Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já tě nepotěším, papá děláme asi od 8 měsíců, pozná všechna zvířátka v knížce kromě plcha
Dcera má 17 m. Ale je nějaká zrychlená, chápe až moc dobře, přinese, co chci - většinou. Avšak nic moc nemluví, umí tak 8 slov, ale zvuky zvířat umí bezvadně. Nočník ignoruje, jíst lžičkou ji velmi baví, neb jídlo lítá všude kolem. Hladem by asi neumřela, ale bordel u toho dělá strašný. Když jí řeknu: řekni auto, udělá brm brm, to samé řekni pejsek: haf haf. Ona to slovo prostě neřekne
Hlavně klídek, každý kus je originál
Nesrovnávat! ![]()
@S.Ivanka Ne děkuji za nabídku
Nevadí mi že nic neumí
jen mám prostě strach od narození řešíme různé zdravotní komplikace a tak už se ve mě určitý strach a nutkavost víc pozorovat asi uhnízdil napořád. ![]()
Tak jsem ráda, že nejsme jediní to víte člověk nad něčím začne přemýšlet, vyhledá různé diagnozy a shodu najde téměř všude. Jinak, ale bohužel ta hypotonie z původní části diskuze se u nás potvrdila.
Nevím, jestli tě potěším, dcera od cca 10m začala poznávat zvířátka, v těch 10m na otázku „Jak dělá ovečka?“ odpovídala „bééé…“, kolem roku uměla zvuky asi 6 zvířat + je poznávala na obrázcích, teď (15m) bez problémů pozná krom základních „farmových“ zvířat i třeba berušku, šneka, pandu, lva, tygra, slona… no prostě „skoro všechny“. Mezi 10. a 12. měsícem zcela určitě pochopila, co to je „pejsek“, na ulici na ně už před rokem halekala „Hapf“ ![]()
A co si pamatuju, tak v těch 10m, když jsem jí řekla „přines ježka“ (plyšáka), tak pro něj dolezla, základním věcem rozuměla. Teď už rozumí zase „skoro všemu“, včera jsem jí řekla, ať dojde do ložnice, že je na nočním stolku lahvička od mlíka, tak že ji dáme do myčky - došla tam, přinesla ji a dala do otevřený myčky, to jsem ale docela čuměla ![]()
Edit: Jo a pápá dělala od 5,5m…
Příspěvek upraven 24.10.14 v 20:19
@Zástavanda mám holčičku 10,5 měsíce a sice umí dělat pápá a když vidí venku psa říká ha ha (to je jako haf haf), ale pokud si prohlížíme knížku, tak ještě zvířátka myslím nepoznává. ![]()
Buď v klidu, ještě je fakt malý. ![]()
@Zástavanda píše:
@Hřiběnka Hurá zpátky do depky
Promiň, to jsem nechtěla
, ale chtěla jsi vědět, jak to mají ostatní… Na tvým místě bych si z toho ale rozhodně nedělala hlavu
, je to prťous, za měsíc může být všechno úplně jinak!
@Yasminn NO my si ani knížky neprohlížíme protože všechno co vezmu do ruky tak se snaží roztrhat a sníst nebo rozmlátit
s hračkama si taky moc nehraje navlíkání kroužků vážně nehrozí prostě se vším tříská nebo si to nacpe do pusy
neskajsem vzala plyšovou opičku a pejska 100× jsem zopakovala co je co a říkám mu aby mi podal pejska… no bušil dál do zdi a mě mněl na háku ![]()
@Zástavanda Mala ted ve 2 a 1/4 pusobi jako maly genius, ale pokud se dobre pamatuju, tak v 10 mesicich tak akorat prestala vrestet. Papa nebo pacipaci nedelala vubec, cca v 11 mesicich zacala s „taakhle velika“ (to jsem ji teda trochu drilovala, protoze mi uz zacinala pripadat zaostala
). No, a ve 13 mesicich pak umela asi 40 slov… Jo, a na jmeno nereaguje doted, ale ne, ze by nevedela, jak se jmenuje, zna i prijmeni, taky jmena vsech clenu sirsi rodinu, ale slyset nechce, ze…
@Hřiběnka Ne já asi opravdu všechno moc řeším, ale jak už jsem psala od narození je to furt něco
Jen jsem si pitomá přečetla příznaky autismu a spousta věcí na něj sedí ![]()
@Zástavanda píše:
@S.Ivanka Ne děkuji za nabídkuNevadí mi že nic neumí
jen mám prostě strach od narození řešíme různé zdravotní komplikace a tak už se ve mě určitý strach a nutkavost víc pozorovat asi uhnízdil napořád.
Náš má 3 roky a měsíc, nemluví až na ty jeho žvatlavušky, jí jen to co se mu líbí a z 90% jen maso, pak suché rohlíky - když vjedu s ním do obchodu a nejdu hned k rohlíkům - což i když je u mě tak 1 víkend v měsíci, tak přesně ví kde jsou - začne neskutečně ječet až se po mě lidi otáčí, vozím ho na golfáku - i přes neskutečně jízlivé poznámky některých přechytřelých maminek že jejich dítko je o hodně šikovnější - v poledne potřebuje alespoň 2 lahvičky mlíka - jen polotučné a z lednice!! a zavřít v pokoji o samotě - připadám si pak jako týrací babička! V noci kolem 3tí ráno se probudí a žbrblá s někým v rohu postele
a zvládne to až do 6ti ráno, pak zase usne, a co je nejhorší je stále 100% na plínách, a za noc alespoň 2 - 3× další lahev mléka, takže všechny co máte starosti tak se jukněte jak teď sladce spinkají a řekněte si jak moc jste šťastné - to my taky
Jen máme víc práce a starostí.
@Zástavanda Od toho prece knizky pro nejmensi jsou, aby byly roztrhany a snedeny, ne
? Jinak hracky - u nas frcela pet lahev, papirove krabicky vsech barev a velikosti (nasledne byly roztrhany a snedeny…), trhani novin na kousky, mlaceni nadobim…
@Zástavanda tak malinkej?? to je brzo ještě, počkej - tak mezi rok a půl - dvěma lety, to už jsme věděli i my.
@Zástavanda píše:
@Hřiběnka Ne já asi opravdu všechno moc řeším, ale jak už jsem psala od narození je to furt něcoJen jsem si pitomá přečetla příznaky autismu a spousta věcí na něj sedí
A četla jsi taky, kdy je možné autismus diagnostikovat
?