dřív než musí.) Pak se tak nějak loudavě dostane ke koupelně, nějak se obleče. U toho zůstane sedět na posteli, že mu musím znovu říct, jestli jde do práce. V podstatě ráno funguje na automat a to jen proto, že ví, že musí.

Dcera se zatím taky jeví spíš jako noční sova, takže už se na rána s ní vyloženě těším. :lol:

Pro dítě je to o to těžší, protože vlastně moc nechápe proč musí. (Že máma jde do práce není argument.)

Prostě jí ber tak, že má pomalejší rozjezd. Ne každý je ráno hned připraven fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
10.6.22 22:43

Můj syn byl to samé. Vzbudit nešel, říkal ze mu nejdou rozlepit oči. Já ho snesla ke stolu, nakrmila, oblékla, vycistila zuby. Ráno nešel vzbudit, v poledne spal i v 5,5 letech. A byla to borelioza, od klistete z leta, na kterou jsme přišli začátkem května.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
10.6.22 23:11

Prvňák vstává většinou celkem ochotně, někdy snida a někdy si i vyčistí zuby. Čtvrťák je ráno na zabití, nejdřív ho dobu probírám, pak tahám z postele, nakonec na něj ještě zvonim domovnim zvonkem, když se vracím domů se psem, jako aby se už oblékl, že musíme jet. Nesnida, zuby si nevycisti (to je na jinou diskuzi, je přesvědčen o tom, že zuby se čistí jen večer). Když už vstane, tak je hotový rychle, ale každý den odcházíme z domu pozdě. A vlastně na něj ani nemůžu být naštvaná, protože to mám stejně jako on a jeho ranní nechuť naprosto chápu. Budík po 5 minutách a stejně vstávám na poslední chvíli.
Vlastně nedávno jsme zaspali, vlitla jsem do pokoje v 7:30 se slovy: "Vstavej, zaspali jsme, je půl osmé! " a v 7:34 byl na odchodu. :lol: To naštěstí prvňák nebyl doma, ten by místo oblékání dostal hysterický záchvat, že přijde pozdě do školy.
Trochu závidím děti kamarádce. Ráno vstanou a nachystaji se bez problémů, taky většinou večer o půl 9 chrni. Kdežto moji kluci teď zrovna mají potmě celkem divokou debatu o pokémonech. Zas ale zítra budou spát do 10, kdežto u kamarádky je budíček kolikrát už před 8.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
11.6.22 00:38

Já jsem sova a denně vstávat v 6:30 by pro mě bylo neskutečné utrpení. I když mám 8 hodin spánku, takhle po ránu mi bývá vyloženě špatně, skoro na zvracení. Je to chudinka malá, zkus jí to udělat veselejší a příjemnější. Vymysli zábavný rituál, na který se bude ráno těšit a hned vyletí z postele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí