Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj maminky, co látkujete, mám na vás dotaz. začala jsem syna přebalovat do látkovek (čtverce + svrchňáky velikost S) v jeho 10 dnech, ze začátku dobrý, ale pak v tom začal děsně řvát, když jsem mu je nasadila. vůbec nemůže kopat nožkama a dost ho to štve. má cca 4 kg a ve svrchňákách Haipa Daipa je úplně nehybnej a když je o jednu patentku povolím, tak mu u nohy protýkají míchaný vejce. Imse Vimse jsou o něco lepší, ale začal řvát i v těch (podotýkám, že dávám čtverec na novosklad jen jeden a bez vkládačky, jinak by se úplně zvencnul). jiný zatím nemáme, nechtěla jsem na začátek moc investovat. některá z vás tady v lednu podobný problém zmiňovala - jak to dopadlo? setkala jste se s tím ještě některá? přešlo to časem? nerada bych látkování vzdala, ale asi ho budem muset odložit…
a ještě jeden naivní telecí dotaz - svrchňáky střídáte po každým přebalení, i když nejsou znečištěný, nebo necháváte třeba celý den jedny?
@oveczka Svrchňáky se rozhodně nemění po každém přebalení. Klidně používám jedny i dva, tři dny. Prostě pokud nesmrdí/nejsou „opocené“.
Se řvaním neporadím, můj vzhledem k porodním mírám vypadal s látkovkou do třech měsíců jak Obelix, ale vůbec mu to nevadilo.
Ja teda tocim svrchnaky tak dvoje-troje, vzdycky je necham mezi prebalenima vyvetrat, ale peru… no jednou za dost dlouho ![]()
S tim revem taky neporadim, mozna spatne padnouci svrchnaky, nevim, dcera byla v latce od nejakych 3 tydnu a neomezovalo ji to ani trosku, ve 3 mesicich se zacala pretacet.
Mi takhle syn reagoval, ale až téměř ve dvou letech, kdy ho to prostě omezovalo a nemohl pořádně chodit.
A v pampersce v pohodě? Jinak zkus to ještě poskládat na rovno, ale na na klasickou širokou plínu, ale užšší. Tedy, když to pmáš poskládáno na ten základní čtverec, tak pak ještě na třetiny.
@ugluk diky ![]()
@alviola v pampersce je celkem klidnej, ale kdyz mu natahuju svrchnaky a pak teplacky, zacne jecet jak pominutej, rozciluje se i u chovani a kojeni, pac ma ty nozky uplne jak zaba od sebe a nejde s tim nijak hnout, az od kolen dolu. jedine je v pohode, kdyz je v satku nebo manduce, tam ma ty nohy roztazeny tak jako tak. na ty tretiny narovno jsem to zkousela, ale protejka mu to. tak me jeste napada zkusit mensi plinu (60×60). vy jste normalne pouzivaly na novorozence ty sedmdesatky?
A co se na to vybodnout a dát mu normálně pampersky? Zas bych to látkaření tak nehrotila. Navíc to můžeš třeba zase za 14 dní, měsíc vyzkoušet znovu. Poporoste a bude mu to třeba líp sedět.
@alviola no tak zatim to tak resim, latku zkousime 1× denne jen tak ze sportu a asi pockame, co uz… neminim kupovat patery maly svrchnaky, aby jedny sedly a za dva mesice z nich vyrostl ![]()
Ahoj,
srdečně vás zvu na seminář o látkových plínkách s ukázkami různých typů a značek plen.
28.4. v 11. 30 Centrum inspirace a tvořivosti, Charlese de Gaulla 18, Praha 6 email: helena@obcanskainspirace.cz
29.4. v 16.00 MC Císařka, Na Okraji 41, Praha 6 Petřiny email: ***@seznam.cz
Pokud plánujete přijít, nahlašte se na emaily
Seminář je nekomerční, výbavu zapůjčily Veselé pleny…
Budu se na vás moc těšit.
Tereza
Ahoj maminky,
své první dítě přivedu na svět za 3 měsíce, ale stále nejsem rozhodnutá jaké plenky používat. Přečetla jsem několik diskuzí a nápadů. Zrovna teď je na slevomatu nabídka látkových kalhotek:
https://www.slevomat.cz/…vych-barvach
Nemáte s nimi některá zkušenost??? Nebo co si myslíte o této nabídce?
@klotilka tyhle značky vůbec neznám. Plenky jsou kapsovky..no, obecně..bála bych se koupit tolik stejných plen. Náhodou nebudou sedět a co s tím? Nenašla jsem tam na kolik se můžou prát. Někteří výrobci píší jen do 40, a to je hodně málo.
Je to čínský výrobek, což mně osobně nevadí, ale mám dojem, že se nesmí prát na šedesát, což už problém je. Teda prát se dají, ale pak se zase ničej. Holky od nás ze skupiny čas od času něco takového objednaly a vyloženě nespokojený nebyly, za ty prachy…
Cokoliv co se neda prat na sedesat nebrat! Sedesatka dezinfikuje.
Já bych to zkusila objednat třeba s někým dalším, aby vyšlo každému pár kusů.
Já jsem třeba měla různé kapsovky a je fakt, že ty dražší byly prostě lepší. Lépe seděly, víc vydržely..nakonec z těch levných jsem používala jen ty vkládačky.
Ja bych teda do plenek ze Slevomatu, Aukra, Ebaye apod. nesla ani za zlaty prase. Negarantuji prani na 60 (a niz proste ty bakterie neznicis), materialy povetsinou zcela bez atestu. Cena 999 za 5 kalhotek a 5 vkladacek nijak zazracna neni, puvodni cena je samozrejme vysmech, za to bych koupila spickove plenky od renomovaneho vyrobce a bylo by jich vic. 5 vkladacek bude stacit tak pro novorozence a kdo vi, jak je to s tim bambusem, oni ho tam kolikrat pridaji 10 % a tvari se jak mistri sveta.
Za mě do bambusu nechoď.
Pořídila jsem si pár bambusovek a když jsem to vyprala párkrát na 60°, tak plínky jsou poloviční, vůbec nedrží tvar. Já mám klasický čtverce, extra kvalitu od Libštátu + kalhotovky PUR Baby Lucy.
Obojí se dá v pohodě vyvařit. Po půl roce používání vše jako nový a za pár kaček.