Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Chtěla jsem se zeptat, jak reagujete na věty typu
- maminka to zakázala
- já bych ti to dovolila, ale…
- já to mám zakázaný
Už mi to leze na nervy a vůbec si nevím rady. Děkuji![]()
Pritel by si mel konecne doma dupnout a nebyt u maminky takovej podpantoflak.
Ja na tenhle de*ilni styl komunikace vubec nereaguji. Bud chce babicka rict neco me, nebo si zbletla neco s ditetem. Tchyne to taky dela. Mluvi jakoby k nasemu ditku, ale otazky jsou smerovane ke me. Takze dokud se me normalne nezepta, tak se naseho ditka muze ptat jak chce, kdyz ji odpovi ve 4 nesicich, tak budiz
Kdyz zjisti, ze mimi neodpovida, tak uz se konecne zacne bavit jako normalni clovek. Tenhle zpusob komunikace mi prijde jako jeste vetsi peklo nez materskej plural
No a jak to budu resit az mimco bude vetsi? No doufam, ze se to do ty doby odnauci, pokud ne, tak uvidim jak zareaguje ditko. Pokud mu tohle podryvani autority bude jedno a bude poslouchat a bude v poradku, tak nebudu resit. Pokud ho budu davat jeste tyden dohromady po jeji navsteve, tak nastane vazna debata. Ano, babicky jsou na rozmazlovani, ale ne na podryvani autority rodicu. Ono totiz i to rozmazlovani jde delat “vychovne” nebo minimalne s gracii, nemusi se z rodice hned delat ten nejhorsi rodic.
Hele možná bude hůř. Já mám teďka novou legendární větu od pětileté: „babička mě vždycky poslechne“
Tak jsem ji oznámila ať si babička dělá co chce, ale já a tatínek tu nejsme od toho abychom ji (dceru) poslouchali a skákali jak si zapíská.
@Pavlos-Grey píše:
Zrovna dnes jsem s kamarádem na tohle téma mluvil. Říkal, že jeho otec, děda jeho dětí, mu na výtku, že jim to zakázal jednoduše odpověděl: Tata zakáže, děda povolí. Mně to přijde zajímavej postoj. Nemám vyhraněný, jestli je to špatně nebo dobře.
maminka zakáže, babička povolí, tohle razí moje mamka a já z toho rostu.. např. adhádě má tablet opravdu jen hodně omezeně, protože pak má svoje agresivní výstupy, když ho má odevzdat.. mamka ho na něj pokaždé pustí a pak se akorát pohádáme, protože ona ječí na mě, že mám hrozné dítě, a já ječím na ni, že kdyby mu pokaždé nevrazila tablet, tak by tak hrozný nebyl..
to samé sladkosti místo oběda, převlékání do domácího oblečení a vlastně cokoliv, co starší neudělá hned, když se mu řekne (takže všechno)..
@Mysticlipstick píše:
Ja na tenhle de*ilni styl komunikace vubec nereaguji. Bud chce babicka rict neco me, nebo si zbletla neco s ditetem. Tchyne to taky dela. Mluvi jakoby k nasemu ditku, ale otazky jsou smerovane ke me. Takze dokud se me normalne nezepta, tak se naseho ditka muze ptat jak chce, kdyz ji odpovi ve 4 nesicich, tak budizKdyz zjisti, ze mimi neodpovida, tak uz se konecne zacne bavit jako normalni clovek. Tenhle zpusob komunikace mi prijde jako jeste vetsi peklo nez materskej plural
![]()
No a jak to budu resit az mimco bude vetsi? No doufam, ze se to do ty doby odnauci, pokud ne, tak uvidim jak zareaguje ditko. Pokud mu tohle podryvani autority bude jedno a bude poslouchat a bude v poradku, tak nebudu resit. Pokud ho budu davat jeste tyden dohromady po jeji navsteve, tak nastane vazna debata. Ano, babicky jsou na rozmazlovani, ale ne na podryvani autority rodicu. Ono totiz i to rozmazlovani jde delat “vychovne” nebo minimalne s gracii, nemusi se z rodice hned delat ten nejhorsi rodic.
Jo, to je dalsi level, zvatlani na kojence: „To viiiis, ze jooooo, rekni: maaaaamoooo, oblikni me poradneeeee, je mi ziminkaaa“
![]()
@PaníKadrnožková píše:
Jo, to je dalsi level, zvatlani na kojence: „To viiiis, ze jooooo, rekni: maaaaamoooo, oblikni me poradneeeee, je mi ziminkaaa“![]()
Brrrrrrr
![]()
@Tamtama píše:
maminka zakáže, babička povolí, tohle razí moje mamka a já z toho rostu.. např. adhádě má tablet opravdu jen hodně omezeně, protože pak má svoje agresivní výstupy, když ho má odevzdat.. mamka ho na něj pokaždé pustí a pak se akorát pohádáme, protože ona ječí na mě, že mám hrozné dítě, a já ječím na ni, že kdyby mu pokaždé nevrazila tablet, tak by tak hrozný nebyl..to samé sladkosti místo oběda, převlékání do domácího oblečení a vlastně cokoliv, co starší neudělá hned, když se mu řekne (takže všechno)..
Asi je to všude stejný ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Chtěla jsem se zeptat, jak reagujete na věty typu
- maminka to zakázala
- já bych ti to dovolila, ale…
- já to mám zakázaný
Už mi to leze na nervy a vůbec si nevím rady. Děkuji![]()
Předpokládám, že to říká babička vnoučatům a že je to pravda. Tak oc jde? Řekni ano, zakázala jsem to a je. Nebo se babička jenom na tebe vymlouvá, aby dětem nemusela něco dát?
@beruska9 píše:
Zalezi na kontextu, ale ja nevim, vuci malym detem to neni uplne fer, pac to dela z matek megery, co jim nic nedopreji…pokud to je treba od babickek apod, tak by si to mely vyrikat s matkou a netahat do toho detiPodle me s takovou informaci male dite nevi, jak nalozit…ma se ucit, co je spravne a co ne, tak co mu rika veta „Ja si myslim, ze je to ok, ale maminka rika neco jineho?“
Jak dělá megery? Matka to zakázala, tak co. Takže je to prostě fakt. To by měla babička decku lhat? Aby maminka byla zlatá a babička ta špatná, co něco nepovolí? To už je fakt absurdita.
První věta mě nevadí, když je to pravda.. tak pokud dětem řeknu, že už před obědem nic nesmí a jdou k mámě, a u ní škemrají, a odpoví jim, že nic nedostanou, protože jsem to zakázala, že budou obědvat, tak jako je to pravda..
to mi nějak nepřijde divné…
Druhá věta, mi vadí, to je takové, jakože výmluva, protože třeba dítě něco chce mrčí, ječí, a třeba je lepší to zvést na druhého, tak říct, já bych to povolila- aby osoba působila v lepším světle, ale druhý- máma, to nedovolí..
U nás mámě řeknu,, jdem jíst, at si neberou nic k jídlu, za chvilku je oběd, a nebo kluka bolí ucho, at nechodí ven, kdyby přemlouval.. Máma používá první větu.. Dšěti všechno vykecají tak vím ![]()
@inkakřivák píše:
Jak dělá megery? Matka to zakázala, tak co. Takže je to prostě fakt. To by měla babička decku lhat? Aby maminka byla zlatá a babička ta špatná, co něco nepovolí? To už je fakt absurdita.
Ty jsi babicka, ze?
Ja jsem matka, ktere to obcas babicka dela, tak se asi neshodneme
Ale jak jsem psala, zalezi od kontextu a od veku. Vetsimu diteti to asi rict jde, to mozna pochopi, my tohle resili s dvouletym ditetem, na takove je to podle me fakt slozity koncept…Nemusi se mu lhat, podle me mu neni nutne nic takoveho sdelovat, hlavne ve formulaci „Ja bych ti to dovolila, ale maminka zakazala.“ S tim hlavne male dite podle me opravdu neumi nalozit
Ciste „Maminka zakazala“ by asi slo, ale nejde proste rict „Nemuzes?“ Hlavne pokud jde o neco docela rozumneho, treba se nacpat susenkami pred obedem ![]()
@beruska9 píše:
Ty jsi babicka, ze?Ja jsem matka, ktere to obcas babicka dela, tak se asi neshodneme
Ale jak jsem psala, zalezi od kontextu a od veku. Vetsimu diteti to asi rict jde, to mozna pochopi, my tohle resili s dvouletym ditetem, na takove je to podle me fakt slozity koncept…Nemusi se mu lhat, podle me mu neni nutne nic takoveho sdelovat, hlavne ve formulaci „Ja bych ti to dovolila, ale maminka zakazala.“ S tim hlavne male dite podle me opravdu neumi nalozit
Ciste „Maminka zakazala“ by asi slo, ale nejde proste rict „Nemuzes?“ Hlavne pokud jde o neco docela rozumneho, treba se nacpat susenkami pred obedem
Já třeba obdobné věty používám, když hlídám sestřiny kluky… Přece jim nebudu říkat, že to já zakazuju, když je to zákaz od maminky. Navíc jsou situace, kdy bych danou věc v klidu povolila. A nejvíc paradoxní je to pak v situaci, kdy moje děti můžou a hlídané nikoliv. Jak jinak bys reagovala? Prostě jim občas musím říci, že tohle si jejich máma nepřeje. No a někdy na to jdeme tak, že u nás se to prostě smí…
Nemusí to být jen maminka versus babička.
@Maartina7 : ja vim, ze nemusi, to jen tak hadame. U nas to obcas litalo i mezi tatou a mamou, coz je jeste horsi…ale tak to je sumak, zakladatelka se neozvala, tak stejne nevime, co presne resi
A pisu potreti - zalezi od kontextu a veku deti. Treba jak pises, kdyz tvoje muzou a hlidane ne, tak je to asi fer vysvetleni. Kdyz treba babicka ukazuje dvouletakovi lizatko a rekne, Ja bych to ho dala, ale maminka zakazala (pac dite je tolik nacpane sladkostmi, ze nechce jist normalni jidlo), tak mi to prijde naprosto zbytecna citova manipulace. Kazdy si to promita do sve situace, ja s tim mam spis spojene ty negativni ![]()