Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Reflex píše:
Pokud bys ho živila, tak si chvíli i zaprdet můžeš. Pokud se na domacnosti podili, tak mu do tvych příjmů nic není a pracuje vic ten, kdo ma vic času. Tak bych to videla já.
A tak je to spravne.
Ovsem, nejsem si jista, co myslis tim „kdybys ho zivila“. Pokud zena porodila miminko a je s nim doma, tak to neni tak, ze on ji „zivi“ a ona si vali sunky. Co se mi narodila dcera, tak teprve vim, co to zamena makat. Delam 16h smeny, mam nocni pohotovost, nemam narok na obedni pauzu ci prestavku, kdy se mi zamane. Vecer byvam tak unavena, ze sotva dycham. Uz se to lepsi, miminku je uz 7 mesicu, ale zase asi zacne toco, az bude se bude plazit. Takze si uzivam toho kratkeho okna, kdy to uz neni tak narocne ale jeste nechodi.
Takze pokud je zena doma s jeho ditetem, tak je snad nasnade, ze neni nejaky prizivnik, ktery si musi sve odpracovat veskerou domaci praci. Pokud je zena natolik unavena a pozada o pomoc, mohl by pomoct a to bez urazlivych komentaru.
@Reflex píše:
Pokud bys ho živila, tak si chvíli i zaprdet můžeš. Pokud se na domacnosti podili, tak mu do tvych příjmů nic není a pracuje vic ten, kdo ma vic času. Tak bych to videla já.
Byl sest let doma s detma. Jsme manzele. Neni pro me myslitelny, abych si syslila „svoje“ prachy s tim, ze mu do nich nic neni.
@vonajebohyne píše:
Otevri si cider nebo prosecco, nejsi lopata, ne? Eventualne ti „starej“ v apartni zasterce pred veceri namicha jeden dva aperoly.
A nezapomen mu zkontrolovat brisaky, jestli ti nahodou nedela mezi ostatnimi ostudu. Jsi zivitel a mas narok na svuj servis ve vsech oblastech.
tak
![]()
@Kubula.K píše:
Byl sest let doma s detma. Jsme manzele. Neni pro me myslitelny, abych si syslila „svoje“ prachy s tim, ze mu do nich nic neni.
Já to myslím tak, že on není povinen ti posluhovat jen proto, že bereš víc. To je tvoje věc. Jediná trochu výjimka by byla, kdybys ho živila, např. za něj platila nájem a on měl svůj příjem jen jako kapesné. Pak bych očekávala, že ti bude podstrojovat.
Další věc je, jestli byl doma s dětma, tak se vzdal části svého platu, který by jinak měl. Takže to mu musíš pomyslně také „nahradit“, ne jako některý chlapi řeknou ty nic nevyděláš, já tě zajišťuju, tak si nic nekupuj a snaž se.
@warita píše:
A tak je to spravne.Ovsem, nejsem si jista, co myslis tim „kdybys ho zivila“. Pokud zena porodila miminko a je s nim doma, tak to neni tak, ze on ji „zivi“ a ona si vali sunky. Co se mi narodila dcera, tak teprve vim, co to zamena makat. Delam 16h smeny, mam nocni pohotovost, nemam narok na obedni pauzu ci prestavku, kdy se mi zamane. Vecer byvam tak unavena, ze sotva dycham. Uz se to lepsi, miminku je uz 7 mesicu, ale zase asi zacne toco, az bude se bude plazit. Takze si uzivam toho kratkeho okna, kdy to uz neni tak narocne ale jeste nechodi.
Takze pokud je zena doma s jeho ditetem, tak je snad nasnade, ze neni nejaky prizivnik, ktery si musi sve odpracovat veskerou domaci praci. Pokud je zena natolik unavena a pozada o pomoc, mohl by pomoct a to bez urazlivych komentaru.
„Kdybys ho živila“ - tím myslím, kdybys za něj platila nájem, jídlo a jemu na to jeho příjmy nestačily, nebo by je na to nevynakládal. Kdyby byl doma s dítětem, tak k jeho příjmům musíš přičíst i polovinu rozdílu mezi jeho příjmem a jeho rodičákem, resp. tuto částku odečíst z jeho nákladů. Po příchodu pracujícího domů očekávám podíl práce v domácnosti fifty fifty, jedinou výjimku připouštím, když ten „živený a vydržovaný“ udělá o něco víc.
@Reflex píše:
Já to myslím tak, že on není povinen ti posluhovat jen proto, že bereš víc. To je tvoje věc. Jediná trochu výjimka by byla, kdybys ho živila, např. za něj platila nájem a on měl svůj příjem jen jako kapesné. Pak bych očekávala, že ti bude podstrojovat.
Další věc je, jestli byl doma s dětma, tak se vzdal části svého platu, který by jinak měl. Takže to mu musíš pomyslně také „nahradit“, ne jako některý chlapi řeknou ty nic nevyděláš, já tě zajišťuju, tak si nic nekupuj a snaž se.
Já chápu, že to myslíš spravedlivě, ale mně je hrozně cizí uvažování můj příjem - jeho příjem, tj. i jakýkoliv nahrazování. Prostě od svatby máme všechno, co vlastníme, společný. Oba se tak nějak snažíme, aby měl druhý všechno, co potřebuje, a v rozumný míře i co chce. Kdysi jsem někde četla, že nejdůležitějším faktorem v manželství je, aby člověk tomu druhýmu „dopřál“. Nějak jsem nemohla pobrat, co tím dotyčnej mysele, asi proto mi to utkvělo. No a léty asi čím dál víc chápu, jak to bylo myšlený, a naprosto souhlasím. Starat se, aby byl druhej spokojenej. ![]()
@Kubula.K Tak samozřejmě máš pravdu, ale abys mu mohla dopřát, pořád musíš vědět, že to navíc jsi přispěla ty (ať už prací nebo penězi). Peníze můžou být společné, ale je pořád dobré mít jasno v tom, co kdo platí a o co se zasloužil a musí existovat trochu rovnováha. Když například žena jde na mateřskou a tím se vzdá svého dobrého platu, má chlap automaticky pocit, že ji živí a cokoliv jí dá nad rámec, že jí dopřává. Kdyby si spočetl její ušlý zisk, tak tenhle pocit zmizí. Nebo vidíš, že hodně hlavně tedy chlapů má pocit, že když vydělávají 3× tolik co žena, ona musí vařit a šůrovat a on se může nechat obskakovat, ačkoliv přijdou oba domů v šest. Pokud ona do té rodiny přinese dost financí na to, aby se pokryly její náklady, tak na tohle prostě nemá nárok ani pomyslet
.
Ja to pisu proto, ze jsem byla vzdycky ten, kdo vydelaval vic, a at uz byl manzel doma s detma nebo chodil do prace, nikdy me (z pozice toho vic vydelecneho) nenapadlo resit, na co si „vydelal“ a co jsem „dotovala“. A myslim, ze normalni chlap, kterej vydelava a ma manzelku na MD nebo min vydelavajici, to vidi taky tak. Normalnim myslim chlapa, terej je partak, ne sef. A znam jich nastesti dost. ![]()
Tak to je samozřejmě ideál, ale je spousta situací, kdy to ten, kdo dotuje, nebo si myslí, že dotuje (viz ta mateřská partnera), to dá trochu sežrat - očekává od druhého servis, revanš, nebo mu třeba začne mluvit do toho, co se svými penězi dělá (třeba si chce koupit něco dražšího, řekněme nějakou dobrou televizi, kterou by ten bohatší nepotřeboval - a je tu kontroverze, pomyslí si - on se nechá dotovat a teď rozhazuje bez mého souhlasu…neuvaří…neuklidí…nevyžehlí.
Pak je tedy ještě k zamyšlení, jak je možné, že si ten partner není schopen pokrýt náklady na svůj vlastní život? Dovedu pochopit mateřskou nebo zdravotní indispozici, drahé bydlení, které bohatý partner chtěl a chudý by ho mít nemusel, ale jinak?