Máslo - jakou značku?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5425
10.9.17 21:44
@cecetka píše:
Spousta lidi pece z Hery, jinak by se Hery tak moc neprodavalo. A pred vanocemi a velikonocemi jsou v obchodech hromady Hery a prodaji se.Maslo bylo drahe vzdy. Jako dite si pamatuji, ze cerstve maslo stalo 10,–Kcs, coz bylo fakt hodne. Pred vanocemi se prodavalo stolni maslo (rikalo se mu „dvojka“) za 8,–Kcs, to bylo maslo z mrazenych statnich zasob. Na peceni stacilo, proto se do obchodu dodavalo pred vanocemi. Bezne v prubehu roku v obchodech nebylo. Dnes clovek nevi, zda maslo nemecke nebo belgicke je cerstve anebo mrazene :nevim: Pritom na kvalite se to projevi. Ceske maslo byva cerstve, mam dojem, ze polske taky. Pozna se to i podle data spotreby. To cerstve ji ma delsi.

Ano, spousta lidí peče z hery, proč ne. Jde o to, co komu chutná, vyhovuje. To je celé. Já poznám na chuti, zda je to z hery, nebo másla. Né úplně vždycky, to bych ke.cala, ale u některých druhů to poznám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
10.9.17 21:46

@Markéta80
Zlata hana je dobrá alternativa na čokoládovou polevu. Z hery určo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59347
10.9.17 22:49

@Borůvka1990 já letos max linecké, loni jsem nepekla nic a přežili jsme, 23 sem alespoň zvládla tiramisu do skleniček a syn prohlásil že nejlepší cukroví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
10.9.17 23:10
@Markéta80 píše:
@Borůvka1990 já letos max linecké, loni jsem nepekla nic a přežili jsme, 23 sem alespoň zvládla tiramisu do skleniček a syn prohlásil že nejlepší cukroví :mrgreen:

Já předloni pekla asi jen tři kila, protože jsem seděla jak na trní, měli každým dnem (neli hodinou) volat z nemocnice, že se uvolnilo místo a my můžem dorazit na zákrok. Nakonec zavolali na jaře :lol: :mrgreen: A jo, taky jsme to přežili, ale pamatuju, že mi to chybělo. Byly to trošku zkažený vánoce. Švagrová peče jenom perníčky (kvůli dětem), jinak nic. Ms kamarádku, která to dělá na kšeft, tak si od ní kupuje. Jedna moje kamarádka peče tak 3kg, ale má to 20 druhů, takže to je po troškách. Jinak si bere od svý mámy, babiček… Mě když od někoho chutná, od příbuzných a přátel, tak si beru recept :lol: Vím že to bude znít hloupě, ale jednou bych chtěla svý dceři (klidně i synovi) předat sešity s recepty, takové ty osvědčené, nejlepší. Praxe je zatím baví jen částečně (obvykle je z kuchyně vyrazim, pač dělaj kraviny) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5707
11.9.17 01:34

@terinka4444 Můžu taky poprosit o ten recept na vánočku? Zkoušela jsem postupně dva recepty na vánočku a ani s jedním nejsem úplně spokojená, tak bych byla vděčná za nějaký osvědčený recept…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.9.17 09:26

Holky recept na vánočku. Je to hodně hutná vánočka, není to takové to lehké nadýchyné těsto jako z obbchodu. Je to hutná těžká máslová vánočka. Potřebuje dlouho kynout, moje staré tety to dělají jako babi a prababi, ráno zadělají, nechají kynout, v průbehu dne 3× zhruba celé převálí a zase nechají kynout. Já jsem žena líná moderní, takže to nahážu do pekárny a mám ji lepší jak ony a bez práce. V pekárně mm program těsto, je na hodinu a půl, pak to tam ještě další hodinu nechávám v té zapnuté pekárně, ona ještě jakoby hřeje, takže dokynout. Nezapínám nový program, jen to nevyndám po pípnutí, že je hotovo.

Ingredience seskládané tak, jak se to hází do pekárny ( mimo pekárnu klasika udělat kvásek a bla bla, na to jsem líná)

375ml mléka
200gramů rozpuštěného másla (mimo pekárnu se nerozpouští, ale změklé se tře se žloutkama, prostě klasika postup)
4 žloutky
trochu rumu (nedávám)
900gramů polohrubé mouky
200 gramů cukr krystal
1 pytlík sušeného droždí špetka soli, citrónová kůra a vanilka.

až pípne pekárna, tak co si tam kdo dává, rozinky a tak, to já nedávám.

Po vykynutí, je potřeba rozehřát troubu( já mám elektrickou a mám to napsané přesně na mou troubu)na 170 stupňů, to pečeme 10minut, pak stáhnout na 150 stupňů a dopékám 50-60minut. Má tendence sjíždět, takže ji mám zafixovanou špejlema, aby držela všechna tři patra po hromadě.

Vychytávky: Upletu spodní patro ze 4 pramenů, dám na plech na pečící papír, doprostřed rukou po celé délce udělám důlek-rýhu, aby to patro ze tří pramenu jakoby trochu zapadlo do toho spodního patra. Před tím potřu bílkem, bílek to slepí, pak zase důlek-žlábek, bílek a vrchní patro ze dvou pramenů, zafixuju špejlema. Celou vánočku potřu před pečením bílkem. Mandelma neposypávám, nemáme to rádi.

Vánočka je méně sladká, A teď přichází zlatý babičin hřeb :mrgreen: hned jak se vyndá horká z trouby se rozehřeje zhruba to co zbylo z té jedné kostky první z receptu a půl druhé kostky másla, a ještě horká vánočka se celá potře máslem, zasype močkovám cukrem, dokud to máslo saje, pak zase máslo a zase cukr. Dělávám 2-3 vrstvy. Ono to udělá na povrchu naprosto luxusní sladkou krustu, mňam mňam.

Tož toť náš rodinný recept :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59347
11.9.17 09:36

@terinka4444 :* :* na tohle množství mouky 1 kostka kvasnic? Já už pekárnu nemám tak vše hážu do robotu :mrgreen: Já dělala zatím tuhle https://www.mimibazar.cz/…dinny-recept jen místo hery máslo a bez rozinek a mandlí :lol: vždy jí dělám až jako poslední 23.12, no často až 24. prosince v 1 ráno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.9.17 09:48

@Markéta80 ano, jeden pytlík droždí, to odpovídá jedné kostce. Čerstvé droždí já už léta nepoužívám, smrdí mi a nesnáším ho. Ale je pravda, že já komplet všechno kynuté těsto od knedlíků po vánočku zadělávám v pekárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59347
11.9.17 09:56

@terinka4444 já zase nemám ráda sušené :mrgreen:. Mě právě pekárna odešla tak jsem si koupila robot kenwood a paráda, dnes v něm budu dělat těsto https://www.mimibazar.cz/…-nim-pracuje a kyne to v tom dobře, většinou hlídám aby to neuteklo. Právě vánočkové těsto často přendam jen do lavoru a nechám v koupelně, jsou tam trubky takže fakt teplo :mrgreen: Možná jí zkusí dřív než na Vánoce, jen musí Vali vysvětlit že fakt ještě Ježíšek nepřijde :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.9.17 10:09

@Markéta80 jaký robot? Já taky zvažuju na těsto, na šlehání a tak, ale nepotřebuju k tomu žádné jiné nástavce ani nic podobného, tak zvažuju tenhle https://www.mall.cz/…-stm-3624-rd červená je nutná :mrgreen: co myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59347
11.9.17 10:34

@terinka4444 příkon jen 600w, ten můj má 900w :mrgreen: aby jsi ho nezavařila :mrgreen:. Já mam i nástavce ale stejně používám hlavně na těsto a krémy, na tiramisu to vyšlehá krásně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
11.9.17 11:07

@terinka4444 Díky za recept :kytka:. Hutná a těžká máslová vánočka je ta nejlepší :palec: Recept od mojí bábinky je podobný. Letos udělám tu tvou, ale ručně teda, neb pekárnu nemám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.9.17 11:09
@Markéta80 píše:
@terinka4444 příkon jen 600w, ten můj má 900w :mrgreen: aby jsi ho nezavařila :mrgreen:. Já mam i nástavce ale stejně používám hlavně na těsto a krémy, na tiramisu to vyšlehá krásně :lol:

aha, tak musím pohledat 900w, ale musí být červený a žádné nástavce nepotřebuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.9.17 11:10

@Paoloska nemáš zač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
11.9.17 14:04

@terinka4444
Da se ta sladka krusta na vanocce dobre krajet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí