Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak spojení „nyny“ slyším poprvé a docela koukám, kolik z vás to používá.
Asi nějaký místní výraz.
Jinak jsem říkala buď pohladit, případně spojení malá, malá. Milá ve spojitosti s pohlazením neznám.
@Peťulka2608 píše:
Nyny???to je hrozny, promin
@Peťulka2608 píše:![]()
Ja jsem teda zvykla mluvit na obe deti normalne, tzn. Pohlad, sedni si, pujdeme spinkat…
A teda urcite nesislam
Je pravda, ze muj syn mluvi krasne, lepe, nez o rok starsi deti…ale jestli to na to melo vliv nevim…ale to uz je mimo tema
Hele na obě děti jsem mluvila stejně. Starší už ve 2 letech obdivovala dětská i se sestrou jak krásně mluví, z mladší jsme totéž nedostali ani ve 3 letech… ![]()
U nás říkáme…udělej áj
Ale tady u nás se nic jako malá, milá nebo nyny nepoužívá ![]()
U nás se vždy říkalo „malá“, ale babička ho naučila „malá, malá čičiči, ty potvoro kočičí“ a jakmile se řekne udělej malá, malá, tak mlátí ručičkou ![]()
Slyšela jsem do kamarádky, že její dcerka na pohlazení říká udělat nynyny, my říkáme udělat malá nebo pohladit, znám i nynaný, ale nepoužívám:-). Je to opravdu kraj od kraje, jako např. říkanka Takhle jedou páni, tu jsem slyšela už v několika podobách nebo Pec nám spadla, my voláme kominíka, jinde volají dědečka a slyšela jsem i jinou variantu.
Udělej milá se podle mě neříká nikde:-).
Slysela jsem uz „nyny“, „mala mala“ a u nas se rika „aji aji“ ![]()
@Samy Významově to znamená něco mezi hodným a roztomilým (nebo spíše oboje v jednom slově) ![]()
@Peťulka2608 píše:![]()
Ja jsem teda zvykla mluvit na obe deti normalne, tzn. Pohlad, sedni si, pujdeme spinkat…
A teda urcite nesislam
Je pravda, ze muj syn mluvi krasne, lepe, nez o rok starsi deti…ale jestli to na to melo vliv nevim…ale to uz je mimo tema
Mluvím taky normálně. Nemám tyhle patvary ráda.
Jinak znám jen malá-jako omluvu.
Udělej malá znamená pohladit.Nyny či jsi nynaná(taky činaná) znamená hezká či že to danému dítěti sluší. Poď moja, to říkala moje máma, kdyż chtěla pomazlit, pochovat vnučku. Udělej hají znamená lehni si. Hačí, hačinkej sednisi. Milá neříkáme.
Malá nebo malej-podle toho, koho má dítě pohladit. Milá jsem neslyšela a nyny mi s prominutím přijde hrozný.
@Samy píše:
Tak spojení „nyny“ sly ším poprvé a docela koukám, kolik z vás to používá.Asi nějaký místní výraz.
Jinak jsem říkala buď pohladit, případně spojení malá, malá. Milá ve spojitosti s pohlazením neznám.
Já to poprve slyšela taky až v jižních čechách, kam jsme se přestěhovali.