Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@aničkakytička píše:
@PeBa díky, takže na MMr serénkám, to sem ráda… a věc druhá, mám půlročáka s nštovicema, nemá ještě žádný očko.. chci po těch neštovicích čekat co nejdýl…ale, nevím, čím očkovat, chci, a by měl čńaočkovanej tetanus, jsem ze statku a bojhím se toho. Našla jsem čtyřvakcínu… je to šetrnější nežli hexa? a jak je to potom s těma ostatníma nemocema? to už se pak nedoočkovává? a jaký má schéma ta čtyřvakcína? j prostě nikde nemůžu najít nějak srozumitelně napsaný a relevantní informace…
tak logicky mi přijde, že míň valentní vakcína je lepší v tom, že by se teoreticky mohlo vytvořit i víc protilátek. na druhou stranu kamarádky synek měl na vakcínu čtyřvaletní taky velké reakce (žijí v cizině, kde se tím očkuje místo hexy). vždyť víš, že člověk může mít potíže i po obyč tetanovce…takže tak. já si myslím, že k oslabení dojde po jakémkoliv očkování.
pokud bys chtěla dostát vyhlášce nebo zákonu nebo čemu, tak bys asi měla doočkovat ty povinné nemoci. mně se doktorka ptala, když jsem chtěla pediacel, co jako ta žloutenka. asi by ji doočkovala zvlášť později třeba. doočkovávat to zvlášť by pro mě teda nebylo řešením
.
@aničkakytička píše:
@Saroya moment, takže je to fakt tak, jak sem si myslela? to je opravdu nahovnmovost tý vakcíny tak doočí bijící, že sem si toho všimla i já?
hele já nevím
ale já to vidím stejně jako ty. vlastně ne. já už totiž nevěřím tomu, že to účinně ochrání těch prvních x let, protože to by nemohly ty dětičky onemocnět už malé, ne? takže asi to u všech nefachá ani na tom začátku. No a pak pěkně v pubertě ![]()
@Saroya já ani nechápu ten smysl.. jsou to všechno běžný nemoci.. to by se k mmr mohla klidně připojit úpovinně i na neštovice, ne? to mi přijde tak stejnej level…malýmu jsou dva amám pocit, že když bez toho přežil dote´d, přežije i dál…
třeba můj muž měl příušnice jako malej a přežil.. viděla bych smysl v tom, a by se to teda očkovalo před nástupem puberty…
@aničkakytička jj já taky. a ještě bych to podmínila tím, jestli ty nemoci prodělá
já vlastně nevím, jak to je v případě, když bych odložila MMR a moje dítě to všechno prodělalo, jestli bych byla zproštěna povinnosti, asi ne co ![]()
@Saroya takže asi odložíme mmr na dobu neurčitou amzitím budem lovit příušnice a spol
v tom mám teda jasno.. jen nevím, co s tím půlročníčkem neštovicoidním…
@aničkakytička píše:
@Saroya takže asi odložíme mmr na dobu neurčitou amzitím budem lovit příušnice a spolv tom mám teda jasno.. jen nevím, co s tím půlročníčkem neštovicoidním…
a odkud jsi, neštovice by asi dost lidí zde mohlo ocenit
škoda, že mi dítko zrovna horečkuje, já bych je brala.
@Saroya na jakém principu fungují ty černé tečky? Právě to říkám mužovi a on jako chlap by chtěl vědět čím to, že nakreslíme černé tečky klesne teplota?
@Moodymare já kuřáky už fakt nesnáším. Hulej všude, každýho tím obtěžují a ničí zdraví lidem v okolí a je jim to fuk, jsou to sobci, doufám, že je krabka bude brzy stát min. 250 Kč. Všude jinde v Evropě se už veřejně nevykuřuje a tady jsme furt 100 let za opicema a ještě ty ovádi kuřácký řvou, že je to diskriminace ![]()
Jsme jediní v manželově rodině, co nekouří. Je to někdy těžké se setkávat. Oni ví, že nám to vadí, hlavně kvuli detem, a nám je líto, že je vlastně omezujeme. Vzniká tak napětí. Navíc jsme přesvědčeni o škodlivosti kouření…
Jsem ráda, že se aspoň toleruje naše GAPS stravování. ![]()
@Monika H. - kour nesnasim i kdyz jsem v nem bohuzel chvilku vyrustala. Od prvniho tehotenstvi ho citim na mile a je mi z nej zle a ted v druhem je to jeste horsi. 100 let za opicema jsme byli a bohuzel budem, pokud se tu vetsina lidi neprobere. A je pravda, ze nejvice rvou lide, co se maji relativne dobre. Klidne at stoji krabicka i 500 a to same alkohol, ale kdo chce tak si bohuzel na to penize najde at treba kradezema nebo soc davkama. No je to jejich zivot a jejich zdarvi, My muzem jen doufat, ze se nas to nahodne cmuchani koure moc nedotkne.
@PeBa - venku neni rozdil v kvalite jidla, prostredi a zakazu koureni mezi hospodou a treba indickou restauraci.
Co jsem se ped dvema lety vratila, tak jsem byla vyjmecne v hospode asi dvakrat a kupodivu jidlo bylo dobre a prezila jsem.
Ne v kazde vesnici je posh restaurace a kdyz se cestuje, tak je clovek rad, ze se dobre naji a nemusi dlabat chleba z alobau nebo igelitoveho pytliku cestou v aute. ![]()
@kaštinka píše:
Jsme jediní v manželově rodině, co nekouří. Je to někdy těžké se setkávat. Oni ví, že nám to vadí, hlavně kvuli detem, a nám je líto, že je vlastně omezujeme. Vzniká tak napětí. Navíc jsme přesvědčeni o škodlivosti kouření…
Jsem ráda, že se aspoň toleruje naše GAPS stravování.
Tak to máme stejně. U muže kouří snad všichni i před dětma. Tchán se už naučil před Sisi nekouřit, nevím, jestli je to tím, že přišel k rozumu nebo ode mě dostal kapky. Tchýně ta moc nekouří, ale její manžel ano. To už jsme s tchýní řešili několikrát aby její manžel před dcerou nekouřil a ona pořád nějaké výmluvy přestože už to nějaký čas šlo, tak pokud to nepůjde, budu opět nekompromisní.
@Moodymare Také bych ráda občas někam zašla, ale než abych se nechávala vyuzovat cigaretama, tak jsem raději doma. O dítěti ani nemluvě.
Mně na těch debatách o zákazu kouření v hospodách vadí především to, jak se kuřáci obhajují, že když se to ostatním nelíbí, tak ať tam nechodí. Jenže těžko partu kuřáků přimějete, aby s vámi chodili do klidného posezení s čistým vzduchem, oni jsou zvyklí na pivko s popelníkem a svůj zahnusený „domácí podnik“, nemíní si kazit posezení odcházením ven, takže jediné, co s tím můžete udělat, pokud nechcete být pasivní kuřák, je to, že se s nimi přestanete vídat povečerech a počkáte, až bude venku hezky a zajdou občas do parku (pozor na vítr). ![]()
Je to nechutný. A nejhorší je, jak děti začínají, protože je to cool. A pak po X letech nemohou a nemohou přestat a pořád to zkouší. Co to je za logiku?!
Jenže, kde ti kuřáci si budou moct zakourit? Kdyz bydli v paneláku, tak to prochází stupackama přes WC do sousedních bytů. Možná by stačilo vymezit nejaké kuřácké mista.
Fakt nevím, jak to řešit. Ale omezení kouření by naší babi prospělo. Jí u nás exkluzivní jídlo a pije skvělé nápoje a pak honem na dvorecek na cigo. Taky mluvila, že půjde na mamograf. Prosím vás, Máte nektera odkaz k tomuto? Ona zdravotnictvi věří, ale ten mamograf, no nevím, třeba to dramatizuju, omlouvám se. ![]()
@Monika H. píše:
@Saroya na jakém principu fungují ty černé tečky? Právě to říkám mužovi a on jako chlap by chtěl vědět čím to, že nakreslíme černé tečky klesne teplota?@Moodymare já kuřáky už fakt nesnáším. Hulej všude, každýho tím obtěžují a ničí zdraví lidem v okolí a je jim to fuk, jsou to sobci, doufám, že je krabka bude brzy stát min. 250 Kč. Všude jinde v Evropě se už veřejně nevykuřuje a tady jsme furt 100 let za opicema a ještě ty ovádi kuřácký řvou, že je to diskriminace
No, ještě v roce 2004 jsme byli 100 let před opicema. Např. Ve Španělsku se v te době kouřilo na letišti, ve školách… Když zakázali kouřit v restauracích v Itálii, lidi se prostě jen přesunuli před hospodu. Koupili pití a šli si stoupnout před hospodu…
Jako bývalá kuracka musím říct, kdo chce kam… Kouřila jsem, chodila jsem do kurackych hospod. Mám mimi, nekourim a do kurackych hospod nechodím. Vyhrazené nebo oddělené místo pro kuřáky/nekuraky me přijde vtipné, protože stejně smrdí celá hospoda. U nás nekuracke restaurace frčí a mají furt narváno.
Taky mi kouř vadí, nedejbože u kocaru. Ale mám za to, ze hospoda není zas tak „veřejné“ místo a nikdo nikoho nenutí tam chodit. Nadrazi, letiště, úřady apod.,to je jiná, to by mi vadilo moc moc.
@kaštinka píše:
Taky mluvila, že půjde na mamograf. Prosím vás, Máte nektera odkaz k tomuto? Ona zdravotnictvi věří, ale ten mamograf, no nevím, třeba to dramatizuju, omlouvám se.
Mamka chodí pravidelně. Taky nejsem zastánce, asi jako utz u těhotných. Neví se, co to vlastně dělá. Nejsem jako striktně proti, ale spíš opatrná. Takže taky by me zajímalo víc info. Sem tam neco přečtu…ale nic moc informací kolem toho není. Jinak jsem byla o víkendu s nasima, a mamka na me: ja uz jsem z tebe tak naockovana, ze snad na to preockovani na tetanus nepujdu! Ale, co když se poranim… Tak jsem ji ve zkratce nastínila, jak se ten tetanus dá chytnou, a ze chytre hlavy pro nedostatek vakcín vymyslely, ze stačí preocko po 20 letech. Pak se ještě stočil hovor k darování krve, ze ji jedna sestra řekla, ze žádný doktor by krev dat nešel??? Tak jsem hledala negativa darcovstvi, ale nic jsem pořádně nenašla, tak zůstala debata otevřená. Nikdy jsem o tom nepremyslela, neb krev darovat nemohu, nemam dostatečnou váhu…