Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj,
Monika má oblibu se stále pod něco schovávat - např. pod konferenční stolek, pod sušák s prádlem …
Zde je fotka Moničiny 30 let staré ohrádky, kam už ji musím dávat, když si někam odskočím (a Monika přistižena ve své skrýši):
http://www.baby-cafe.cz/…ohradkou.jpg
Deniso: hlavně, že jsi včas zasáhla a nic se jí nestalo. Teď, jak se víc hýbe, je to už na pračce nebezpečné.
Na tom Moničině videu jsou její počátky plazení, teď už to má mnohem vymakanější v technice i v rychlosti (zde video z minulého týdne: http://www.youtube.com/watch?…).
Kykoušku: našla jsem fotku mého syna, když mu bylo asi 9 měsíců, jak jí rohlík:
http://www.kfy.tul.cz/…i_rohlik.jpg
Akorát se v té plíně ještě vyválel, takže měl drobky i na sobě. Ale na koberci nebyly. Taky jsem ho pak s rohlíkem dávala radši do ohrádky, aby z té plíny nezdrhal pryč a drobky neroznesl po místnosti.
Valíku: já jsem na tom váhou skoro stejně jako před těhotenstvím (mám ještě nahoře půl kila). Oblečení je mi všechno dobré, ale břicho mám taky vytahané
Moničku zatím vozím stále v hlubokém kočárku, na sporťák přejdu, až bude sedět (on je totiž sporťák nehoupací a ten hluboký houpací, takže se jí při houpání hezky spí, ale taky už spí v kočárku málo).
No to je šikula. Ta to má opravdu vymakaný a jak si to pěkně šupajdí
. A s bráškou si jsou podobní dost. Teda vláskama moc ne, ale obličejiky stejné. a ta schováčka je super. To bude malej čertik .Tu plínu vyzkouším, dekuju. Tak třeba bude chvili klid. Posledni dobou je to horší. Vic se začiná nudit, ale zatim mu to jeho dovednosti moc neumožnují a tak ho celý den tahám, chovám a večer jsem mrtvá. Ale Monička ted už taky dá zabrat, ne? nebo je to lepší, než dřív? já jsem u dvojčat byla rada, když začaly chodit a plazit se. Už to nebylo jen o kravalu a chování. Laktace se už srovnala a ráno nemám 600ml, ale už jen 300ml a tu většinou vypije celou. A kojim vlastně jen třikrát denně. Takže jsem spokojená. Ráno mě nic nebolí, nemám mokrou košili
Parada.
Valíku, já mám o 5 kg min, než v těhu. Ale to je tim kojenim. Na puvodní vaze jsem byla po 6 nedelí a pak zhubla. Ale já jsem typ, že jak přestanu s kojením, tak mi to povyleze nahoru na moji puvodni vahu. Takže tech 5 kg je vlastne nic. A je to znát. Od příkrmu kojim o polovinu mín co drív a mám 2,5 kg nahoře. (Ani se nedivim mé puvodní spotřebě mlíka za celý den 1600ml a ted 800ml.
) Jinak povytahaná kuže na břiše se mi tento mesic viditelně zlepšila. Ale už moc krásy s brichem neudelám. Takže jsem si objednala plavky tankini
.
Deni, mateřský reflex máš opravdu dobrý a hlavne že je v pořádku a vubec na to už nemysli. Podívej se na nás, to je urazu a tech ran co dostal do hlavy. No doktor z něj už asi nebude, tak snad to nebude politik
. A ten šátek je taky dobrá věc, jen nevim co moje zada. Ale co, hlavně, že by měl v nem dobrý výhled
. A co jaterni testy malé?? Už je to v pořádku?
Ahoj holky, zase píšu po hrozně dlouhé době
A tak mám spoustu novinek. Byli jsme s Ondrou na půlroční prohlídce a má 72 cm a 9,05 kg, prostě kus chlapa
Asi před třemi týdny jsme začali s příkrmy. Ondrovi to fakt šmakuje, včera snědl celou skleničku králíka a ještě k sváče skleničku jablíčka. Má velmi zajímavou techniku, saje to ze lžičky
Ale hlavně, že to sní ![]()
Jinak už má 2 dolní zuby a občas do mě při kojení kouše
Takže jestli mu naroste zub nahoře, tak asi přijdu o bradavku
Kvůli tomu kousání jsem chtěla přejít na flašku, jenže Ondra flašku odmítá, nechce nic kromě prsu, takže jsem z toho trochu vyplašená, už jsem totiž chtěla s kojením během pár měsíců přestat a takhle to asi nepůjde
Přitom ve 2 měsících, když jsem mu dala do lahvičky odstříkaný mlíko, tak to vychrup bez problémů a teď nechce z flašky ani mateřský mlíko, zkusila jsem asi 5 různých flašek a dudlíků a bez úspěchu.....
Co se týče Ondrových pohybových schopností, tak Ondra couvá a vydatně se houpe na kolínkách asi jako Monča.
Deimy, ta je teda úžasná, úplně jsem se nad těma videama rozplývala
Mám taky jedno Ondrový video, jak hopsá po posteli, ale nedaří se mi ho dát na youtube, trvá to věčnost, asi je moc velký… ![]()
Zdenko, zatím těhotná nejsem, jen to plánujeme na začátek příštího roku ![]()
Ahoj,
dneska máme s manželem den blbec (manžel se včera vrátil ze služebky, a protože na ní byl i přes víkend, tak si vzal ČT a PÁ náhradní volno). Hned ráno to začalo tím, že Luky musel dostat pořádně na zadek (jsem ráno našla v jeho posteli spoustu smrkových třísek, značnou část noci ohlodával zábranu, co má na posteli).
Pak jsme jeli na nákup - při vystupování z auta jsme všichni (nejvíc já) zmokli. Když jsme nakoupili a šli opět k autu, auto nešlo otevřít (vybila se baterka u dálkového ovládání), takže manžel musel odemykat klíčem, což se neobešlo bez houkání alarmu - samozřejmě manžel nevěděl, jak alarm vypnout (má nějaké nestandardní vypínání).
Přišli jsme domů a Lukymu se rozbil pásek na kalhotech, takže mu spadly gatě. A manželovi se chvíli potom rozbily bačkory (upadla mu přeska z pantoflí). Potom manžel vařil brambory k obědu a nezapnul plotnu, takže jsme čekali a čekali a čekali … než jsem si toho všimla.
A aby toho nebylo málo, tak odpoledne se stalo ještě něco horšího
- Monča spadla z postele
(asi půl metru) zcela úmyslně přímo na hlavu. Hodně plakala, ještě dlouho potom pofňukávala, nechtěla se plazit a houpat na kolínkách. Ale rukama, nohama hýbala, hračky sledovala, smála se … Snad bude v pořádku. Má natlučený nos - na pohled vypadal jako zlomený (nevím, jak se jí to povedlo, protože po hlavě spadla dolů a převrátila se na záda). Bych se za to … ach jo, jsem šla zamíchat přesnádávku a už to bylo
Takže den blbec pokračuje (a čekám, že Monča začne zvracet atd., aby toho nebylo málo). Zatím spí, reaguje … uvidíme zítra.
Kykoušku: teď je to s Moničkou lepší než dřív - jak se teď všude dostane sama, tak ji to zabaví na dost dlouho. Dřív jenom řvala. Skoro vůbec ji nemusím nosit, takže ti vůbec nezávidím, že Domíka tak moc nosíš. To musí být nápor na záda. Jsem ráda, že se to s kojením srovnalo. Teď už můžeš do plavek ![]()
zoyano: je to opravdu kus chlapa
Vy jste oba taky velcí, že by to po vás zdědil? To je fajn, že mu příkrmy chutnají - takový velký chlap potřebuje hodně jíst
S tím kousáním - už by mohl trochu chápat zákazy, že např. když bude kousat, tak se mu mlíčko sebere. Monika už zákazům trošku rozumí - jí ještě budu muset nějak vysvětlit, aby úmyslně neskákala šipky z gauče nebo ze schodů ![]()
S tím videem na youtube - určitě tam nejde dát, protože je veliké. Já video předtím, než ho na youtube nahraju, ještě zkomprimuju (do DivX - to se pak zmenší např. ze 100 MB na pouhých 13 MB) a pak to tam jde nahrát v pohodě.
Ahoj Deimy, tak to byl fakt den blbec
Monička bude určitě v pořádku. Mám dvouletou neteř a ta skákala po hlavě pravidelně, naprosto bez pudu sebezáchovy.
No, my dnes zažili taky první pád. Ondra se probudil v půl šestý a tak jsem si ho vzala do postele, že ho nakojím a pak jsem při tom usnula a najednou mě v šest probudilo žuchnutí, jak Ondra spadnul z postele. Mezi zdí a postelí je mezera asi 25 cm a tam zapadnul. Myslím, že spadnul šikovně, že tam doválel sudy, takže se jen lekl, navíc je tam koberec, takže jsem ho jen chvilku konejšila a hned byl zase samý usměv ![]()
To video zkusím nějak zmenšit, snad se mi to podaří, dík za tip. A ještě k tomu kousání, to já mu vždycky vysvětlím, že to nesmí dělat a přestanu kojit, aby mu to došlo a pak je to zase dobrý. Jenže za nějaký čas se do mě zase zahryzne, nechává si to jednou za čas jako překvápko ![]()
A k té výšce, já mám 172 cm a přítel 185 cm, takže myslím, že nás Ondra přeroste ![]()
Teda holky, ty děti nám rostou …
Kykoušku, holt den blbec, snad sis to zase vybrala na dlouho dopředu. A nic si nevyčítej, nemůžeš za to.
Holky, chtěla jsem vymyslet Matýskovi pohádku, ale vyšla mi z toho říkanka, už jsem ji postovala do fóra říkanek, ale ještě to dám sem, třeba se vám to bude pro děcka líbit:
Trpaslíček Kominíček
Žil byl jeden trpaslíček
jmenoval se Kominíček.
Běhal, skákal po střechách,
bubnoval si po plechách.
Všude vlezl, všude byl,
všechny půdy prošmejdil.
Našel tajnou komůrku
a v ní starou bačkůrku. Čípak je ta bačkůrka?
Ptá se malá potvůrka.
Není to úplně ono, třeba ten konec ještě změním ![]()
ahojky, Deimy taky to znám. Člověk by si nejradši nafackoval. Ale opradvu se to stává a já jsem toho živým přikladem. Kolik už pádu ten muj otloukánek měl, tak bych se měla tkát já. Za chvili začnou běhat a pády je budou provázet velmi často. Takže hlavinku na to má přizpusobenou a nespadla z velké výšky. A ted den sis to opravdu vybrala, taky mívám tyhle dny často. ted je zaim klid, tuk tuk tuk.....
Zdeni, teda máš talent. Opravdu smekám klobouk
![]()
nestíhám reagovat, tak snad zitra písnu vic. my jsem zatim pořád tak nějak natejno. Jen jsem si dola pro novou antikoncepci tu Cerazzette, ale je to prej na stejný bázi. No tak nevim, zda si ji vzit. mám en jedno balení. Holky, co jste ji měly krvácely jste po ní také?
Ahoj, tak zrovna si odbýváme šestou nemoc u Domika. První tři dny strašně vysoký horečky, dnes se osypal a ještě nám zbývají dva dny. První tři dny to bylo opravdu hrozný. Pořád plakal ve dne v noci. Sotva usnul, tak se hned vzbudil. Dnes se pořád škrábe a je mu to nepřijemný. Chjo…choudě. Ale mudra řikala, že je to moc dobre na obranyschopnost. V létě ho nic nezaskočí. Aspon, že to trvá necelý týden a ne měsic. Četla jsem, že to postihuje všechny deti do jednoho roku, ale u dvojčat si na něco takového nepamatuji.
Ahojky,
Kykoušku , tak to máš zase starosti navíc, viď. Kde to chudák dostal?
Co se týče jaterních testů, tak na kontrolu jdeme až 6. srpna. Měly jsme jít koncem června nebo začátkem července, ale když jsem tam volala, tak mi řekli, že je doktorka na dovolené a v ostatních dnech mají plno. Snad je bude mít Anetka dobré.
Deimy , Monička je pěkný dráček. To se máš co ohánět, abys ji uhlídala, viď. Anetka se zatím jen kutálí, ale to jen na gauči. Na zemi se zatím jen rozhlíží z polohy na bříšku ![]()
Teď jsme měly celý týden tátu doma, jelikož se učil na státnice. Někdy tu byla dost hustá atmosféra. Bohužel jsem s Anetkou moc nemohla chodit ven, páč nám počasí příliš nepřálo. Statnice manžel dnes udělal ![]()
Zítra jedeme poprvé na Moravu, kde má Anetka babičky. Jsem zvědavá, jak se v jiném prostředí bude cítit a doufám, že v noci bude spinkat. Alespoň bude mít nějakou změnu a i já se projdu jinde než v naši vesnici ![]()
Mějte se krásně sluníčkově. papa
Ahoj holky,
moc nestíhám, Luky má zítra narozeniny, tak dělám dort, balím ještě nejaké dárky atd. Teď mám chvilku, dort chladne v lednici a za chvíli ho budu dodělávat.
zoyano: to je dobře, že Ondra spadl šikovně a nic se mu nestalo. Monika je bohuže kamikaze, i nadále se vrhá střemhlav ze schodů, z gaučů - ji vždy chytám … ten zlomený nos jí očividně nestačil
Myslím, že jste oba vysocí, tak se není čemu divit, že je Ondra dlouhý.
zdenko: krásná říkanka
Já na vymýšlení čehokoliv nemám energii ![]()
Kykoušku: jak se cítíš s Cerazete? Taky dělá problémy? Mně nesmí do baráku, už jsem ti o tom kdysi psala. Šestou nemoc nezávidím, ale naštěstí máte to nejhorší za sebou. Snad se z toho brzy dostane. Luky ji měl před rokem, tj. ve 2 letech, takže to nemusí mít jen děti do 1 roku. Třeba to dvojčata taky měly a mohlo to být třeba bez příznaků a ani sis toho nevšimla. A pokud ji neměli, tak ji klidně můžou od Domíka chytnout ![]()
Deniso: Anetka je rozumná, že se kutálí jen na gauči. Na zemi to je přece tvrdé, tak co by se tam kutálela
Kéž by měla Monika její rozum
Ta se kutálí, plazí, kleká atd. i tam, kde to nejde
Gratuluju manželovi ke státnicím
Užijte si to u babičky, snad Anetka vezme změnu prostředí v pohodě.
Ahoj, Domik se už osypal a dnes je den šestý, takže by nemoc měla jit a ustup. Je vic spavější a nevrlejší. Teda snad to dvojčata nechytí. Pokud ne, tak už ji měly, ale opravdu nevim ![]()
Závidim ti, že stíháš dělat dort. Já poslední dobou nic nestíhám. Včera jsem dvě hodiny žehlila. No a to budou děti o prázdninách doma, tak nebudu stíhat nic
Lukáškovi moc gratuluji
.
Jinak cerazete zatim nic. Dnes si teprve budu brát třetí piliku. Na radu Dr jsem čekala na první den MS, tak uvidíme. Zatim nejsm ani psychicky rozladěná
. Já už bych chtěla skončit s kojením, ale Domik odmítá UM. Nevim, jak mu to ještě nehradit. Míchám mu to v mateřském mlíce, ale jak přidám o odměrku vic, tak ne a ne. Včera jsme najeli na jogurty, takže další kojení vynechávám. Tak kojim už jen v noci (začal se mi budit lumpik jeden), ráno a navečer. Přijde mi, e mám mlíko už jen jako vodu, tak nevim co mu na tom chutná ![]()
Deni, určitě to bude fajn. jiný kraj - jiný mrav. a hodně pomocníku budeš mit, tak si třeba i odpočineš
. jinak se taky jen kutálíme. Ale už se mi občas postaví. Na jednu stranu budu rda, až začne chodit. nebudu ho muuset pořád nosit a pěkně me bolej zada. A co plavání??
Ahojky,
tak už jsme na Moravě. O Anetku se momentálně stará babička, tak mám čas a mé záda pociťují úlevu. Zatím se tu Anetka cítí dobře, tak doufám, že to tak bude i po celou návštěvu. ![]()
Deimy , s holkama jsme si říkaly, že děti nemají žádný pud sebezáchovy
Vrhají se všude i tam kde jim hrozí nebezpečí. Ještě si užívám doby, kdy se Anetka moc nepohybuje. Lukáškovi k narozeninám taky přejeme vše nej nej nej nejlepší
![]()
Kykoušku , tak snad už to s Domčou bude lepší a nemoc rychle odkráčí. Na plavání jsme byly teď ve čtvrtek naposledy a od září nám začíná nový kurz, kde se prý budou s dětmi potápět i maminky
Jsem zvědavá, jestli děti budou lepší než jejich mámy ![]()
Ahoj,
děkuju za přání Lukymu k narozeninám.
Loni dostal Luky k narozeninám xylofon, ale moc ho nezajímá, tak snad Monika si s ním pak bude hrát. Dneska jsem jí ho poprvé ukázala a dokonce i přišla na to, jak funguje
http://www.youtube.com/watch?… (ona pár měsíců mlátí se vším, takže ani tentokrát nezklamala).
Jak jsou teď ty dusna, tak Monika víc spí. Spí skoro celou noc - usíná kolem 19. hod a na první kojení se pak budí mezi 3-5 hod ráno.
Kykoušku: když se ti Domík staví, stojí už jistě? Já Moniku nechám max. kleknout, ona totiž v kleku dělá blbiny - viz http://www.youtube.com/watch?… , tak ji radši pak odtáhnu někam, kde se nemůže zvedat. Ale naštěstí u nás se nemá moc o co se zvedat, tak se většinou jen plazí po bytě.
Docela ti závidím, že kojíš tak málo. Já jsem zatím plně nenahradila příkrmem žádné jídlo. To hlavně proto, že Monika mi nechce nic jiného pít - zkoušela jsem koj. vodu, ale nevezme brčko do pusy. Takže ji na zapití příkrmu stále dokojuju.
Ještě včera jedla Monika příkrmy jen 2× denně - oběd sní už docela v pohodě, přesnídávka k svačince je stále problém. Dnes měla poprvé kašičku a snědla jen pár lžiček.
Deniso: to se Anetka určitě má, když se jí věnuje víc lidí.
Ahoj, Deimy škoda, me nejde otevřít tvoje videa. vuj pc mám rozbitý a tento je nějaký pomatený. Tak snad do týdne mi přijde. Jinak Domik když stojí, tak u něj musim byt. Vydrží opravdu jen chviličku a hned spade jak šiška ze stromu na zadek
. Je to takový ten viklaci postoj. Dvojčata už krásně chodila kolem postýlky v jeho věku. Domik je nějaký lenivější. Je fakt, že mi chodili na 9 měsících oba dva. To u Dominika teda nehrozí ![]()
A s těma příkrmama. Ona na to přijde brzy. Za chvili bude objevovat víc věcí a třeba bude koukat na Lukáška jak bumbá a bude to chtít ochutnat
. U nás stačí když někdo něco jí a jen to zjistí, tak otevirá pusu jak kapr. Ten musi jist každý dvě hodiny, dokonce i v noci ho musim kojit.
Tak já jdu léčit děti. 6nemoc samořejmě chytly taky, tak mám zase týden s prací vystaráno ![]()
Ahoj holky, já tu tak dlouho nepsala, ale čtu vás pravidelně. Kykoušku , takové dny blbce znám, ještě že děti toho hodně vydrží, vzpomínám si u Matěje, že když se začal stavět a sedat, tak byl taky samá boule, sice začal hodně brzy, ale dnes o něm říkám, že spadne i v sedě, prostě Matěj. Jinak u nás zeleninové příkrmy docela dobrý, horší je ta kaše večer, ale moc mu to nenutím, kdyžtak se dokojí. Krýša se začal konečně otáčet, ale zase je to takový kňoura, nebaví ho to na břiše ani na zádech, s hračkama taky nic moc, nejradši by se nosil. Taky musím hlídat Matěje, protože ten si ho teď moc všímá, dokonce mi ho začal i přetáčet, jak to viděl u mně. V kočárku musím přejít už na sporťák, jelikož už toho taky moc nenaspí a pak se dere ven. Taky jsem byla konečně na gyndě, tak vše ok, akorát povolené břišní svaly, tak se snažím cvičit. Jak jste na tom s váhou po porodu, já jsem asi na tom stejně, ale tím , jak mi to vše visí, je mi hodně věcí těsných. Zdravím všechny pa pa Valík, koukám, že jsem se blbě přihlásila