Manžel vs. přítel

4284
3.11.15 19:17

Manžel vs. přítel

Zdravím snažilky, těhulky, maminky i jen náhodné diskutující… jako mnoho jiných si často jen tak brouzdám diskuzemi a pročítám různá témata. Často to jsou dotazy snažících se párů - a co mě zaráží, je fakt, že v drtivé většině je k vidění „snažíme se s přítelem o mimi“. Pro mě jako pro typickou konzervu je něco takového naprosto nemyslitelného. I já vysadila prášky snad ještě před zásnubami, ale chránili jsme se, dokud jsme nebyli svoji. Mně by teda asi nevadila nehoda :) ale i zpětně jsem neskutečně ráda, že jsme zachovali ten klasický scénář stavba-svatba-potomstvo.
Co mladé holky táhne ke snažení před svatbou? Pro mě je to nepochopitelné, pořizovat si vědomě dítě s někým, kdo neměl tu „odvahu“ požádat mě o ruku. Ale dejme tomu, kdyby to byla část populace - ale mám pocit, že se jedná o drtivou většinu - alespoň tady na eMmiminu…
Jak to vidíte vy? Budu ráda za každý názor, příspěvek do diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6499
3.11.15 19:19

Jsem vdaná, první dcera se narodila před svatbou, druhá po svatbě, stavba probíhá právě teď. Nakonec zjistíš, že nejdůležitější je stejně láska. Když tam není, svatba ani stavba tě nezachrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13754
3.11.15 19:20

Vidím to tak, že jsem nikdy po svatbě netoužila, takže jsme svatbu neřešili. Založila jsem rodinu s mužem i bez svatby a jsme spolu spokojení už přes deset let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32910
3.11.15 19:21

Že dneska je to úplně jedno.
Já to teda dodržela (až na tu stavbu, začali jsme spolu bydlet až po svatbě a to u rodičů), a co, stejně jsme se rozvedli. A dneska už mě svatba vůbec neláká, a kdyby byla možnost, měla bych mimčo s přítelem. Kolem mě je moc moc lidí, kteří se brali až s cca 1-2 letým dítkem. Zatím jsou spolu. Ona ta svatba před dítětem není žádná jistota. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
3.11.15 19:22

Můj pohled: jde o to, že manželství jako takové vpodstatě nic neznamená. Zda se bude pár milovat a respektovat svatba nezaručí. Nějaké extrémní ekonomické výhody ze svatby taky neplynou, někdy spíš naopak. A nesezdanost páru dnes neostrakizuje. Takže proč se vlastně lidi berou? Já bych řekl, že nejčastěji vlastně kvůli dětem - aby „patřili k sobě“. Nicméně zastávám názor, že svatba bez dětí je naprostá zbytečnost.

Příspěvek upraven 03.11.15 v 19:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
3.11.15 19:26

Ahojky :mavam:
Já jsem jedna z těch mladých holek, co budou mít dítě před svatbou. S přítelem jsme se na tom normálně dohodli. Co by se na našem vztahu změnilo svatbou? Milujeme se a chceme mít miminko, chceme být rodina. K tomu přeci nepotřebujeme jít na úřad a podepsat papír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
3.11.15 19:28

Mám to stejně. Nechápu lidi, co se nevezmou, když už mají děti. Však pod pojmem rodina je zahrnuto všechno - nejen to, že dávám najevo, že my jsme celek a patříme k sobě, ale je v ní zahrnuta i ochrana majetku, zajištění pro případ smrti partnera, snáz se získává hypotéka… Ono ani tak nejde o to, že by se nedalo žít vedle sebe a vychovávat děti, jako o to, že už delší dobu dochází k degradaci rodiny jako celku, nejen od lidí jako takových ale i od státu. Svobodné měly a mají nárok na vyšší dávky, ženy i muži vidí jako větší závazek vzít se než mít dítě (děti). Je to určitě i větší promiskuitou mezi lidmi, však se stačí podívat do zdejších diskuzí a není dne, kdy by tu neprobíhala diskuze na téma - mám milence - milenku, nevím čí je dítě… Lidé všeobecně místo aby řešili případné rodinné problémy raději vezmou nohy na ramena a odejdou, což se snáze děje bez sňatku. Prostě morálka upadá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
3.11.15 19:30

Jak píšeš typická konzerva. Dnes už je jiná doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12913
3.11.15 19:30

Ono dnes je svatba celkem riziková záležitost, při té snadnosti půjček bez toho, aby to partner věděl.
Tam kde pracuji a je to celkem normální podnik, má tak třetina chlapů dluhy a následné exekuce z blbosti nebo nezodpovědnosti.
Jako jo, mezi těmi vzdělanějšími jich je méně, ale nemůžeme si všichni brát strojní inženýry, ekonomy, manažery…
Navíc, dnes se zodpovědnost a závazky moc nenosí a spousta lidí ještě pořád bere svatbu jako závazek a mají pocit, že dokud není svatba, že mají větší právo mít ve vztahu volnost a nemusí se omezovat.
Což je sice z praktického a morálního hlediska blbost, ale je to tak.
Pro mě znamená svatba jen to, co je ze zákona, že to, co vyděláme, si rozdělíme.
Beru to tak, že pokud je někdo schopen toho nesobectví, tak je to dobrý partner.

Příspěvek upraven 03.11.15 v 19:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
3.11.15 19:31
@ynax píše:
Mám to stejně. Nechápu lidi, co se nevezmou, když už mají děti. Však pod pojmem rodina je zahrnuto všechno - nejen to, že dávám najevo, že my jsme celek a patříme k sobě, ale je v ní zahrnuta i ochrana majetku, zajištění pro případ smrti partnera, snáz se získává hypotéka… Ono ani tak nejde o to, že by se nedalo žít vedle sebe a vychovávat děti, jako o to, že uždelší dobu dochází k degradaci rodiny jako celku, nejen od lidí jako takových ale i od státu.

Děkuju. Cítím to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16744
3.11.15 19:32

Také nejsem vdaná, máme dvouletáka, jsem krátce podruhé těhotná, chlap je rozvedený a dost vyléčený ze svatby, říkal že už se ženit nechce, protože se nechce rozvádět, sice mi to bylo líto, ale svatba spokojený život nezaručí, upřímně zařizovat vdavky se mi už nějak nechce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
3.11.15 19:33

@ynax nemyslím,že je to morálkou, já mám s partnerem dvě děti, jsme spolu přes deset let a ani jednou nás svatba nenapadla. Nějaký kus papíru k životu nepotřebujeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
3.11.15 19:33

Pro mě byla svatba bez dítěte ekonomicky nevýhodná, vdavala jsem se těhotná, byli jsme tak domluveni. Kdyby svatbu odmítl, nastalo by asi vzrůšo :)
Jinak, část populace nepovažuje svatbu za důležitou, jestli mají pravdu, je jiná otázka. část žen by se ráda vdala, ale partner nechce, tak halt berou, co je. případně věří, že svatba jednou přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
3.11.15 19:34
@Sany80s píše:
Ono dnes je svatba celkem riziková záležitost, při té snadnosti půjček bez toho, aby to partner věděl.

Brát si blba je riziková záležitost, ale mít s blbem dítě je cajk? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12913
3.11.15 19:35

Jinak já ji považuji za velmi důležitou, mám ve svém okolí zrovna teď nepěkné případy, kde absence svatby zapříčinila pěkné průšvihy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí