Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Akinee píše:
Spíš mi připadá, že on moc neslyší, co ona chce. Lépe řečeno nechce slyšet. Jemu to vyhnívání evidentně vyhovuje.Příspěvek upraven 19.11.22 v 08:58
Pochybuji, že mu to vyhovuje ![]()
Otázku lze položit i opačně - jestli ona poslouchá jeho.
On se může snažit říct ![]()
Ale taky to může být tím, že jí nemůže dělat kamarádku ![]()
Nejde vyloučit ani mírnou formu „deprese“, vyhoření z práce nebo něco jiného co s ní nemá nic společného. ![]()
@Josef_t píše:
Pochybuji, že mu to vyhovuje
Otázku lze položit i opačně - jestli ona poslouchá jeho.
On se může snažit říct
Ale taky to může být tím, že jí nemůže dělat kamarádku
Nejde vyloučit ani mírnou formu „deprese“, vyhoření z práce nebo něco jiného co s ní nemá nic společného.
Jasně. K zblití toto. Ženská zvládá dítě, domácnost, studuje, hlavně, aby na mladého toho náhodou nebylo moc, chudáka sedřeného. Pokud trpí depresí, tak vysedáváním s mobilem a u počítače tomu určitě pomůže. Chtělo by to malý dvůr a velký bič, hned by bylo po depresi. Chápu, že v dnešní době si upletl děcko, kdy sám ještě není vyzrálý, ale holt se k tomu musí postavit jako chlap.
Heleďte, ale víte, že šťastnou se musíte udělat vy, ne to žádat po jiných, že? Nikdo vás nemůže udělat šťastnou. Od toho tu nikdo není. Co vám chybí, dejte si sama. To je základ spokojeného života. Dokud budete čekat až vás spokojenou udělá někdo druhý, budete nespokojená.
Nevím nakolik je partner opravdu ignorant, co si vás ani nevšimne a nakolik je problém v tom, že vy očekáváte, že někdo druhý vás zabaví a bude všechno dělat s vámi, protože to sama od sebe nesvedete.
@Akinee píše:
Jasně. K zblití toto. Ženská zvládá dítě, domácnost, studuje, hlavně, aby na mladého toho náhodou nebylo moc, chudáka sedřeného. Pokud trpí depresí, tak vysedáváním s mobilem a u počítače tomu určitě pomůže. Chtělo by to malý dvůr a velký bič, hned by bylo po depresi. Chápu, že v dnešní době si upletl děcko, kdy sám ještě není vyzrálý, ale holt se k tomu musí postavit jako chlap.
Hotová amazonka ![]()
Pro některé muže, kteří doslova utíkají od žen myslím lze mít pochopení.
PS: jinak deprese není rýmička a nelze ji léčit ani lobotomií ani honěním po dvoře ![]()
@Josef_t píše:
Hotová amazonka
Pro některé muže, kteří doslova utíkají od žen myslím lze mít pochopení.PS: jinak deprese není rýmička a nelze ji léčit ani lobotomií ani honěním po dvoře
tohle už je týrání mužů!
![]()
@Josef_t píše:
Hotová amazonka
Pro některé muže, kteří doslova utíkají od žen myslím lze mít pochopení.PS: jinak deprese není rýmička a nelze ji léčit ani lobotomií ani honěním po dvoře
Až matka zkolabuje z nevyspání, bude se o to děcko starat kdo?
Takže chlap tě nemiluje, neocení a je závislej na PC. Kvalitka. Pořádně si to promysli a všechno mu řekni. Pokud se nechytí za nos, nemá cenu s ním ztrácet čas. On evidentně touží po životě „z práce ke kompu“.
@DeeDee.518 píše:
Heleďte, ale víte, že šťastnou se musíte udělat vy, ne to žádat po jiných, že? Nikdo vás nemůže udělat šťastnou. Od toho tu nikdo není. Co vám chybí, dejte si sama. To je základ spokojeného života. Dokud budete čekat až vás spokojenou udělá někdo druhý, budete nespokojená.Nevím nakolik je partner opravdu ignorant, co si vás ani nevšimne a nakolik je problém v tom, že vy očekáváte, že někdo druhý vás zabaví a bude všechno dělat s vámi, protože to sama od sebe nesvedete.
Opravdu nepotřebují zabavit, to dokážu sama, chci jen trochu pozornosti… A tu on mi nedává… Takže mi tím vlastně říkáte ať si najdu někoho kdo mi tu pozornost dávat bude?
Já se dokážu udělat šťastnou, už jen z pocitu jak úžasného a šikovného mám syna.
@Josef_t píše:
Hotová amazonka
Já nechci být zlá, ale on neutíká ode mě… Já za ním nechodím každý den a neříkám mu co mi vadí a co je za problém. Já chápu že někdy potřebuje svůj klid a odpočinout si. Jak ode mě může utíkat když po něm takhle nic nechci, jen aby se mi věnoval trochu pozornosti a někdy mi řekl, že mi to sluší, protože se snažím abych se mu líbila…
Mobil, počítač, hry, filmy. On se jinak bavit neumí a nechce. Má svůj svět, do kterého si zaleze. Má tam kamarády, nic nemusí, nikdo ho neotravuje. Okolní svět nezájem. A ty na to přistupuješ. Pokud je tohle jeho každodenní náplň, včetně víkendu a je to prakticky jeho jediná náplň mimo práce, hygieny, vykonávání potřeby, stravování a hodinu věnování se synovi, tak je na tom fakt dost blbě.
Ty mu dáváš veškerý servis, má tě na to, aby si mohl po práci nerušeně hnít. Ty máš jeho zase na to, aby vydělával. Jak jsi sama psala, když jsi byla sama, bylo to těžké. Teď jsi s ním a je to také těžké, protože jsi skoro na vše také sama. Buď to přijmeš a necháš to dojít k tomu, že se zase rozejdete, nebo na něj klekneš a zkusíš to zvrátit.
Příklad: Ty jsi takto spokojený, já ne. Buď s tím spolu něco konkrétního uděláme, nebo se za pár dnů/týdnů/měsíců znovu rozejdeme. Takhle, jak teď žijeme, žít dál nechci. Nevadí mi, že si zapneš PC, že jsi na mobilu, že odpočíváš. Vadí mi, že neděláš prakticky nic jiného než z práce k PC a já zajišťuji vše ostatní.
Přála bych si, abychom tu fungovali spolu. Ty jsi v práci, já se starám o dítě. Ale to neznamená, že ho mám na krku sama celou dobu i po tvém návratu z práce a o víkendech a ty jsi ve svém světě se sluchátky na uších nebo bez nich vedle nás, ale s mobilem v ruce. A ne, hodina denně hraní se synem nestačí a není to navíc jen o našem synovi, ale o celém chodu domácnosti. Bydlíme tady oba, oba se máme zapojit, aby to tu fungovalo dobře pro nás všechny.
Po příchodu z práce si měj hodinu pro sebe. Osprchuj se, lehni si, poslechni si hudbu, zahraj si hru, běž se projít, ale pak přijď za námi a zapoj se do běžných činností tady. Nebo si svůj čas na volno vyber, když se já večer učím. Oba máme stejnou směnu od 8 do 16, vše další je navíc a musíme se o to nějak podělit. A ne, že já jedu nonstop, i v noci a ty máš po čtvrté hodině odpoledne padla a o víkendech jdeš pozdě spát a dopoledne dospáváš.
Vážím si toho, že nás živíš, ale z celého týdne to dělá max 50 hodin času i s dojížděním a zbytek, tedy 118 hodin je potřeba rozumně a spravedlivě rozdělit mezi spánek, běžný čas s rodinou a čas pro sebe. Nemůže to dál fungovat tak, že já se o vás dva budu starat a ty si zalezeš do svého pokojíku k PC jako dospívající středoškolák a přijdeš, až máma zavolá, že je večeře. Jsi dospělý muž, jsi otec, jsi partner, ty už takto běžně fungovat nemůžeš. Bude to těžké, uvědomila jsem si to pozdě, jsi navyklý si zalézt, ale pokud chceš, abychom byli spokojení oba a mohli spolu dál pokračovat, musí se tohle změnit, hned. Žádné zítra, ale dnes.
Já budu teď dělat večeři, pojď mi prosím mezitím vyklidit myčku, je tam čisté nádobí, ať mám kam dávat zase špinavé. Až to budeš mít hotové, najíme se. Po večeři mi pomůžeš vykoupat malého, pak si klidně zalez, já ho uspím a půjdu se učit. Zítra se učit nebudu, můžeme spolu začít koukat na nějaký seriál, když budeš chtít. Vadí mi horory, ale nevadí mi akční, ty máš také rád, tak se po něčem podívej, ráda s tebou strávím večer. Pokud budeš chtít trávit večer sám u PC, tak klidně, ale já půjdu s Lídou na skleničku, tak bys u toho mohl zaopatřit malého. Budeš bez sluchátek, abys ho slyšel. Já nechci trávit večer sama a buď ho budu trávit s tebou, nebo si vyrazím na dvě, tři hoďky ven. A nevadí mi ani jedna možnost, s obojím jsem ok.
Ze začátku to bude chtít trochu sobectví, ale co jiného s tím, když s ním chceš zůstat? No a později, když si zvykne na to, že se normálně zapojuje do toho, co se doma děje už se na všem můžete domlouvat a nemusíš být tak neústupná. Ale začátky budou těžké. Taky to můžeš postavit tak, že začneš vyžadovat aktivitu, jinak rozchod a nebudeš ho úkolovat. Ať se snaží a činnost si najde. Je to víc partnerské, svobodné, ale když nemá představu, co by dělat měl a nikdy nic nedělal, tak to může být těžší a pro něj nereálné. A samozřejmě, chyba je i na tvé straně. Děláš vše sama, k ničemu ho vlastně nepustíš, on tam fakt nemusí být a ta domácnost stejně funguje. Musíš mu dát prostor…
@Anonymní píše:
Já nechci být zlá, ale on neutíká ode mě… Já za ním nechodím každý den a neříkám mu co mi vadí a co je za problém. Já chápu že někdy potřebuje svůj klid a odpočinout si. Jak ode mě může utíkat když po něm takhle nic nechci, jen aby se mi věnoval trochu pozornosti a někdy mi řekl, že mi to sluší, protože se snažím abych se mu líbila…
Taky jsem už reagoval na něco jiného ![]()
Těch důvodů, které ho ženou do ulity může být skutečně hodně a ne všechny máš možnost nějak ovlivnit.
Od těch zmíněných depresivních stavů, přes třeba lehkou závislost na hrách, abych byl férový tak nelze vyloučit ani jeho platonickou zakoukanost jinde.
Možná by pomohlo ho nějakou omezenou dobu ignorovat, podobně jako to dělá on. Zrcadlit jeho chování. ![]()
@Josef_t píše:
Taky jsem už reagoval na něco jiného![]()
Těch důvodů, které ho ženou do ulity může být skutečně hodně a ne všechny máš možnost nějak ovlivnit.
Možná by pomohlo ho nějakou omezenou dobu ignorovat, podobně jako to dělá on. Zrcadlit jeho chování.
Od těch zmíněných depresivních stavů, přes třeba lehkou závislost na hrách, abych byl férový tak nelze vyloučit ani jeho platonickou zakoukanost jinde.
Přesně, těch příčin může být mraky. A třeba prostě úplně obyčejně neví, co se svým životem, nic ho nebaví, netěší, nemá žádný směr a cíl a virtuální realita je výplň času, která mu umožňuje tu ztrátu životního motoru ignorovat.
A to, co navrhuješ - zrcadlit ho, nevím, podle mě to nepomůže. On je rád, když je sám pro sebe a když nic nemusí. On ten kontakt s ní nevyhledává. Vyleze, aby vždy uspokojil nějakou svou potřebu a zase zaleze. To by mu musela upřít nějaké naplnění potřeby (sex, jídlo, vypráno, nevím)… ale to ho spíš popudí a ještě bude ona za tu špatnou, že na něj kašle, když on vydělává. Podle mě jiné řešení, než ho zapojit do běžného dění není.
@utopia píše: …A to, co navrhuješ - zrcadlit ho, nevím, podle mě to nepomůže. On je rád, když je sám pro sebe a když nic nemusí. On ten kontakt s ní nevyhledává. Vyleze, aby vždy uspokojil nějakou svou potřebu a zase zaleze. To by mu musela upřít nějaké naplnění potřeby (sex, jídlo, vypráno, nevím)… ale to ho spíš popudí a ještě bude ona za tu špatnou, že na něj kašle, když on vydělává. Podle mě jiné řešení, než ho zapojit do běžného dění není.
S tím řešením můžeš mít pravdu…
Bude skutečně hodně záležet na tom co ho do ulity dostalo.
Univerzální lék asi nenajdeme ![]()
@Josef_t píše:
Hotová amazonka
Chudáci. Mají depku z dětí a rodinného života, který jim brání sedět u telky s pivasem a sjíždět fotbalové zápasy. ![]()
@Mango_Lassi píše:
Chudáci. Mají depku z dětí a rodinného života, který jim brání sedět u telky s pivasem a sjíždět fotbalové zápasy.