Kopie Mamky z Rakouska

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
3359
7.5.12 19:58

Sussi, jsi hodna. Ja jsem se sem taky dostala pres Nemecko, nejdriv erasmus sokrates v Mnichove, pak tady pul roku, pak jsem zjistila, ze kdyz tady budu delat rok, tak dostanu pracovni povoleni na vsechny prace - tak jsem dodelavala rychle VS v CR a zaroven tady delala u blbyho mekace a pak teprve po roce jsem se hlasila o praci v jedny energeticky firme. To vyslo, makala jsem tady a pak za rok, kdyz uz jsem mela vsechno svyho - byt, praci, auto, proste vsechno a tesila se, jak si budu uzivat, tak sem potkala myho nynejsiho muze. :) Takze jsem si uz pak uzivala jen s nim, postavili jsme si barak, hodne sme cestovali a ted od unora cekame mimi, do porodu je jeste daleko, vubec to skoro na mne neni videt, do prace budu chodit do konce srpna, ale jelikoz mam docela dost dovoleny, tak mam tydny v cervnu dovcu a pak od pristiho tydne budu chodit jen po-st cely den a ct jen do obeda, takze parada. Uz se tesim a budu to fakt vychutnavat, kdyz to takhle pekne pises.
Nasi tady jsou porad, protoze ja si ten byt nechala a ten je od baraku ca 5 minut autem, takze maji svoje soukromi a je to pro ne super a pro mne taky. :)
Takze takhle to je se mnou… :)

• načítám...
9754
7.5.12 19:58

Ahojte holky, ja bydlim taky v Rakousku. V sobotu jsem zalozila diskusi jak se zije mimo cr, je tam i spousta holek co tu zije taky, tak mrknete jestki chcete. Ja dite jeste nemsm, ale jsme ve stadiu snazeni. Ted polozim docela blbi dotez…o kindergeltu o tom vic celkum dost, ale cifra se nejak porad meni. Muzu secteda zeptat kolik jecteda oficialni castka na materske a ten kondergeld? Moc dekuju za odpoved a omlouvam se zac tak trapny dotaz.

• načítám...
3359
7.5.12 20:08

AHoj, jo urco tam cihnu na tu Vasi diskusi, ale ted uz pujdu na telku. Kindergeld je ruznej, zalezi na tom, jak dlouho bys chtela byt doma. Ja si vybiram variantu, ktera je zavisla na prijmu - je to 80% z prijmu cistyho a max. 2000 EUR mesicne. Tato varianta je na rok. Jsou i ruzne jine varianty, podle toho, jak dlouho chces byt doma.
Zde najdes uplne cely vysvetleni. K tem ruznym castkam si jeste muzes privydelat a je k tomu vzdy stanovena rocni hranice mozneho privydelku. Pokud budes chtit s tim poradit, ozvi se, rada Ti poradim. Jinak tady je odkaz nebo si primo zavolej na AK, jsou tam hodni a poradi Ti primo pravnik, coz je super, protoze ja sem se tam dozvedela veci, mam zvlastni pracovni smlouvu i kdyz budu na materskej a o tech moznostech nevedel ani niko ve firme, ktera ma 5 tisic zamestnancu. Tak se ozvi, konecne, tady je ten odkaz:

https://www.help.gv.at/….080601.html
@kar-maa píše:
Ahojte holky, ja bydlim taky v Rakousku. V sobotu jsem zalozila diskusi jak se zije mimo cr, je tam i spousta holek co tu zije taky, tak mrknete jestki chcete. Ja dite jeste nemsm, ale jsme ve stadiu snazeni. Ted polozim docela blbi dotez…o kindergeltu o tom vic celkum dost, ale cifra se nejak porad meni. Muzu secteda zeptat kolik jecteda oficialni castka na materske a ten kondergeld? Moc dekuju za odpoved a omlouvam se zac tak trapny dotaz.
  • načítám...
627
7.5.12 20:08

@kar-maa ahojky tak taky vítej je hezké že chceš taky miminko nevím jake máš přesně peníze namysli ale nejspíš wochengeld- to je u každýho jiný záleží natom kolik si vydělávala v práci a jak dlouho jsi pracovala a všechno tyhle,,týdení peníze" dostáváš osum týdnů před porodem a umě to děla netto cca 1200 euro jinak potom normáální mateřská je u všech stejná myslím :think: a to zase záleží na tom na jak dlouho jdeš já jdu na 2 roky a budu dostávat cca 590 euro. snad jsem to napsala srozumitelně :D moc mi to nejde vysvětlit v češtině :mrgreen: :pocitac:

• načítám...
627
7.5.12 20:11

co se týče pozdejších příspevků na dítě to vůbec nevím to snad budou vědět holky co už děti mají :)

• načítám...
3359
7.5.12 20:13

Wochengeld se bere 8 tydnu do porodu a 8 tydnu po porodu, kdyz mas cisare, tak 12 tydnu… Pak se bere Kinderbetreuungsgeld.. tam jak jsem Ti to poslala ten odkaz…

• načítám...
1262
7.5.12 20:15

je, no tak to mas super s tim byteckem,aspon si pak budou moc naplno uzivat vnucky/vnoucka… my jsme stale v podnajmu,prozatim,planujeme taky baracek,jenze u nas mimi nebylo tak rychle planovany(ale chteny) tudiz sly vsechny uspory honem honem do veskere vybavicky,zarizeni bytu atd…ale obdivuju te,tady pracovat a v cr dodelavat skolu,to jsi vazne dobra :palec:
kar-maa:a kde jsi v Rakousku ty?jinak Kindergeld se meni dle toho,jak dlouhou materskou si zvolis-nejsem si jista jake presne tam byly castky ale napr,kdyz si zvolis variantu na rok,budes dostavat 1.000Euro mesicne, kdyz na rok a pul,tak 800/mesic, dva roky 600/mesic atd…ty presne castky z hlavy nevim,ale urcite budu mit nekde schovane ty podklady,co jem mela,tak ti to muzu najit,pokud budes potrebovat…ale ja jsem pojistena u SVA,nevim jak to maji jine pojistovny/zamestnavatele,treba budou jine holky vedet vic…a trapny to neni,ja se v tom dost placala,jeste ze se v tom muj muz vyzna :lol:

• načítám...
3359
7.5.12 20:16

Jeste k tomu Wochengeld - to je prumerny vydelek propocitany z predchazejicich 3 mesicu + aliquotni cast na Vanoce nebo na Prazdniny… mam presny vzorec v praci, je to nejak soucet tri platu, deleno trema plus 17% z toho, co jsi vydelavala. Nemela bys mit rozhodne min nez jsi mela prijem. Myslim, ale ze i toto je omezeno na max. 2 tisice…

• načítám...
1262
7.5.12 20:20

Michi:take tobe drzim palecky,do tretice vseho dobreho :hug:
Petrala byla s info rychlejsi a presnejsi jak koukam :P

• načítám...
3359
7.5.12 20:20

Jestli budes chtit to presne spocitat, posli mi do soukromy zpravy kolik si vydelavala a ja Ti to spocitam a reknu moznosti, jaky mas. Pokud tedy budes chtit. :) Zrovna jsem si to vsechno propocitavala, protoze je to pro mne uz ted bohuzel dulezity, ja pujdu trikrat na 14 dni do prace i v tom roce, kdy budu na matersky, takze jsem v tom trochu udelala ve firme gulas.. :)

• načítám...
627
7.5.12 20:21

@SussiK taky to máme tak, šíleně moc by jsme si přáli baráček přemýšlíme o hypotece ale i tak musíme ještě něco našetřit :? malá byla vv planu -neplanu ale jsme za ní štastní ale jak říkáš unás to bylo to same výbava a tak samozřejmě jsou nějáký peníze na straně ale na barák to zatím není :D :evil: :(

• načítám...
627
7.5.12 20:27

@SussiK děkuji :) jooo ted už to bude snad vše ok. jo jo byla přesnější vyzná se :mrgreen: já to mám přesně tak jak jsem napsala takže podle sebe jsem to tak něják shrnula :nevim: jsem docela rád že wochengeld je i 8týdnu po porodu to jsem příjemně překvapená :dance: :dance: já myslela že je to jen 8t před porodem

• načítám...
1262
7.5.12 20:29

michi:no tak to mame opravdu to stejny,taky jeste setrime,aby bylo na hezkej baracek,ten muj by nejradeji uz druhy dite,ale ja radsi nejdrive ten baracek :lol:

• načítám...
1262
7.5.12 20:30
@michi13 píše:
@SussiK děkuji :) jooo ted už to bude snad vše ok. jo jo byla přesnější vyzná se :mrgreen: já to mám přesně tak jak jsem napsala takže podle sebe jsem to tak něják shrnula :nevim: jsem docela rád že wochengeld je i 8týdnu po porodu to jsem příjemně překvapená :dance: :dance: já myslela že je to jen 8t před porodem

Ja to mela trosku jinak,pred porodem jsem nemela nic,az zpetne jsem dostala vse najednou+12 tydnu jsem mela Wochengeld-mela jsem cisare :dance:

• načítám...
627
7.5.12 20:37
@SussiK píše:
michi:no tak to mame opravdu to stejny,taky jeste setrime,aby bylo na hezkej baracek,ten muj by nejradeji uz druhy dite,ale ja radsi nejdrive ten baracek :lol:

správně !! druhé počká do hezkého nablízkaného baráčku :) :potlesk: :potlesk: nevím jak to přesně bude umě já jsem ted 3.5.2012 byla na pojištovně a tam mi oznámili že od ted mám wochengeld a domů mi přišel papír kolik a tak. já doufám že se císaři vyhnu obloukem !! :lol: :mrgreen: já jsem vždycky byla šetřící tip takže příjde malinká a pak dovča ,baráček a tak a tak cca když už tak min za 5-6 let další já jsem vždy chtěla jen jedno ale snoubnec taky plaší už ted že teoreticky pak ještě že chce i kluka :D SMULA :cert: :twisted: :twisted: :lol:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová