Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky si myslím, že vyhrožováním pasťákem a řvaním se to nevyřeší. ![]()
Mně to osobně taky nepříjde jako vyloženě krádež, spíš taková neznalost hranic. Ale to nejlíp víte vy, jestli dobře věděla, co dělá, jestli lže, nebo opravdu je v tom spíš taková nevědomost, nezralost.
Všeobecně bych z jedné prokazatelné krádeže nedělala vědu. Zkouší to plno dětí.
Moje pětiletá neteř to u nás taky zkouší. Bere si bez dovolení maličkosti od dcery, vyloženě takové třpytivé, blyštivé. Ona to dcera asi i trochu podporuje, protože jí klidně navalí svoje drahokamy ze šperkovnice apod.
Zatím to řešíme po dobrém, protože asi trochu závidí (dcera jedináček, má vlastní pokojíček a prostě víc vlastních věcí) a neuvědomuje si důsledky. Vždycky jí říkám, že když se jí něco líbí, tak ať se zeptá, jestli jí to nedáme a když ne, tak řekneme mamce, že by to taky chtěla nebo si to může přát k Vánocům. Ségra nemá problém to koupit. Jsem si jistá, že v rodině nemají problémy.
@Anonymní píše:
@Mama11 to jsem jí vysvětlovala jak by se jí to líbilo kdyby jí někdo vzal něco bez dovolení - odpověděla že by se jí to nelíbilo a že by s ním už nikdy nepromluvila - tak jsem jí vysvětlovala že to není správné že se to prostě nedělá že když něco chce stačí poprosit.
@jahuhudka jak už jsem psala každý na to máme jiný úhel pohledu pro někoho u SOUSEDKY ukrást jablko nebo učitelce naušnici je normální a pro někoho nepřijatelné a bohužel já patřím k těm matkám která si dovede představit ty následky když to nebude řešit teď když jsou to „jen maličkosti“ a znám případy kdy na to rodiče kašlali a tyto „maličkosti“ přehlíželi a pak se krádeže stupňovali a rodiče byli v šoku
@kubee to jsou takové „maličkosti“ které se přehlížejí a když zjistí že jí to prochází tak s toho budou větší věci. I psycholožka to co jsem napsala popsala jako drobné krádeže právě mi volala, poslala jsem jí sms mám její soukromé číslo. Zítra jí mám volat a domluvíme si termín návštěvy v co nejbližším termínu sama mi řekla že tohle se musí řešit dokud jsou to zatím jen „maličkosti“ ale že zná hodně případů kdy to špatně skončilo. Nevím asi vy co jste mě tady odsoudili za to že jsem jí seřvala jste tohle nikdy nemuseli řešit u vlastních dětí - hlavně poslouchat učitelku vašeho dítěte jak vám vykládá jak jí vaše dítě okradlo a mám sjednat nápravu aby se podobný incident již nikdy neodehrál - a to že jsem ve vzteku řekla že jestli bude krást skončí v pasťáku si myslím bylo pro ní menší trauma než to že učitelka si k prohledání dceřiny aktovky přizvala ředitelku, zástupkyni a výchovnou poradkyni
@jahuhudka ano pokud jste zvyklá krást a brát si věci bez dovolení tak vám to připadne vcelku normální chování já byla vychovaná v uctě a slušnosti že krást nebo přivlastňovat si cizí věci není správné. V životě by mě nenapadlo ukrást cokoliv učitelce. A nakonec pokud bych tohle brala jako normální jako že vy to asi tak vnímáte že když někdo někoho okrade je v pořádku tak bych nežádala o radu jak jí pomoci ale mávla bych nad tím rukou a začala šetřit na právníka až by dceři přestali stačit drobnosti
@jahuhudka píše:
Máte pravdu v létě,,vzalo,, u blízké osoby babičky bonbony (na ty mi u babičky chodily všechny vnoučata -tajně ) pak dlouho nic, pak jablko u,,tety,, známé sousedky a nakonec naušnici co myslela, že je její. Tomu já odmítám říkat krádež. Maximálně bych řekla, že je vhodné příště slušně poprosit. A vy ji vyhrožujete pasťákem, čímž jí působíte trauma a je celkem možná, že díky tomu teprv teď začne mít problémy
Souhlasím a to pro mě opravdu není normální vzít si něco bez dovolenía tipuju, že jsem poctivější než značná část čechů, protože nešidím ani v malém, jak to tu je docela časté.
Nedělala bych z ní zlodějku a lhářku, nevyhrožovala pasťákem, protože to jen dítě zažene do kouta a vystresuje.
Takové vyhrožování může naopak vést k tou, že se dítě zatvrdí a bude to dělat o to rafinovaněji a naschvál. Pokud navíc dítě častěji v budoucnu od rodiče uslyší, že je zloděj a lhář, bude mít pocit že je špatné a proč by se snažilo, stejně si o něm matka myslí jen to nejhorší…ale to neříkám, že by zakladatelka dělala, jen to tak někdy bývá.
je opravdu možné, že jen nedohlédne následky a v té chvíli si opravdu myslí, že náušnice je její, těžko říct. Nedělala bych z toho nějaké strašné drama, ale ani to nepodceňovala a nepřecházela, jako že ok. Rozhodně bych ji nebila.
Dítěti bych v klidu, ale důrazně vysvětlila, že si nemůže nic brát bez dovolení a stačilo jen sousedce slušně říct, jestli by si jablko nemohla vzít. A že jestli se to bude opakovat, bude mít problémy ve škole, nikdo s ní nebude chtít kamarádit atd, vysvětlit se to dá mnoha způsoby.
Já jako dítě sebrala nějaké malé hračky, prostě jsme to strašně chtěla, zlodějka se ze mě nestala. Malé děti se někdy neovládnou, nemusí tím směřovat do pasťáku…
Příspěvek upraven 02.12.15 v 20:19
@Anonymní píše:
@kubee to jsou takové „maličkosti“ které se přehlížejí a když zjistí že jí to prochází tak s toho budou větší věci. I psycholožka to co jsem napsala popsala jako drobné krádeže právě mi volala, poslala jsem jí sms mám její soukromé číslo. Zítra jí mám volat a domluvíme si termín návštěvy v co nejbližším termínu sama mi řekla že tohle se musí řešit dokud jsou to zatím jen „maličkosti“ ale že zná hodně případů kdy to špatně skončilo. Nevím asi vy co jste mě tady odsoudili za to že jsem jí seřvala jste tohle nikdy nemuseli řešit u vlastních dětí - hlavně poslouchat učitelku vašeho dítěte jak vám vykládá jak jí vaše dítě okradlo a mám sjednat nápravu aby se podobný incident již nikdy neodehrál - a to že jsem ve vzteku řekla že jestli bude krást skončí v pasťáku si myslím bylo pro ní menší trauma než to že učitelka si k prohledání dceřiny aktovky přizvala ředitelku, zástupkyni a výchovnou poradkyni
Tak přehlížet se to určitě nemůže, spíš sledovat a hlavně zjistit příčinu.
To divadlo před ředitelkou je směšné.
To nebylo vůbec vhodné…
@Anonymní píše:
@jahuhudka ano pokud jste zvyklá krást a brát si věci bez dovolení tak vám to připadne vcelku normální chování já byla vychovaná v uctě a slušnosti že krást nebo přivlastňovat si cizí věci není správné. V životě by mě nenapadlo ukrást cokoliv učitelce. A nakonec pokud bych tohle brala jako normální jako že vy to asi tak vnímáte že když někdo někoho okrade je v pořádku tak bych nežádala o radu jak jí pomoci ale mávla bych nad tím rukou a začala šetřit na právníka až by dceři přestali stačit drobnosti
Vy prostě musíte za každou cenu z dcery udělat zlodějku. Tahejte ji po psycholozích, psychiatriích a udělejte z ní co největšího vyvrhele, co si zaslouží pasťák. Určitě z ní pak vyroste slušný člověk. ![]()
Mmch ne nejsem zvyklá krást, lhát a dokonce ze mě není ani alkoholik, přestože jsem upíjely dědovi jakými mentolový likér
jsem dospělá a slušně vychovaná (dokonce už má poměrně odrostlé slušně vychované děti)
Moc vám děkuji za vaše příspěvky ano podpořím dceru v jejich krádežích pochválím jí obejmu a řeknu že je to v pořádku okrádat lidi kolem sebe že pokud bude krást tak se jí vlastně nic nestane že je to naprosto normální a tajně budu doufat že až jí přestanou bavit drobné krádeže budu mít na dobrého právníka který jí s toho vyseká
@Anonymní píše:
Moc vám děkuji za vaše příspěvky ano podpořím dceru v jejich krádežích pochválím jí obejmu a řeknu že je to v pořádku okrádat lidi kolem sebe že pokud bude krást tak se jí vlastně nic nestane že je to naprosto normální a tajně budu doufat že až jí přestanou bavit drobné krádeže budu mít na dobrého právníka který jí s toho vyseká
to je zbytečná ironie, nepochopila jsi nic. tohle ti tu nikdo neradí ![]()
@ospalámyš zajímalo by mě v čem je zbytečná ironie???V tom že se tady píší příspěvky jako já bych to neřešila, to nic není já taky kradla atd já žádala o radu jak pomoci dceři - tím co dnes udělala ve škole si zadělala na víc problémů než si dovede kdokoliv z vás představit - ať už to začalo výsměchem spolužáků tak to bude pokračovat zasednutím učitelky na dceru a kdo má dítě s adhd moc dobře pochopí že tyhle děti jsou vyřazované s kolektivu dříve než jsou pochopeny. Šikanu ze strany dětí i učitelky jsme už řešili a rok mi trvalo než se dcera s toho dostala a nehodlám díky nečinnosti nechat tuto situaci dojít tak daleko že se mi bude opět hroutit. Raději s ní budu lítat po psychologii atd než se dívat na dítě které vyřazují s kolektivu. Miluji svou dceru a i kdybych měla obětovat vše co mám klidně i svůj život tak jí chci pomoct a opravdu tady nestojím o rady jako nech to tak ono se to srovná ona musí pochopit že udělala špatnou věc že za špatnou věc následuje trest.
@Anonymní píše:
@ospalámyš zajímalo by mě v čem je zbytečná ironie???V tom že se tady píší příspěvky jako já bych to neřešila, to nic není já taky kradla atd já žádala o radu jak pomoci dceři - tím co dnes udělala ve škole si zadělala na víc problémů než si dovede kdokoliv z vás představit - ať už to začalo výsměchem spolužáků tak to bude pokračovat zasednutím učitelky na dceru a kdo má dítě s adhd moc dobře pochopí že tyhle děti jsou vyřazované s kolektivu dříve než jsou pochopeny. Šikanu ze strany dětí i učitelky jsme už řešili a rok mi trvalo než se dcera s toho dostala a nehodlám díky nečinnosti nechat tuto situaci dojít tak daleko že se mi bude opět hroutit. Raději s ní budu lítat po psychologii atd než se dívat na dítě které vyřazují s kolektivu. Miluji svou dceru a i kdybych měla obětovat vše co mám klidně i svůj život tak jí chci pomoct a opravdu tady nestojím o rady jako nech to tak ono se to srovná ona musí pochopit že udělala špatnou věc že za špatnou věc následuje trest.
Tak asi je ta ironie zbytečná, protože píšeš nesmyly - „pochválím, obejmu, řeknu, že je v pořádku okrádat lidi, krást je normální“
, to tu snad nikdo nepsal.
Jen se snažíme říct, že to, že dítě někdy něco „ukradne“ nemusí znamenat, že roste pro kriminál. Nemůžeš srovnávat dítě a dospělého, děti věci někdy vidí jinak než my, jednají impultzivněji, nedohlídnou následky, potřebují i dozrát pro to, aby pochopily, co je správné a co ne. Tím, že dítě okamžitě označíš za špatné, tím mu moc nepomůžeš. takže k tmu musíš dítě vést, a to tak, abys to ještě nezhoršila.
Řešit to samozřejmě musíš, otázka je jak. Jestli vyhrožováním pasťákem a označením dcery za zlodějku a lhářku. Já za prvé vždy začínám u sebe, v rodině, jestli já nedělám chyby, jestli se neděje něco, co může k takovému chování vést. Pak se snažím přijít na příčinu toho, proč se tak dítě chová. Ale to samozřejmě neznamená chování dítěte omlouvat, jen to třeba pomůže najít lepší způsob řešení, než vyhrožovat pasťákem. A najít to, co je za tím, proč si bere věc bez dovolení…
Já si vůbec nemyslím, že se to má nechat, ono se to nějak srovná, za psychologem bych určitě zašla, protože evidentně máte ty problémy hlubší, ale rozhodně bych nedávala dceři nálepku zlodějka a nevyváděla.
A jestli ji tahle učitelka, co ji prohledával tašku šikanovala, tak máte asi větší problém, než jen tohle ![]()
Jestli ale chceš jen rady, co se ti líbí, tak sem radši nepiš, nikdy tady neuslyšíš jen to, co chceš slyšet.
Příspěvek upraven 02.12.15 v 21:49
@Anonymní píše:
Také si myslím, že to nejsou krádeže, jen taková impulzivita a ne vyzrálost. Ano, podchytit ano, vysvětlovat, kde jsou hranice. Ale hlavně NE NÁLEPKOVAT, bylo by smutné, kdyby z ní zlodějku udělala nevhodným tlakem vlastní matka. To vám tu radí ostatní dobře. Není třeba reagovat ode zdi ke zdi… Ani vzhledem k dceři, ani tady na emiminu. ![]()
Samozřejmě jsem dceru seřvala, vynadala jsem jí do lhářek a zlodějek – ruply mi nervy – ale teď řeším co dál.
jestli takhle bude pokračovat tak skončí v pasťáku
Tak ještě jednou pro ty kteří to nepochopili kopíruji ze svého příspěvku a to že za krádeže v tom pasťáku může skončit tak to není vyhrožování ale holí fakt kor když to bude dělat ve škole a jak už jsem psala nebylo to poprvé - chtěla jsem znát názory lidí kteří s tím přišli do styku a vědět jak to řešili nic víc jsem neočekávala
Teda já tam vidím mnohem víc problémů než těch pár tzv. krádeží. Proč byla šikanovaná učitelkou? Jak dlouho k té šikaně docházelo (i ze strany dětí), než se to začalo řešit? Dcera už se předtím někdy sesypala? Hele zkus se na to kouknout bez té zloby a hysterie - jak jí asi musí být, když cítí nebo ví, že je jiná (ADHD), jak jí asi muselo být, když jí učitelka prohrabávala s výchovnou poradkyní a ředitelkou tašku?? Jak jí asi muselo být, když na ni uhodila sousedka, kde má to jablko… To je peklo i pro dospěláka, natož relativně malé dítě. Ty krádeže u dětí fakt nebývají promyšlené - nedá se to srovnat s dospělým zlodějem. Myslím, že ty přehnané reakce ji akorát srazí ke dnu (mimochodem to, že kreslí dopis Ježíškovi a nedává na sobě nic znát, nemusí znamenat, že se jí to hluboce nedotýká). Bylo by super, kdybys zároveň zkusila zapracovat i na sobě a řešila vše s větším klidem - já vím, že je to moc těžký. Ono těmi zlostnými reakcemi „bez srdce“ si člověk zadělává na nedůvěru ve vztahu s dítětem a na to, že se dítě bude čím dál víc uzavírat, jak bude starší. Není umění dítě zmlátit nebo na něj řvát nesmysly, umění je se v tu chvíli zastavit, obejmout ho a cítit v něm ten obrovský strach, nepochopení a touhu být milováno bez výhrad…
@Špuntice1986 božee tak to si nedovedu představit - holky mají vše stejně a tím že je mladší má i bych řekla víc výhod - jako spaní s maminkou když „bolí bříško“ atd a když se kupuje na vánoce nebo mikuláše musí mít obě dvě stejně nikdy neexistuje aby jedna dostala víc a druhá míň - manžel je na tohle pedant když byl malí prošel si něčím podobným jako ty a nikdy by nedovolil aby se jedné nadržovalo ale třeba tím že starší s náma moc nechce chodit třeba do města tak mladší s náma jde do mekáče atd ale vždycky vezmeme domů i té starší meničko nikdy neošidíme ani jednu