Poradna duly
Jana Čurdová
@smajl píše:
mě taky každý říká že bych pohyby měla cítít..v jakém jsem týdnu ani pořádně sama nevím protože každý měsíc to mám jinakale dneska mi kamarádka říkala že první pohyby cítila až v 7.měsíci prý je to podle placenty a hubený holky to prý cítí dřív, takže vzhledem že jsem hubená nikdy nebyla tak mam asi ještě čas
Ahojky,
tak teď už vím tedy čím to je
… jsem krev a mlíko, tak si tedybudu muset ještě počkat ![]()
Jj já doteď jedla celkem normálně (možná i míň) ale poslední dva týdny chutě jako blázen, takže to asi poletí ta váha… ![]()
@Casparada píše:
jj když jsme spolu byli u doktora, tak měli akorát pracovní den na úřadě, tak jsme to vzali jedním vrzem.
Ahojky, a to jako před porodem si vyřizuješ příjmení pro mimi? Asi se ptám jak de.il, ale asi to chápu špatně, že?
@Ddennkaa píše:
Ahojky, a to jako před porodem si vyřizuješ příjmení pro mimi? Asi se ptám jak de.il, ale asi to chápu špatně, že?
Ne, myslím, že to chápeš dobře
Musíš to vyřídit před porodem, pokud nejste manželé a chceš aby se mrňous jmenoval příjmením po tatínkovi. Jinak ho automaticky pojmenují po tobě (logicky, jinak bys jako příjmení mohla uvést v podstatě cokoliv, kdybys nemusela mít souhlas otce dítěte).
Stejně tak to platí s adresou do rodného listu (píšou tam automaticky tvojí adresu v občance) a s pojišťovnou (dítě musíš pojistit u pojišťovny u které jsi i ty).
@Ddennkaa píše:
pokud nejsi vdaná tak dítě dostane autmaticky příjmení po tobě..pokud vdaná jsi tak to řešit nemusíš ale pokud jsi svobodná a chceš aby dítě mělo příjmení po otci musíš na matrice vyplnit formulář..na schválení mají prý 30 dní takže máš ještě čas ![]()
@smajl píše:
pokud nejsi vdaná tak dítě dostane autmaticky příjmení po tobě..pokud vdaná jsi tak to řešit nemusíš ale pokud jsi svobodná a chceš aby dítě mělo příjmení po otci musíš na matrice vyplnit formulář..na schválení mají prý 30 dní takže máš ještě čas
jj přesně tak, mě právě porodila kamarádka měsíc před termínem a teď mají obíhačky kvůli příjmení, které neměli vyřízené…a taky jsme chtěli aby měl mrňous v rodném listě hned příjmení i bydliště po tatínkovi tak jsem rovnou měnila i trvalé bydliště ![]()
@casparada+@smajl
Nooo, tak to je dobře že jste mi to řekli!!! Kdy a kde se to přesně vyřizuje? Resp. jak jste na to přišli? Myslela jsem, že pokud se domluvíme v porodnici a budou mít podepsaná jména od obou rodičů, tak je to hotovo. Netušila jsem, že s tím budou takové obštrukce ![]()
@Ddennkaa píše: @casparada+@smajl
Nooo, tak to je dobře že jste mi to řekli!!! Kdy a kde se to přesně vyřizuje? Resp. jak jste na to přišli? Myslela jsem, že pokud se domluvíme v porodnici a budou mít podepsaná jména od obou rodičů, tak je to hotovo. Netušila jsem, že s tím budou takové obštrukce
Vyřídíš to na matrice u vás v krajském městě, přijdete tam (musíte tam být oba!) dáte oba občanky, rodné listy a ty těhotenský průkaz. Můžeš už i uvést křestní jméno, které budete dávat (když už to víte, ale to není závazné, jde to měnit) a pak ti jenom dají dvě kopie, jednu pro tebe, druhou musíš mít do porodnice (já jí mám strčenou v těhu průkazce).
Je tam uvedené i to bydliště apod. já tam mám ještě to staré, tak říkali jenom abych to ohlídala až do budou z porodky posílat na matriku aby tam mrňousovi napsali už správné nové bydliště (nejspíš ofotím občanku a ještě jim tam tu změnu nějak zvýrazním).
Platili jsme za to tuším 50kč.
@Ddennkaa píše: @casparada+@smajl
Nooo, tak to je dobře že jste mi to řekli!!! Kdy a kde se to přesně vyřizuje? Resp. jak jste na to přišli? Myslela jsem, že pokud se domluvíme v porodnici a budou mít podepsaná jména od obou rodičů, tak je to hotovo. Netušila jsem, že s tím budou takové obštrukce
No a když to mít nebudeš, tak se s tebou nikdo bavit nebude, šoupnou tam tvoje příjmení a basta…holt byrokracie ![]()
@Casparada píše:
Vyřídíš to na matrice u vás v krajském městě, přijdete tam (musíte tam být oba!) dáte oba občanky, rodné listy a ty těhotenský průkaz. Můžeš už i uvést křestní jméno, které budete dávat (když už to víte, ale to není závazné, jde to měnit) a pak ti jenom dají dvě kopie, jednu pro tebe, druhou musíš mít do porodnice (já jí mám strčenou v těhu průkazce).
Je tam uvedené i to bydliště apod. já tam mám ještě to staré, tak říkali jenom abych to ohlídala až do budou z porodky posílat na matriku aby tam mrňousovi napsali už správné nové bydliště (nejspíš ofotím občanku a ještě jim tam tu změnu nějak zvýrazním).
Platili jsme za to tuším 50kč.
To tedy jako čumím!!!
Ještě že se o tom bavíme. Díky za radu.
Nás to taky čeká, ale nemusíš na krajský úřad - stačí městský
@petule píše:
Nás to taky čeká, ale nemusíš na krajský úřad - stačí městský
Tak to jsem nevěděla, my jsme krajské město ![]()
@Ddennkaa píše:
To tedy jako čumím!!!Ještě že se o tom bavíme. Díky za radu.
Není zač ![]()
@ivavik tak u nás to asi ten Samuel bude:-) Vybírá manžel a tak se jmenoval jeho dědeček plus ten význam jména je pro nás dost symbolický ![]()
Jinak já mám pořad o 3 kila méně než před těhotenstvím, jím normálně, ale asi moc zdravě. Saláty, atak. Nějak na hutné jídlo nemám v těhlech vedrech chuť.:-)))