Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
AHojky holky,
chtěla jsem se zeptat, mám plenky pop-in bambus a plenky itti biti, jak se to dělá se svrchňáčky? MŮŽOU se prát pokaždé? Nebo se jen třeba opláchnou vodou a nechají se uschnout? Neničí se pak častým praním? A sušení? Vím, že se nesmí sušit na topení, ale to jen svrchňáky nebo i ten bambus vnitřek se nesmí sušit na topení?
Děkuji moc za zkušenosti a rady.
@Bobese můžeš prát pokaždé, je to plena, opláchnutí nestací - ale pokud není pokakaná, nebo moc pocurana, muzes nechat oschnout a pouzit treba na dvakrat, trikrat. Itti neznam, ale pop in znam, tam je takova flausova vrstvicka jeste, takze mockrat to neotocim, ale kdyz se zadari, tak do ni stihnu jeste jedno dve save jadro nacvaknout a az pak se pere.
svrchnaky na topeni neni ani treba susit, schnou rychle samy o sobe, plenku na zebrinove topeni davam, nevsimla jsem si zadne zavady, mozna vic trpi gumicky…pro je ale prioritou rychle schnuti. Delam to tak uz treti sezonu - resp. budu delat, jeste netopime.
Dobrý den,
po přečtení několika příspěvků zde mě asi nejvíce zaujaly plenky GroVia. Našla jsem si je a prodávají se tam Malé sady - „V sadě získáte 6× svrchní kalhotky GroVia Shell a 6× dvoubalení savých jader GroVia“. Zkušených bych se ráda zeptala, jak rychle tohle mimi spotřebuje. Je mi jasné, že jen tohle nestačí, těch savých jader bude určitě třeba několik, ale těch svrchních kalhotek?? Jestli jsem to správně pochopila,, tak kdyžtak můžu dokoupit ještě ty čtvrcové, obyčejné a používat je jako saví jádra? Jsem ve 4 měsíce, nemám s tímto žádné zkušenosti, nikdo z okolí to nepoužívá, tak se raděki takto ptám včas
Děkuji předem moc za rady.
S Grovia nemám zkušenost…rozhodně bych ale celou sadu nekupovala pouze od jedné značky, každému miminku sedí něco jiného a co si budeme povídat, ono i každé mamince vyhovuje něco jiného
na novorozence potřebuješ plen více, pokud koupíš jednovelikostní, bude mít miminko ohromný zadek, pokud koupíš vel. S(či novorozeneckou), budeš muset nakoupit více dalších velikostí
6 svrchních kalhotek mi přijde až až, já měla 4 a stačily
a co se týče počtu plen…do výbavy je potřebuješ cca 26-30 ks, podle toho jak často budeš prát a jestli máš sušičku
jo a klasické čtverce jako sací jádro použít můžeš
@Cehelska.Lenka Šestero svrchních kalhotek je skutečně zbytečně moc, navíc třeba nemusí sedět úplně tvar a budou Ti ležet. 6 ks savých jader je na 6 přebalení. Počítej s tím, že novorozence budeš přebalovat s látkovkami tak 12-15× denně. Hodně bude záviset na tom, jak moc bude ukakaný. Ono když se zadaří, tak je potřeba přebalit i 3× během půl hodiny.
Chce to mít tolik plen, aby Ti to vyšlo tak na 30 přebalení.
Souhlasím s tím, že je to potřeba vyzkoušet, ale může nastat problém, že dítěti něco může skvěle sedět a po nějaké době se změní tvar tělíčka a i to, co sedělo skvěle může být problémové.
Množství, co popisuješ, rozhodně nestačí. Plus pozor, GroVia je systém, který hůř schne. Nevím, jestli třeba neinovovali, ale před 2 lety měly na sobě savá jádra několik vrstev bez možnosti rozdělení, takže schnuly podstatně hůř než např. Bamboolik, který má obdobný systém. Pokud nemáš sušičku, tak počítej kolem 24 hodin a možná i víc. Čtvercové používat můžeš, ale GroVia má celkem malé svrchňáky, navíc mají vevnitř přes PUL síťku, takže se rychleji znečistí.
@roniii GroVia jsou právě poměrně malé a synovi seděly cca od 4,5 kg naprosto bezproblémově a měl menší prdelku než když jsem mu dala čč na novosklad.
PS: Jsi fakt dobrá, že jsi to zvládla se 4 svrchňákama, asi záleží na dítěti i použitém systému, ale u SIO systému mi těch 6 přišlo akorát, protože denně tak 1-2 svrchňáky padly. Pokud jsem dávala čč na novosklad nebo kalhotkové + svrchňáky, tak taky nebyly větší problémy.
Ale je to jako u všeho, chce to vyzkoušet a dokoupit.
@Svistice šest dvojbalení jader, takže 12. Mívali to jako malou zvýhodněnou sadu (možná psané jako denní sada). Je to tak na jeden den přebalování.
Všem děkuji, mysím, že se v tom konečně začínam orientovat:-)Asi si zkusím najít v okolí nějaký kamenný obchod, nebo aby i e-shop byl z mého města - kdyby něco nesedělo tak pro rychlou a přesnou reakci. 3× během půl hodiny… Snad se někdy vyspím taky
Sušičku nemám, ale alespo-ń máme vlastní vodu. Ještě se zeptám, jak je to s těmi z „druhé ruky“ - je lepší mít vše nové, nebo i něco již použitého?
@Cehelska.Lenka ten počet plenek je velmi individuální i podle maminky, která plenky používá, protože každá jsme jiná v péči o plenky. Mě vždycky doporučovaný počet plen přišel málo, nestíhala bych prát a sušit. Pravda, co mám sušičku, tak by ten počet mohl být menší, ale třeba svrchňáky já peru v ruce a často a třeba jen troje by mi rozhodně nestačily. Někdy ani šestery. Takže to chce začít na nějakém průměru a pak případně dokoupit.
Rozhodně bych nekupovala jen jednu značku. Naopak dnes bych navíc ke „značkovým“ našla na netu holky, co plenky šijí a koupila i něco od nich. Mají lepší ceny, protože šijí v malém a neplatí další lidi na práci a na reklamu, co vím, tak šijí ze stejně kvalitních materiálů z jakých se plenky dají sehnat.
Grovia plenky osobně neznám. Líbily se mi moc na netu, ale postupně jsem dočetla spoustu, co by mě nevyhovovalo, tak jsem si je nikdy nekoupila.
Já osobně nejvíc a nejraději používám plenky AIO, konkrétně Anavy a myslím, že dost dobré budou Bamboolik, mám od nich kalhotky a dva vnitřky a ten systém mě velmi zaujal, akorát už jsem měla plen moc a dítě větší, tak už jsem jich víc nechtěla kupovat, ale přijdou mi ty plenky takový kompromis mezi AIO a kalhotková + svrchní kalhotky. A ve výsledku to celé přijde určitě na mnohem méně peněz při větším počtu kusů ve výbavě.
@Cehelska.Lenka Já nakupuju použité „na zkoušku“, nebo někdy se najde bezva kup - někdo nakoupil látkovací výbavu a nelátkuje/značka nesedí, tak se toho zbavuje…
@Cehelska.Lenka dobrá použitá plenka mi vydržela ještě na dvě děti.
Ale pokud kupuješ na první, tak se ti vyplatí víc nových, budeš je pak mít na druhé, případně na třetí dítko.
Jak píše @Pipet sehnat prakticky nové od maminky, která látkování hned na začátku vzdá je moc dobrý kup. Prakticky nové plenky se koupí se slevou.
@Cehelska.Lenka jo a zapomněla jsem na skvělé vícevrstvé plenky. Dnes se seženou z bambusového froté a ty jsou velmi univerzální. Se snapi sponkou se z nich dá udělat v prvním roce „kalhotková“ plenka za pár korun a později je to velmi savá a dobrá vkládačka. Já je používám jako náhradní savá jádra do AIO, když kalhotky jsou k dalšímu použití, ale nemám originální vnitřek.
Vlastně, kdybych dnes kupovala plenky, tak tyto VV by byly první, co bych kupovala. Za mě byly jen bavlněné a ty jsem měla také moc ráda, ale přeci jen se rychle pročůraly a byly tedy jen na malé mimi, které se často přebaluje. Teď dávám dvouleté tu VV bambusovou a vydrží jí, jen mám jen dvě a stejně jako Bamboolik už jsem nechtěla další kupovat, když nepotřebuji.
Pokud bych chtěla do plenek investovat málo a přitom mít trochu větší „luxus“ než jen čtverce, tak jdu do vícevrstvých. ![]()
A TADY odkaz na diskuzil, kde se jde zeptat na všechno. Nebo jíž v proběhlé toho spoustu dočíst.
Ahoj,
od začátku těhotenství jsem byla přesvědčená používat jednorázovky…ale začínám váhat…
hlavně tedy proto, že jsem dostala asi 70ks nových plen (takových těch původních, které se používali dřív, když ještě žádný jednorázovky nebyly..
vím, že nějaké použiju na takové to utírání a tak, ale říkala jsem si, jestli se dají použít ještě i na přebalování…třeba že bych si nakoupila nějaké ty svrchní kalhotky a do toho používala tyhle… je to možný, nebo je to blbost?