Mám řidičák, ale neřídím a mám mimino

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.2.20 11:31

Ahoj, mám takový problém, který nevím jak řešit, jak se k tomu postavit. Řidičák jsem si dělala v 18 letech, přičemž začátky řízení auta už byly dřív - tak v 16 už mě děda učil na statku a slepé polní cestě popojiždět se starou Felicií :mrgreen:
Ovládání auta mi nedělalo nikdy problém.
Od těch 18 do cca 22 jsem občas řídila auto rodičů nebo dědy. V málo rušných místech - mezi vesnicemi - jsem řídila docela suverénně. Ale jak jsem se dostala do města - katastrofa. Nikdy jsem nebyla schopná sledovat tolik věcí naráz - ostatní auta, značky, chodci…A taky jsem se nikdy nenaučila zaparkovat mezi dvě auta, i když tohle mě učil už děda. Nikdy se mi to nepodařilo. A zacouvat už vůbec ne. Většinou jsem to nechávala někde, kde prostě takové parkování nebylo třeba. Jezdila jsem tedy jen asi 5 tras, kde jsem přesně věděla, na co si dát pozor. A tyto trasy jsem zvládala jezdit - nehodu jsem nikdy neměla. Pak jsem auto neměla a neřídila jsem asi 6 let vůbec.
Teď mám miminko, s manželem už auto máme a máme v plánu se přestěhovat na vesnici, odkud budu muset dojíždět do města. Ve zmíněné vesnici není nic, jen malá samoobsluha. Tak jsem začala znova trénovat řízení a nejde mi to ani za mák. Příšerně zmatkuju. Vůbec nechápu, komu dávat přednost. Nevšímám si, kdo háže blinkr. Neumím se zařadit. Neumím stále vůbec parkovat. Přehlížím kde co - auta, chodce. Řídím tedy zatím s manželem.
Ze zoufalství jsem poprosila rodinného známého, bývalého instruktora autoškoly, aby se mnou udělal pár jízd, abych si víc věřila, poradil co a jak. A ten známý mi včera po jízdě řekl, že to neříká často, ale že jsou lidi, kteří by prostě řídit neměli :-(
A já teď vůbec nevím, co dělat. Od jara / léta budeme bydlet na vesnici, kde jezdí MHD jednou za hodinu (ve špičce).
Nemáte ještě něaký fígl, jak se vytrénovat? Nedovedu si představit život bez auta.

• Citovat
  • Upravit
1884
4.2.20 11:35

Zaplať si lekce autoškoly, a je potřeba jezdit a jezdit a jezdit. Doma na zadku se to nenaučíš. Pokud nevíš, komu dávat přednost, nastuduj ty křižovatky z testů. Musíš se to všechno prostě znovu naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
4.2.20 11:35
@Anonymní píše:
Ahoj, mám takový problém, který nevím jak řešit, jak se k tomu postavit. Řidičák jsem si dělala v 18 letech, přičemž začátky řízení auta už byly dřív - tak v 16 už mě děda učil na statku a slepé polní cestě popojiždět se starou Felicií :mrgreen:
Od těch 18 do cca 22 jsem občas řídila auto rodičů nebo dědy. V málo rušných místech - mezi vesnicemi - jsem řídila docela suverénně. Ale jak jsem se dostala do města - katastrofa. Nikdy jsem nebyla schopná sledovat tolik věcí naráz - ostatní auta, značky, chodci…A taky jsem se nikdy nenaučila zaparkovat mezi dvě auta, i když tohle mě učil už děda. Nikdy se mi to nepodařilo. A zacouvat už vůbec ne. Většinou jsem to nechávala někde, kde prostě takové parkování nebylo třeba. Jezdila jsem tedy jen asi 5 tras, kde jsem přesně věděla, na co si dát pozor. A tyto trasy jsem zvládala jezdit - nehodu jsem nikdy neměla. Pak jsem auto neměla a neřídila jsem asi 6 let vůbec.
Teď mám miminko, s manželem už auto máme a máme v plánu se přestěhovat na vesnici, odkud budu muset dojíždět do města. Ve zmíněné vesnici není nic, jen malá samoobsluha. Tak jsem začala znova trénovat řízení a nejde mi to ani za mák. Příšerně zmatkuju. Vůbec nechápu, komu dávat přednost. Nevšímám si, kdo háže blinkr. Neumím se zařadit. Neumím stále vůbec parkovat. Přehlížím kde co - auta, chodce. Řídím tedy zatím s manželem.
Ze zoufalství jsem poprosila rodinného známého, bývalého instruktora autoškoly, aby se mnou udělal pár jízd, abych si víc věřila, poradil co a jak. A ten známý mi včera po jízdě řekl, že to neříká často, ale že jsou lidi, kteří by prostě řídit neměli :-(
A já teď vůbec nevím, co dělat. Od jara / léta budeme bydlet na vesnici, kde jezdí MHD jednou za hodinu (ve špičce).
Nemáte ještě něaký fígl, jak se vytrénovat? Nedovedu si představit život bez auta.

Asi si musíte vybrat jiné místo k nastěhování, kde je lepší provoz hromadné dopravy. Když i instruktor uznal, že bys řídit neměla… riskuješ, že jednou někoho zabiješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12007
4.2.20 11:36

Zaplať si kondiční jízdy v autoškole a za volant zatím fakt nelez

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
4.2.20 11:36
@Anonymní píše:
Nemáte ještě něaký fígl, jak se vytrénovat? Nedovedu si představit život bez auta.

No vytrenovat se muzes jen treninkem, ale dle tveho popisu bych se bala, ze by to mohlo nekoho stat minimalne zdravi. No zaplat si hooodne zkusebnich jizd v autoskole a drzim palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11943
4.2.20 11:37
@Anonymní píše:A já teď vůbec nevím, co dělat. Od jara / léta budeme bydlet na vesnici, kde jezdí MHD jednou za hodinu (ve špičce).

Zkusila bych kondiční jízdy v autoškole s nějakým trpělivým učitelem. A ještě předtím doma nastudovat pravidla silničního provozu, křižovatky, přednosti v jízdě.

Držím palce, taky jsem si takto obnovovala řidičák, naštěstí úspěšně. U nás jezdí autobus třikrát ráno a dopoledne a třikrát za odpoledne. Další linky jsou už docela z ruky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.2.20 11:41

A automatická převodovka by nepomohla? nebo se zkus objednat v autoškole na cvičné jízdy a na známého se vykašli :-)

já neřídila od 19 do 26, začátky byly příšerný…ale teď jezdím po Praze úplně bez problémů a zaparkuju téměř kdekoliv, ale paradoxně nesnáším okresky, kde není prostřední čára ani krajnice a místo jen tak tak pro 2 osobáky…

jo a pak jsem se nikdy nenaučila parkovat mezi 2 auta na parkovišti pozadu, takže to dělám normálně popředu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
4.2.20 11:42

Predpokladam, ze jste obvykle ridila auto s klasickym razenim.Na Vasem miste bych se pokusil naucit se jezdit s automatem, mela byste vic casu soustredit se na sledovani dopravni situace. Vlastni zkusenost, jezdim s obojim cca 40 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34392
4.2.20 11:47

Já teda nechci být ošklivá, ale pokud nejsi schopná sledovat provoz, netušíš komu dát přednost, nevidíš chodce atd, tak to je docela mazec. Když ti to říkal i instruktor autoškoly, tak je to docela napováženou. Vždytˇtohle se přece nezapomíná :think: Chápu ten strach z řízení, taky jsem to měla, ale prostě musíš být neustále ve střehu, atˇse bojíš sebevíc. Najdi si nějakou dobrou autoškolu a zaplatˇsi jízdy, hodně jízd, a doufej, že to půjde. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
4.2.20 11:50

Ještě bych zkusila si zaplatit kondiční jízdy s instruktorem a pokud ani to nepomůže, tak se bohužel budete muset spoléhat na MHD…Jsou věci pro které člověk zkrátka nemá vlohy a nejdou naučit, není to jen o tom umět ovládat auto, musíte umět rychle reagovat, předvídat atd. Nezlobte se, ale mám strach si jen představit někoho takového v provozu.Je pravda, že jsem z Prahy a tady je to v provozu trochu složitější, než jezdit po vesnicích, ale přesto, pokud si nebudete jistá, tak raději nejezdit vůbec. Nechci Vás zrazovat, třeba se to zlomí a půjde to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24524
4.2.20 11:50

To co radili holky- kondiční jízdy a naučit se komu kdy dát přednost a pod. Holt musíš vzít knihu do ruky a učit se. S tím přehlížením mě napadlo jestli si byla na očním? Vidíš dobře? Ono to zní možná blbě, ale kolikrát si to ani člověk neuvědomuje, zeť špatně vidí. Jinak to chce trénovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
4.2.20 11:52

Jedna věc je, že někdo vyjde že cviku co se týče ovládání auta. To chápu a dá se to nacvičit. Ale přednosti? Vždyť to by měl umět i cyklista. To jako, že jsi zapomněla pravidla provozu a značky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
4.2.20 11:55

@welovefashion píše:
A automatická převodovka by nepomohla? nebo se zkus objednat v autoškole na cvičné jízdy a na známého se vykašli :-)

já neřídila od 19 do 26, začátky byly příšerný…ale teď jezdím po Praze úplně bez problémů a zaparkuju téměř kdekoliv, ale paradoxně nesnáším okresky, kde není prostřední čára ani krajnice a místo jen tak tak pro 2 osobáky…

jo a pak jsem se nikdy nenaučila parkovat mezi 2 auta na parkovišti pozadu, takže to dělám normálně popředu…

Jezdíte po Praze a neumíte zaparkovat mezi auta, no to potěš koště, takže pokud by jste stála v ulici a bylo by potřeba uhnout třeba sanitce tím, že si musite mezi ty auta nacouvat, tak co? Utečete? To je strašný, nezlobte se na mě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34392
4.2.20 11:57
@Petula306 píše:
Jedna věc je, že někdo vyjde že cviku co se týče ovládání auta. To chápu a dá se to nacvičit. Ale přednosti? Vždyť to by měl umět i cyklista. To jako, že jsi zapomněla pravidla provozu a značky?

Nějak si nedokážu představit, jak tedy udělala ten řidičák :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
4.2.20 12:00

@arinecka tak možná se našrotila testy? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...