Látkové pleny - nová diskuze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
27.2.14 09:09

@jaanulkaa Je to možné, z 90% mám mládě právě vklasických čtvercových plenkách (teď již dovycpaných vkládačkou) + svrchňáky. Když už je máš (a tolik kusů, to nemám ani já), tak už tě investice do svojích svrchňáků a minimálně to vyzkoušení nezabije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28446
27.2.14 09:13

@jaanulkaa určitě to není blbost. Já čtverce neumím používat, tak jak se teď skládají, ale určitě ti někdo poradí. Já je kdysi používala jen na rovno a to nic moc, ale jak se skládají - novorozenecký sklad a na draka, tak mi to přijde dobré. Už to udrží víc kakání miminka. Ale mám to jen načtené, neznám praxi :hug:
Určitě není k zahození úspora peněz oproti jednorázovkám.

Jo a co je dobré, investovat do dobrých svrchních kalhotek. Vím, že na malá miminka se používají Bambino mio, Imse vimse, ale jak jsem psala nemám osobní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
27.2.14 09:17

@jaanulkaa Je to možné, spousta mamin do čtverců na novosklad balí ty úplná miminka. Je to v podstatě ten nejlevnější systém látkování. Budeš potřebovat ještě nějakou tu snappi sponku, abys to měla čím chytit a u většího pak i něco na vycpání. Ty čtverce málo sají, většinou jsou hned mokré. Já to teda využívala spíš až u staršího, tomu jsem dávala do kalhotek čtverec už na rovno, na to úplné mimino mi to moc nesedělo, nějak jsem tomu dvakrát nepřišla na chuť, ale tohle je opravdu individuální, každému sedne něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
27.2.14 09:19

Holky, děkuju… dostala jsem je od dědy…měl je schované ještě z nemocnice, takže takový ty fakt poctivý…tak je mi líto je použít jen na hadry… :)ale když jsem si prošla pár stránek o látkovkách, tak mi to přijde děsně složitý.. :D tak budu číst a prohlížet dál a třeba se v tom začnu orientovat a přijdu k tomu na chuť… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
27.2.14 09:25

Konkretne Grovia jsem milovala na miminko, ale tak v 9-10 m sly pryc, protoze uz kapacitne nestihaly. Tech 6 ks jader by pocurala tak za pul dne, max. za den, 6 ks svrchnaku by mi v jejim pripade, kdy kakala 5× denne vydrzelo tak na den-dva. Ale jinak se ty svrchnaky paradne docpavaly vicevrstvymi plenami, byly krasne stihle a nadherne sedely uz novorozenci. Mela jsem jedny kalhotky a dve jadra, zbytek jine znacky.

Ctvercovym plenam jsem bohuzel na chut nikdy neprisla, ale osobne znam lidi, co s nimi v pohode odlatkovali dite (v dnesni dobe) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.2.14 09:29

@jaanulkaa Není to složité, kdž jsem to zvládla i já a to jsem fakt manuálně nezručná (kdybych se měla živit rukama, umřeme hlady :lol: ). Malému miminku, dokud nemá pevné bobky musíš dávat čtvercovou plenku na novosklad, aby vaječina neprotekla. A pak je to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
27.2.14 10:07

@jaanulkaa Já mám taky staré čtverce, je jim 32 let, ještě po manželovi. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
27.2.14 10:22

@Cehelska.Lenka já mám grovia ráda, ale kombinuju je s bamboolikem a pár dalšími plenkami. Z grovia mám jedny sovičkové svrchňáky a 6× jádro stay dry. Plenka je hodně štíhlá, nám sedí skvěle a určitě ještě dlouho bude. Může v ní v pohodě kopat nožičkama jak potřebuje, zato Bambooliky nesnáší. Jsou široké a zatím mu vadí. Myslím, že je využijeme pořádně až tak v roce. Ale i ty Grovia jsou ještě takové větší, myslím, že budou úplně přesně padnoucí až tak v půl roce (byť jsou patentkami k upravení).
Co nám sedí nejlíp ze všeho je AIO Merinostar a kalhotková plenky z sijemdetem. Ta je asi nejlepší. Je úžasně měkká a hebká. Ale vydrží nám ještě max tak měsíc, dýl ne.
Já mám na mimču raději plenky, které jsou dělané fakt podle velikosti miminka. Ty od narození po nočník prostě sedí dobře až větším dětem a malé se v nich trápí, protože omezují hybnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
27.2.14 10:25

Jo a doma frčíme nejraději ve čtvercích na pěnovém puzzle. Máme teplo, takže prcek přes to nemá žádné spoďáry a spokojení jsme oba. Novosklad je složený asi za 5sec a není to nic těžkého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
27.2.14 10:45

@Svistice @gabi.design - holky a jak moc je to s nima náročný? jak často přebalujete, jak praní, žehlení a tak…? a co je kromě těhle plen teda ještě potřeba? jen svrchní kalhotky a nějaká ta spona, která tu plenku drží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.2.14 12:12

@jaanulkaa Bdělé dítě přebaluji po 2 hodinách, nebo podle potřeby (když se pokadí tak samozřejmě hned). Jako novorozenec vydržel v počůrané látkovce i 3-4 hodiny, pokud spal.
Já tedy čtverce pořád žehlím, ale vím, že je hodně holek, které nežehlí. Pleny pereme tak ob den - takže práce s tím je dát do pračky, pověsit (nemám sušičku), sundat, vyžehlit. Občas, pokud zapomenu dát separačku nebo se hovňous dostane mimo ní je potřeba spláchnout sprchou/přemáchnout z největšího.

Ještě doporučuji používat separační pleny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.2.14 12:14

@Any83 Jako jen čtverec na novosklad chycený snappy sponou? To si u našeho ukakaného mrskoše vůbec neumím představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
27.2.14 21:42

@jaanulkaa Já jsem psala, že ty čtverce momentálně moc nepoužívám. Dávala jsem je pak až staršímu na rovno, to už ale chodil, už měl tak rok a půl. U mimina jedu momentálně v SIO Bamboolik, to jsou bambusky, takže toho hodně poberou, přebaluji zhruba po těch dvou, třech hodinách. Ale po těch dvou hodinách ta plena není skoro mokrá, takže ty tři hodiny úplně v pohodě. Pak samozřejmě před spaním a po spaní, ono nám to tak časově i vychází. Na spaní dávám teď momentálně kalhotovky Haipa Daipa. Ty jsou super, že z toho nikdy nic neproteklo, ale jsou dost takové objemné, blbě se mi na to obléká, takže momentálně je dávám na spaní. Čtverce ale budu časem určitě zase znovu používat.

Náročné to není vůbec. Zabere to času asi tolik, jako bych musela s jednorázem k popelnici. Pleny skladuji v kýbli na sucho, pokaděné, pokud jsou špinavé, předrbu žlučovým mýdlem a skladuji v druhém kýbli na mokro. Dvakrát do týdne to vezmu a hodím do pračky. Pračka vypere, já pověsím. Sušičku nemám. Peru zhruba po těch třech dnech. Ale třeba včera jsem prala po týdnu - měli jsme náročný týden, jedno dítě ve špitále, další po úrazu, do toho je marod, víc jsme byli po doktorech než doma, takže jsem se k tomu jednoduše nedostala a vyprala jsem to fakt po týdnu. Mám dvě děti, studuji, muže do večera v práci, nemám pocit, že by mě to látkování nějak okrádalo o čas. Čtverce teda žehlím, ale spousta mamin to nedělá, nutné to není.

A jinak potřebuješ teda ty čtverce, což máš, k tomu pár svrchních kalhotek, snappi sponku a jak už zaznělo, tak nějaké ty separační pleny, ty potom zadrží podstatnou část stolice (nebo i všechno) a i po kakání máš v podstatě čistou plenku. Hovínka spláchneš do záchodu a separačku vyhodíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
24.3.14 15:45

Ahoj holky, ve středu 26.3. ve 14.00 na Praze 6 plánuju uspořádat setkání a posezení s povídáním o látkových plínkách. Budu mít i různé značky a druhy na prohlédnutí, osahání… Na co myslet při sestavování výbavičky, kolik čeho koupit do začátku… Vždycky jsem chtěla podobné setkání uskutečnit, ted se snad zadaří, tak se moc těším… Pokud byste chtěly dorazit, dejte vědět…
(Od Veselých plen mám pro ty co dorazí slíbenou 3% slevu na nákup…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
26.3.14 17:41

Mohu doporučit vkládací bambusovou plenku Bamboo Charcoal Absorbent Booster Insert For Real Nappies. Používám pro vycpání a zvýšení savosti pouze tyto a jsem s nimi neskutečně spokojená. Nemusím je skládat, mají 5 vrstev (vnější bambus, 3 vnitřní mikroflís), netřepí se…pro mě ideální vkládačka. Bohužel se dají koupit pouze v Anglii, ale my je objednávali z Amazonu a bylo to ok.

http://www.amazon.co.uk/…2/ref=sr_1_1?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky