Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, asi potřebuji poradit a vypovídat se..
Nastíním situaci a bude to asi román.
S manželem jsem 8 let, z toho necelý rok manželé, máme 7měsíční holčičku. Přibližně před 4 lety jsme měli jakousi krizi a šli jsme asi na 2 měsíce od sebe. Samozřejmě jsme zjistili, že spolu nám je lépe, takže jsme se sestěhovali, užívali si a plánovali budoucnost. Všechno by bylo fajn, jenže už od začátku vztahu měl manžel problém sdílet finanční záležitosti. Nejde o placení, v tom jsme se střídali a po sestěhování platili vše na půl. Ale jakmile jsem se zeptala na výši výplaty, odpověděl neurčitě, že bral např. kolem 16tis., no jelikož jsem účetní, tak mám ráda věci jasné a přehledné, chtěla jsem vidět výplatnici. To byl problém.. Jednou to bylo, že je má v práci, pak že jí nedostal, potom, že je někde zapomněl. A nechtěla jsem je vidět, abych ho kontrolovala, ale abychom mohli plánovat, kolik třeba našetříme na dovču nebo nějaký základ na byt.. Tak se to takhle táhlo asi 2 roky, pak chtěl nový počítač na splátky, ale na sebe to vzít prý nemohl, protože údajně je jejich oddělení v práci zařazeno do rizikové skupiny, že se chystá propouštění.. Já samozřejmě hloupá mu to všechno věřila a počítač koupila na sebe. Další nejasnosti byly například, že jsme potřebovali peníze na dovybavení bytu, opět půjčku si vzít nemohl, tak prý jenom na mě.. Pak chodil, že už nemá cigarety, a když jsem se ho zeptala, jaktože už nemá peníze, tak že prostě neví, prý nějak ten měsíc utrácel.. No už jsem mu prostě nevěřila a pořád dokola se ho ptala, jestli má nějaké dluhy či dokonce exekuce. Odpověď byla pořád, že ne.
Jelikož jsem pořád doufala, že tedy opravdu nelže, otěhotněla jsem a za půl roku jsme se vzali. I těsně před svatbou jsem mu říkala, ať mi radši všechno řekne, že chci jít do manželství s čistým štítem.. Néé všechno je v pořádku.
Tak a teď jsou to asi 3 měsíce, co se z ničeho nic přiznal, že v tom 2měsíčním okénku, co jsme spolu nebyli, si půjčil peníze - nejprv 20tis., pak navýšil o dalších 20tis. a pak ještě jednou (s brutálním úrokem, takže zaplatí jednou tolik). Takže prý splácí 60tis Kč.. Za co to utratil, sám neví, prý si užíval života, kupoval si oblečení, chodil pařit a tak.. Což taky moc nechápu, ale to už nemám sílu řešit..
Chtěla jsem od něj s malou odejít, ne kvůli půjčce, ale vadí mi ta lež, která trvá asi ty 4 roky.. To, že mi xkrát přísahal, že je vše ok a při svatbě vlastně lhal.. Nicméně jsem to tak nějak vstřebala (po spoustě hádkách a řešení, co bude dál), uklidnila se a dá se říct, že odpustila.
Jenže včera jsme si sedli k jeho internetovému bankovnictví, protože jsme hledali jednu platbu, a já se koukla do záložky půjčky. Tam na mě vybaflo, že má vlastně dvě - obě na 40tis. Takže vlastně si dohromady napůjčoval 80tis Kč.
Přitom tvrdil, že má jen jednu na celkovou částku 60tis Kč. Když jsem se ho zeptala, proč mi to rovnou neřekl, když se přiznal a všechno jsme to řešili, tak tvrdí, že si myslel, že má jen jednu a celkově prý bankám nerozumí. Říkám fajn, ale mohl si říct, že nemáš 60tis, ale 80tis. A on že prvních 20tis už je zaplacených, tak prý nebyl důvod mi to říkat. Jak nebyl důvod mi to říkat? To je normální, že si manželé mezi sebou neřeknou, že mají nebo měli půjčku?
Opět mě to úplně dorazilo, zase jsem zklamaná z těch lží a už vůbec nevím, jestli mu mám někdy věřit. Samozřejmě jsme se dost pohádali, on se ještě cítil dotčeně, že se rozčiluji, kvůli částce, která už je splacená. Tak jsem mu řekla, že by možná bylo lepší, aby se sbalil a odešel nalhávat někomu jinému. Za chvíli se sebral a šel pryč. Pak se vrátil s kytkou a omluvou.
Jenže já už nějak nevím, myslím, že už taková nějaká jizva na duši je a nemůžu mu to zapomenout. Jinak jako táta pro malou je dobrý, to nemůžu říct půl slova.
Teď se mi trochu ulevilo, když jsem se vypsala..
Prosím, co byste dělali vy? Nebo má někdo podobnou zkušenost?
Díky za přečtení a případné názory ![]()
Dala bych mu šanci, ale musíte domluvit jasná pravidla. Nejdřív tedy vyřešit finance - kolik doopravdy bere, kolik splácí. Vše co nejdříve poplatit a pokud možno už to nikdy neopakovat. Sbalit se a odejít můžeš vždycky, ale bojovat by mohlo stát za to.
@Karleon píše:
Dala bych mu šanci, ale musíte domluvit jasná pravidla. Nejdřív tedy vyřešit finance - kolik doopravdy bere, kolik splácí. Vše co nejdříve poplatit a pokud možno už to nikdy neopakovat. Sbalit se a odejít můžeš vždycky, ale bojovat by mohlo stát za to.
To jsem si myslela, že jsme právě vyřešili. Za rok a půl zpětně donesl výplatnice, řekl přesně kolik měsíčně splácí a veškeré hospodaření předal mně. A teď vlastně zjistím, že zas lhal a ještě mi řekne, že nebylo potřeba mi to říkat ![]()
Každopádně díky za přečtění, je to fakt román ![]()
Za 4 roky splatil jen 20 tisíc?
Hledal bych dál, protože podle mě všechny karty na stole vyloženy nebyly.
Měla bys převzít celou starost o rodinný rozpočet a manželovi dávat " kapesné", protože kdyby jsi jeho dluh zaplatila, tak je určitě schopen si vzít další půjčku ![]()
@AlphaOmega píše:
Za 4 roky splatil jen 20 tisíc?Hledal bych dál, protože podle mě všechny karty na stole vyloženy nebyly.
To si taky myslím.
@avatatarka asi si s ním ještě dost uzijes.
Švagrová treba měla problém s mužem, prý utratil vše co mohl z výplaty za elektroniku
došlo to tak daleko, že aby byla jeho vášeň pro nakupování elektra pod kontrolou a neohrozil svoji rodinu, jeho výplata chodí na účet od kterého má, ale kartu jen ona, pokud chce peníze tak si řekne ženě.
Kdyby to neměla pod kontrolou on bude utrácet za nesmysly. Kruté, ale jinak to nejde.
Víte co, nejhorší je, že si ho pomalu, ale jistě přestávám vážit.. Za to, že prostě dostal tisíc šancí, jak všechno v klidu napravit a nic. Co se týče hospodaření, tak to teď vedu vše já, na účtu mu zůstává jen na ty splátky, takže nějaká snaha tam je ![]()
@avatatarka píše:
Víte co, nejhorší je, že si ho pomalu, ale jistě přestávám vážit.. Za to, že prostě dostal tisíc šancí, jak všechno v klidu napravit a nic. Co se týče hospodaření, tak to teď vedu vše já, na účtu mu zůstává jen na ty splátky, takže nějaká snaha tam je
Bohužel nikdy nemáš jistotu, že si nepůjčí další peníze, o kterých nebudeš vědět. ![]()
@AlphaOmega píše:
Za 4 roky splatil jen 20 tisíc?Hledal bych dál, protože podle mě všechny karty na stole vyloženy nebyly.
To jsem chtěla napsat také.
Tak člověk si rád odpočine od svých starostí.. navíc u těch druhých vždy vidímě řešení snáz. Já nejsem zastánce vztah rychle zabalit a spálit mosty. Jste rodina a tenhle problém je váš společný. Až když dojdou všechny náboje, je čas jít dál. Ale vy se z toho ještě můžete dostat.
@AlphaOmega píše:
myslim si, ze na tom bude neco pravdy…
Jinak sbalit se a odejit muzes vzdycky. Zrejme bych se s nim domluvila zacala se o veskere finance starat sama..To znamena, ze by ani nemel pristup k uctu(jako mel, ale nemohl by nic platit a hlavne kupovat) a take pujcovat.
@avatatarka tak 20 tisíc za 4 roky je málo, ale záleží jestli je to 20 tisíc z jistiny. Jestli si půjčil 80 000 a zbývá mu doplatit 60, třeba m měl nějaký šílený úrok a způsob splácení nastaven tak, že nejdřív jakoby zaplatil úrok a pak až jistinu.
příklad: půjčil si 80, z toho úrok 30, takže vlastně měl splatit 110 tisíc a už má skoro půlku splacenou, když chybí doplatit 60 tisíc.
Co máte za banku? Protože třeba v GE je krásně vidět, kolik splátek ještě chybí a dá se tam najít i kolik jste už zaplatili, kolik je jistina a kolik úrok.
@Karleon píše:
Tak člověk si rád odpočine od svých starostí.. navíc u těch druhých vždy vidímě řešení snáz. Já nejsem zastánce vztah rychle zabalit a spálit mosty. Jste rodina a tenhle problém je váš společný. Až když dojdou všechny náboje, je čas jít dál. Ale vy se z toho ještě můžete dostat.
Bála bych se, aby pak těch dluhů nebylo o poznání více a zakladatelka to nesplácela za manžela zbytek života. Asi bych zvážila zúžení SJM. On si hravě nabere půjčky u nebankovních společností a ona jako manželka bude v pěkné kaši, aniž by to tušila.
Jak to máte s bydlením? Hrozí, že o něj můžete exekucí přijít?
Jak napsal AlphaOmega nevěřím, že to je všechno cos odhalila. Ano, asi v té 1 konkrétní bance to bude všechno, ale bůhví kde si ještě napůjčoval. Ono nejsou jen banky a tam ty úroky jsou o bohužel dost horší…
Ano, finanční negramotnost partnera vede vztah 100% do záhuby, pokud ten finanční „hlupák“ není ochoten se sebou ihned něco začít dělat, nepřizná všechny svoje průsery a není ochotný přejít pod striktní finanční dozor a to minim. do doby vyřešení dluhů a než bude schopen a naučí se finančně žít jako normální člověk.
Takže šanci bych mu dal, ale zároveň bych hledal dál a počítal, že vypadne nějaký další kostlivec.
Určitě zcela omezit přístup k hotovosti, možnost platby kartou a dát důrazné varování, že při zjištění dalších NOVÝCH půjček bez vědomí druhého se vztah rozpadne a každý půjde svou cestou.
Mám osobní zkušenost. Detaily by byly na hodně dlouho, ale vesměs s podobným exemlářem jako máš ty. Zatajování a mlžení ohledně peněz, nevysvětlitelné ztráty peněz z účtu, tajné nepřiznané půjčky za mými zády (kdy z půjček si defacto nepořídil, po odhalení nebyl schopen říct, na co si je bral), problémy s jejich splácením, lhaní jako když tiskne. Přiznal vždycky jen to, na co se přišlo, přísahal, že už nic dalšího není, že od teď už nebude lhát atd…nesčetněkrát…Po dávání x nových šancí (také si vždy nasypal popel na hlavu a přišel s pugétem, klečel atd.) a neustálých zklamáváních se mi jako člověk postupně zhnusil, já makala jako blbá a pořád jsme jako rodina byli v mínusu, s dítětem na rodičáku potom v úplných sračkách, pořád řešení, co kde musíme splatit a hlavně vědomí, že mu absolutně nemůžu věřit. Jednou po vyplutí na povrch další levárny mi došla trpělivost, řekla, že je definitivní konec a stála si za svým. Rozvod byl boj, přišla jsem díky němu o spoustu peněz, ale podařilo se mi ho vystěhovat z mého domku a začaly jsme s dcerkou (tehdy rok a půl) samy od začátku a od nuly, s čistým štítem a nevede se nám špatně.
Exmanžel si záhy našel přítelkyni (hodnou a důvěřivou), která si ho k sobě nastěhovala a dopadla vesměs jako já. Po 3 letech se s ním rozcházela z důvodu lhaní ohledně financí, zatajování půjček, vybílení jejího účtu, krádeže peněz atd…v té době mě sama vyhledala a ptala se mě, zda jsem toto s ním řešila taky (důvod našeho rozvodu jí samozřejmě uvedl jiný).
Takže já po svých osobních zkušenostech bych radila zachránit co se dá a zdrhnout, než budeš muset za tu ulhanou kouli u nohy splácet majlant a celý život se třást strachy z exekucí. A to nepíšu o tom, jaký je život s člověkem, který permanentně nemá a navíc lže…Podle toho, co píšeš, už jsi mu šanci dala, a několikrát, a vždycky to skončilo odhalením další lži. Každá další šance tě jen bude stát další zklamání a další peníze…Ostatní třeba budou radit dávat ty šance pořád dokola a pořád bojovat, já píšu z vlastní zkušenosti.