Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše holka byla to samý, pořád jsem ji měla za zadkem, ve společnosti se ode mně nehnula na krok, na dětských hřištích ji všichni válcovali. Teď je z ní členka elitního školkovýho komanda, otloukánek už dávno není:)
Ta mladší je od narození průbojná až až, doufám, že to nebude mít opačný vývoj než u Elis..
Míšeno,Tvůj popis sedí na naši Viki,když byla malá.
S dětmi si do 3 let nechtěla hrát,seděla u mě,takže do center bylo zbytečné chodit,nebavilo ji to,furt jen mamíííí…na skluzavku vlezla jen když tam nikdo nebyl a tak dál…a nikdy v ohrádce nebyla-to jsme nevedli.
zlomilo se to ve školce-chodila od 4 let,ve 3 letech mi to doktorka nedoporučila,byla bojácná,takže i tak jsem byla na nervy,jestli tam nesedí někde sama,ale dobrýýý ![]()
ted má skoro 7,patří mezi ty vzorné ve třídě, baví se s dětmi normálně,ale není ta nejmluvnější,je to prostě taková povaha.chápu ji,jsem taky taková byla.
lepší než zlobivá holka,co se každému vtírá
![]()
Hlásím naši malou do klubu ![]()
Do domečku nebo na skluzavku jde, jen když tam jiné dítě není. Když je tam sama a někdo přijde, hned mizí. Nechá se předbíhat. Když si s něčím hraje a přijde jiné dítě, opustí prostor (a to jí to ani nemusí brát).
Ohrádku jsme nikdy neměli, postýlku má jen na spaní, hraje si od mala po bytě.
Potěžily mě ty z vás, které říkají že se to zlomí. Taky doufám…
Ahojky,
Monique, ohrádkou to určitě není. Starší v ní byla celkem dost často a spokojená a průbojná je až je mi někdy hanba. A malá v ní být nechtěla a průbojná je taky.
Určitě se to změní, u mých dětí teda doufám, že obráceně ne, ale máme kamarádku o 4 měsíce starší než je naše velká. Jedno léto,(bydlíme daleko od sebe, tak se stýkáme na cca 14 dnů pouze na chatě, tak vývoj vidím v ročních intervalech) když byly holkám přes 2 roky, ta kámoška všechny hračky odevzdávala naší a hned šla knourat mamce na klín. Další rok, když jim bylo přes 3 roky už se holky i dokázaly „poprat“ a ta kamarádka dokázala i vyhrát. Z čehož jsem na druhou stranu měla radost i já… přece jen nechci mít jen tu bojovnou povahu ![]()
Mmch ja prej byla v ohradce furt,cela rodina byla na baraku a aby me mel porad nekdo na ocich tak ohradka stala v kuchyni a ja byla vecne v ni a prubojna jsem nekdy az moc ![]()
Ahoj, já jsem byla od mala taky neprůbojná a čím víc mě mamka tlačila k nějaké akci, tím to bylo horší a celou záležitost mi akorát znechutila. ![]()
Jinak dcera je celkem průbojná. Patří k těm, co hračky ostatním berou a vlastní půjčit nechtějí ![]()
Ahoj Mišeno,určitě se to zlepší moje sestra to takhle měla se synem, taky od malička neprůbojný a stydlivý,ale čím starší tím se to více zlepšovalo dnes je mu 12 a je to už jiné, i když malinko to v něm zůstalo,ale jen nepatrně, držím palce ![]()
Monique1 píše:
No já jen slyšela názor, že ty děti co jsou často v ohrádkach tak se pak bojí vykročit do světa. Tak jsem jen chtěla vědět co je na tom pravdy.
Prý ty děti mají rády svuj prostor a bojí se toho co je za ním.
U nas ohradka nikdy nebyla, volnosti co hrdlo raci…
Alenka píše:Monique1 píše:U nas ohradka nikdy nebyla, volnosti co hrdlo raci…
No já jen slyšela názor, že ty děti co jsou často v ohrádkach tak se pak bojí vykročit do světa. Tak jsem jen chtěla vědět co je na tom pravdy.
Prý ty děti mají rády svuj prostor a bojí se toho co je za ním.
ohrádka na to nemá vliv,tomu nevěřím,u nás taky nebyla,volnost po celém bytě.
jéva,
moc jste mě potěšili,taky se hlásíme do klubu......párkrát jsme byli v centru,na hřišti,na píškovišti a malej spíš sledoval okolí a nezapojoval se do kolektivu,nechal si všechno vzít,o nic se netahá,nepere, vlastně se ani nesteká…nezuří,nedupe,naprostá spokojenost…mám v plánu na jaře chodit opět do centra ať se trochu oťuká.
..no ve 3 letech má nástup do školky,musím do práce… ![]()
klorane,ve školce to zvládne,si zvykne,jako naše Viki,ale ze začátku budeš asi nervozní-plně chápu!!!Valinka taky půjde od září-pokud ji vezmou-a taky budu opět na nervy,co tam dělá a jak se chová,ale ona je jiná než Viki-nenechá si nic líbit
je to lumpík
ničeho se nebojí ![]()
Z toho je mi trochu smutno. Proč si všichni myslí, že je správné, když dítě bere ostatním hračky, rve se o ně, cpe se všude dopředu, nikomu nic nepůjčí.. a maminky jsou nešťastné, jak jsou děti neprůbojné..já myslím, že tyhle děti se chovají právě tak , jak bychom se měli chovat i my , dospělí. pak ale pochytí manýry dospělých a jsou z nich ty průbojné děti:-(
Já teda syna učím, že je hezké, když nechá hračku druhému, pustí ho na klouzačce před sebe apod. Myslím si, že teď možná bude odstrkován, ale až vyroste, situace se obrátí. Sobci budou nešťastní a jeho budou mít lidi rádi. Možná jsem naivní
Omego, určitě nikdo netvrdí, že je to jediná správná cesta, ale na druhou stranu bych měla strach, aby si z malýho nevychovala naopak ňoumu. Tvrdíš, že ho budou mít lidi rádi, ale to určitě nebude tím, že bude zakřiknutej a mimo dění, odevzdanej všemu. Aby to nebylo spíš naopak a on nebyl neštastnej z toho, že je pro život v dnešní společnosti nepoužitelnej.
Netvrdím, že je to tak správně, ale jsem ráda, že naše holky se zatím neztratí.
Ahoj, jsem tu nově a nevím jestli někdo ještě zareaguje. Mám 22 měsíců starého chlapečka a je strašně neprůbojný. Na hřišti si vydrží hrát sám, nepotřebuje mne. Když mu ale někdo něco vezme z ruky, byť je to mladší dítě, tak si nechá vše líbit. Doma se mu snažím vše vysvětlit, ale on je takový pomalý. Než se rozkouká, už je cizí dítě pryč i s hračkou. Zlepšilo se to u vás?
Obnovuji diskuzi. Moc nevím jak se s touto situací vyrovnat. Náš 4 letý chodí necelý rok do školky, jen na dopoledne. Protože jsem doma s 2letou. Od malička je neprůbojný. Pokud mu někdo vezme hračku, pláče… atd. Do školky chodí moc rád. Od malička je mezi dětmi. Dneska mi paní učitelka říkala, že je poslední dobou hodně uplakaný. Už mi říkal doma, že někdy pláče. V situacích jako je např: velký kluk (máme jednotřídku) mu řekne výrazně : nesmíš šahat na mou židli, nesmíš si jít tam a tam a on pláče. Jdou ven, paní uč. řekne, chytněte se kamaráda za ruku (on byl zvyklý chodit s p. č) a hned pláč. Nevím jak podpořit jeho sebevědomí. Je to zlatý chlapeček, je chytrolín, je šikovný. Jasně, že i zlobí… je mi ho líto
třeba má někdo podobnou zkušenost.