Mám neprůbojné dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1309
30.5.17 09:35

Nedá se dělat nic…některé děti jsou přecitlivělé, plačtivé a neprůbojné. Mám zkušenost, že se to časem trochu zlepší, ale nikdy z nich nebudou suveréni. Nedá se s tím nic moc dělat, podpora nijak extra nepomáhá. Můžete třeba zkusit nacvičovat různé situace, se kterými má dítě „problém“, ale povahu mu to stejně nezmění. Pokud je introvert, introvertem zůstane. Důležité je, aby jsi ho brala takového, jaký je, a našel u Tebe vždy podporu a zastání.
Ono zas na druhou stranu, i tyto děti mají v životě své výhody - jsou trpělivější, soustředěnější, většinou se ve škole snáz učí, pubertu většinou přežijí bez nějakých větších excesů a v dospělosti ví, co chtějí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.5.17 09:40

@Peetronelka Máme naprosto to samé doma. Lepší se to věkem a vysvětlováním, jak se má v té které situaci chovat. Hodně si povídáme, klidně mu řeknu, co přesně má říct, pokud si na něj někdo dovoluje a pod. Taky se občas ještě rozpláče, pokud s ním někdo jedná trochu víc fest (bude mu brzy 5 let). Ale už ví, že je lepší se těm agresorům vyhýbat, případně je usadit něčím jako „všímej si sebe“.

To, co popisuješ (třeba držení za ruku), podle mě pramení z nervozity z nové situace. U nás opět pomáhalo mluvit a mluvit. Třeba když přecházel do nové školky - to byl boj. První dny byl úplně hotovej, vše tam bylo nové, jiné… Jakmile si zvykne na prostředí, kamarády, učitelky, rutiny dané školky, hned je to úplně jiné dítě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.17 09:41
@Peetronelka píše:
Obnovuji diskuzi. Moc nevím jak se s touto situací vyrovnat. Náš 4 letý chodí necelý rok do školky, jen na dopoledne. Protože jsem doma s 2letou. Od malička je neprůbojný. Pokud mu někdo vezme hračku, pláče… atd. Do školky chodí moc rád. Od malička je mezi dětmi. Dneska mi paní učitelka říkala, že je poslední dobou hodně uplakaný. Už mi říkal doma, že někdy pláče. V situacích jako je např: velký kluk (máme jednotřídku) mu řekne výrazně : nesmíš šahat na mou židli, nesmíš si jít tam a tam a on pláče. Jdou ven, paní uč. řekne, chytněte se kamaráda za ruku (on byl zvyklý chodit s p. č) a hned pláč. Nevím jak podpořit jeho sebevědomí. Je to zlatý chlapeček, je chytrolín, je šikovný. Jasně, že i zlobí… je mi ho líto :) třeba má někdo podobnou zkušenost.

Ahoj, to je mi líto… Náš (5) nepláče, ale je taky neprůbojný. Stydlín. Taky je hodný, inteligentní, empatický. Ale bojí se jít první za dětmi, nedokáže si najít stálé kamarády… Když mu někdo ublíží, tak už s ním kontakt nenaváže. Skoro celý rok je (též jednotřídka) osamocen. Tráví tam čas sám. Učitelka řekla že má vyšší iq a proto se tak chová. Prý by nebyla od věci pp. Jenže my máme i tak dost doktorů. Tak odkládám. Bohužel si syn rozumí s dětmi od 10ti let výš, dle uč. syn odpovídá tomuto věku. Mám strach že kvůli tomu nebude navazovat kontakty ani na zš. Má tam sice ségru, ale ta je mrška průbojná a ta si ráda hraje s nejmenšími. Taky nevím jak to řešit, svůj volný čas vyplňuju synovi, miluje debaty (planeta, vesmír atd…), jinak si hraje sám… Občas blbne se sestrou, ale v tý školce je to jiný.

• Citovat
  • Upravit
53190
30.5.17 09:41

@Agneth Ale toto nemusí být pravda. Náš kluk byl ještě před rokem úplné uťáplo, trumbera, otloukánek. Teď kolikrát nestíhám zírat, jak suverénně se chová i mezi cizími dětmi. Posledně se na něj venku nalepilo 6 holčiček, jelikož měl bublifuk (dřív by jim ho dal a šel pryč) a on se vyloženě vyžíval v tom, že je v centru pozornosti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
30.5.17 10:02

@unuděná :lol: Buď ráda. Já třeba tyto pokroky přičítám hlavně věku, kdy to děcko dozrává. Rok je pro děti dost dlouhá doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.5.17 10:24

@Agneth To každopádně-doufám, že to nevyznělo tak, že jsem ho já „vychovala“ nebo změnila :lol: To fakt vůbec, je mi jasné, že my, jako rodiče, můžeme tyto povahové vlastnosti jen lehce korigovat, ale změnit introverta v lva salonu prostě nejde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
30.5.17 10:27

@unuděná Ale tak zas na druhou stranu, každý pokrok se počítá. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí