Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Lizbeth píše:
Nečetla jsem diskuzi..Ted asi udělám bouři ve sklenici vody, ale natvrdlá mi přijdeš spíš ty ( myslím to spíš humorně, než jako urážku)..
Tvé dítě se chová standartně, normálně a víc než běžně .
Dítě se chová ,tak jak se chová a kdyby se chovalo jinak, byl by to div světa.
Smutné je, že na to neexistuje žádná univerzální rada - jako musíš dělat to a to a pak bude hodný..
Jediné co platí je mít oči jak ostříž a vrchovatou míru tolerance a trpělivosti.
Zlobit se a ještě ke všemu si myslet, že to dělá schválně je na nic..Dělá to, co je mu přirozené a má taková nutkání..
Jisté hranice jsou nutné a naučit ho reagovat na NE je správné, ale holt někdy to trvá..
Lizbeth, a napadlo někdy tebe, že máma při prvním dítěti nemusí vědět všechno? Ty víš možná vše, ale spousta z nás vysokou mateřskou nemá, tudíž máme tendence o různých situacích doma diskutovat. To je normální a chápu-li správně, ten web je založen právě za tímto účelem. Omlouvám se za OT, ale přijde mi arogantní a nevhodné se do někoho takto zbytečně navážet. ![]()
Ahoj,
tak u nas je to vicemene to same.
Obcas zabere odpoutani pozornosti, hodne vysvetluji ( i to zabira ), je pravda, ze se snazim nepouzivat negativni formule, proto vysvetleni. Treba kdyz z vane lije vodu na zem
tak mu reknu, ze tu vodu muze lit na stenu, ze krasne ztece zpet do vany, ale na zem, ze ne, to by pak uklouzl. Kupodivu to vetsinou funguje. Kdyz skace po gauci - reknu mu, pojd skakat na ponika…souhlasi. Ne teda vzdy, ale da se to ustat.
Nekdy mi take tecou nervy, hlavne kdyz se vzteka. To pak vetsinou reaguji tak, ze si ho nevsimam, nebo ho poslu k sobe do pokoje a reknu mu, at prijde, az se vyvzteka.
Jinak musim reagovat na tu pobourenou vodu ve sklenici - neprijde mi, ze by Lizbeth nekoho poucovala a navazela se do nekoho.
Prispevky od Lizbeth jsou vzdy k veci, maji hlavu a patu a clovek si z nich hodne veci muze vzit, pokud chce. Nepamatuji si, ze by nekdy nekoho umyslne urazila, ci se do nekoho navazela.!!
Jeji prispevek byl psan s nadsazkou, jak sama napsala!!!
Ctete pozorneji. ![]()
Zakladatelko - pevne nervy!! ![]()