Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máš normální dítě, a možná, že možná tak dcera reaguje i na těhotenství - v kombinaci s tím věkem - u nás to bylo to samé, myslela jsem, že už to nevydržím, do toho záchvaty vzteku… Musím říct, že tak ve dvou a čtvrt letech se to hodně zlepšilo a dá se s ním domluvit
. Tož se drž.
kvaček píše:
No ale tričko pere pračka, zem utírám já, a manžel to hrotí![]()
Typicky ![]()
Jo tak to znám, je to zkoumání hranic. co si může a co si nemůže dovolit a co se stane když ty hranice překročí. Jestli se mamka rozčílí když to zase udělá a jestli ten zákaz platí i druhý den nebo za týden. Jediná rada je vydržet a neustupovat. Oni jsou to filuty, rozhodně to moc dobře chápou. Jednou z toho vyrostou, teda doufám. Mám děti 3 a 6 a jak se ty hranice s věkem posouvají (už si můžou hrát s nůžkami, pod dozorem krájet nožem apod.) občas to zkouší, jen navíc o všem diskutují, proč to nejde a proč by to jít mělo. No už se těším na pubertu až na mě syn bude koukat zhora zatímco mu budu kázat, že se má nejdřív učit a pak teprve půjde s kamarády ven. Jsou to moje zlatíčka. ![]()
ahoj necetla jsem vse. asi te nepotesim. hned tak to nejspis neprejde, me bude 5 a je to kazdy den to same, kazdy den vysvetluji a zlobim se kvuli tem samym vecem a je to furt prd platny
nepomuze nic- vysvetlovani, premlouvani, zakazy, vyhrozovani, tresty x odmeny… proste nic ![]()
Anonymní píše:
Ahoj mám 19 měsíční princeznu, je to nás miláček, ALE poslední dobou mě neskutečně točí. Milionkrát jí řeknu neštourej se tomu psovi v očích. Nic. Tak dostane přes ruku, kdyžto udělá po třetí za sebou tak jí plesknu přes zadek, ona se rozbrečí tak že skoro nedýchá. Pak se uklidní a jde to udělat znova. A takhle bych to s ní mohla praktikovat celý den, a nic by se nezměnilo. A to je ze vším. Manžel říká že je ještě malá na to aby to chápala, jenže já dobře vím, že ona ví že to nesmí. Mám se obrnit nervama? Mám jí tisíckrát denně vysvětlovat že se to nesmí? Je tohle jen období které přejde a ona pak konečně pobere trochu rozumu? Celý den, jen chodím a zakazuju co nemá dělat, nešahej na ten koš, netahej ten toaleták, nech ty granule, netrhej ty knížky, nechod na tu chodbu, nech ty nože v šuplíku, nenič tohle, nedělej támhle to
![]()
Za pár měsíců se malý narodí sourozenec, a já se celej den jen rozčiluju, hlavně se mi to nelíbí už kvůli ní samé, mě by se taky nelíbilo kdyby po mě celej den někdo štěkalDíky za každou radu
Počkej až z ní vyroste puberťák
to budeš říkat to samé co teď,jenže ti to bude dělat úmyslně.Protože naštvat maminku je přece děsná bžundaVěř mi
mluví ze ne zkušenost
Ahojik,
je to přechodné,ale důležité vývojové období
.Přejde to.
Dám ti radu,nebezpečné nože dej z dosahu,kupte stojánek na linku a do horního šuplíku nandej vařečky atd.Takové nádobí co si sním bude moct malá hrát.Taky jsem to tak měla.Koš uklidit taky z dosahu.Až pobere malá víc rozoumku budeš moc mít věci tam kde jsi zvyklá
.Tak je to se vším co nechceš,aby se jí dostalo do ruk.Pejska bych s bezpečnostních důvodů nechávala jinde než je dcerka,tedy v čase kdy s ní nejsi.Jinak hlídat a hlídat a hlídat.A stále dokola po „útoku“jejích prstíků do psích očí znovu a znovu dělat malá.Tedy psovi:-) její ručkou.Pokud nechceš aby chodila na chodbu nejjednodušší je zavírat
.
Přeji ti hodně zdaru s malou,kupu trpělivosti a moudrost při vytváření vhodného prostředí pro ní.
nečetla jsem všechny reakce, takže se možná budu opakovat. je to přechodné období, které bude trvat až do puberty
ne, dělám si legraci. klárce to vydrželo do cca 2 let, pak bylo období kolem 3. roku, teď je zase v pohodě. prostě to chodí v cyklech.
pokud nehceš pořád zakazovat, tak lehce přizpůsob byt - nože dej někam, kam nedosáhne, nebo zámky na šuplíky. vyčleň šuplíky, které může krámovat a neublíží si - holt bude doma bordel. sem tam obětuj toaleťák - vždyt to je děsná legrace trhat ho na miniaturní kousky ![]()
zavři oči, dej nohy nahoru, na hlavu mokrý hadr a ten bordel nech taky jednou uklidit manželovi
fakt myšleno s nadsázkou a humorem. opravdu to časem přejde!
a to mě třeba ještě v tomhle věku dělala klárka úžasné řvací a válecí se scény v obchodě. no, znalo nás skoro celé město ![]()
Nečetla jsem diskuzi..
Ted asi udělám bouři ve sklenici vody, ale natvrdlá mi přijdeš spíš ty ( myslím to spíš humorně, než jako urážku)..
Tvé dítě se chová standartně, normálně a víc než běžně .
Dítě se chová ,tak jak se chová a kdyby se chovalo jinak, byl by to div světa.
Smutné je, že na to neexistuje žádná univerzální rada - jako musíš dělat to a to a pak bude hodný..
Jediné co platí je mít oči jak ostříž a vrchovatou míru tolerance a trpělivosti.
Zlobit se a ještě ke všemu si myslet, že to dělá schválně je na nic..Dělá to, co je mu přirozené a má taková nutkání..
Jisté hranice jsou nutné a naučit ho reagovat na NE je správné, ale holt někdy to trvá..
ahoj! malemu zatim rok, jeste nemam tolik zkusenosti. jen vim, ze kdyz opravdu ale OPRAVDU kricim NENENE, tak to maleho rozesmeje tak, ze se skoro svali na zem.!!
zatim to ale resim tak, ze veci seberu a dam na polici, aby nedosahnul, dvere zavru… atd… bohuzel je jasny, ze za par mesicu bude hur..
Anonymní píše:
Ahoj mám 19 měsíční princeznu, je to nás miláček, ALE poslední dobou mě neskutečně točí. Milionkrát jí řeknu neštourej se tomu psovi v očích. Nic. Tak dostane přes ruku, kdyžto udělá po třetí za sebou tak jí plesknu přes zadek, ona se rozbrečí tak že skoro nedýchá. Pak se uklidní a jde to udělat znova. A takhle bych to s ní mohla praktikovat celý den, a nic by se nezměnilo. A to je ze vším. Manžel říká že je ještě malá na to aby to chápala, jenže já dobře vím, že ona ví že to nesmí. Mám se obrnit nervama? Mám jí tisíckrát denně vysvětlovat že se to nesmí? Je tohle jen období které přejde a ona pak konečně pobere trochu rozumu? Celý den, jen chodím a zakazuju co nemá dělat, nešahej na ten koš, netahej ten toaleták, nech ty granule, netrhej ty knížky, nechod na tu chodbu, nech ty nože v šuplíku, nenič tohle, nedělej támhle to
![]()
Za pár měsíců se malý narodí sourozenec, a já se celej den jen rozčiluju, hlavně se mi to nelíbí už kvůli ní samé, mě by se taky nelíbilo kdyby po mě celej den někdo štěkalDíky za každou radu
ano obrň si nervy, je to jen období, který přejde tak rychle jak začalo.. mám doma podobně starou princeznu a vím, že ví všechno dokonale co nesmí ale stejně to dělá a ještě se na mě přitom šklebí jako vítěz
já po ní neštěkám, nebiju ji.. dyť je to jen malej pubrťák ![]()
Ps: nemáme psa.. prsty do očí strká sestřičce a taky jí kouše až má modřiny.. jednou mi ji utýrá… ![]()
Zakladatelko- a to ti začal dělat až teď? Jéé, ty se máš
Veru řádí jak černá ruka v rámci svých výškových a motorických dovedností úplně stejně
Nežužlej pejskovi kostičku, nestrkej mu prst do čumáku, necachtej se v jeho vodičce, ne, to se z koše nebere, teď tu botičku uklidíme, jo? Povídám, že jí uklidíme, nevyndavej další..a víš co, klidně je všechny vyházej, hlavně, že je chvíli klid
Plácanec naštěstí zabírá skvěle, samozřejmě to třeba druhý den zkouší znova, ale mně stačí, že VÍ aspoň tu chvíli, víc po ní v tomhle věku ani chtít nemůžu.
holky všem díky moc za rady, holt zatnu zuby a budu doufat že to rychle přejde.-) ono jednou až budu řešit opravdové problémy si ještě na tyhle malichernosti ráda vzpomenu ne?.-DD
lizbeth - bez kometáře už mi bylo divné, že by jsi nepřispěchala na pomoc se svou radou
Anonymní píše:
holky všem díky moc za rady, holt zatnu zuby a budu doufat že to rychle přejde.-) ono jednou až budu řešit opravdové problémy si ještě na tyhle malichernosti ráda vzpomenu ne?.-DDlizbeth - bez kometáře už mi bylo divné, že by jsi nepřispěchala na pomoc se svou radou
Aha, tak příště si dám pohov.. i když to moc nechápu..Napsala jsem příspěvek s úplně stejným názorem jako ostatní.
![]()