Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mel by se zapojit manzel, babicka ti ty deti neudelala. A jestli ho nebavi hlidat deti, no tak at uklidi ![]()
@Anonymní píše:
Holky prosim jak casto hlidaji Vase mamky deti, nebo jak Vam treba jinak pomahaji?Mam dve deti skoro 4 a rok.. (mladsi hodne narocna v noci nespi, skoro neji, uknouranek) se starsi to jde, ale taky potrebuje mou asistenci..
Doma mam bordel, jsem extremne vevyspana chce se mi rvat, brecet
Manzelovi jsem rikala at si to zkusi neco delat s detskama, ale na to mi rekl, ze on tady neni od hlidani deti… Ano vezme je ven, ale za 15 min jsou zpatky.. Obcas zajde na bazen, ale jen se starsi.. Mladsi je opravdu vecne uknourana (tak chapu, ze nevi co s ni. Kdyz to nevim ani ja.. )
Moje mamka pracuje do 16:30. Tak v 5 je doma.. Pracuje navic pro charitu takze uety, ctvrtek a co druhy vikend neni doma.. Navic ma dum a zahrafu, kde taky potrebuje delat..
Manzel mi porad vycita co je to za babicku, kdyz ani nepohlida, nepomuze.. Porad se kvuli tomu hadame.. Na druhou stranu si rikam, ze to jsou nase deti my byvhom se o ne meli postarat..
Tchyne bydli 30km od nas, nema auto.. Vidame se tak jednou za 3 tydny..
Moje máma i tchýně hlídají podle svých možností, celkem často, ale rády. Tvoje máma pokud se o hlídání nehlásí, tak o to nejspíš nestojí a na to má pochopitelně nárok. Byť to třeba nechápu, zvlášť když vidím, jakou radost z hlídání obě naše babičky mají a já počítám s tím, že hlídat budu, pokud mi moje děti vnoučata svěří
Podle popisu toho má tvoje máma fakt dost, proto si nenabírá další. Měla bych to stejně, kdyby mi tchýně ochotně nehlídala, tak by se máma o hlídání (když ještě pracovala) asi taky moc nehlásila. Tím, že měla konkurenci, tak si čas našla, aby nebyla mimo, ale já se toho snažím nezneužívat. Tchýně se o hlídání hlásí? Pokud ano, tak bych tam manžela s dětmi občas na víkend vyslala. Pokud se tchýně nehlásí, tak pak nechápu, co ti manžel vyčítá ![]()
Jeho přístup je vůbec problém. Děti jsou hlavně vaše. Souhlasím s názorem, že pokud nechce hlídat, tak se musí zapojit do úklidu a obstarání domácnosti. Jestli ti řekne, že od toho on není, tak pak by mě zajímalo, od čeho teda je
Leda by vydělal tolik, že si v pohodě zaplatíte uklízečku a občasné pohlídání ![]()
At se manžel zamyslí…
U nás přítel hlidal hlavně minulý rok, léto, podzim několikrát týdne od odpoledne do pozdního večera, teď uz nehlída, není potřeba.
Ale tchyni mam v baráku, je to fajn ženská a kdykoliv si chci uklidit nebo si na chvíli odpočinout pohlídá. Na přespání a delší hlídání dáváme syna k mým rodičům. Bydli od nás 80km a tak jim to nevadí, naopak si ho chtějí užít.
@Anonymní píše:
Holky prosim jak casto hlidaji Vase mamky deti, nebo jak Vam treba jinak pomahaji?Mam dve deti skoro 4 a rok.. (mladsi hodne narocna v noci nespi, skoro neji, uknouranek) se starsi to jde, ale taky potrebuje mou asistenci..
Manzelovi jsem rikala at si to zkusi neco delat s detskama, ale na to mi rekl, ze on tady neni od hlidani deti… Ano vezme je ven, ale za 15 min jsou zpatky.. Obcas zajde na bazen, ale jen se starsi.. Mladsi je opravdu vecne uknourana (tak chapu, ze nevi co s ni. Kdyz to nevim ani ja.. )
Moje mamka pracuje do 16:30. Tak v 5 je doma.. Pracuje navic pro charitu takze uety, ctvrtek a co druhy vikend neni doma.. Navic ma dum a zahrafu, kde taky potrebuje delat..
Manzel mi porad vycita co je to za babicku, kdyz ani nepohlida, nepomuze.. Porad se kvuli tomu hadame.. Na druhou stranu si rikam, ze to jsou nase deti my byvhom se o ne meli postarat..
tak zaprvé manžel je rodič jako ty, takže si myslím, že on by se měl prvně dětem věnovat a i je pohlídat když je třeba. A ještě si dovolí osočovat pracující a časově vytíženou babičku. Že se nestydí. My třeba o hlídání nežádáme a to bydlíme všichni blízko sebe jak naši rodiče tak i naši prarodiče, když někam potřebuji jít počkám když má manžel čas a hlídá jinak ale bereme dceru všude sebou. Od úřadů až po nákup a to jsme bez auta, takže hezky ručně s kočárkem nebo bez když je to kousek a ona to dojde. Sami jsme byli někde loni v dubnu a pak až teď před 14ti dny po více jak roce v kině. O hlídání jsme požádali tchyni, která přišla k nám. Pro nás je to tak lepší navíc jsem jí dcerku i vykoupala, vše nachystala a až pak odešla, takže ona už jí jen dala vypít mlíčko a dala do postýlky a mohla vegetit u televize. Asi bych nenechala někoho hlídat s celkovým staráním se. Ne proto, že bych nechtěla nebo měla strach, že se nepostarají, ale říkám si proč by to měli dělat když já jsem od toho doma. To samozřejmě neplatí o procházkách to si babičky můžou vnučku brát dle libosti do aleluja na celé odpoledne, ale to chtějí ony samy a řeknou, že ten a ten den chtějí s prckem někam vyrazit. Ale každopádně manžela prostě zapřáhni je to táta, měl by se s tímto přístupem stydět, není žádný důvod proč y vlastní táta občas nemohl své děti pohlídat a pokud ty sama chceš tak tu babičku klidně popros možná třeba bude i ráda
Za sebe - já bych teda chlapa, co osočuje babičku že nehlídá a sám v podstatě nehne ani prstem, mít doma nechtěla. Péče a starost o děti je výhradně v kompetenci rodičů - obou. Takže by se měl zamyslet, co tedy pro to tedy dělá on. Babičku, co chodí do práce bych já osobně nezatěžovala hlídáním. Myslím, že toho má už tak dost. A co druhá babička? Proč nezabalíš děti i s tatínkem ke tchýni? Nebo vůbec, odjeď si relaxovat na víkend někam pryč, ať se taky stará. Jinak tchýně nám moc nehlídá, ale to jí chápu a moje máma teda hlídá (je ale sama a v důchodu), když si chceme s mužem občas vyjít nebo když mám zkouškový.
@Anonymní píše:
asi takhle - mít 2 malé děti, tak bych mamku opravdu nezatěžovala hlídáním. Od toho máš partnera.. U nás je situace jiná - mám mezi dětmi 8 let rozdílu. Tudíž ano, požádala jsem mamku o hlídání na víkend poprvé ve 13 m mladšího, ovšem s tím, že to bylo klidné dítě spící celou noc, přes den zlaté dítě plus jako bonus to, že starší zabaví, pomůže atd - v tomto je opravdu skvělý.. Podruhé jsem požádala mamku o hlídání letos, klukovi je 23 m (tou dobou). Opět - babi bude mít „k ruce“ staršího, který zabaví, já předem navařím, prostě babi bude jen dohlížitel.. Letos mám lehké obavy, protože z malého je tryskomyšák, ovšem opět - spí celou noc, nejsou problémy s jídlem, babi bude mít předem vše nachystané - jídlo, naklizeno, 10 letého pomocníka, který je fakt super.. Takže asi tak, 2 hlídání za 2 roky
Je fakt, že mamka bydlí daleko, ovšem i kdyby bydlela za rohem, tak bych ji na hlídání nevyužívala - max tak na procházku s mrnětem v kočárku - protože jí to baví.. Jo a ještě poslední věc - moje mamka už nepracuje, kdyby pracovala, opět - neodvážím se ji vůbec požádat.
Zapoj manžela, jsou to i jeho děti. možná mu to chce líp vysvětlit. Já u prvního neznala hlídání vůbec, 3 roky jsem padala na hubu - nespící dítě atd.. a taky jsem přežila..
@Anonymní píše:
Tak to se chlapec sakra plete, děti jsou jeho, tak ať se stará.
Ukazovat na pracující! babičku je od něj hodně sprosté. ![]()
Tvůj problém není nehlídací babička, ale de. entní manžel
jsou to i jeho děti, tak ať se stará ne?
a v další řadě, být tebou, tak začnu pracovat na nesamostatnosti čtyřletýho dítěte a ukňouranosti ročního dítěte ![]()
Naši taky nemají čas hlídat, takže jim říkáme absolutně vyjímečně a na nezbytnou dobu (za poslední rok a půl to bylo tak 2×-3×
) tchýně bude hlídat, až na ni bude spoleh, takže možná tak za 100 let
s dětma se dá zvládnout téměř všechno, navíc tříleťák už s ledasčím pomůže a v podstatě je to samostaná jednotka ![]()
@Anonymní píše:
co je to za babičku??? spíš co je to za chlapa!!!
o jakém hlídání to u chlapa vůbec mluvíš? Otec své děti přece nehlídá! on s nimi TRÁVÍ ČAS. Řešení? Rozvedla bych se…nebo jsi jedna z těch, co má chlapa jen jako peněženku? Pak si tu ale nestěžuj..u nás taky hlídání zrovna nefrčí…a ano, žádá o to moji mamku, když je krize. Ony už vychovali nás a nemají žádnou povinnost hlídat tvoje děti ![]()
@reinkarnace píše:
co je to za babičku??? spíš co je to za chlapa!!!o jakém hlídání to u chlapa vůbec mluvíš? Otec své děti přece nehlídá! on s nimi TRÁVÍ ČAS. Řešení? Rozvedla bych se…nebo jsi jedna z těch, co má chlapa jen jako peněženku? Pak si tu ale nestěžuj..u nás taky hlídání zrovna nefrčí…a ano, žádá o to moji mamku, když je krize. Ony už vychovali nás a nemají žádnou povinnost hlídat tvoje děti
Fakt že jo. Kdybych měla mít chlapa, který se k vlastním dětem staví takto, tak bych se raději rozvedla a nechala bych ho platit alimenty.
Možná bych chápala, kdyby to byla malá miminka a on se bál, že mu třeba upadnou. Ale čtyřleté dítě už je přeci parťák třeba na houbaření, spravování kola nebo kopání do míče. Ach jo…
@Pinkie Jé, nemáme stejné matky a tchýně.
Nám tak nikdo nehlídá, ale chlap lítá makat k tchýni na barák, moje máti ho zaangažovala do přeplánovaní jejího bytu a ještě by byla nejraději, kdybychom víkendy od jara do podzimu trávili na chatě, aby se viděla s vnoučaty a my jí pomohli ve zvelebování.
Musím říct, že čas od času už měto trochu krká. Okolí očekává, že mi s dvěma malými dětmi se budeme přizpůsobovat jim.
No, hlavně, že si zakladatelka(jestli tedy nějaká existuje),nechala udělat další dítě, od tak skvělého chlapa…
@Anonymní píše:
No, hlavně, že si zakladatelka(jestli tedy nějaká existuje),nechala udělat další dítě, od tak skvělého chlapa…
Stejne tak pochybuji o tvy existenci, anonyme ![]()