Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ten Sinecod můžete brát nejspíš dál, Fenistil a Prednison nejsou léky přímo na kašel, ale měly by v podstatě předcházet akutnímu záchvatu laryngitidy
Dekuji pokracovala jsem dal nebo mali porad kaslal a neprestaval kaslat tak sem hledala dal
Ahoj holky. Tak náš malý má rok a minulý víkend jsme skončili na pohotovosti - laryngitýda. Napsali nám Rectodelt a v pondělí jsem měli jít k dětské. ta nám napsala na den Ventolin a na noc Aerius. Dále máme kapat do nosu. Po týdnu se mi to zdálo lepší, ale dneska jsem byla s malým venku a kašel se objevil znovu. Už se ale nedusí. Jinak už asi 2 měsíce řešíme neustále zahlenění a rýmu. Jelikož to máme poprvé, tak by mě zajímalo jak dlouho se to asi léčí a zda si mám za dr. pro jistotu znovu zajít. Jo a nemůžu třeba být více zahlenění i kvůli zubům?
@admenL píše:
Ahoj holky. Tak náš malý má rok a minulý víkend jsme skončili na pohotovosti - laryngitýda. Napsali nám Rectodelt a v pondělí jsem měli jít k dětské. ta nám napsala na den Ventolin a na noc Aerius. Dále máme kapat do nosu. Po týdnu se mi to zdálo lepší, ale dneska jsem byla s malým venku a kašel se objevil znovu. Už se ale nedusí. Jinak už asi 2 měsíce řešíme neustále zahlenění a rýmu. Jelikož to máme poprvé, tak by mě zajímalo jak dlouho se to asi léčí a zda si mám za dr. pro jistotu znovu zajít. Jo a nemůžu třeba být více zahlenění i kvůli zubům?
pokud se objevil kašel znovu, zašla bych.. jinak já preventivně nějakou dobu dávám na noc i přes den lžičku calcia /calcium chloratum-volně v lékárně/.. je to na otelké sliznice a mělo by to tomu trošku zabránit…
jinak relativně vždy jsme ustáli lar. na dithiadenu a calciu… jinak má dcera to měla poprvé před asi 2měsíci… a je jí 8 let!!!
/syn má tak 1-2ročně od 3 let- je mu pět/
..jinak s dobou léčení je to relativní.. někdo to má jako izolovanou událost a stačí pak třeba ventolin, calcium..atd..a někdo skončí na antb..
to je různé..
U nas vetsinou laryngeální kašel trvá 3 dny, pak už je normální, zvlhne. Obvykle k lékaři jen v začátku nebo vůbec. Nejvíc na to trpí prostřední, už jsem doma plně vybavená vč adrenalinu do inhalace, ale musim teda říci, že úplně nejlíp zabralo pravidelné podávání helicidu - prostřední to má jasně z refluxu. než jsme to začli dávat, měl to 4× za 3 měsíce.
@Pudloslava to je zajímavá informace-z mých 4 dětí měl nejhorší ataku laryngitidy ten, co nejvíc blinkal-taky nás trápil reflux-netušila jsem, že to může mít souvislost.
Syn má po Laryngitýdě pořád občas kašel. Zakašle takhle max. jednou za den. Nejčastěji když běhá venku. Včera jsem to řešila s Dr.. Předepsala mě Aerius. Mám mu ho dávat celou zimu. Údajně by to mělo i snížit šanci, že ji dostane znovu. Od listopadu ji měl už 2×.
@Dasha01 náš bere aerius denně tabletu…ale je k tomu astmatik
jinak po lar. mu to vetšinou přejde na kašel vlhký…a ten trvá týden až 14 dní
@Petra Z Syn má zatím sirup má rok a půl, ale dcera ho bere celoročně. Je na dost věcí alergická a v zimě měla dost často rýmy. Od té doby co ho bere má maximálně 2 rýmy ročně. Můžu se zeptat, jak se začalo projevovat astma?
@Dasha01 no on měl první lar.ve 3 měsících a pak pořád dokola
pak bronchitidy, průdušky a neustále nemocný
když byl zdravý, při větší námaze hned blbě dýchal a byl často dušný…
poslali nás na alergo ve 3 letech…spiromertie nic moc a dělali krevní testy
alergik není, ale astmatik je…
ale není nijak omezený…jen třeba při běhání a blbnutí je víc unavený a je slyšet jak funí
Velice užitečná diskuze, díky za ni!
DOTAZ:
má to některé vaše dítko tak, že nemá ten vlhký kašel po laryngitidě??? že jako furt suchý a je třeba dávat stoptussin?
Já mám totiž právě suchý kašel, který mi ale začal jako velice vlhký, vykašlávala jsem. Malá (14měsíců) předtím i stále teď má laryngitidu, už asi měsíc (před měsícem první záchvat, doma Rectodelt, po dvou týdnech Rectodelt + výlet záchrankou do nemocnice, doléčování a včera zase v noci Rectodelt byl nutný). Ona hrozně kašle, až ji to natahuje a přitom skoro nic nevykašlává. Tak přemýšlím, jestli se nesnažit tolik o zvlhčování toho kašle, jako spíš hodně o tlumení.
Jaké léky? Dávám zatím stoptussin, občas sirup a občas kapky.
Já teď na ten suchý kašel beru Ditustat a mám pocit že mi krásně zabírá - zkoušeli jste někdo u dětí při laryngitidě? (je tam dávkování od 6 měsíců).
Trochu přemýšlím, že budu dávat ten Stoptussin normálně celý den i na noc, ale že jí ještě na noc těsně před spaním přidám ten Ditustat ![]()
Co myslíte?
@budi nevím,kolik je malé…ale dala bych a spaní…třeba půlku
my dáváme prothazin…půlku a pokud stále kašle, druhou půlku třeba o půlnoci
ale ditustat jsme už taky myslím měli…v nemocnici
@budi My včera v nemocnici dostali domů rectodelt před spaním dávat čtvrtku dithiadenu.
Dávej radši Ditustat a k tomu na noc fenistil kapky nebo Dithiaden, ale ten je na předpis..