Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Lanear prosímte na tom jsi byla kde? I v minulosti existovaly baby andelíckářky, ženský si od toho zkoušely pomoci samy, v zemích, kde je potrat zakázáný (nebo spis veřejné nepřijatelný) jezdi ženský do ciziny atd.
@Walburga píše:
Přijatelný by bylo, kdyby ty ženský prostě neroztahovaly nohy, když se neumí chránit a následně postarat.
to je takové co by bylo kdyby…
tohle je navíc nereálné, to je snad jasné každému
@neila to jsem ráda, že jsme se pochopily
. No já jsem reagovala na uživatelku Rakosnicek1983, která tak oslavovala možnost potratu. Následně jsem ji zdělila, že hlavní výběr možností probíhá u gynekologa při diskuzi o antikoncepci…atd. se rozvíjela konverzace.. Chápu, že vytrženo z kontextu to zní dost radikálně, když použiji ten úvod věty, který jsem použila.
@Rakosnicek1983 Tohle všechno samozřejmě vím
. Nemusíš mi vyprávět o historii potratů. Nebudu se tady dohadovat, jestliže nechápeš mou myšlenku, prostě ji nechápeš. Nepotřebuji ti tady něco dokazovat. Mluvím o tom, proč to v té společnosti vůbec vzniklo natož, že by potrat měli zakázat a na základě toho utlačovat ženy. Bavím se o tom, proč vůbec vznikla ta potřeba se zbavovat plodu jako taková. A ani nemluvím o historické době v řádě stovek, tisíců let zpátky. Ale o tom celkovém vývoji společnosti od křováků, což je něco cca lehce přes 35 000 let, myslím? Jde o to, že přirozeností zralé ženy, nebudu-li brát v potaz sociální aspekty takového stavu, je otěhotnět a stát se matkou, předat geny další generaci. A tu potrat je proti dané přirozenosti. Přičemž velké procento žen to dělá právě kvůli různým sociálním důvodům (peníze, nedostatečné uvědomění nebo vzdělanost v oblasti sexuality, sexuálních vztahů a antikoncepce atd.), tudíž to samo vypovídá o stavu celkového kolektivního vědomí této společnosti přinejmenším v oblasti rozmnožování se. Kdyby celkové lidstvo nebylo vytržené z kontinua bytí, jako třeba zvířátka (u kterých potraty nejsou známé), nebylo by potratů vůbec třeba. Proto jsem se zmiňovala o vyspělých domorodcích, který jsou příkladem udržení lidí v kontinuu bytí. Snad to všechno nejsou moc složité myšlenky, aby byly pochopitelné. peace
Příspěvek upraven 17.12.15 v 12:23
@Lanear ja potraty neoslavuju, zároveň ale narozdíl od ostatních a většiny, neodsuzuju. A vubec si nemyslim, ze důvod potratu by měl byt zdravotní. Kazdy ho ma jiný s netřeba odsuzovat nikoho-protoze ničí život žít nebudeme, nez jen ten svuj. Myslim, ze většina žen si uvědomuje zdravotní rizika a možné následky, takze na nej nejdou jen jako na nejakou formu opožděne antikoncepce.
@Lanear přirozenost zralé ženy je mít dite? ja teda naprosto chapu ty, co se rozhodnou deti nemít - ted nemyslim diky potratu, ale ze maji tak nastavené v sobě to, ze jim žádné biologické hodiny netikaji.Ja sama bych si dokázala představit prožít život bez ditete, a to ho teda mam.Aby jsi rozumnéla-nerozporuju, ze neni přirozené chtít otěhotnět, jen jsou proste v populaci výjimky, ktere to tak pudově nemají…
Příspěvek upraven 17.12.15 v 12:29
@Lanear podle me to vypovídá leda o možnostech, ktere mame. Mozna, kdyby jsi domorodcum nabídka různé formy antikoncepce nebo potrat, tak toho někteří taky využiji. Nelze se s nima porovnávat, kdyz nemají stejne možnosti…
@Rakosnicek1983 No právě že spousta žen na to chodí jako na opožděnou možnost, bohužel.. Navíc většinou z těchto případů to jsou právě mladé dívky, které jaksi si kolikrát nepřipouštějí, že by se to mohlo stát zrovna jim. Jsem ráda, že o tom můžeme diskutovat a je jasné, že nikdo z nás to jako nemyslí špatně. Na druhou stranu svět je prostě takový jaký je, i se svými potraty, asi z nějakého důvodu..
@Rakosnicek1983 píše:
V čem je to reálné? Copak několikatýdenní plod mysli? takovyhle traparen (rádoby srdceryvnych je plný fcb) a bud to jsou pitomosti nebo hoax a kdo to šíři dal, je mdlého rozumu. Vzdycky si tak udělám obrázek, kdo je normalni a kdo je schopny uvěřit, ze v Ikeii kradou deti nebo bojuje proti potratum vylevem, který dojme leda sentimentalni hormony ovlivněnou snažilku.
Realita v tom, že je to prostě živý tvor. Samozřejmě ne, že by myslel, atd. Ale pořád je to živé a když už to je, tak to má být. Respektive když dítě nechci, tak ho nemám. V dnešní době je sice možné vše, ale pořád se dá dělat dost proto, aby to nebylo, když to nechci.
Jinak hoaxy znám a taky nevěřím všemu, kolikrát koukám, zda informace není mezi seznamem hoaxů a kradení děti i IKEY je zrovna jedno z těch, co už dle popisu je pitomost ![]()
@neila píše:
to je takové co by bylo kdyby…tohle je navíc nereálné, to je snad jasné každému
Poč by to bylo nereálné? Já jsem se tím řídila celý svůj život za svobodna - sex jsem měla chráněný, ale hlavně s klukem, kterého jsem si vážila. Takové ty argumenty jako - chudák Máňa, je těhotná s takovým volem, tak to musí dát pryč" - hrozně miluju. Proč s tím volem teda spí?
@Chantelle Tak já nevím no, působí to na mě divně, v žádném případě tě neodsuzuji, neznám tvé důvody proč si na miniinterupci šla ale zaráží mě ta lehkost s jako to píšeš, popisuješ to jako bys byla v obchodě pro pět rohlíků. ![]()
@Lanear ale to já souhlasím. Beru potrat jako to nejkrajnější řešení, ne takové to „ejhle, uklouzlo nám, tak šup na kozu a ven s tím“, takhle to být určitě nemá. Ale jinak si myslím, že je dobře, že ta možnost volby existuje. Protože tak jak po zemi běhá hodně nezodpovědných, tak existuje i velké množství žen, pro které je to existenční otázka, se kterou se jen tak nesrovnají. Ale prostě nemají na výběr. Ne z jejich pohledu. A to je podle mě to důležité.
@pe-terka nereálné ve smyslu podstaty toho konkrétního příspěvku - protože žádný plod v žádném stádiu prenatálního vývoje prostě nemyslí, nemluví, nepíše ![]()
@Talitha píše:
Máš recht, zabíjeli by se (a zabíjí) ve jménu touhy po penězích a moci. Což vidíme v dnešních „novodobých“ válkách. Korea, Vietnam, Irák, Afghánistán atp. Blízká historie, obě světové války, Rusko, Čína a komunismus má na svědomí nejvíc obětí v dějinách. A o víru nešlo.
To jen tak, ono do věřících, vícematek atp. se fakt snadno kope, jsou všichni skvělý terč.
Proč? Protože pokud se na to podíváš z dálky, tak ani jedna skupina nejsou tím majoritním problémem dnešního světa.
Pěkný a pravdivý příspěvek. Nikdy jsem nečetla, že by někdo věřící psal něco o blbých ateistkách, ubožačkách s jedináčkem apod. Ale naopak - když nevěřící titulují křesťany jako blbé a primitivní pánbíčkáře a ujeté matky s hromadou dětí, to je normální.
Jak to? O čem to je? Že by nějaká skrytá vnitřní nenávist? Ale vůči komu, nebo čemu?
Proč má mít někdo strach napsat - jsem proti potratům? Tady každý píše - nejsem proti potratům, ale toto už je moc. Já ale klidně napíšu - jsem proti potratům, protože je to vražda. A každý, kdo to podstoupí dobrovolně je za to zodpovědný. A je to můj názor, nebojím se ho říkat a mám právo v této svobodné demokratické ateistické společnosti ho říkat ![]()
@neila píše:
@Lanear ale to já souhlasím. Beru potrat jako to nejkrajnější řešení, ne takové to „ejhle, uklouzlo nám, tak šup na kozu a ven s tím“, takhle to být určitě nemá. Ale jinak si myslím, že je dobře, že ta možnost volby existuje. Protože tak jak po zemi běhá hodně nezodpovědných, tak existuje i velké množství žen, pro které je to existenční otázka, se kterou se jen tak nesrovnají. Ale prostě nemají na výběr. Ne z jejich pohledu. A to je podle mě to důležité.
Možnost volby, ale měly ještě před otěhotněním. Já prostě nevěřím tomu, že antikoncepce selhává tak často, jak se tu všude píše, prostě nevěřím. Tak když dítě nechci, nebo si ho ted nemůžu dovolit chráním se snad všemi možnými způsoby. A ne čekat jestli to projde a když ne, tak šup na potrat.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat