Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem. Máme doma dilema. Lze volit prezidenta mimo trvalé bydliště? Jako že by přítelovi dali volební lístek kam by zašel? Bydlíme v mém trvalém bydlišti a on mi tvrdí, že není potřeba mít nějakou kartičku. Máte rozuzlení? Díky za názory:)
Určo jde, jen si musíš vyřídit volební průkaz, jen nevím jestli už na to není pozdě ![]()
@Susan23 Jo, to se někde předem vyřizuje.. Ale jak?
Taky bych to potřebovala zjistit - asi budu v porodce.. ![]()
@Susan23 píše:
Ahoj všem. Máme doma dilema. Lze volit prezidenta mimo trvalé bydliště? Jako že by přítelovi dali volební lístek kam by zašel? Bydlíme v mém trvalém bydlišti a on mi tvrdí, že není potřeba mít nějakou kartičku. Máte rozuzlení? Díky za názory:)
Musíš požádat obecní, či zastupitelský úřad o voličský průkaz, který Tě opravňuje k volbě v jakémkoli volebním okrsku, či zahraničí. Písemně do 4.1.2013, což jsi prošvihla, osobně požádat do 9.1.2013. (cituji článek v dnešních novinách, který je sepsán dle informací ČTK)
Příspěvek upraven 04.01.13 v 22:18
Musí mít voličský průkaz - s ním může volit v jakémkoliv volebním okrsku. Jinak podle trvalého bydliště.
Manžel si ho nechal dělat v místě trvalého bydliště, bylo to na počkání ![]()
Ahoj, mám stejný problém. Volit bych chtěla, ale trvaké bydliště mám na Moravě, a za cestu tam i zpět bych dala 500Kč ![]()
Na voličský průkaz je už prý pozdě. Osobně ti jej dají v místě trvalého bydliště, tam teda už nepojedu..a na písemnou žádost je pozdě ![]()
Děkuji všem, pokud by zajel do trvalého bydliště, tak to by tam mohl rovnou volit. Není to daleko, ale furt je to projetý benzín. Díky za odpovědi. Měla jsem pravdu. A to fakt chtěl jít volit, no škoda. I když si nemyslím, že by jeho hlas něco ovlivnil:)
V nemocnicich byvaji extra volebni komise pro lidi v nemocnici, na ty se nevztahuje povinnost mit volicsky prukaz tusim… kdo chce volit, ten to nahlasi personalu a ten ho zaradi do seznamu volicu, aspon tak nam to rikali na skoleni.
@Susan23 píše:
Děkuji všem, pokud by zajel do trvalého bydliště, tak to by tam mohl rovnou volit. Není to daleko, ale furt je to projetý benzín. Díky za odpovědi. Měla jsem pravdu. A to fakt chtěl jít volit, no škoda. I když si nemyslím, že by jeho hlas něco ovlivnil:)
to je jasný, my tam byli o Vánocích u tchánovců, tak si ten průkaz manžel rovnou vyřídil protože by se tam v době voleb taky nedostal. Tak třeba příště ![]()
Voličský průkaz pro druhé kolo volby prezidenta České republiky
V případě, že volič výslovně nepožádá pouze o voličský průkaz na některé kolo volby, obecní úřad, popř. zastupitelský úřad mu vydá voličský průkaz pro obě kola volby (jeden pro první a druhý pro druhé kolo).
O vydání voličského průkazu lze za stejných podmínek požádat také v době mezi prvním a druhým kolem volby. Obecní úřad, popř. zastupitelský úřad v této době může vydávat voličský průkaz nejpozději do 2 dnů před prvním dnem hlasování ve druhém kole volby, tj. do 23. ledna 2013 do 16.00 hodin.
Jak má volit občan, který je upoután na lůžko ve Slezské nemocnici v Opavě a nem ůže chodit?