Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My říkáme „Pohlaď miminko“
. Ale jinak se říká malá. Ale spíš to znám když se má dítě omluvit jinému dítěti - pohladit ho a říct mu „malá, malá“.
My jsme začali říkat udělej malá, až když jsem to slyšela říkat všechny kolem, tak jsem ho nechtěla plést něčím jiným. Ale u nás se vždycky říkalo udělej „moja moja“ ![]()
Z výběru znám taky jen „malá“. A ještě rozšířím možnosti, někdy jsem říkala „udělej ají“ (na rozdíl od hají, což bylo spát), ale je fakt, že jsem se snažila spíš používat normální slovesa, protože v těchto ňuňavých citoslovcích aby se pak chrochro vyznalo
.
@Akivasha
nejsi ze severni moravy? mi se taky nejvic libi „moja moja“, jinak se rika „mala“ a „haji“ je vylozene na spani.
U nás se používá jen nyny. Malá jsem slyšela poprvé asi v 25 letech v Praze na hřišti. Dodnes si to živě pamatuju, přišlo mi to hrozně divné. ![]()
Já odjakživa říkám dceři „pohlaď miminko/pejska…“.
Když na ni někdo cizí párkrát zkoušel „udělej malá“, koukala zmateně.
@Akivasha Moja moja je objímání
![]()
Já říkám asi něco jako „pohlaď kočičku, tááák, malá kočička, malááá“
On pak aspoň umí říct „čiči malá“, „Chci pohladit kočku“ by fakt ještě nevyplodil ![]()
@malinika píše:
U nás se používá jen nyny. Malá jsem slyšela poprvé asi v 25 letech v Praze na hřišti. Dodnes si to živě pamatuju, přišlo mi to hrozně divné.
Nyny???
to je hrozny, promin ![]()
Moja, moja je i u nás obejmout. Babičky říkají i něco jako „pomojat“
ve smyslu pomazlit ![]()
@Peťulka2608 píše:
Nyny???to je hrozny, promin
Nynynky říkala moje prababi psovi, když chtěla aby si lehl do pelechu
. Takže něco jako „lehni“.
U nás se dělá „malá“ nebo „nyny“. „Hají“ je „lehni si“, u Hurvínka to bylo ještě v kombinaci s „hačačá“ („sedni si“) ![]()
@evill píše:
Nynynky říkala moje prababi psovi, když chtěla aby si lehl do pelechu. Takže něco jako „lehni“.
Znám všechny varianty.
Moja moja - obejmutí, malá - pohlazení, hají a nyny - lehnutí, případně spinkání, ale hají může být i pohlazení
.
Pro komunikaci s mrňousem mně to přijde ideální…ale přiznávám, že už si nevybavím, jestli jsem je používala
.
Tak spojení „nyny“ slyším poprvé a docela koukám, kolik z vás to používá.
Asi nějaký místní výraz.
Jinak jsem říkala buď pohladit, případně spojení malá, malá. Milá ve spojitosti s pohlazením neznám.