Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LadyLada píše:
Jsem proti střídavé péči, neboť to je věc, která dva partnery neustále spoje a díky střídavce tak nemůže dojít k dokonalému rozchodu. Je to jen polovičatý rozchod, který generuje všechny tyto problémy. Také to, že je možné matku připravit o dítě - a tato diskuse je toho příkladem.
ano, souhlas.
Muj pritel ma deti ve spol.peci. Diky za to, ze to funguje a jsou oba normalni!
A je snad normalni, ze treba chlap uci deti na kole, lyzovat. To povazuji za normalni.
@andelka83 píše:
Nesouhlasim. jestli je rozchod úplný nebo ne, závisí na psychice. Nevidím rozdíl v tom, kdy je dítě s tatou dvě odpoledne v týdnu a obvikend a ve stridavce po určitých intervalech. Partnerství skončilo, rodičovství ne. Dítě ma právo na peci obou rodičů. To že mám s někým dítě znamená, že v mém životě prostě bude a musím se s tím smířit.
Ano, na psychice záleží. Pokud se dva rodiče nesnesli před rozchodem, nesnesou se pravděpodobně ani po.
Ano, dítě má nárok na péči obou rodičů. Bohužel, jen v jedné rodině.
@LadyLada píše:
A matka nemá nárok být šťastná a spokojená?
@Vorvaň obrovský píše:
NE, ne na úkor dítěte.
@LadyLada píše:
Děláš si legraci? Kdo koho tady porodil? Dítě matku nebo matka dítě?
Nedělám.
Budu šťastná, když se toho devítiletýho zmetka zbavím, a dám ho k otci, adopci… Dítě mne přitom miluje, takovou jaká jsem. Ale já jsem s ním nešťastná.
Musíš své otázky lépe specifikovat ![]()
@LadyLada píše:
Ano, na psychice záleží. Pokud se dva rodiče nesnesli před rozchodem, nesnesou se pravděpodobně ani po.
Ano, dítě má nárok na péči obou rodičů. Bohužel, jen v jedné rodině.
Proč v jedné rodině? Jsou páry kde to funguje. Někdo spolu prostě nedokáže být partner, ale jako rodiče vychází dobře.
Tak já osobně se již neshodla v těhotenství, když mě opustil těhotnou a nemyslím si, že jsem ted horší matka jen proto, že nemám takové mraky peněz jako ex, který dítě v těhotenství nechtěl a nechal nás a ted si 5-leté dítě kupuje. A ted touží po své výlučné péči či střídavé péči, myslím, že takový chlap na takovou péči nemá nárok, když nebyl dobrým otcem již v těhotenství. To že nutil na potrat, bil mě v těhotenství i do břicha..prostě ne..nepatří mu dítě do péče ani náhodou
@Anonymní píše:
Tak já osobně se již neshodla v těhotenství, když mě opustil těhotnou a nemyslím si, že jsem ted horší matka jen proto, že nemám takové mraky peněz jako ex, který dítě v těhotenství nechtěl a nechal nás a ted si 5-leté dítě kupuje. A ted touží po své výlučné péči či střídavé péči, myslím, že takový chlap na takovou péči nemá nárok, když nebyl dobrým otcem již v těhotenství. To že nutil na potrat, bil mě v těhotenství i do břicha..prostě ne..nepatří mu dítě do péče ani náhodou
Brrrr.
A proto mylím, že ne vše jde unifikovat na nějaké listiny základních práv a svobod a úmluvy o právech dítěte..ono, to že mají oba rodiče právo dítě vychovávat..já bych prostě zakomponovala i více věcí, a především i to, zda otec dítěte byl řádným otcem nejen po porodu, ale i v těhotenství, prostě není v zájmu dítěte proží takový vývoj v břichu ohrožený otcem, který i bil do břicha, proč by takový člověk měl mít stejný nárok ve stejné míře pečovat o dítě, prostě právo vychovávat a pečovat o děti je jedna věc, ale zájem dítěte je přední, Zájmy dítěte jsou nad zájmy a právy rodičů. A soudy my měly zohlednit vše, nelze unifikovat a vše napasovat do tabulek a ani do nálezů Ústavního soudu, každý případ dítěte je individuální a nikdy nelze zobecnit..vždy se najde něco odlišného..a každé dítě je odlišné samo o sobě a má jiné nároky i psychiku..A největší bordel v tomto státě je, že peníze mají moc a někteří lidé umí i podplácet zainteresované strany..a to bych trestala po zjištění tedy nejpřísnějšími sankcemi a rovnou bych cpala lidi za podplácení do vězení a ti co přijmou úplatek taky..
@Anonymní píše:
@TERMAT Tak snad výše platů se probírala u soudu..jak že nevíte?? jistě se probíraly příjmy všech i partnerů, pokud žijí ve společné domácnosti. A pokud ne, tak je něco špatně a mělo by se to doprozkoumat..Lyže jsou dle mého názoru také finančně náročné..kdo si může dovolit s tolika členy rodiny vyjet na hory a zaplatit permanentku, že?? a dovolené při takovém počtu dětí..Myslím, že asi peněz máte hodně, ale proto že to druhý rodič nedopřeje..tak není špatným rodičem, prostě dítě je koupené..bohužel, to tak u malých dětí chodí, jsou kupované..a je to smutné
U soudu se probírá pouze výše platu těch dvou o kterých se jedná…
@andelka83 píše:
Proč v jedné rodině? Jsou páry kde to funguje. Někdo spolu prostě nedokáže být partner, ale jako rodiče vychází dobře.
Pokud jako rodiče spolu vychází dobře, pak nevím, proč se rozdělili. Když se jednou rozhodli založit rodinu, tak přece za tím účelem, aby mohli být rodiči…
@Anonymní píše:
Tak to je hrozná zkušenost a chápu Tvoji nenávist k ex. Bála bych se mi dítě svěřit, když na ně a jeho matku neměl ohledy v době, kdy se u ní vyvíjelo.
K otázce zakladatelky. Naštěstí jemon teoretizuji, ale podle mě může střídavka efektivně fungovat jen tehdy, mají - li rodiče po rozchodu vyrovnané vztahy a nedělají si naschvály.
Jinak dítěti v 15 letech logicky poskytuji větší míru svobody a nezávislosti na mě (pokud ji vyžaduje), než devítiletému. Takže devítiletou dcerku bych, při střídavé péči, chtěla mít u sebe tak, jak je to určeno. Dítě je malé a já jako matka na ni chci výchovně působit, vidět ji vyrůstat, budovat si vzájemné vztahy. I citově bych delší odloučení těžko snášela.
Moc všem děkuji za názory a postřehy ![]()
Ukázalo se, že nejsem „správná“ matka, mám to a měla jsem to vždy vůči dětem jinak, než většina těch co tady reagovala, ale musím říct, že jsem za to ráda. Moje děti mají skvělý vztah se mnou i se svým otcem a nemělo na to vliv ani to, že my dva jsme spolu schopný komunikovat maximálně pět minut… Možná právě o to víc mě mrzí, trápí, štve, trápení té malé, která nemůže za to, že se její rodiče spolu nedokáží domluvit tak, aby ta malá byla šťastná a spokojená a mohla si užívat bezstarostné dětství…
Přeji Vám hezký zbytek dne.
@LadyLada píše:
@Vorvaň obrovský Bavím se k tématu
Vždyť jo. Je to samé, jako, že ji chce mít doma za každou cenu, protože jedině, když ji budu mít doma, budu šťastná, při tom asi ne moc pěkně mluví o jejím otci.
Dítě je z toho dost psychicky mimo.
To přeci není OK.
V tomhle případě, tak jak ho teď známe, to vypadá, že je to na úkor dítěte.
To, že se na to matka nedokáže podívat bez citů je chyba, ale dá se to pochopit.
Ale je někdo jiný, kdo to dokáže objektivně posoudit?
Taky jsem se u dětí bála, že budou chtít, hlavně v tomhle kritickém věku zůstat u otce. Měl s nimi více „drahýh“ zážitků, jezdili k moři… Naštěstí se mi to podařilo kompenzovat nejspíš něčím jiným. Sama nevím čím.
@TERMAT No možná že jste fikaní, že jste se nevzali a tudíž se Vaše platy nepočítají dohromady, přestože Vaše životní úroveň může být i lepší, když máte třeba Vy pěkný plat a nezapočítává se do příjmu rodiny. Ale je to špatně, mělo by se vycházet ze skutečného příjmu rodiny a majetkových poměrů, když spolu žijí ve společné domácnosti, protože pak soudy nevidí již to, že jedna strana se má finančně hůře než druhá a dítě si tak může výrazně kupovat.. v takových případech by neměla být nařízena ani střídavka, jelikož není fér, že jedna strana si dítě kupuje, že je na tom finančně lépe.. a proto ta jeho ex a matka té dcery tak ta lyžovat neumí a s vaším partnerem nikdy za jejich vztahu nelyžovala..pokud ano, tak bych se ted ptala, proč už na lyže nejezdí..zda na to má totiž finanční prostředky..protože lidi se v tomto nemění, třeba i ona má ráda lyžování, jen prostě na to nemá. Není to nejlevnější koníček, opravdu ne.
@LadyLada píše:
Pokud jako rodiče spolu vychází dobře, pak nevím, proč se rozdělili. Když se jednou rozhodli založit rodinu, tak přece za tím účelem, aby mohli být rodiči…
jo, dobrá teorie.Ale reálný život je zcela jiný. My s ex dobře vycházíme jako rodiče, vycházíme si vstříc, chápeme důležitost jednoho i druhého, ano, komplikace jsou, ale dá se to. Jsou věci které nezměním. Ale jako partneři jsme selhali totálně. Nepoznala jsem ho dostatečně včas a do hloubky. Některé věci nepoznáš dokud v té situaci nejsi. Ano, oba jsme chtěli být rodiče, ale ne každému bylo dáno. Jednoho z nás to převálcovalo. Plus pochopení osobnosti a co je a není možné změnit. Ve chvíli kdy jsme přestali tlačit na to zůstat partnery, což stejně nefungovalo, otevřel se prostor být rodiči, začal se zajímat o děti a bere je jako hodnotu. Ale ani děti mě nepřinutí žít ve vztahu který mě deptá.