Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S cítí potom dcera stud? Je jí ta situace nepříjemná, nebo máš pocit, že se jí to vůbec nedotýká? Mezi námi, já taky někdy okolo deseti let brala našim drobné (vždycky třeba jen jednu minci z pěti, aby se to nepoznalo) a těžkou hlavu jsem z toho neměla, ale jakmile na to přišli, tak jsem byla rudá až na zadku a moc dobře jsem si uvědomila, že jestli nezačnu sekat latinu, tak už mi nikdy věřit nebudou. A největší strach jsem měla z toho, že by to mohli říct všem mým kamarádům, sestřenicím a bratránkům, babičce apod., prostě ta hrozba veřejné ostudy se mnou zacloumala opravdu hodně. Takže bych nehrozila ani tak pasťákem (já bych teda netušila jako dítě, co to vlastně je), ale spíš někým, koho má dcera ráda, a kdo by byl zklamaný (aby si, když ji popadne chuť něco takového udělat, představila, jak by se na to tvářil táta, babička, kamarádka apod.).
@žížal je to psycholožka která spolupracuje i z naší školou byla nám přidělena protože k ní spadáme bydlištěm a školou ale asi se opravdu poohlédnu po jiném - chci jí pomoct mrzí mě to a jsem s toho zoufalá - třeba starší dcera mi ukradla z hrníčku na dovolenou 200kč dostala facek jak v národním divadle potlesku a musela peníze vrátit s toho co dostala od babiček a od té doby je klid ale ta mladší je právě adhd a těmto dětem se musí trošku jinak ony výprask nepoberou na ně se musí s rozumem ( když dostane za 5 minut si to nepamatuje a jede si ve starých kolejích)
![]()
@jahuhudka píše:
Jako kvůli jablku dělat takové haló? Prostě chtěla jablko (moje děti by si ho u,,tety,, taky vzaly ) je jasné, že když pak na ni uhodíte, že se bojí, obzvlášť když jí vyhrožujete. To co děláte není vysvětlování, ale vyhrožování
Popravdě, to mě taky napadlo, že reakce sousedky asi byla vyhrocenější, než bylo potřeba. Tohle je strašně těžký - vybalancovat to tak, aby to dítě nebylo stresovaný víc, než je nezbytně nutný, aby nebylo ponižováno a nepřiměřeně trestáno, ale zároveň aby byly nastaveny jasné hranice a aby se začaly tyhle situace eliminovat. Je to běh na dlouhou trať.
Krást a lhát se nemá. V devíti letech už dítě ví že se to nesmí. Jsem toho názoru že výprask nemá už ve výchově místo a je dost zastaralý - S výjímkou některých případů - a opakovaná krádež a lhaní, navíc cenné věci - taková výjímka je. Dcera musí pochopit že za tohle příjde citelný a odstrašující trest. Pak se ukáže jasně pravda - kradla protože si to chtěla zkusit - testuje hranice co kam jde - ok-tak v tom případě pochopí že takhle ne - a už to nezkusí, nebo bude krást dál a v tom případě to může být i kleptomanie a pak je na řadě psycholog… Podle mě ale poté co dostane našupáno už krást nebude. A po pár lepancích rukou na zadek se ještě nikomu nic nestalo.
@jahuhudka doporučuji znovu a pořádně přečíst úvod - nebylo to jen jablko a pokud učíte své dítě že vzít si něco bez dovolení je správná věc tak se naše názory opravdu liší - já jsem dospělá a když přijedu k rodičům tak se ptám zda si mohu vzít třeba rohlík ale nikdy by mě nenapadlo jít a bez dovolení si vzít prostě je to slušnost
@Anonymní píše:
@žížal je to psycholožka která spolupracuje i z naší školou byla nám přidělena protože k ní spadáme bydlištěm a školou ale asi se opravdu poohlédnu po jiném - chci jí pomoct mrzí mě to a jsem s toho zoufalá - třeba starší dcera mi ukradla z hrníčku na dovolenou 200kč dostala facek jak v národním divadle potlesku a musela peníze vrátit s toho co dostala od babiček a od té doby je klid ale ta mladší je právě adhd a těmto dětem se musí trošku jinak ony výprask nepoberou na ně se musí s rozumem ( když dostane za 5 minut si to nepamatuje a jede si ve starých kolejích)![]()
![]()
No přesně to píšeš - tady výprask nepomůže. Zkuste se kouknout teda jinde, na někoho, kdo má dobré recenze, je to hodně důležité teď.
@monrom chodíme pravidelně i na neurologii i psycholožce - nic nezanedbávám, hodně si povídáme, ona se tváří že vše pochopila a i tak jí vše pořád dokola opakuji co je správné a co špatné ale ona jako by měla v tu chvíli zatměno a prostě to udělá
@žížal právě že to nebylo jen to jablko ![]()
@Anonymní píše:@žížal právě že to nebylo jen to jablko
Já vím. Moc držím palce, ať se to posune dobrým směrem, obávám se, že nás ještě čekají „fajn“ věci v pubertě… ![]()
@Anonymní píše:
@jahuhudka doporučuji znovu a pořádně přečíst úvod - nebylo to jen jablko a pokud učíte své dítě že vzít si něco bez dovolení je správná věc tak se naše názory opravdu liší - já jsem dospělá a když přijedu k rodičům tak se ptám zda si mohu vzít třeba rohlík ale nikdy by mě nenapadlo jít a bez dovolení si vzít prostě je to slušnost
Máte pravdu v létě,,vzalo,, u blízké osoby babičky bonbony (na ty mi u babičky chodily všechny vnoučata -tajně ) pak dlouho nic, pak jablko u,,tety,, známé sousedky a nakonec naušnici co myslela, že je její. Tomu já odmítám říkat krádež. Maximálně bych řekla, že je vhodné příště slušně poprosit. A vy ji vyhrožujete pasťákem, čímž jí působíte trauma a je celkem možná, že díky tomu teprv teď začne mít problémy
Zakladatelko, řešíme teď to samé
Jestli chceš, napiš mi SZ. Nechci takové problémy rozebírat veřejně…
@žížal děkuji - té puberty se taky děsím ![]()
@jahuhudka tak vzít něco někomu bez dovolení pro mě není normální pokud pro vás ano je to váš názor a já vám jej nehodlám vyvracet a pokud tento styl výchovy - vem si co chceš bez dovolení - učíte i své dítě je to váš boj - já preferuji slušnost a neznám nikoho ve svém okolí kdo by si vzal co chce bez zeptání a trauma mám tak možná já s toho jak jí pomoct a vysvětlit že dělá špatnou věc - ona sedí v pokojíčku muchlá psa jí popcorn a kreslí dopis pro ježíška takže nevidím že by se jí to nějak dotklo
Z tvého popisu mi to fakt nepřijde jako opravdová krádež. To by bylo mnohem rafinovanější a promyšlenější. Prostě jen nedovede rozpoznat hranice, za kteréuž nesmí. Vidí jablko, tak si ho vezme..a nepřemýšlí dál o následcích. Spíš než řvaní a nadávání do zlodějek bych ji vysvětlila, co tím způsobí druhým, když jim něco vezme a to pořád dokola (třeba i formou i hry), dokud to nepochopí. Vyhrožovat pasťákem se mine účinkem -ví vůbec co to je? Prostě bych ji to omílala, názorně ukazovala - třeba ji taky něco jako vezmi a vysvětli proč je to špatné. Spíš bych se soustředila na to, proč se občas chová jak pětiletá, tam něco může být a třeba i příčina jejího chování - nevyzrálos, neschopnost pochopit co smí a co nesmí. Chce to psychologa, na řvaní je času dost, podle mne to úmyslné není.
@Anonymní píše:
@žížal děkuji - té puberty se taky děsím
@jahuhudka tak vzít něco někomu bez dovolení pro mě není normální pokud pro vás ano je to váš názor a já vám jej nehodlám vyvracet a pokud tento styl výchovy - vem si co chceš bez dovolení - učíte i své dítě je to váš boj - já preferuji slušnost a neznám nikoho ve svém okolí kdo by si vzal co chce bez zeptání a trauma mám tak možná já s toho jak jí pomoct a vysvětlit že dělá špatnou věc - ona sedí v pokojíčku muchlá psa jí popcorn a kreslí dopis pro ježíška takže nevidím že by se jí to nějak dotklo
chdinko ![]()
Jinak ano, každý má jiný styl výchovy, někdo dělá z komára velblouda a straší dítě v 9 letech ( a jak sama přiznáváte dětské), pasťákem a někdo nehledá za každým prdem toho velblouda. Kdyby šla do obchodu a odnesla bonbony, to je krádež, ví, že v obchodě se za věci platí. Ale když si na návštěvě vezme něco bez dovolení, vzala si něco bez dovolení, pak se maximálně nechová slušně, ale nekrade
Kradla jsem a hodně - na základce. Kradla jsem krásné a zajímavé věci dětem z pytlíků u lavice, hračky z družiny…
Naši se hádali, fotr mámu mlátil, ve škole mě šikanovali, všichni měli hezčí věci než já…dokonce za mnou byli i policajti, tenkrát to nikam nehlásili…
Babičce jsem sebrala plnou pokladničku peněz - měla raději bratrance než mě (to je bohužel pravda). Jemu kupovala k Mikuláši sladkosti a mě vánoční ozdoby. K Vánocům mi dávala osušky a jemu hračky…
Zkus nad tím víc zapřemýšlet, jestli jí něco nechybí.
@Mama11 to jsem jí vysvětlovala jak by se jí to líbilo kdyby jí někdo vzal něco bez dovolení - odpověděla že by se jí to nelíbilo a že by s ním už nikdy nepromluvila - tak jsem jí vysvětlovala že to není správné že se to prostě nedělá že když něco chce stačí poprosit.
@jahuhudka jak už jsem psala každý na to máme jiný úhel pohledu pro někoho u SOUSEDKY ukrást jablko nebo učitelce naušnici je normální a pro někoho nepřijatelné a bohužel já patřím k těm matkám která si dovede představit ty následky když to nebude řešit teď když jsou to „jen maličkosti“ a znám případy kdy na to rodiče kašlali a tyto „maličkosti“ přehlíželi a pak se krádeže stupňovali a rodiče byli v šoku