Malá, nebo milá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4009
10.8.15 09:22

My říkáme „Pohlaď miminko“ :mrgreen:. Ale jinak se říká malá. Ale spíš to znám když se má dítě omluvit jinému dítěti - pohladit ho a říct mu „malá, malá“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
10.8.15 09:40

Jen malá, malá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
10.8.15 09:41

My jsme začali říkat udělej malá, až když jsem to slyšela říkat všechny kolem, tak jsem ho nechtěla plést něčím jiným. Ale u nás se vždycky říkalo udělej „moja moja“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
10.8.15 09:53

Z výběru znám taky jen „malá“. A ještě rozšířím možnosti, někdy jsem říkala „udělej ají“ (na rozdíl od hají, což bylo spát), ale je fakt, že jsem se snažila spíš používat normální slovesa, protože v těchto ňuňavých citoslovcích aby se pak chrochro vyznalo :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.8.15 10:04

@Akivasha
nejsi ze severni moravy? mi se taky nejvic libi „moja moja“, jinak se rika „mala“ a „haji“ je vylozene na spani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
10.8.15 10:24

U nás se používá jen nyny. Malá jsem slyšela poprvé asi v 25 letech v Praze na hřišti. Dodnes si to živě pamatuju, přišlo mi to hrozně divné. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
10.8.15 10:30

Já odjakživa říkám dceři „pohlaď miminko/pejska…“. :nevim: Když na ni někdo cizí párkrát zkoušel „udělej malá“, koukala zmateně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
10.8.15 10:34

@Akivasha Moja moja je objímání :lol: :mrgreen:
Já říkám asi něco jako „pohlaď kočičku, tááák, malá kočička, malááá“
On pak aspoň umí říct „čiči malá“, „Chci pohladit kočku“ by fakt ještě nevyplodil :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peťulka2608
10.8.15 10:38
@malinika píše:
U nás se používá jen nyny. Malá jsem slyšela poprvé asi v 25 letech v Praze na hřišti. Dodnes si to živě pamatuju, přišlo mi to hrozně divné. :lol:

Nyny??? 8o to je hrozny, promin :lol:

• Citovat
  • Upravit
4009
10.8.15 10:38

Moja, moja je i u nás obejmout. Babičky říkají i něco jako „pomojat“ :roll: ve smyslu pomazlit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
10.8.15 10:40
@Peťulka2608 píše:
Nyny??? 8o to je hrozny, promin :lol:

Nynynky říkala moje prababi psovi, když chtěla aby si lehl do pelechu :lol:. Takže něco jako „lehni“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
10.8.15 10:44

U nás se dělá „malá“ nebo „nyny“. „Hají“ je „lehni si“, u Hurvínka to bylo ještě v kombinaci s „hačačá“ („sedni si“) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peťulka2608
10.8.15 10:49
@evill píše:
Nynynky říkala moje prababi psovi, když chtěla aby si lehl do pelechu :lol:. Takže něco jako „lehni“.
:lol: :lol:
Ja jsem teda zvykla mluvit na obe deti normalne, tzn. Pohlad, sedni si, pujdeme spinkat…
A teda urcite nesislam :lol:
Je pravda, ze muj syn mluvi krasne, lepe, nez o rok starsi deti…ale jestli to na to melo vliv nevim…ale to uz je mimo tema :mavam:
  • Citovat
  • Upravit
3774
10.8.15 10:50

Znám všechny varianty.
Moja moja - obejmutí, malá - pohlazení, hají a nyny - lehnutí, případně spinkání, ale hají může být i pohlazení :mrgreen:.

Pro komunikaci s mrňousem mně to přijde ideální…ale přiznávám, že už si nevybavím, jestli jsem je používala :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
10.8.15 11:17

Tak spojení „nyny“ slyším poprvé a docela koukám, kolik z vás to používá. 8o Asi nějaký místní výraz.
Jinak jsem říkala buď pohladit, případně spojení malá, malá. Milá ve spojitosti s pohlazením neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová