Lhaní vs kouzlo dětství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20514
11.12.17 10:17

Mám čtyřletou a teprve letos ty Vánoce prožívá tak nějak se vším všudy, Ježíška bych jí ráda ještě nějaký čas tedy ponechala.
Na čerty ovšem nevěří, protože paní učitelka ve školce jim prozradila, že to jsou masky (aby se jí prý děti nebály a neplakaly, to, že to díky tomu prohlídla potom i doma je prý náš problém).
Zoubkovou vílu jsme zatím neřešili a asi ani nebudeme :D
O smrti a zrození se bavíme na rovinu, úměrně věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.17 10:19

Je vidět, že deti nemáš, já jsem vyrostla úplně bez Vánoc a věř, že to bylo hodně smutný dětství(matka a půlka její rodiny je Jehovistka a táta se tak nějak přizpůsobil).
Svým dětem dělám krásný a kouzelný Vánoce, vše co já jsem neměla, zároveň ale starší, který jsou teď 4 roky, když jí říkám příběh k Jeziskovi, vysvětluju, že nosí hlavně malým dětem a dospělí mu občas pomuzou a koho mají hodně rádi, tomu dají buď osobně, nebo pod stromeček dáreček. Dáváme totiž každoročně sousedům za dveře a od nich dostáváme taky za dveře, tak si to pak dáme rovnou pod stromeček.

Věř že z mého pohledu lepší zjistit, že mu rodiče lhali aby měl krásný Vánoce, než je úplně ignorovat…

• Citovat
  • Upravit
202
11.12.17 10:21

Malá má 4,5 r. a vysvětluji tak, že dárky nosí Ježíšek, ale i my ji máme straaašně moc rádi a tak ji chceme potěšit nějakým dárkem. Zároveň i ona nám může udělat radost. Pak se nikde nediví, když někdo někde prohlásí něco o nakupování dárku… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.12.17 10:22

No já myslím, že v dnešní době jsou mozky některých lidí v zájmu korektnosti až choré. Říkat Ježíškovi lhaní dětem, to mi prostě přijde naprosto mimo.Moje dcera věřila do deseti let, letos říkala, že ví, že ježíšek není a dárky nosíme my, tak jsem jí řekla, že Ježíšek je vlastně to kouzlo vánoc, ta láska mezi námi, ta radost kupovat a vymýšlet jim dárky, to těšení se na Vánoce, ona na dárky a já na to, jak se jí bude líbit, co jsem kí koupila, že kouzlo Vánoc zůstává stejné, její radost z dárků a moje radost z její radosti je stejná. A že té mladší ještě ponecháme kouzelné bytosti jako je zoubková víla a Ježíšek, protože do světa malých dětí kouzelné bytosti patří. Nadšeně tu hru hraje s námi dál. Těší se stejně. Nějaké vyčítání rodičům, že lhali je úplně mimo mé chápání, všichni jsme věřili na Ježíška a všichni jsme jednoho dne procitli, neznám nikoho, kdo by Ježíška neměl rád a cítil se podveden a oklamán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1531
11.12.17 10:23

Nasemu malemu jsou 4 a teprve letos bych rekla pochopil co jsou Vanoce a nejake veci okolo. Predstava, ze mu reknu, ze Jezisek neexistuje je pro me hrozna. Vyhlizi ho kazdy den z okna, tesi se, premysli, jestli neco dostane. Zdobime spolu byt, kreslime vanocni obrazky, proste si to uzivame a vime, ze Jezisek nas kontroluje, jestli nezlobime. Proste to k tomu detstvi patri. I ja to jako mala holka milovala a vim, ze i muj syn je z toho nadseny. Az se jednou bude ptat, lhat mu nebudu, reknu, ze nektere darky musi koupit rodice, aby Jeziskovi pomohli. Myslim, ze ten zbytek proste postupne vysumi…i moje mamka to tak udelala a ja porad vzpominam na skvele Vanoce, ktere jsem v detstvi mela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
11.12.17 10:24
@Anonymní píše:
Je vidět, že deti nemáš, já jsem vyrostla úplně bez Vánoc a věř, že to bylo hodně smutný dětství(matka a půlka její rodiny je Jehovistka a táta se tak nějak přizpůsobil).
Svým dětem dělám krásný a kouzelný Vánoce, vše co já jsem neměla, zároveň ale starší, který jsou teď 4 roky, když jí říkám příběh k Jeziskovi, vysvětluju, že nosí hlavně malým dětem a dospělí mu občas pomuzou a koho mají hodně rádi, tomu dají buď osobně, nebo pod stromeček dáreček. Dáváme totiž každoročně sousedům za dveře a od nich dostáváme taky za dveře, tak si to pak dáme rovnou pod stromeček.Věř že z mého pohledu lepší zjistit, že mu rodiče lhali aby měl krásný Vánoce, než je úplně ignorovat…

To je smtuný, ale je to tím, že jste Vánoce neměli vůbec. Ale pokud se ty Vánoce slaví a jsou šťastné, je jedno, jaké příběhy a kouzla se s tím spojí, vzpomínky budou kouzelné na šťastné dětství a šťastné Vánoce. U náse Ježíšek nebyl, ale Vánoce jsme slavili se vším všudy krom toho Ježíška a vzopínky kouzelné mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
11.12.17 10:24

Taky si myslím, že ve 4 letech je to brzy. Sama jsem na Ježíška věřila a i když jsem potom zjisitla, že mi rodiče o Ježíškovi lhali nijak mě to nepoznamenalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
11.12.17 10:25
@leelafry píše:
Ahoj, zajímal by mě váš názor na lhaní dětem. l v takových těch „hezkých věcech“. Ježíšek, Zoubková vila, smrt…atp.
Na tuto otázku mě přivedla kamarádka, jejíž téměř desetiletý syn přišel domu a řekl: maminko, představ si, že některé děti si myslí, že dárky nosí rodiče a ne Ježíšek. Tak mu řekla, že tj teda pravda a on ji na to odpověděl: A proč jste mi lhali?

Musím říct, že nechápu, že to kamarádka nechala dojít tak daleko. Mě v Ježíškovi rodiče podporovali možná do čtyř, nebo tak, a postupem času jsem na to přicházela přirozeně. Jak mohou nechat takhle veliké dítě v tom, že je Ježíšek. Musel i před spolužákama vypadat jako blbec.

Navíc si myslím, že ted musela být hodně otřesena jeho důvěra v rodiče. Já už bych jim asi nikdy nic nevěřila. A to je podle mě zásadní, důvěra.

Zároveň je ale hezké to období kdy děti (normálně malé) na takové věci věří. Tak nevím, jak to udělat správně. Co myslíte?

Já se přiznám, že mi ten tvůj „příběh“ přijde pěkně vykonstruovaný :lol: icméně ne nemožný. Tohle je všechno o přístupu. Spousta dětí začne kolem určitého věku pochybovat a to je doba, kdy stačí neříkat pravdu, ale ani nelhat viz, že Ježíšek nosí dárky těm, co na něj věří, ale že si můžeme klidně dávat i my dárky mezi sebou. Třeba můj téměř devítíletý syn už má pochybnosti asi od pěti let, je si téměř na 95% jist, že dárky nosíme my, ale ještě nedostal přímou odpověď, prostě hrajeme spolu takovou hru na schovávanou a na něm je vidět, že ho to těší. Ono to tajemno k těm vánocům prostě patří a není na něm nic špatného. Jestli ty chceš jednou svému dítěti zkazit ve čtyřech letech radost, tak mu to klidně řekni, bude ti za to do budoucna moc vděčné (myšleno ironicky :roll: ). Tohle není o lhaní. Vždycky je to totiž o tom, jak se to poddá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
11.12.17 10:26

@terinka4444 máš to moc krásně vysvetlene, tohle opravdu musí byt pro děti nádhera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.12.17 10:27

@Helileli Naše si ještě loni přála hrozně dárků, samé drahé lego a tak, se slovy, ať to donese Ježíšek a já ušetřím. Letos si napsala jedno drahé vytoužené lego a k tomu tři drobnosti. Jsem jí říkala, jestli si nic nepřeje nebo proč nepíše, tak prý by si moc přála to lego, a protože ví, že to musím kupovat já, tak dál už nic, abych šetřila peníze. Až mi bylo líto, že až takhle pragmaticky začala uvažovat Vánocích. Víc si nedopsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
11.12.17 10:31
@leelafry píše:
Ahoj, zajímal by mě váš názor na lhaní dětem. l v takových těch „hezkých věcech“. Ježíšek, Zoubková vila, smrt…atp.
Na tuto otázku mě přivedla kamarádka, jejíž téměř desetiletý syn přišel domu a řekl: maminko, představ si, že některé děti si myslí, že dárky nosí rodiče a ne Ježíšek. Tak mu řekla, že tj teda pravda a on ji na to odpověděl: A proč jste mi lhali?

Musím říct, že nechápu, že to kamarádka nechala dojít tak daleko. Mě v Ježíškovi rodiče podporovali možná do čtyř, nebo tak, a postupem času jsem na to přicházela přirozeně. Jak mohou nechat takhle veliké dítě v tom, že je Ježíšek. Musel i před spolužákama vypadat jako blbec.

Navíc si myslím, že ted musela být hodně otřesena jeho důvěra v rodiče. Já už bych jim asi nikdy nic nevěřila. A to je podle mě zásadní, důvěra.

Zároveň je ale hezké to období kdy děti (normálně malé) na takové věci věří. Tak nevím, jak to udělat správně. Co myslíte?

Já bych to tolik neřešila. Mám devítiletého, který ještě loni věřil.
My jsme s tím nepočítali, ale jelikož neměl žádné zvídavé dotazy, nechali jsme ho při tom. Letos už na to pomalu přichází, sám a přirozeně, rozhodně si nemyslím, že před kamarády vypadá jako blbec, ale nezlobí se na nás ani nás nenařknul ze lži :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2594
11.12.17 10:33

Na Ježíška a zoubkové víly jsem věřila asi do 7 let, pak mi to řekli ve škole. A nebyla jsem naštvaná na rodiče, ale spíš zklamaná a smutná, bylo mi líto, že jsem o to přišla ;) ale to tajemnou zůstalo ještě par let potom, vzpomínky mám krásné :) o smrti by se myslím “lhát” nemělo, ani s dobrými úmysly, vše se dá vysvětlit úměrně věku tak, aby člověk dítěti nekecal, ale zároveň to podal citlivě. Existují i skvělé knížky pro děti s tematikou smrti, tam mi to přišlo opravdu hezky zpracované, pochopitelné pro děti včetně pocitů, které můžou zažívat a nevědí, co s nimi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
11.12.17 10:38

@terinka4444 no syn právě v tu chvíli stornoval své nejdražší přání, na Xbox holt nemám, nesměle se pak zeptal, jestli mu zaplatím dvě stovky za minecraft na tablet. Co se dá dělat, první známka toho, že jsme je vychovali dobře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1080
11.12.17 10:44

Já si vůbec nepamatuji, kdy a jak jsem zjistila, že Ježíšek není. Zato mám krásné vzpomínky na vánoce, protože mamka vždycky dělala všechno pro to, aby byly krásné. A to i když umřel táta. Já se taky snažím, aby měla dcera krásné vánoce. Na Ježíška věří, ale ví, že prarodičům dáváme nějaké dárky i my. Pomáhá při jejich výrobě a moc jí to baví. O smrti a narození nelžeme. Už proto, že oboje je součástí našeho života a oboje už zažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
11.12.17 10:51

No u nás je to tak, že Ježíšek nosí dárky dětem a my dospělí si je musíme kupovat protože nám už je Ježíšek nenosí :lol: vzniklo to až letos, kdy 5 letý syn žadonil, že by chtěl vidět Ježíška a taky mu pomoc s dárkama jako to dělá tatínek. A co teď??? :think: tak jsem mu řekla, že když uvidí Ježíška, tak už mu Ježíšek dárky nosit nebude, že je to prostě tak zařízené. Že tatínek pouští Ježíška domů balkónem a pomáhá mu s dárkama a protože ho už tatínek viděl i já, tak už nám Ježíšek nic nenosí a nosí dárky jen dětem a tak si musíme s tatínkem dárky kupovat abychom měli taky radost pod stromečkem ;) pomohlo to, už Ježíška vidět nechce a těší se, co mu přinese a prý aby nám to nebylo líto, tak jsem musela objednat mýdlovou hmotu a budeme vyrábět pro babičky a tety voňavá mejdlýčka aby měly dárek pod stromečkem, když už jim Ježíšek nic nepřinese :lol: nedávno jsem zrovna četla že u dětí mezi 5-8 rokem se vytváří svět fantazie, nadpřirozena a oni potřebují nějaké bytosti a hrdiny, že to k tomu patří a utváří to jejich svět. Nikdy by mě nenapadlo, nevěřit rodičům jen proto že mi lhaly s Ježíškem, čerty, bubáky… svět bez fantazie stojí za prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí