Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terina89 píše:
To znám, malá toho umí teda dost, ale já už mám vyrvanou snad polovinu vlasůVčera mi prokousla prst atd. Nevím, co poradit, ale já se snažím vydržet, než ji to přestane bavit
Ty jo..necetla jsem jeste celou diskuzi, ale jako koukam jak blazen..
My si stezujem jak je malej vzteklej ale teda nic z toho jako kousani tahani za vlasy atd atd jsme nastesti nezazili. Tak to teda koukam a menim nazor, ze mame doma vlastne asi uplny zlaticko ![]()
@Zástavanda prijde mi ze to normalni neni..uz si dost uvedomujiu v 9. Mesicich..durazne rekni ne..a klidne to opakuj desetkrat..pokud to nepomuze..tak nevim.. ![]()
@Aony píše:
@Zástavanda prijde mi ze to normalni neni..uz si dost uvedomujiu v 9. Mesicich..durazne rekni ne..a klidne to opakuj desetkrat..pokud to nepomuze..tak nevim..
Já četla „malý stan“ ![]()
Taky máme skoro 12 m holčičku, co kouše, štípe, škrábe, nezná bratra..
Vůbec jsem se nad tím nepozastavovala, považuji to normální období v rámci vývoje.
Jinak se tedy i mazlí. Hračky jí nezajímají vůbec. Dneska jsem přemýšlela co k ročním narozkám a přišla jsem na to, že by jí nejvíc potěšil balíček skládající se z prázdných tub od zubních past, prázdný obaly od CD a DVD, pár použitých papírových kapesníčků, jedna má bota (vyřazená-na vyhození)..atd.
Jinak ohl toho sezení by bylo lépe aby ho viděl fyzioterapeut.
@Tiger-lily píše:Jsem si téměř jistá, že říkat ne 9m dítěti nepomůže
Tak nas malej slovu ne v 9m rozumel a vetsinou i poslechl..
většinou to bylo ve spojeni s televizi (chodil k ni a stoupal si u ni) moc dobre vedel ze nesmi ![]()
Ja to detem vracela. Kdyz me stipnul, skrabnul, kousnul nebo tahal za vlasy dostaly to zpatky. Kolem roka to preslo ale v 18m zacalo opet kousani a valeni po zemi. Trvalo to tak mesic a preslo to. Kdyz se malej nervoval a valel se po zemi smala jsem se mu kdyz me kousnul vratila jsem to. Verte bude hur!!
Přidám se s prominutím s dotazem. Syn (2 roky) občas dostane přes prdelku, když fakt hodně zlobí. A on mi to vždycky vrátí. Jako, že mě taky bouchne. A já nevím jak na to pořádně reagovat? Když mu řeknu, že to se nedělá, tak mě hned napadne proč to dělám vlastně já?? Snažím se mu nějak domluvit nebo něčím jiným zaujmout. Někdy to prostě ale jinak nejde než ho plácnout.
A co kdyz Vas placne a Vy delate ze placete a je vam to lito? Slituje se nebo se smeje?
@Zástavanda Tak mě to normální nepřijde a trošku mě mrzí, že tu většina agresivní chování u 9m dítěte za normální považuje. Na tvém místě bych popátrala v knihovně a přečetla si nějakou knihu o výchově, která se víc zaměřuje na agresivní chování. Našla si na webu články jak reagovat na agresivitu u dětí (namátkou jsem třeba narazila na tohle: http://mojebetynka.maminka.cz/…-ni-reagovat). Dítě zjišťuje, co si všechno může dovolit, když mu nestanovíš hranice, tak už se situace dle mého názoru nezlepší. Ale je rozhodně dobře, že to řešíš!
@medve píše:
@Zástavanda Tak mě to normální nepřijde a trošku mě mrzí, že tu většina agresivní chování u 9m dítěte za normální považuje. Na tvém místě bych popátrala v knihovně a přečetla si nějakou knihu o výchově, která se víc zaměřuje na agresivní chování. Našla si na webu články jak reagovat na agresivitu u dětí (namátkou jsem třeba narazila na tohle: http://mojebetynka.maminka.cz/…-ni-reagovat). Dítě zjišťuje, co si všechno může dovolit, když mu nestanovíš hranice, tak už se situace dle mého názoru nezlepší. Ale je rozhodně dobře, že to řešíš!
Přečetla jsi si aspoň ten odkaz co sem dáváš? Tam totiž píšou o tom že agrese není zas tak nic srašného a vysvětlováním v pozdějším věku se to zlepší.
Jinak si myslím že se to zlepší a není to nic hrozného.
@Dana 07 Ano, četla. To co píšeš, je napsáno v úvodu, dále je už rozepsáno, jak s agresivním chování dětí mají rodiče pracovat, aby agresi jako něco „negativního“ přeměnili v to pozitivní, co bude dítě v životě potřebovat. Takže celé si to prosím přečti ty ![]()
U nás to začalo v 10m a trvalo skoro rok. Všichni říkali, že dceru rozmazluju, že jí nenastavuju hranice. Vyzkoušela jsem všechno, krom vracení a nikdy bych nevrátila. Zhoršilo se to po tom, co jsem jí za agresi plácla. Najdeš tu miliony diskuzí o tom, že děti to dělají. A vždy se najde někdo, kdo tě odsoudí za to, že tvoje dítě je agresivní. Moje dcera byla tak vzteklá a štípala, kousala, škrábala a bila nás, že jsem uvažovala, že se vrátím do práce a strčím jí do jeslí (a to jsem zásadní odpůrce jeslí). Jsem ráda, že jsem to neudělala a vydržela jsem.
Jinak teď se to zlepšuje, neštípe, nebije, kousnutí je minimálně a jsou většinou ve hře. Prohýbala se do luku, vším mlátila o zem, byla to hrůza, ale fakt se to hodně zlepšilo. Prý je nadprůměrně inteligentní. Je fakt, že básničky kolem 17m nebyli problém, ve 4m říkala slabiky, v 12m slovní zásoba tak kolem 30 slov (a srozumitelně, fakt perfektně mluvila). Teď má 22m a mluví ve větách.
Přejde to, drž se.