Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj muž divně řídí ![]()
Vidím to pokaždé, když s ním jedu! Není ten typ, co by jezdil zbytečně rychle, machroval nebo riskoval za volantem, to ne. Ale nedokáže dělat jen jednu věc, příjde mi, že se při řízení nudí a tak neustále něco dělá kolem
Během jízdy pořád štrachá v nějakých šuplíkách, hledá něco (většinou nesmysly, bez kterých by vydržel do zastavení) v ledvince hozené za sedačkou, ladí rádio, čte maily v telefonu
a já vedle něj trpím.
Připadá mi hrozně nepozorný a vadí mi to. Vadí mi, že si nepřipouští, že by se mohlo něco stát…vadí mi, že to dělá, když veze mě s prckem a vadí mi, že se úplně stejně chová, i když veze jen malého a já u toho nejsem.
Když jedu s ním, nevydržím to a snažím se ho korigovat, ale moc to nikam nevede. Telefon sice z donucení odloží, ale za půl hod. jako by zapomněl a zase do něj zíra
Už několikrát jsem mu řekla, že jestli se nebude věnovat jen řízení, že i s malým vystupuju…štve mě, ale ta představa, jak se v autě asi chová, když veze jen malého!
Má smysl do něj pořád vandrovat nebo nemám šanci jeho chování za volantem nijak ovlivnit?
Vandrováním asi ne.
Můžeš řídit ty, když někam jedete? Nebo ho s prckem nepouštět?
Jak dlouho takhle řídí? A měl s tím už nějaký problém - nehodu?
Jinak tě chápu, táta se takhle při řízení strašně rád kochal „hele támhle je srnka, támhle letí poštolka.. ne, to je káně,“ a máma šílela. Vyřešila to víceméně tak, že pokud možno řídila sama.
Na čtení v telefonu bych mu asi řekla, že na to jsou pokuty nebo body (nevím přesně) a že nehodlám platit polovinu ze své půlky SJM ![]()
A vtipně konverzovat tak, aby nedělal nic dalšího, by nešlo? (Jen nápad.)
Přístě s ním nejeď, nebo jeď a až začne dělat blbosti tak mu řekni at zastaví, že vystupujete. ![]()
Uz nevim, co pouzit, aby si uvedomil, ze za volantem jde o vteriny.
Rikala jsem si, ze treba mala nehoda, by ho vylecila, ale ma stesti, zatim nikdy nic.
Vim, ze resenim by bylo mu maleho do auta vubec nedavat, ale to by pro me byl spis trest, musela bych kluka vozit sama do skolky, atd.
Bojim se ale, ze je fakt takova neklidna povaha a ze to proste nevidi nebo sam neovlivni.
No..to teda nic moc..co poradit… ![]()
Ale mám to podobně, přítel taky „divně řídí“, zase z jiných důvodů, prostě mi jeho styl řízení nesedí…Je to také tím, že já řídím opravdu hodně a na místě spolujezdce se cítím vždy blbě, že to nemám ve svých rukou. Příteli do toho kecám a on to samosebou nesnáší. A ještě k tomu vždy na cestě kritizuje ženy - řidičky, což uznávám, že někdy právem, ale také mi to nesedí. Dříve jsem bývala diplomat, teď mu na rovinu řeknu, že jezdí jak debil. Nerada s ním jezdím, ale někdy není zbytí:)
Nevím, jak často spolu někam jezdíte, pokud to není každý den, snažila bych se mu rázně vysvětlit, že se necítíš bezpečně a ať je tak hodný a aspoň s Tebou a s prckem se snaží krotit a věnovat se řízení. Jak to bude respektovat, to už nevím.
Ze svého pohledu bych ani tak neřešila když s ním jezdím já (to ho můžu korigovat, upozornit..), ale když jezdí sám a nedává bacha, tak bych se o něj bála. Mmch. znám spoustu lidí, kteří bourali právě z důvodu, že štrachali v kaslíku, nebo něco někde lovili atd. Nechci strašit.
Ještě mě napadá - při příležitosti, kdy spolu na cestě potkáte nebezpečného řidiče (třeba co jezdí jak šílenec, předjíždí zprava nebo naopak někoho kdo jede moc pomalu) a Tvůj muž se zmíní, jaký je to šílenec, blbec, brzda…atd, tak mu řekni, ať si uvědomí, že on svým chováním je pro druhé úplně stejně nebezpečný, jako tento. Že stačí okamžik a je v pr… a spolu s ním i třeba někdo jiný. Nebo ať si jenom zkusí představit situaci, že veze prcka (a Tebe) a proti němu jede stejný nepozorný řidič, v jedné ruce telefon, druhou rukou něco loví a řítí se na něj třeba v protisměru…
To bych přítele pěkně sjela..
Nemám ráda, když chlapi berou řízení auta na lehkou váhu..
Oni si prostě myslí, že když umí řídit, tak se nic nemůže stát..ale stačí chvilka nepozornosti a může se stát cokoliv..Nemusí to být ani jeho vina a může do vás vrazit nějakej vůl, který se taky pořádně nesoustředil na řízení..Já bych do něj hučela každou chvíly, ale to je jen můj názor..Jednou jsme jeli někam na výlet a jel s námi i přítelův bratranec s dvouletým synem..A přítel se nechal nějak unést a začal machrovat před nějakými kluky (udělal hnusný driftovací smyk).Tak nehorázně jsem se s ním pohádala a dva dny s ním nemluvila..On pochopil, že udělal pěknou kravinu, když měl zrovna v autě malé dítě..od té doby si dává sakra pozor.. ![]()
U nas ridim vyhradne ja a mam klid ![]()
I kdyz muj chlap je tedy velepeclivy a velezodpovedny ridic a ten problemovy jsem spis ja…
![]()
Ridit bych samozrejme mohla, ale ma mnohem vetsi auto, nez ja a navic manual a ja jsem leta zvykla na automat, takze se v jeho aute za volantem sama moc necitim. A jako rodina jezdime velkym, aby se nam vse veslo. Navic za mesic rodim, tak si na delsi cesty radeji hodim nohy nahoru a po porodu mì samozrejme pomuze, ze nebudu muset rano pakovat mimino a jet se starsim do skolky.
Jestli je hyperaktivní a musí stále něco dělat (v autě), tak si myslím, že se to nedá ovlivnit. Teď není vhodný čas, ale pak bych třeba týden (po nějakém incidentu) prcka fakt demonstrativně odvážela do školky já s tím, že se mu ho bojím posadit do auta. Jestli ho to trkne a bude to mít nějaký účinek, to nevím…
@marg on z mista spolujezdce je ten pohled opravdu jiny, asi trpim i tim. Ale uz parkrat jsem mu rikala at brzdi, protoze ve chvili, kdy ja uz bych davno pribrzdovala, on se vesele hnal dal i kdyz auta pred nami dobrzdovala do kolony
@marg píše:
Jestli je hyperaktivní a musí stále něco dělat (v autě), tak si myslím, že se to nedá ovlivnit. Teď není vhodný čas, ale pak bych třeba týden (po nějakém incidentu) prcka fakt demonstrativně odvážela do školky já s tím, že se mu ho bojím posadit do auta. Jestli ho to trkne a bude to mít nějaký účinek, to nevím…
On je prave manzel takovy neklidny, ze kdyz uz tedy kvuli me trebaten telefon za volantem odlozi, uplne na nem vidim, jak trpi tim, ze nemuze krome rizeni nic dalsiho delat a pak mam zase strach, ze se nabouramez toho jeho neklidu, jak bude nervozni.
@kuti píše:
On je prave manzel takovy neklidny, ze kdyz uz tedy kvuli me trebaten telefon za volantem odlozi, uplne na nem vidim, jak trpi tim, ze nemuze krome rizeni nic dalsiho delat a pak mam zase strach, ze se nabouramez toho jeho neklidu, jak bude nervozni.
No to je výborný, to už je trochu diagnóza řekla bych..Nedivím se, že to řešíš. Tak to nevím..co třeba nějaký antistresový předmět do ruky (třeba takový ty kuličky - ne jeho vlastní
Plus třeba na CD nebo MP3 nějaké mluvené slovo, co by ho bavilo, ať má víc podnětů.
![]()
EDIT: ještě mě napadlo malý DVD přehrávač na palubovku a jeho oblíbený filmy..Není to teda ideální rada, ale aspoň nečumí do telefonu. Má to takhle spoustu profi řidičů, kteří by se jinak zbláznili nudou..
@kuti píše:
@marg on z mista spolujezdce je ten pohled opravdu jiny, asi trpim i tim. Ale uz parkrat jsem mu rikala at brzdi, protoze ve chvili, kdy ja uz bych davno pribrzdovala, on se vesele hnal dal i kdyz auta pred nami dobrzdovala do kolony
To bych ho zabila..To dělá můj taky, ale on tu kolonu vidí, jen ho asi hrozně baví prudce brzdit na poslední chvíli..Já hned hodím pohled, nebo mu rovnou řeknu, že jezdí jak kretén.
Je to extrém, ale fakt by ho vyléčilo, kdyby to někam napálil. Ale to samozřejmě nikomu nechci přát, nedej bože aby zrovna někoho vez..
Tak to je hrozne…ja teda tohle ted co zijeme v usa vidim denne, lidi na FB, sms, telefonuji bez hands-free, furt neco hledaji a to vsechno za jizdy!!! bych je zabila za tohle