Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ještě k tomu kouření (není to jen kouření, ale i alkohol a další) a dětem… Celá společnost se diví jak děti kouří, souhlasím s tím co psala Kaštinka a když k tomu ještě přidáme, že to ty děti vidí na každém rohu pomalu, v rodinách, je to pro ně normou. Přiznám se, že naše dítě učím, že kouření je hnusný a fůůůůůůůj.
S tím učením věci v dětství je to sranda. Na co si člověk zvykne. Ja jsem měla zabudované, ze když se dýchá nosem, tak on filtruje bakterie a tak. Při dýchání pusou ne. Původce tohoto sdělení si nepamatuju, ale nebyla jsem na záchodě schopna dýchat jinak než nosem. Když jsem měla rymu, tak to byl fakt mazec
Co se v mladí naucis… ![]()
@kastinka - mamograf je myslim dobry v prevenci, ze to objevi driv nez je pozde. Jinak se da delat i sono, ale nevim co ma lepsi diagnostickou hodnotu. Zareni tam je, ale kdyz si zlomis ruku, tak ti ji taky nekolikrat zrentgenujou. Nebala bych se toho, spis bych videla to pozitivni, ze to muze ukazat nejaky problem vcas.
@Saroya no hele prevence jsou dvě. hlídat skokové výkyvy teplot (nepodávat antipyretika, když je horečka vysoko, ale napřed jí snížit fyzikálně) a lékařsky doporučovaná prevence je diazepam 5mg půl tablety př teplotě nad 38,5°C
Ad vyšetření prsu. U žen mladších 45 let se všeobecně doporučuje dělat sono, u žen starších mamograf. Mělo by se chodit 1× za 2 roky, ale to je podle mě naprosto nedostatečné. Moje máma byla na preventivním mamografu 10 měsíců před tím než si našla nádor ve stádiu 3b což jsou meta do uzlin…
@Saroya píše:
Dobré ráno.tak se chci podělit o naše peripetie. Jak měl prďola minulý víkend čtyřicítky, tak během týdne chvíli vypadal ok, až na mrzutost, jen trochu rýma a teď zase teplota vylezla, nejdřív koncem týdne jen taková mírně zvýšená, ale včera přes den už víc a v noci opět horečka jako hrom. Tentokrát jsme nedávali lék, jen vlažnou koupel večer, ta pomohla. A taky jsem zkusila černé tečky fixou doprostřed dlaně podle SU JOK (korejské medicíny) to má snižovat teplotu, červené tečky zase zvyšovat, je-li třeba. No a ono to fakt funguje. Minule sice tečky taky měl, ale v době, kdy jsme už zoufale dali paralen, tak jsem nemohla říct, že to je účinné, ale teď opravdu teplota začala klesat, co jsme je nakreslili. Takže doporučuju jako doplněk nechemické léčby.
No a jsem teda fest zvědavá, jestli takhle bojuje s nějakou infekcí, nebo rostou poslední stoličky. zdálo se mi, že jsem něco nového v puse nahmátla, ale těžko říct.
jo a vlastně ještě jedna důležitá, večer, jak šla teplota nahoru, v jednu chvíli mi přišlo, že se začal tak křečovitě cukat. mám už dlouho strach z febrilních křečí, tak jsem okamžitě začala panikařit, ale on byl v pořádku, při vědomí, komunikoval. nicméně jsem byla od té chvíle už jen u něj a sledovala ho. tím spíš jsem nepodala chemii, bála jsem se rychlých skoků teploty.
máte někdo nastudováno kolem febrilních křečí? existuje nějaká prevence jiná krom zabránění rychlých změn teploty (což vždy nejde) a hlavně léčba? pokud vím, tak se dávají jen preventivně léky (což samozřejmě nechci, zvlášť když si myslím, že preventivně srážet teplotu není zdravé)…a také, jak se při křečích postupuje? četla jsem, že trvají pár vteřin jsou většinou naprosto bez následků, dítě je v oblouku, ztrácí vědomí, oči v sloup. ale vlastně o tom vím prd. znám bohužel rodinu, kde dítě po febrilních křečích je mentálně retardované. já už vytáčela 155, ale chlap mě zastavil a sledovali jsme ho a byl v pořádku, byla to otázka asi pěti vteřin trhavých pohybů a pak už nic
saroyo, kdysi jsem ohledně ferbrilních křečí narazila na toto:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
@aničkakytička píše:
A ještě se zeptámjaká je účinnost mmr vakcíny? někde jsem četla, že 10 let a pak jsem koukalal, že už se nepřeočkovává.. takže vlastně v tom věu, kdy jsou ty nemoci problém už je prodělat může?
Mně doktorka tvrdila, že všichni mají protilátek dost, protože protilátky na zarděnky se testují při otěhotnění (což mi tady někdo potvrdil). A že nikdo žádný problém nehlásí, tedy všechny máme protilátek dost. Je mi divné, že by všichni ty protilátky měli. Na druhou stranu co by s takovou těhotnou asi dělali? Naočkovali těžko ![]()
@Jankap no tak..třeba ona ta „naše“ generace (bude mi 30) ty protilátky má, poněvadž nebyla ještě očkovaná a většinou ty zarděnky v dětství prostě prodělala…ted aspon já jo ![]()
edit: ale nevím teda o tom, že by mi v těhu brali krev na protilátky na zarděnky.. ![]()
Tak když venku prší, tak jsem vyzpovídala mámu, zarděnky si nepamatuje, ročník jsem jasný - v nicku a našla můj očkovací průkaz..
Kdyby to někoho zajímalo, jsou tam jen spalničky.. Pak klasika (záškrt, tetanus a dávivý kašel), Poliomyelitis? to teda budu muset vygooglovat (už vím - obrna), pak záznamy o imunobiologických zkouškách a očkování proti TBC, a v jiných očkování mám Rudivax(edit. to jsou přeci zarděnky, tak nic
ty teda byly v roce 95) a Norga - snad to píšu dobře.. Takže jdu googlit, je fakt, že něco nám bodali, když se vyskytla na ZŠ žloutenka..
A o protilátkách na zarděnky v těhotenství taky nevím ![]()
@Jankap píše:
Mně doktorka tvrdila, že všichni mají protilátek dost, protože protilátky na zarděnky se testují při otěhotnění (což mi tady někdo potvrdil). A že nikdo žádný problém nehlásí, tedy všechny máme protilátek dost. Je mi divné, že by všichni ty protilátky měli. Na druhou stranu co by s takovou těhotnou asi dělali? Naočkovali těžko
V ČR se protilátky proti zarděnkám určitě netestují! Pokládá se za automatické, že jsou ženy očkovány
V jiných zemích je naopak test na protilátky běžnou součástí prenatálních testů, ale v ČR skutečně ne.
Já tedy našla, že pokud žena nemá očkovák nebo ví, že je neprodělala, tak to má na gyndě říci a test jí udělají. A pokud není těhu, tak jí hezky doporučí očko ![]()
@Monika H. píše:
@Saroya na jakém principu fungují ty černé tečky? Právě to říkám mužovi a on jako chlap by chtěl vědět čím to, že nakreslíme černé tečky klesne teplota?
su jok pracuje s projekcí těla na ruku a nohu. palec je hlava, krk, plíce jsou ten polštářek pod palcem, nohy ruce prsty atd. a masáží, přikládáním různých semen se energeticky ovlivňují dané orgány, taky se moxuje, nevím, jestli i jehly píchají, tolik tomu nerozumím. Působí se na ty reflexní zóny a body. Černá by měla celkově chladit, zklidňovat, červená naopak aktivizovat, energizovat, oteplovat. Princip bude podobný jako u akupunktury, píchá se do meridiánových drah, do bodů, které jsou projekcí orgánů…čína taky přikládá třeba malé fazolky adzuki na ledvinovou projekci a tím tam dodává energii. pokud mu to přijde jako pitomost, tak to chápu ![]()
@Lizaveta píše:
Mamka chodí pravidelně. Taky nejsem zastánce, asi jako utz u těhotných. Neví se, co to vlastně dělá. Nejsem jako striktně proti, ale spíš opatrná. Takže taky by me zajímalo víc info. Sem tam neco přečtu…ale nic moc informací kolem toho není. Jinak jsem byla o víkendu s nasima, a mamka na me: ja uz jsem z tebe tak naockovana, ze snad na to preockovani na tetanus nepujdu! Ale, co když se poranim… Tak jsem ji ve zkratce nastínila, jak se ten tetanus dá chytnou, a ze chytre hlavy pro nedostatek vakcín vymyslely, ze stačí preocko po 20 letech. Pak se ještě stočil hovor k darování krve, ze ji jedna sestra řekla, ze žádný doktor by krev dat nešel??? Tak jsem hledala negativa darcovstvi, ale nic jsem pořádně nenašla, tak zůstala debata otevřená. Nikdy jsem o tom nepremyslela, neb krev darovat nemohu, nemam dostatečnou váhu…
moje maminka nedávno říkala, že někde četla, že to bohužel riziko velmi zvyšuje. sama nevím, nezkoumala jsem, ale věřila bych tomu
@aničkakytička píše:
@Saroya to jsem měla vědít, my už jedeme třetí kolo
ne skutečně. pokud bys věděla o neštovicích, příušnicích, zarděnkách, spalničkách, tak určitě prosíme o echo kvůli poslání nějakého nakaženého hadříku nebo návštěvě.
@Lizaveta píše:
S tím učením věci v dětství je to sranda. Na co si člověk zvykne. Ja jsem měla zabudované, ze když se dýchá nosem, tak on filtruje bakterie a tak. Při dýchání pusou ne. Původce tohoto sdělení si nepamatuju, ale nebyla jsem na záchodě schopna dýchat jinak než nosem. Když jsem měla rymu, tak to byl fakt mazecCo se v mladí naucis…
no tak tohle mám taky zafixované