Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem,ráda bych se zeptala ,jak je to s majetkem pře a po svatbě.asi před rokem a půl jsem začala bydlet se svým nynějším manželem.on měl už tenkrát dluhy,respektivě půjčky,které platí,do toho jsme koupili baráček,ale já nejsem nikde uvedená a poté jsme se vzali,tak sem se chtěla zeptat,jak je to nyní s majetkem a s dluhy?děkuji ![]()
Co jste měli před svatbou je každého zvlášt, co jste si pořídili v době manželství je SJM. Takže jeho dluhy co měl jsou jeho, a baráček co si koupil je taky jeho, tedy pokud ho na Tebe nepřepíše nebo Tě nenapíše jako spolumajitele!
A ještě k těm dluhům, sice jsou jenom jeho, ale jestli příjde exekutor, tak ho nezajímá čí je to majetek a zabaví všechno co najde na trvalém bydlišti dlužníka!
Ahojky,tohle by ti nejlépe řekl nějaký advokát. Tohle je pouze můj názor: To co je před manželstvím by mělo zůstat každému zvlášť - majetek i dluhy. Co si pořídíte během manželství se pak dělí na půl. Tzn. tvému partnerovi by měli zůstat dluhy před manželstvím i dům, protože jak jsem pochopila, nejsi nikde zapsaná. To, co jste si pořídili během manželství (vybavení domu, dluhy) jsou Vaše společné.
Ahoj,
tak s baráčkem je to tak, že majitelem je pouze a jen manžel, protože nabyl majetek před svatbou do svého výlučného vlastnictví. Jde to změnit u notáře zápisem „Rozšíření společného jmění manželů“, na základě tohoto zápisu lze na katastru zapsat barák do SJM, takže bude i Tvůj.
Dluhy jsou také jeho, ale myslím, že kdyby třeba neplatil, tak exekutoři šáhnou na společný majetek do výše manželova podílu (tohle ale nevím přesně).
přesně jak uvádí holky co je před svatbou je každého věc ALE pokud jde o dluhy musíš to dokázat, pokud by šlo do tuhého A TAKY co se týče majetku a nedejbože rozvodu např. hypo, údržba jeho majektu - pokud dokážeš, že splátky byly například i s části placené tvými penězi (tvoje našetřené peníze nikoliv ze společných peněz z manželství apod.) musel by ti pak tyto peníze vrátit - ale spíše se to dělá u lidí co nejsou svoji.
Pokud bys chtěla,aby byl např. barák tvůj, pak musíte sepsat rozšíření společného jmění manželů a zapsat tě na katastr jako podílníka na nemovitosti.
Teď o tom nedávno mluvili v televizi.
Děkuji za odpovědi,myslela jsem si to,chtěla jsem se jen zeptat, jelikož sem někde slyšela,že asi po roce se nějak majetek dělí i na druhého manžela.ale neřeším to,i kdyby někdy došlo k rozvodu-což snad nikdy,manžel by mě nenechal jen tak na ulici. ![]()
No, ja poznam viac pripadov kedy si to manzelka myslela ze ten jej by to nikdy neurobil a opak bola pravda. Len dufam že budes svetla výnimka a keby to naozaj dopadlo zle ze sa o teba postara. ALe ja som uz vyrastla z toho.
To se tedy mýlís já jsem zustala s malým ditetem v pronajatem byte a ex s bydli s prítelkyni v nasem byte..a nene se s nim dohodnout…už mame rok po svatbe a neustále bojkotujenjaoukoliv dohodu…a jemu je jedno že jeho syn bydli v pronajate byte..a korunu na vic od nej syn také nevidi…
Po rozvodu jsem chtela napsat…omlouvám se za překlep..byt jsme si vzali před svatbou zařídili a pak se vzali..a meli dite..
@mobycek píše:
Děkuji za odpovědi,myslela jsem si to,chtěla jsem se jen zeptat, jelikož sem někde slyšela,že asi po roce se nějak majetek dělí i na druhého manžela.ale neřeším to,i kdyby někdy došlo k rozvodu-což snad nikdy,manžel by mě nenechal jen tak na ulici.
Pokud jsi na koupi domu prispela rozhodne nech nejakou primerenou cast napsat v katastru na sebe. Nejenze budes mit vetsi jistotu ze neskoncis na ulici ale dost mozna bys tim zachranila cast majetku v pripade exekuce.
Dobrý den, měla bych trošku právnický dotaz ohledně společného majetku mě a manžela. Před svatbou jsem měla byt a hypotéku, oboje na moje jméno. Manžel měl svůj pozemek a hypotéku na novostavbu RD na své jméno. Nedavno jsme se vzali. Jak je to s bytem, pozemkem a hypotékama teď?
A za další, na pozemku stavíme RD. Až se dostaví, bude patřit výhradně jemu? Když stojí na pozemku, který nabyl před svatbou a financujeme ho z hypotéky na jen jeho jméno? Děkuji za odpovědi
Zeptám se,s přítelem jsme spolu 16 ler,on dostal formou daru od rodičů dům do které se investovali i peníze moje ( co mi spořili rodiče) a nejen to.Budeme se brát a mě zajímá jak je to s majetkem.Dům bude stále jen manžela když ho dostal před manželstvím? A pokud budu v průběhu života dědit,tak to bude spadat do společného majetku? Děkuji za rady
@Anonymní píše:
Zeptám se,s přítelem jsme spolu 16 ler,on dostal formou daru od rodičů dům do které se investovali i peníze moje ( co mi spořili rodiče) a nejen to.Budeme se brát a mě zajímá jak je to s majetkem.Dům bude stále jen manžela když ho dostal před manželstvím? A pokud budu v průběhu života dědit,tak to bude spadat do společného majetku? Děkuji za rady
Záleží jen na vás jak se domluvíte. Ač teď je právně dům jen nastavajiciho, po svatbě ho může vložit do sjm, tak aby patril vam oběma. Automaticky se to ale nestane.
No já myslím, že dům bude pořád jeho, protože je to dar. Při rozvodu by se asi v rámci SJM řešilo, žes do něj dala určité peníze v rámci manželství.
Pokud budeš dědit, tak budeš jako manželka v první lini společně s dětma. Ale on ten dům samozřejmě i v manželství může přepsat na někoho jiného.
Dům zůstane manžela, pokud jej písemně nevloží do SJM..v případě rozvodu budeš muset doložit zda jsi do domu něco investovala.