Mám línější dítě a bojím se u něj nadváhy. Na co se zaměřit?

Anonymní
25.7.25 20:57

Línější dítě, bojím se nadváhy

Ahoj holky, máte některá také dítě, které na sport moc není? Náš nikdy nebyl, 10 let. Nabízela různé kroužky a žádný úspěch. Nechala jsem mu dva sportovní v týdnu, ale je znát, že tam chodí z donucení. Je spíš takový klidný, rád něco vyrábí, miluje lego, rád maluje, zahraje si třeba s kamarády nějakou míčovou hru, ale čím dál víc si uvědomuji, že je takový línější oproti jiným dětem. Běží, za chvíli už spíš chodí, vydrží klidně celý den sedět. Co mě nejvíc trápí, že se hodně rozjedl. Dřív byl nejedlík, stačil mu k večeři jeden rohlík, k svačině jedno jablko, obědu moc nedal, snídaně to samé. Teď roste, tlustý není, ale zkrátka potřebuji, aby netloustl a držel si alespoň váhu. Potřebuji inspirace, hlavně na zimu, co podnikáte s dětmi, které tomu sportu moc nedají. A hlavně, jak ho citlivě hlídat v jídelníčku. Momentálně je schopný sníst klidně i místo jednoho rohlíku tři, dvě jablka mu k svačině nestačí, to nemluvím ani o tom, že pokud jsme s manželem v práci, je schopný si jít koupit klidně i čtyři oplatky a sníst je během chvilky. Jak najít takový kompromis, abych přímo nezakazovala. Jako dítě jsem měla sama nadváhu, pamatuji si, jak jsem se cítila špatně. K pohybu jsem dozrála až v dospělosti. Pouze rekreačně a spíše turistika. Ale musím se denně hýbat, plus cvičit. Jíme vše. Budu ráda za vaše rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Cizinka 999
25.7.25 21:06
@Anonymní píše: Více

Hlavni je strava takze se uamer na ni. A rohlik neni kvalitni potravina. 2 sporty pres tyden mu staci. Mel by mit denni pohyb, pokud mozno pesky do skoly, ze skoly nebo na kole, záleží kde bydlite

• Citovat
  • Upravit
3153
25.7.25 21:15

Přidat na přirozeném pohybu, rekreačně jako rodina o víkendech, odpoledne, aspoň procházky, výšlapy.. a jezte skutečné jídlo, velmi racionální názory i na výživu dětí má Margit Slimáková. Dietou se cíle nedobereš, odpíráním jídla atd, dítě nepotřebuje jíst méně, ale dvakrát tak kvalitně, základní potraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.7.25 21:35

Řeším totéž u 14leteho. Dokud jsem ho měla pod dohledem, tak dobré, ale začal jezdit sám do jiného města a od té doby kyne a neudělám nic. Zatím je ještě na vrchní hranici normálu, ale je takový měkký.
Jako malý byl podvyživený a hlídat se nemusel, teď sní cokoliv.
U něj to bude hlavně jídlem. Ráno jde kilometr na autobus, pak kilometr a půl od autobusu, odpoledne to samé a často ještě víc, protože mají jídelnu půl km od školy a nebo jde vyprovodit kamaráda. Chodí na skauta, každý měsíc s nimi mají výpravu, takže víkend v pohybu, mimo to jezdi za kamarádem do vsi vedle. Osobně doufám, že se teď vytáhne. Podobné období už měl a vždy skokově vyrostl.

• Citovat
  • Upravit
8818
25.7.25 21:42

Dva sportovní krouzky tydne a je ti to málo? Jako pokud se hýbe jen na těch kroužcích, tak asi jo, ale tak deti mají přirozeného pohybu vetsinou dost.. na stejne Starý syn nemá zadny sportovní kroužek, měl lego a keramiku. Ale často ma prave ten přirozený pohyb. Rád leze po stromech, vcera běhal 3 hodiny po jednom hřišti, dnes pul odpoledne na jiném hřišti, zítra jedem na výšlap, předtím blbnul v bazénu a jezdil na kole, byl na táboře…prostě porad neco. Ve školním roce a přes zimu je to horší, ale to asi u všech dětí, co nemají pohybový kroužek. Chodíme na procházky a blbnout ve sněhu, pokud je. Když není, tak klidne na hřiště, kolo… ono to v zimě ma taky neco do sebe. Děcka miluji noční procházky (s celovkama za tmy, treba v 6 vecer)… a jí ted taky vic, asi přicházející puberta, sni vic nez ja. Hlady ho drzet nehodlám. Pokud jite přiměřeně zdrave a nesedí na tom gauči celej den, tak bych se asi nebala. A pokud k tomu ma po někom dispozice, tim spis bych mu to nepredhazovala a neřešila s ním jídlo. Psychika je mocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5970
25.7.25 21:46

Myslím, že svým strachem z tloušťky ubíjíš synovu individualitu a vytváříš mu nezdravý vztah k jídlu a tím nemyslím přemíru jedení, ale strach se najíst, nebo přestávat poslouchat své tělo. Zřejmě roste a potřebuje víc živin. Já v dospívání toho snědla tolik, že bys nevěřila, že jsem mohla být hubená. Přestaň včas, nebo z něj uděláš blázna.
A nejhorší je urputná snaha zachránit vlastní dítě před svým životem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
25.7.25 22:15

My u syna už váhu hlídáme. Co jsme omezili byly rohlíky - radši jí chleba. Veškeré sladké pití - super bylo, že si to sám hlídal a byl spokojený, že to funguje a nenabírá a sladkosti ty má omezené. Ví že si může dát, ale nesmí moc a nesmí na noc. Poslední rok funguje, že váha se zvyšuje maličko a roste a sám vidí, že mizí bříško, takže super. Doma vaříme, fast foody moc nevyužíváme. Nyní jsme najeli na hubnutí my s manželem, tak to u něj snad bude fungovat taky. A hlavně pohyb, procházky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3828
25.7.25 22:27

Nech ho žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.7.25 22:27
@Midaku píše: Více

Já jsem ale psala, že syn je línější. Jiné děti třeba vydrží 3 hodiny běhat, on ani to ne. Je potřeba mu vždy hledat vrstevníka, ideálně akčního. Přesto tempo vydrží chvilku. Není zkrátka takový, jako jiné děti. Jiné děti místo toho, aby chodily, tak běží, když stojí na místě delší dobu, tak začnou poskakovat, hledat si nějakou aktivní zábavu atd. Když jdeme jako rodina na výšlap, tak často má kecy, že už ho ti nebaví a bolí ho nohy. Přestože ho k chůzi vedu odmala. V okolí vidím dost jeho kamarádů, kteří už nadváhu mají. Syn je na hraně, proto to tak řeším. Tuto zimu, co byla, tak se mi i dost zakulatil, proto hledám řešení i v zimě. Zkrátka nechci řešit to, že má 10 kg nadváhu a udělat prevenci. Bojím se tedy puberty, jak psala anonymní výše. Že to už stejně neohlídám.

• Citovat
  • Upravit
9078
25.7.25 22:35

Já mám dítě hyperaktivního sportovce. Ale problém s pohybem mám já. Vždycky jsem měla podváhu, velikost XS, maximálně S a najednou poslední tři roky pro hezkou postavu musím něco dělat. Tak se snažím hodně chodit. Místo autem jdu do krámu pěšky, místo výtahem chodím po schodech, snažím se vymýšlet procházky a trávit čas na kole nebo v bazéně, což mě baví. Běhání nebo posilovna mě těžce nebaví. Mám problém se ovládat a nejíst nesmysly, protože jsem mohla jíst kdykoliv cokoliv, občas si něco dám, nedržím dietu, ale víc přemýšlím nad jídelníčkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
25.7.25 23:11

S dovolením se sem zaháčkuji a budu sledovat rady. Mám dítě v podobném věku a je také línější, vyhýbá se pohybu, co to jde.
Nařídila jsem jeden libovolný pohybový kroužek, každý rok si vybírá něco jiného a už od Vánoc to vždycky začíná bojkotovat a pokaždé mě ukecává, jestli fakt jako musí. Je to tedy děvče, takže máme za sebou různé tanečky, gymnastiku, míčové hry, sokola a teď si vybrala nějakou dětskou jógu. Jediný pohyb, co je ochotná dobrovolně dělat, je kratší pomalá procházka se psem. Ale jakmile přesáhneme tak 2 km, už remcá a remcá. Mladší dítě toho ujde 3× tolik a je v pohodě.
Jinak má celkem ráda plavání, ale jen v létě a tam, kde se to dá kombinovat s tobogány a dalšími vodními atrakcemi. Měli jsme jet na takovou dovolenou k moři, bohužel to nevyšlo kvůli nemoci. A je to takové jednorázové. V zimě krytý bazén nesnáší, je jí pořád zima (chápu, jsem stejná). Plavání ve škole bylo opravdu stresující, jelikož dcera nemá ráda, když na ni někdo cáká vodu a tam ji v tom nechali doslova vykoupat a ještě na ni instruktorky měly blbé narážky. V podstatě z dítěte vodomila se za pár týdnů stalo stvoření, které se klepalo jen při slovu bazén. :zed: Nakonec se ale hecla a plavání dochodila.
Já jsem taky turista, ráda i plavu, cvičím doma různé kruháče, jógy, pilates a podobné a tak ve skrytu duše doufám, že se třeba připojí, ale zatím vůbec. To už se spíš připojí mladší exemplář, který se na mě pověsí jak klíště :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.7.25 23:26
@Nairobi91 píše: Více

Tak s holkou to musí být horší, pokud to není sportovní typ si myslím i podle sebe. Kluci jsou přeci jen o trošku víc akčnější, i když nejsou sportovci. Hrají rádi na babu, nebo se různě poštuchují, policajti a zloději taky hra, která je neomrzí. Co máme holky ve třídě, tak mají všechny nadváhu, kromě jedné. Je jich osm. Kolik je tvojí? Já v pubertě vytáhla, ale to hodně tím, že jsem začala chodit s kamarádkami ven. Občas jsme šly cvičit, ale to hlavně, abysme se líbily klukům. Jinak syn bazény miluje. Ty vlastně pravidelně navštěvujeme v zimě. Musím ale brát nějakýho jeho kamaráda. Zkoušela jsem ho dát na plavání a to ho nebaví. Chce to mít jen pro radost. Blbé je, že většina jeho kamarádů je naučená už na tom plavání dávat si v rychlém občerstvení svačinu ve formě pizza, Hamburg, hranolky atd. A je mi blbé to pak klukovi nedopřát, přestože se snažím rychlému občerstvení vyhýbat.

• Citovat
  • Upravit
110
25.7.25 23:35

Bude jí devět. Jinak má své zájmy, které jsou ale těžce nepohybové (vyrábění, kreslení, zkouší programovat, natáčí videa, fotí, baví ji vaření a pečení).
Co se týče jídla, vždycky byla extra nejedlík, teď se to zdá se trošku láme. A bohužel jí chutnají hlavně ne moc výživné věci. Takže co jí - pečivo, lívance, palačinky (bez náplně, suché), obecně přílohy (rýže, bramborová kaše, kuskus). Z masa jen kuřecí. Polévky jí asi 4 (rajská a vývar vede). Špagety s boloňskou omáčkou, ale nesmí tam být moc masa. Rizoto s kuřecím, hráškem a mrkví (jinou zeleninu ne). Dostat do ní zeleninu, více masa, vajíčka a podobně, je fakt těžké. Ale aspoň už jí větší porce.
Nadváhu zatím nemá, ale úplně štíhlá taky není. Rozhodně jí nechci v jídle omezovat, spíš se snažím směrovat na výživnější věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková