Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky, tak konecne zasedam take ke compu. To byl dneska den! Rano jsme sli na OB/GYN, ja toho doktora proste miluju
. Je fakt skvelej. On je takovej plachej, ale pusobi na me fakt hrozne sympaticky. Byla to zase jen talkshow, jak jsem predpokladala, otazky a odpovedi. Ale nejlepsi na tom je, ze jdu na GYN a odejdu s ortezkou (ci jak se to jmenuje) na prave ruce
. Ne, nikde jsem tam sebou nesvihla, ale stejne tak jako NICO, tak i me trapi brneni v ruce a posledni 2 dny se to zacalo zhorsovat. Probirali jsme ty tehu neduhy a ja mu to rikam, ze mi to rozciluje, tak hned volal na ortopedii a dostala jsem tohle. Doufame, ze je to jen tehu neduh, ale doktor se obava, ze by to mohl byt dusledek urazu, co jsem mela v detstvi. Tak uvidime po porodu. Ta orteza tomu opravdu hodne ulevi, akorat je blby, ze kdyz neco delam, tak prekazi, tak si ji sundam a jsem tam, kde jsem byla… Jinak jsem obdrzela same dobre zpravy ohledne mych „worries“ z porodu, nastrihy nedelaj vubec, sice nas vykopnou druhy den, ale delaji se testy na novorozeneckou zloutenku, takze o to se bat nemusim, cisar se dela pri epi (spinal), jen jedna vec mi nepotesila - kdyz se mimi nenatoci hlavickou dolu, tak delaji u prvorodicek automaticky cisare. Je to z toho duvodu, ze u prvorodicek je velke riziko, ze by se stejne u toho cisare skoncilo a nema smysl trapit ji a pak operovat. Navic hrozi i vice vnitrnich poraneni. U druhorodicek uz nechavaji vaginalni porod, tam to riziko vyrazne klesa. Ale i kdyz se prcek nenatoci, tak se udela specialni schuzka a snazi se ho manualne natocit. Takze nadeje umira posledni
. Jo a zapomnela jsem se zeptat na jidlo pri porodu
. Sice vim, ze oni ho nepodporujou, ale me to proste fakt neda spat… A mit porod jako BENJUL 36 h, tak to se jdu snad obesit! To bez jidla nemohu preci prezit!
KACUL, dalsi prohlidku mam 28.9. (woohoo, po 3 tydnech)!
Zismarjaaa, mi s tim kramem na ruce nejde ani poradne psat! No nevim, jestli s tim mam fungovat nejmene 2 mesice…
Take hlasim uz 13.5 kg vahovy prirustek (30 lbs). A delku bricha (delohy) mam 36 cm a srdicko mimiska bije 140 tepu/min. Na pristi prohlidce by mi meli delat test na streptokoka B a take pohmat. vysetreni ohledne natoceni mimise, pak by nasledovalo to eventualni otaceni, ale verim, ze na nej nedojde. Uz ted jsem presvedcena, ze je hlavickou dolu, protoze kopance mam kolem zaludku a zeber a skytavku naopak citim dole.
BEE, to mi ani nerikej, ze mimi bude spat jako ted spi matka. Ja totiz stale, az na tamtu jednu vyjimecnou, 9 h noc, nespim
. Jinak z poporodnich depek mam take depku
, Lance uz dostal instrukce ode me udilene za „strizliva“, jak se ma chovat, jak me ma hlidat a pozorovat po porodu. S nejakym mirnim poporodnim blues pocitam, tomu se asi nevyhne zadna, ale aby to zkratka nebyly ty tezky depky a psychozy. A kdyz budou, tak aby se resily okamzite a strelhbyite!
Vsechny ostatni zdravim, za chvili jdu do hajan, Linda
Ahoj LINDUŠKO i vy všechny ostatní! Přeju krásné sobotní ráno! ![]()
LINDI, tim spánkem se zas tolik nestresuj…četla jsem to zatim jen v jednom článku a protože mě to samotnou trochu vyděsilo, zkusim se na to zeptat PA v úterý na kurzu (doufám, že nezapomenu)…
A pak dám samozřejmě vědět! ![]()
Ten tvůj doktor je vážně asi super!!! A nejvíc super je, že v tak cizím prostředí jsi narazila na takhle fajn doktora a že ti naprosto vyhovuje! Taky občas trnu, jestli se Qeebo zase neotočilo hlavičkou nahoru…včera jsem konkrétně měla pocit, že mě kope spíš někde v pase a lehce nad než u žeber… HOLKY, JE MOŽNÝ, ŽE na konci 33.tt KLESÁ??? Ani při sezení už to tolik netlačí nahoru…
Jak jsi psala o tom otáčení zevními hmaty, slyšela jsem, že to dost bolí
A můžu ti říct, že ačkoli moc chci přirozený porod, nevim nevim, jak bych se rozmyslela v případě, že by bylo Qeebo zadečkem…
a taky doufám, že mě tohle rozhodování nepotká!!! Že má to naše zlatíčko rozum a taky že když mě bolí stydká kost, je to proto, že mi tam dolu tlačí ta hlavička!!! - Aspoň k něčemu ta bolest musí bejt dobrá, ne?! ![]()
Jinak my měli dneska super noc! Já usnula už někdy v 10 a David šel spát asi v 3,15…já samozřejmě vstala na záchod a on pak že se chce přitulit a pohladit Qeebo…tak hladil bříško a já říkám „kopni trochu tatínka, nebo mu zamávej“…a jak jsem řekla, tak se stalo
pak jsme ještě asi třičtvrtě hodiny kecali a nakonec si David užil co to je, když se řekne škytavka…byl samozřejmě vyděšenej, jestli tomu zlatíčku nic neni, že to jsou strašný záškuby a jestli vim určitě, že je to škytavka a tak…bylo to roztomilý…chudáček škytalo asi 5 minut
nic příjemnýho, ale díky tomu, že to mohl cítit David mi to přišlo docela i zábavný… ![]()
No nic, mám povoleno objednat potřebnosti na MMB a ve zdravotních potřebách, tak jdu na to…musim to sesumarizovat…hlavně formovače bradavek (už je nejvyšší čas) a taky různý rukavičky, čepičky apod. … naštěstí to není nic moc drahýho, ale je toho dost… ![]()
Hezkou sobotu všem maminkám i bříškům přeje
Bee+Qee ![]()
Pěknou sobotu, mamči a mimča,
tak jsem dneska v 7:30 vylítla a začala mlátit do Paji, ať kouká vstávat, že zaspal. Koukal na mě jak sůva a pak povídal, že kvůli mně do práce v sobotu teda chodit nebude. No já jak mám každý den stejný, když jsem doma, tak jsem vůbec nevěděla, že je sobota
.
Ještě jeden dotaz z řady těch blbých : pokud mám tedy to kolostrum (zatím jen z levého prsu), zaručuje mi to, že budu mít i mateřské mléko ? Nebo se prostě může stát, že po porodu bude nějaký problém ?
Recept na buchtu :
35 dkg polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
10 dkg cukru
5 lžic oleje
1/4 l mléka
1 lžíce rumu
1 vejce
Smícháním všeho uděláme těsto a to rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Navrch rozetřeme tvarohovou směs. Tu připravíme :
1 měkký tvaroh (nejlépe ve vaničce nebo „buřtík“)
trocha cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
sníh z 1 bílku
Pak navrch poklademe ovoce a posypeme drobenkou (smícháme 70 g cukru, 70 g másla a 100 g polohrubé mouky). Navrchu ještě můžeme posypat Grankem a upečeme.
Dobrou chuť a pěkný víkend přeju já
.
MARCELKO , krásně si užijte svatbu a Danielka nám vyfoť a dej do galerky!!! To musí být vážně malý princ!
Oni jsou v těch oblecích fakt k sežrání…malí kluci ještě víc než slečny v šatičkách… to občas vidíš i normálně, ale kluk v dospěláckym obleku „jako má táta“ je prostě k zulíbání! ![]()
Jinak jak jsi psala, že budou koukat v tý kavárně až tam přifuní 12 těhulí…uvažuju, že je upozornim dopředu..
Aby nebyli vyplašení, že jim tam chceme začít rodit! ![]()
KRTI to kolostrum je sice fajn, ale obávám se, že nám to mlíko až tak úplně nezaručuje…i když je možná pravděpodobnější, že bude všechno v pořádku, mlíko můžeš klidně následkem něčeho blbýho nebo tím, že dítě nebude sát a ty nebudeš ani odstříkávat ztratit…navíc v prvních dnech po porodu ještě chvíli teče převážně kolostrum a tzv. „mlíko na žízeň“ - je řidší a uzpůsobený trávicímu traktu malých miminek, který se nesmí moc zatěžovat…umělý mlíko se taky myslim řídí tím, jestli se jedná o novorozence nebo miminko už několikatýdenní…
Ale to jsou jen mé laické domněnky, ale asi jsem to někde četla, že si to myslim…nebo mi to říkala vzdělaná kamarádka??? Těžko říct… Myslim, že zkušenější maminky budou vědět s větší jistotou…nebo SYLVAH? ![]()
Tyyyyyyyyyyyyyy jo…děláte mi s Marcelkou veeeeeeeelký chutě na ten koláč!!! Švestek máme taky jak nas… a tohle je zas něco trochu jinýho než ten „obyčejnej“ švestkovej sypanej mákem…když mě to pečení taky nijak zvlášť nebavčí
ale třeba se překonám…ale musela bych dojet pro tvaroh. ![]()
Bee : ten tvaroh tam není zas až tak nutný, ten si do toho receptu kdysi přidala moje mamka, aby ta buchta byla taková vlhčí a že ho máme moc rádi. Jinak původně je to recept bez tvarohu
.
Já si osobně myslím, že kolostrum vůbec nezaručuje, že budu mít mléko, ale zase kdybych se nezptala, tak by to mohlo být divný, ne ? ![]()
No a když jsme u těch chutí, musím se s vámi ještě o něco podělit :
Cikánské nudličky
5 lžic oleje
400 g vepřové kýty
Směs : 4 větší cibule
5 vajec
4 lžíce Solamylu
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžička mleté pálivé papriky
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička kari
1 lžička sójové omáčky
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na tenké proužky. Všechny suroviny potřebné na směs smícháme, přidáme maso, dobře promícháme a necháme 24 hodin uležet v chladničce. Druhý den hmotu naléváme naběračkou na pánev s rozpáleným olejem, utvoříme z nich naběračkou na pánvi placičky, které z obou stran pomalu smažíme. Podáváme s chlebem nebo s bramborami v rozličné úpravě.
To budeme mít dneska k obědu - jednoduché a hrozně dobré
.
Holky, ja vazne prekvapuju - spanek od 11 az do 9!!! Sice male prestavky na WC a take smrkani, ale jinak proste skvele
.
BEE, ja si take myslim, ze mimi uz ted je hlavickou, i kdyz to ted vubec nic neznamena, jsou to sidla neposedna, do porodu nemame skoro nic jisteho, ale kdyby tou hlavickou nebylo, tak to otaceni podstoupim i za cenu te bolesti, protoze po cisari je ta bolest vetsi a trva dele
. Tot ma logika
. Ale jak rikam, snad to bude ok. Jinak doktor je fakt super, divim se, ze pusobi v military prostredi, tady clovek fakt vzdy ocekava jen to nejhorsi
.
KRTI, kdyz jsem byla na tom dojcicim kurzu, tak nam rikali, ze tvorba mleka je prakticky automaticka. Prso, ktere by nevytvorilo mleko, by muselo byt po nejakem urazu ci aspon nevydarene plasticke operaci, ze jinak je netvorba mleka temer vyloucena. To same jsem se vice mene docetla i v ruznych clankach. Si rikam, ze by v tom byl cert, kdybychom nemely mleko, kdyz se tvori dokonce i nejakym chlapum!!! Videla jsem porad, fakt to bylo trochu desivy, co hormony dokazi
. Samozrejme se clovek muze obavat, co kdyz nebude mit dost „kojiciho“ hormonu, to je ale pravdepodobne asi tak, jako by sel Paja v sobotu do te prace
. Ztrata mleka je ovsem jina vec, tvorba se vazne musi udrzovat, ale to uz je zase uplne jina vec nez spusteni, proste ta prvovyroba
. Takze kliiiiid!!!
Jinak ja naopak pecu moc rada. Akorat tu ted nemam svestky, jinak bych ten kolac urco prubla. Lance sice moc nema rad tvaroh, on se s nim seznamil az tady v Nemecku
. V US jde sehnat vice mene jen lokalne a neni takovy standard v kuchyni jako u nas. Jak ja tam trpela!!!! Ja totiz tvaroh moc miluju. Linda
Lindusa : ale na tu buchtu můžeš dát cokoli - borůvky, broskve - klidně i kompotované, mražené jahody… fantazii se meze nekladou a ten tvaroh je jen takové vylepšení. To by spapal i Lance
.
Jinak s tím mlékem jsem v klidu, nenervuju se, to byla jen taková otázka ze zvědavosti, nic víc. Prostě když bude, bude to super, kdyby se náhodou něco pokazilo a mně to kojení z jakéhokoli důvodu nešlo, bude to sice smutné a moc by mě to mrzelo, nicméně by se s tím stejně asi nedalo nic děla, takže tohle budu řešit, až kdyby to nastalo, rozhodně ne teď. Teď jsem jenom strááááášně zvědavá těhule
.
Holky, já jdu dneska na sraz z gymplu po 9 letech - mooooc se těším
.
Koukám, že těhule zase spinkaj, tak já jedu na ten sraz a přeju si, aby se mi tam líbilo
. Papa zítra.
KRTI, ja mam k tomu kojeni podobny pristup jako Ty. Chci kojit moc moc, ale kdyby neco, tak se urcite nebudu pokladat za spatnou matku, ktera zklamala. Vim o spouste holek, co nekojily, bud mely nejake problemy nebo odmitaly krmit co hodinu nebo se proste rozhodly nekojit a spatne matky rozhodne nejsou. Kojeni je sice super, tresnicka na dortiku, miminku mooooc prospesna, urcite udelam maximum, aby to slo, ale fakt zadne vycitky, kdyz to nepujde… A buchtu udelam s necim, fakt zni mnamozne. A i s tvarohem, hihi, at si Lanciste zvyka! Nebo na pulku ho dam a na tu mensi ne
. Preji fajn sraz, Linda
KRTI - jestli kolostrum znamena nasledne mleko, to teda nevim, kazdopadne, ze bys mleko nemela, toho se bat fakt nemusis! Tentokrat souhlasim s LINDOU
, je to fakt automaticky, jde jen o to, abys dostatecne vcas poprve mimco prilozila k prsu a pak prikladala pravidelne…tvoje telo reaguje na jeho potreby, ty info se predavaji prave pri sani bradavky…takze i kdyz treba den dva tri mlicko neni (prave jen kolostrum), tak je „kojeni“ strasne dulezity, protoze prsa makaji, co to jde, aby mlicko udelaly…a pak se clovek najednou nestaci divit…
A v podstate totez je se ztratou mleka - kdyz dostatecne casto kojis, tak o mliko jen tak neprijdes…to nemluvim o nejakem soku nebo obrovskem stresu. Za bezneho provozu neboj.
Jinak mimco prvni den dva nepotrebuje klasicke mleko, prave kolostrum ma slozeni prizpusobene specialne tomu, ze mleko jeste neni - je mnohem hutnejsi a vyzivnejsi, takze miminku staci i mala troska.
S.
Krti srazík si pěkně užij a receptíky jsem si pěkně uložila ![]()
Dneska je tady nějaký mrtvo,kde jste všichnííííí ![]()
KRTI užívej srazíku ![]()
Už se nemůžu dočkat PIRÁTŮ
Jak já se těšííííím
Ja jsem dneska nejaka mrtva a to i pres tu premiru spanku. Dokonce jsem dala jeste hodku odpo a ted bych mohla jit spat klidne znovu. Ale manza odjizdi mezi 1. - 2. ranni do Frankfurtu a pak leti do toho blbyho Spanelska, tak s nim budu drzet nocni.
Sylvus, wow, konecne jsme se shodly, hihi
. Tady se kolostru dokonce rika „the first immunization“, jako ze prvni ockovani, protoze je nabyte ruznymi protilatkami na obranu mimi organizmu, takze uuuurcite by se melo mimi opravdu prikladat a nechat sat od prvniho okamziku. A kdyz z nejakeho duvodu nejde prikladat, tak odstrikat co to da (klidne i jen pul kavove lzicky) a dat to tomu prckovi pozrit, protoze je to vazne moc dulezite a prinosne. Linda
Ahojky kocicky!
Ja jsem uuuuplne mrtva…priznam se, ze jsem ani nezvladla cist co jste napsaly, dokonce nejsem schopna koukat ani na ty piraty, ktere jsem videt chtela.
Vcera po obede si meli prijet lidi pro kotatko. Vsechno bylo OK az do okamziku, kdy jsem zjistila, ze chteji jet s kocurkem vlakem a hlavne, ze nemaji doma NIC pripraveno…ani zachudek, misky a chteli to kupovat nekde po ceste
No tak jsem jim nabidla, ze je vezmu do naseho velkoobchodu. Tak si koupili vse potrebne, dokonce i obrovske odpocivadlo…jenze bylo nemyslitelne, aby jeli vlakem. Takze jsem si udelala vylet do Kladna
Coz bylo v patek v podvecer a pres celickou Prahu zuzo dobrodruzo. V zivote jsem nebyla ve Strahovskem tunelu apod. Oni me jeste navigovali pres starou Ruzyni a ja se jen desila zpatecni cesty.
Vsechno jsem teda ale zvladla, Mira byl na me hrozne nastvany, ze jezdim tak hodne tehotna sama po vsech certech a celou dobu cekal v praci a byl priraveny pro me jet kdyby neco.
Vecer jsme se kvuli nejakemu masakru na D1 nemohli dostat domu, tak jsme sli na veceri a nakoupit. Ja pak do noci chystala na tu dnesni oslavu…
Dneske SUPER, pocasi bajecne, ale uz nejak nemuzu ![]()
Muzicek, kdyz videl jak jsem hotova dokonce odlozil ryby a pojede az rano.
No ja jsem jen chtela dat vedet, ze ziju a nevim jestli se zitra ozvu, mam toho zase nejak strasne moc…ach jo.
Tak se mejte kraaasne a pozdravujte briska!