Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@riccius píše: Více
Já ti to přeložím do srozumitelštiny, ale fakt se to týká jen bubliny Emimina a Emimino se fakt se netýká žen na celé planetě. Ženy se staraly o rodiny celá staletí, tisíciletí, nyní chtějí, aby se muži zapojovali do péče taky. Beru to tak, že ženy už mají starání plné kecky a chtějí, aby se i muži angažovali. V pravěku muž skolil mamuta, přitáhl ho domů a řekl ženě, at mu z něj udělá steaky. V posledních letech je trend, že si i muž dokáže udělat mamutí steaky.
Hele, je to od extrému k extrému. Pokud má někdo chlapa, co se nezapojuje, tak si prostě žena vybrala špatnej kus. Zároveň se nemůžu zbavit pocitu, že spoustu žen péče o rodinu nebaví, tak nevím, proč si ji pořizují. Každopádně platí to, že v jednom člověku je péče o rodinu o dost náročnější.
Myslím, že ženy prostě očekávají, že muži 21. století se prostě více podělí o to břímě, jež péče o rodinu představuje. Ale každý to má jinak, každému vyhovuje různé nastavení rolí. Jen mi asi vadí, že většina diskuzí na toto téma na Emiminu se tváří tak, jako by hovořily za všechny ženy v ČR. Předpokládám, že ty, které si nejvíc stěžují na lenost mužů a nezapojování, asi takového měly ve vztahu a traumatizovalo je to. Myslím, že už se tak v prvním roce vztahu pozná, jestli je muž soběstačný, nebo se mu musí vše strkat pod nos. A nejdéle v druhém roce chození se pozná, zda se sám aktivně zapojuje do činností, nebo jestli je to typ, který začne něco dělat, až když mu střecha baráku padá na hlavu. Ženy už nebaví dělat pečovatelky a servis.
Příspěvek upraven 01.06.26 v 18:05
@Ploskutáček až nato že si něco vynechal. Mamuty neloví jen muži, ženy taky pracují a už je nebaví ne se starat o rodinu, ale mit břímě za domácnost a děti komplet na hrbu samy. Ale ono je lepší ukázat na ženy jak je to nebaví, ludry líné.
A ještě jsi jaksi vynechal proč teda muži mají rodiny když je tak strašně obtěžuje se jim taky věnovat a zapojovat se do chodu. ![]()
Muži prý jsou logistici.
Logistika jim jde.
Logisticky přehodí problém a práci na druhého. Na manželku. ![]()
@Anna766 píše: Více
Muži neodkládají práci. Pouze velkoryse dávají prostor své manželce. ![]()
Ne není, na nasem případě je evidentni, ze i když se vychyli peníze, může to být v rovnováze, právě kvůli dítěti. A hodně žen k takovemu modelu směřuje.
@JoHoP píše: Více
Nebo tak.
Práce nemá nožičky, neuteče.
Až když uteče manželka, tak je údiv. ![]()
@riccius píše: VíceZkusím znovu; 1. Když tu chlap napíše, že hledá ženu, co se postará - schytá tu hate. 2. Když tu žena, napíše, že hledá muže, co se postará - je to v pořádku.
Vidíš to, za mě je zas obojí v pořádku, ale záleží na podání.
Tys tu řešil chlapa pomáhajícího partnerce s pracemi. A teď najednou napíšeš, že je to celé o tom, že je nefér údajný hate na chlapa hledajícího ženu, která se postará.
Pokud si to „postará se“ u ženy vykládáš tak, že chlap nemusí doma hnout ani prstem, tak ano, to si potenciálně zaslouží hate. Pokud si to vykládáš jako nějakou rovnoprávnou dělbu práce, tak tě přeci nemůže ani v nejmenším vzrušit podotknutí, že chlap který občas vyloží myčku fakt nepomáhá, ale dělá svůj díl.
@Ploskutáček díky
já popravdě moc nevím jak lépe to vysvětlit, připadá mi to do očí bijící, ale možná není.
@riccius Když je chlap pohoršen, že není dostatečně oceněn za občasnou pomoc v domácnosti a zároveň hledá ženu, která se postará, tak to přinejmenším vyznívá jako „chci takovou, která zajistí všechno kolem domácnosti a dětí atd.“. Protože občasná péče doma je fakt holé minimum aspoň trochu vyváženého soužití.
Jenže když se podíváš na požadavek ženy, která padá doma na hubu, a chtěla by chlapa, co se postará, tak to není o „abych nemusela doma nic dělat“, je to požadavek na „aby mi aspoň občas s něčím pomohl a já to netáhla sama“. Jenže ty se proti němu ohradíš, že to je hrozný jak si to ty feministky přizpůsobují podle sebe.
Ty v tom nevnímáš ten obrovský rozdíl?
Tvoje stížnost ohledně chlapa pomáhajícího doma je ekvivalent toho, kdyby zakladatelka napsala „tyjo, jako doma s dětma asi zůstanu, ale očekávám, že do práce už se vracet nebudu muset a teda minimálně na dobu rodičáku očekávám i zajištěnou uklízečku a kuchařku“. Kdyby to tak bylo, tak ti napíšu ok, máš pravdu. Jenže tak to není.
@riccius všechny ti napsaly opravdu v podstatě to samé co já.
Zakladatelka chce (a je to pochopitelný požadavek), aby nemusela doma dělat první poslední a chlapa obskakovat jako malé dítě.
Za chlapa, který chce doma nějaké rozumné rozdělení rolí, ženu, která mu uvaří, postará se v nemoci, postará se o děti atd. se budu bít kdykoliv (a btw v reálu biju
, protože ano, i ženy se občas najdou ehm, no…
Ale aby žena napsala „potřebuju chlapa, kterého nebudu muset obskakovat celé dny“ a dostávala za to od chlapů horem dolem totální hate, to sorry
na jednu stranu píšeš, že je chybou ženy, když si takového vybere, ale když taková žena rovnou řekne „toto ne“, tak jí za to osočíš.
@Nimie píše: Více
Já se právě vůbec nebavil o konkrétním člověku, ani o zakladatelce, ale o obecném nastavení uživatelek zde na emiminu.
Taky jsem to hned na začátku psal, že mi vadí dvojí metr na emiminu, ne, co píše zakladatelka.
Explicitně jsi jmenoval zakladatelku hned na začátku a odrazil se od jakési tvojí představy toho, co zakladatelka podle tebe asi myslela, aniž bys dočetl její příspěvek.
@riccius: Baví mě, jak tu proběhne totální hate na to, jaký stereotyp je; muž pomáhá doma partnerce s pracemi. Ale že zakladatelka pošle ten stejný stereotyp z druhé strany - čili hledání chlapa který se POSTARÁ, to nikoho nevzruší. To jen k genderové rovnováze na emiminu.
@riccius: A já to obrátím - budeme polemizovat, že zakladatelka myslela postarání se v ostatních oblastech a ty, které souvisi s financemi nemyslela?
Pokud jsi chtěl řešit obecné nastavení a zakladatelku jsi vůbec nemyslel, tak jí jednak nemáš vůbec zmiňovat, a jednak nechápu proč to sem teda dáváš. Navazující příspěvek ocitovat nejsi schopen, pod jménem Alex tu nic nevidím, a ani to co tvrdíš tu nikde nevidím. Ale nikdo tě nechápe a všichni jsou děsně zaujatí ![]()
@Ploskutáček píše: Více
Na emimino chodí více mladších a nebo i starších, ale emanipovaných žen, v ostatních diskuzích (Novinky a spol) je to spíš ještě o staromódní patriarchální výchově (něco jako stokholmský syndrom), navíc je tam většinou výrazně větší podíl mužů, kteří si rádi přizvukují. Nikdy jsem nechápala, proč třeba do ženských rubrik (např. na novinkách apod.) leze tolik mužů hejtit ženy. A my, co tu kritizujeme líné muže, co se nezapojují, tak nemohu mluvit za všechny, ale myslíš, že bych si někoho takového vzala? Na to se mám moc ráda. U nás doma se zapojujeme oba, někdo dělá raději to, jiný zas ono, někdy mám víc energie já, jindy manžel a někdy je prostě třeba něco udělat, ať máme náladu nebo ne. Ale vidím, slyším, čtu, kolik žen dělá doma jen posluhovačku, zatím co jejich protějšek se jen válí u bedny nebo hraje pc hry a ještě se nechá obskakovat. Takže žádné trauma, jen spravedlivé rozhořčení.
@Roxy ivka píše: Více
Asi tě zklamu. Myslím, že je to o pohlaví, já těm mužům rozumím, musí se bránit a hájit. I když ty ženy mohou mít pravdu, tak občas se najde muž, kterému žena služku nedělá. Neříkej mi, že kdyby se objevil článek o stereotypech u žen (také zčásti nepravdivých), protože ty taková nejsi, že by tě nelákalo vlítnout do diskuze a určité skutečnosti popřít.
@Ploskutáček píše: Více
Promiň, ale kdo tady psal, že jsou takoví všichni muži? Nebo to psal dokonce někdo o tobě? Pokud ano, tak mi to uniklo. ![]()
Mimochodem, mnoho mužů stále opakuje stereotypy o ženách, takhle z hlavy mě napadl hned ten o ženách zlatokopkách nebo rádoby vtipné „žena neví co chce a nedá pokoj dokud to nedostane.“
@Roxy ivka píše: Více
Ne, nikdo, mluvím obecně. Že když se na Zeny.cz napíše něco o mužích, logicky se k tomu chtějí vyjádřit, když si myslí, že to není pravda, i když to vůbec není jejich rubrika.