Máma mi zařídí bydlení, ale vlastně bude její...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4257
8.2.11 13:05

Já chci taky takové rodiče!!! :-( (proč tu není škemrající smajlík??!!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
8.2.11 13:12
ZuzaM píše:
Wiolla píše:
ynax píše:
co tě štve? že v dnešní době, kdy je skoro módní být nevěrný/á a rozvádět se kvůli každé pitomosti, chtějí svou dceru zabezpečit, ale zároveň nechtějí vyhodit několik milionů jen tak do vzduchu, kdyby to nevyšlo? Já bych byla nadšená - snad jen chce udělat dohodu s vašima jak to bude dál - jestli je to že to mamka zafinancuje a pak se starejte vy, opravujte, vybavujte… tak bych to brala všema deseti

To je samozřejmě pravda. Ale na druhou stranu, pokud „starejte se, opravujte, vybavujte“ bude znamenat, že tam bude rvát peníze i chlap, tak je to nefér, ne? Ty bys investovalal do nemovitosti, která není tvoje? Aby v případě, že se rozejdou odešel s holým zadkem? Nebo budou pro tento případ schovávat po celou dobu účty, aby ho v případě odchodu mohla vyplatit? :nevim:

Podle mě to zanese nejistotu a svár do vztahu těch dvou, takže proto bych spíš ukázala rodičům, že vztahu nás dvou věřím a dokážeme se o sebe postarat sami… Rovným dílem i vč. zadlužení. Jinak to nejsou pootevřená zadní vrátka, ale vrata jak do stodoly…
No, pokud to tak vadí, vždycky mají možnost si mladí koupit vlastní.:-) Nebo vrážet peníze do úplně cizího pronájmu, který nikdy nebude jejich.:-)
Rodiče nemají povinnost darovat svým dětem bydlení a pokud to dělají, byť tímto způsobem, je to od nich skvělé.

Ale já přece netvrdím, že by jí to rodiče měli darovat (ať už jen jí nebo oběma). Já dokonce jejich chování a uvažování naprosto chápu. Snaží se svoji dceru ochránit (byť před ní samou) a ochránit i svoje peníze (pro případ rozchodu s přítelem).

Na druhou stranu, mají spolu dítě a rodiče ho do teď nepovažují za člena rodiny? Nemá jejich důvěru? :think:

Podle mě je to na debatu s přítelem - půjdeme bydlet do domu/bytu, co naši koupí, budeme schovávat účty atd.? Je to OK? Nebudeš mít pocit, že bydlíš u cizích? Nebudeš mít pocit, že schováváním účtů se připravujeme na náš rozchod?

Pokud to OK není, tak fajn, rodičům poděkujeme za jejich doboru vůli a laskavost a zařídíme se sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
8.2.11 13:15

Pokud by ti rodiče byt darovali, tak by byl tvůj i v případě, kdybyste byli s partnerem manželé. Byl by tvůj i tehdy, když by jsi tento dar dostala v manželství - dary a dědictví se do společného jmění manželů nepočítají.
:potlesk: tvým rodičům. Není povinností rodičů se postarat dítěti o bydlení. To, že máte mimi ještě neznamená, že spolu zůstanete až do smrti.
Záleží také na tom, jaké máš s rodiči vztahy - aby pak nechtěli „kecat“ do toho, jak byt vymaluješ, zařídíš apod. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
8.2.11 13:19

Tak já to tedy vidím trochu jinak. S tím darováním je to tak, jak píše Hořec - když by darovali i sezdané, tak je to jen a jen její a nestává se to předmětem SJM. No a když to bude psané na mámu a s mámou se něco stane, tak se ta nemovitost stane předmětem dědického řízení, budou mít nárok na podíl i všichni dědicové. Podle mě to jen zaseje nesváry do celé rodiny. Já mám totiž zase opačnou zkušenost - otec mi řekl, že tohle je tvůj byt a tak jsem udělala kompletní rekonstrukci, nebyla tam ani koupelna, záchod atd. a protože byt byl malý, tak jsme se s manželem pak odstěhovali k němu a otec mi pak řekl - tohle ale není tvůj byt, ale můj byt. Opravdu záleží, jaké jsou v rodině vztaky a i ty se mohou změnit. Já jsem investovala do nemovitosti rodičů a mám z toho prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6424
8.2.11 13:19
Wiolla píše:
ZuzaM píše:
Wiolla píše:
ynax píše:
co tě štve? že v dnešní době, kdy je skoro módní být nevěrný/á a rozvádět se kvůli každé pitomosti, chtějí svou dceru zabezpečit, ale zároveň nechtějí vyhodit několik milionů jen tak do vzduchu, kdyby to nevyšlo? Já bych byla nadšená - snad jen chce udělat dohodu s vašima jak to bude dál - jestli je to že to mamka zafinancuje a pak se starejte vy, opravujte, vybavujte… tak bych to brala všema deseti

To je samozřejmě pravda. Ale na druhou stranu, pokud „starejte se, opravujte, vybavujte“ bude znamenat, že tam bude rvát peníze i chlap, tak je to nefér, ne? Ty bys investovalal do nemovitosti, která není tvoje? Aby v případě, že se rozejdou odešel s holým zadkem? Nebo budou pro tento případ schovávat po celou dobu účty, aby ho v případě odchodu mohla vyplatit? :nevim:

Podle mě to zanese nejistotu a svár do vztahu těch dvou, takže proto bych spíš ukázala rodičům, že vztahu nás dvou věřím a dokážeme se o sebe postarat sami… Rovným dílem i vč. zadlužení. Jinak to nejsou pootevřená zadní vrátka, ale vrata jak do stodoly…
No, pokud to tak vadí, vždycky mají možnost si mladí koupit vlastní.:-) Nebo vrážet peníze do úplně cizího pronájmu, který nikdy nebude jejich.:-)
Rodiče nemají povinnost darovat svým dětem bydlení a pokud to dělají, byť tímto způsobem, je to od nich skvělé.

Ale já přece netvrdím, že by jí to rodiče měli darovat (ať už jen jí nebo oběma). Já dokonce jejich chování a uvažování naprosto chápu. Snaží se svoji dceru ochránit (byť před ní samou) a ochránit i svoje peníze (pro případ rozchodu s přítelem).

Na druhou stranu, mají spolu dítě a rodiče ho do teď nepovažují za člena rodiny? Nemá jejich důvěru? :think:

Podle mě je to na debatu s přítelem - půjdeme bydlet do domu/bytu, co naši koupí, budeme schovávat účty atd.? Je to OK? Nebudeš mít pocit, že bydlíš u cizích? Nebudeš mít pocit, že schováváním účtů se připravujeme na náš rozchod?

Pokud to OK není, tak fajn, rodičům poděkujeme za jejich doboru vůli a laskavost a zařídíme se sami.

Pokud bych k tomu chtěla něco dodat, jen bych se opakovala. Pokud se jim to nelíbí, ať si pořídí vlastní bydlení. Ale mám spíš pocit, že někteří lidé nejsou schopni být samostatní a soběstační, pořád něco očekávají od druhých, všechno berou jako samozřejmost, když se jim podá pomocný prst, chtěli by urvat celou ruku i s ramenem. Žádná velká vděčnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
8.2.11 13:21

Vidim v tom prave ten jeden problem. Pokud ti to daruje ted, tvoje to zustane i po pripadnym rozvodu. Pokud ne a ty jednou budes dedit, uz to spadne do spolecnyho jmeni, ktery se rozvodem deli mezi manzele… Takze to az tak rozmysleny asi nema :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luccinda
8.2.11 13:23
Wiolla píše:
ZuzaM píše:
Wiolla píše:
ynax píše:

Pokud to OK není, tak fajn, rodičům poděkujeme za jejich doboru vůli a laskavost a zařídíme se sami.

Ano, to je to co mě mrzí…že máme s přítelem dítě a ani tak mu nedůvěřují a mluví se mnou pouze za jeho zády, jinak jak tu všichni píšete jak mám skvělé rodiče že mi něco chtějí dát, vím to!!!! a jsem za to ráda, ale mám strach z toho že ani tato situace nemusí nutně znamenat spokojený vztah…ještě netuším jak moc mi rodiče dovolí tohle a tamto…v jejich domě? :think:

• Citovat
  • Upravit
1748
8.2.11 13:29

Hořec píše:
chtěla jsem napsat v podstatě to samé :mrgreen:

jinak rodičům :potlesk: prostě to vidí ze své pozice daleko jinak než ty, pragmaticky a asi moc dobře už vědí co všechno se může stát. Nicméně určitě to chce důkladnou promluvu s parnerem, jak se na to dívá on, jestli by mu to nevadilo, jestli do toho půjde nebo s velkým díky odmítnete. Na tvém místě bych ale chtěla nejak papírovat vyřešit, to že tam budete bydlet např. smlouvu o dlouhodobém pronájmu za to, že se budete o dům/byt starat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
8.2.11 13:34

…prostě se chovají jako rodiče, nic víc..Nejsou to jen sponzoři.
Máte spolu dítě, ale to ještě není záruka ničeho, i když tobě se to tak jevit momentálně může.
Já myslím, že bys to neměla pitvat - ještě žádné sváry a nálady nejsou a už přemýšlíš co kdyby..
No a když přítel do bydlení investuje, tak to pořád může být bráno jako, že je to naoplátku, za to, že přišel ke bydlení jak slepý k houslím prakticky zadarmo a bez potíží..Opravdu by byl nakrknutý, kdyby investoval do bydlení?? Váš vztah je přece vážný, takže ve vaší vizi , že spolu vydržíte ho to trápit nemusí.
Uvidíš co situace přinese..Možná to nebude tak horké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
8.2.11 13:37

no ze své zkušenosti a děvčata bohužel i to se stává, bych do toho nešla. Kdysi jsme měli stejnou dohodu s rodiči mého manžela, skončilo to šílenými hádkami, kdo co do domu dal a vložil. Oni koupili nemovitost, my- hlavně já celé ze svého zrekonstruovala a částečně vybavila. Zbytek dovybavil manžel se mnou společně. Do domu jsme neinvestovali prvotní koupi, ale jinak vše ostatní co se kolem dělo napůl. Přesto se rodinné poměry jednoho dne změnily a nastalo nám peklo. Najednou zničeho nic přišla tchýně s tím, že chce veškeré jí investované finance do nemovitosti zpět i to co dala vnučkám. Splatnost celé nemovitosti chtěla do dvou let. Manžel tehdy na svou mámu koukal jak puk, já byla zoufalá a ani právníci si s tím pomalu nevěděli rady, protože když jsme navrhli jakýkoliv splátkový kalnedář, tak nesouhlasila, dokonce nám chtěla prodat i nemovitost bez našeho vědomí nad hlavou. Moje jediná rada zní, dobře si rozmysli, zda ty budeš opravdovou paní ve svém domě, a můžeš svým rodičům 100% věřit, nebo budeš pouze správkyní jejich majetku, tím pádem rozhodování ohledně nemovitosti bude v jejich kompetenci a ty sama s tím můžeš jednou mít veliké potíže nejen v tomhle ohledu, ale i třeba v nátlaku rodičů vůči tobě a tvému partnerovi. To je velmi nutné uvážit. Sama za sebe? Už bych do toho nešla ani náhodou, raději mít hypo a být si svým vlastním pánem :palec: Což máme teď a jsme spokojení oba, do bydlení i tak musíme investovat oba stejným dílem, ať už údržbou, opravami atd. on víc finančně, já víc jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.2.11 13:39

Napíšu, jak to mám doma já. Bydlím v bytě po babičce, která chtěla, aby byl byt jednou můj. Bylo mi tehdy si 14, takže přepsala byt zatím na mojí mamku. Do dnes je byt psaný na ní, protože měla strach, že se zblázníme, byt prodáme a pojedeme třeba na dovču. S přítelem jsem už skoro 9 let, máme syna a na cestě je druhé mimi a nedávno mamka přišla s tím, že byt přepíše na mě. Občas jsem byla naštvaná, že mi nedůvěřuje, ale teď zpětně jí chápu. Pokud máš se svými rodiči dobrý vztah, tak bych se nezdráhala a nabídku přijala. Otázka je, jak moc to bude žrát tebe a přítele. Vždycky je ta možnost, aby jste se zařídili podle sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
8.2.11 13:40
ještě netuším jak moc mi rodiče dovolí tohle a tamto…v jejich domě? :think:

v tomhle by mohl být dost velký problém… kdyby to brali tak že je to jejich (nebo tvoje od nic) tak mají právo se vám plíst do vašeho života a rozhodovat za vás…

než se rozhodnete tak si sedněte a stanovte pravidla/podmínky/představy, jak s rodičema, tak s přítelem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7782
8.2.11 13:40

Jsou prostě zodpovědní a myslí i na tvou budoucnost.Jinak pokud by ti to dali darem (smlouva notářsky ověřená) tak by přítel později manžel neměl na nemovistost nárok.
Jinak já bych do toho šla,chápu,že přítele miluješ on se může cítit podvedený atd. ale oni to vážně myslí dobře.
Já bych si byt vzala a až by sis vydělala tak klidně rodičům splatila ( s přítelem) ale tam už by při případném rozchodu nárok měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
8.2.11 13:41

mati když by se jim pak stalo to co nám je smlouva pouhý cár papíru , bohužel to není tak jednoduché

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
8.2.11 13:48

Nás pak manželovi rodiče například nutili do prodeje nemovitosti kterou jsme za léta finančně zhodnotili na 6 násobek původní investice. Pak je na problémy hodně zaděláno, pokud se i pletou do partnerského života atd. včetně veškerých financí, budou oba pod větším tlakem, než jsou třeba teď, pokud partnera neakceptovali, bude holka v pěkných kleštích :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová